Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

geluids mogelijkheden

Roetkah
8 antwoorden
 • he

  ik heb in mijn computer 3x de mogelijkheid om mijn speakers of headset aan te sluiten (1x voorkant, 2x achterkant) De voorkant werkt niet, en 1 achterkant mogelijkheid doet het ook niet, hoe kan ik deze ook activeren? Wat zijn de nadelen/gevolgen?

  Gr. Rutger
 • Dat de front audio niet werkt heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je deze wel aan moet sluiten op je moederbord, heb je dat gedaan?

  De 2de niet werkende aansluiting, zit die op het moederbord of is het een los PCI kaartje? Heb je de drivers geinstalleerd?
 • Die voorop zit, lopen wel draadjes vanaf, naar mn moederboord gewoon.
  Bij die 2e achterop, zit een apart kastje, ik kan niet echt goed zien of die dan naar moederboord gaat of dat het een universeel kastje is…
 • Het systeem is als volgt: vaak wordt een moederboard gelever met 'on board' audio. Dit is een chip op het moederboard die ervoor zorgt dat je in kunt pluggen met headset/luidsprekers en dan automatisch geluid krijgt. Vaak zitten die plugjes voor aan je kast.

  MAAR er wordt vaak een aparte geluidskaart geinstalleerd. Je kunt dit zien door in de kast te kijken of je plugjes achteraan vastzitten aan een rechtopstaande kaart, die in een soort langwerpig slot is gestoken.

  Zo'n geluidskaart is meestal beter dan de on board chip. Daarom wordt meestal die geluidskaart softwarematig aangesloten en de on boardchip softwarematig uitgezet. het is in feite de vervanger van de on board chip. Daarom doen bepaalde plugjes het niet. Je kunt kiezen om of de chip of de kaart te gebruiken.

  Ik begrijp niet goed dat je 3 audio-aansluitingen zou hebben. Wellicht iets op je videokaart.
 • Oke, dat is vrij duidelijk… kan je ze ook allebij tegelijk gebruiken? 1 voor bijvoorbeeld speakers, en de andere voor headset?
 • Dat kan maar is niet simpel. Een geluidsafspeelprogramma kan zijn output maar naar 1 uitgang sturen. Dus Winamp bijv. staat ingesteld op of je on boardkaart of je aparte geluidskaart.

  Er zijn dus 2 niveaus: wil je on board EN aparte geluidskaart gebruiken dan moeten ze beide ingeschakeld zijn. Voor een on boardkaart moet je daarvoor het BIOS in. Bij jou zal ie uitgeschakeld zijn via het BIOS, want je krijgt er geen geluid uit.

  Maar zelfs al zijn beide kaarten ingeschakeld, dan moet je per afspeelprogramma aangeven waar het geluid heen moet EN je loopt een gerede kans op conflicten tussen on board en aparte kaart, want Windows is in beginsel niet geschikt voor het werken met meerdere geluidskaarten.

  Dus: het KAN, maar het is een heel geklooi. Kijk ook maar eenbs hier: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=97738&highlight=twee+geluidskaarten
 • Ik heb niet 2 geluidskaarten heh, ik heb gewoon 1 kaart.
 • Jawel, een on board chip is ook een geluidskaart, alleen dan klein en vastgesoldeerd op je moederboard.

  Principe is: het beste is om je 'grote', toegevoegde kaart te gebruiken (meestal met aansluitingen achterin de kast). Die is meestal beter. Wil je de on boardchip ook gebruiken om niet met kabeltjes te hoeven switchen, dan zul je diverse instellingen moeten gaan uitvinden. Dan moet je bij de echte kenners te rade gaan. Is niet zo simpel en er is niet gegarandeerd dat je meer dan 1 geluidsuitgang aan de praat krijgt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.