Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Geluid van elkaar aftrekken

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik heb muziek (met akoestisch instrument) opgenomen op mijn PC via een microfoon voorversterker. De voorversterker geeft echter een redelijke brom van 50Hz, volgens mij komt dat door de voeding die erin zit. Kun je softwarematig deze brom van je opname aftrekken (of in het algemeen: hoe trek je geluid van geluid af)? Ik kan hem niet eruit filteren door bepaalde frequenties weg te laten, want dan klinkt de opname heel erg metaalachtig.
 • Brom in de versterker kan een aantal oorzaken hebben:
  - aardlus
  - netvoeding heeft te grote rimpel (of is niet stabiel genoeg)
  - slechte afscherming (van microfoon, versterker en/of kabel)

  Een 50Hz toon duidt op een aardlus of een slechte afscherming,
  een 100Hz toon duidt op een rimpel.

  Wegfilteren kan door een signaal met dezelfde toon in tegenfase erbij op te tellen. Dat vraagt wel vrij veel handigheid. Zelf zou ik proberen de oorzaak weg te nemen.
 • je kan het oplossen door te zorgen dat er geen speaker oid trillingen veroorzaakt bij het instrument. verder als je de mogelijkheid hebt om bij een maat van je een mengpaneel te lenen (of als je er zelf een hebt) dan die gebruiken ipv die mic voorversterker
 • Ik kan geen oorzaak vinden. Wat moet je er aan doen om een microfoon of versterker af te schermen? De voeding van de versterker bromt wel een beetje, maar met een veel andere frequentie en vorm dan de ruis die ik zie. Er staan geen speakers o.i.d. in de buurt.
  Bestaat er trouwens ook een programma waarmee je van een geluid een tegenfase kunt maken? De ruis is namelijk zeer constant, misschien kan ik het zo elimineren.
 • Misschien is het een aardlus. Heb je b.v. een tvkaart in je pc? Dan moet je de kabel eens afkoppelen. Ook het tijdelijk aansluiten van de apparatuur op een ongeaard stopcontact kan helpen.
 • Ik heb de FM en TV antenne eruit gehaald => helpt niet. Als ik de hele tv
  adiokaart uit m'n pc haal heb ik ook nog steeds ruis. De ruis heeft een (niet perfecte) sinusvorm, iets hoekiger. Dit patroon komt niet overeen met het patroon van het geluid van m'n monitor, pc-voeding, voorversterkervoeding, transformators etc.
 • Die 50 hz brom, dat is toch gewoon de brom die komt vanaf het elektriciteitsnet…

  Wat je dan eigenlijk zou moeten doen, is een hoogdoorlaatfilter er tussen zetten op de 52Hz ongeveer. Dan filtert hij dus het geluid weg onder de 52 Hz en alles wat daarboven ligt, laat ie door. Dan zou het weg moeten zijn.
 • [quote:5402d34793="bbx"]Die 50 hz brom, dat is toch gewoon de brom die komt vanaf het elektriciteitsnet…

  Wat je dan eigenlijk zou moeten doen, is een hoogdoorlaatfilter er tussen zetten op de 52Hz ongeveer. Dan filtert hij dus het geluid weg onder de 52 Hz en alles wat daarboven ligt, laat ie door. Dan zou het weg moeten zijn.[/quote:5402d34793]

  die brom hoort niet vanaf het elektra net te komen, en zo'n hoog doorlaat filter heet een passieve crossover :wink: je hebt ook actieve dan kan je de frequentie instellen die hij moet filteren, dan kan je alle tonen tussen 48 en 52 hertz weg laten
 • Mocht je het toch nog in een software matige oplossing willen zoeken:

  In Goldwave zit onder effect/filter/bandpass-stop in de presets een speciaal 50 Hz remove filter….

  www.goldwave.com
 • Ik heb softwarematig geprobeerd het eruit te filteren met Nero Wave Editor. Nu blijkt dat de brom pas ophoudt als ik tot 300Hz alles wegfilter, maar dan klinkt mijn instrument ook zeer lelijk.
 • kan je het een keer opnieuw opnemen? misschien dat het dan wel goed is, het liefst met een mengpaneeltje ertussen dat wil nog weleens helpen
 • Het probleem is opgelost. Het blijkt nu dat het stopcontact waar m'n pc aan vastzit niet geaard is. Als ik een verlengsnoer trek van een wel geaard stopcontact is de brom weg.
  Iedereen bedankt voor het meedenken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.