Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

CD's & DVD's, wat is een aan te raden snelheid?

None
11 antwoorden
 • Ik vraag me af of het klopt dat je cd's en dvd's best zo traag mogelijk brandt. Dat deze dan beter leesbaar zouden zijn en ook langer mee zouden gaan. Klopt dit of zijn dit fabeltjes? Natuurlijk hangt alles af van de kwaliteit van de cd/dvd maar ik bedoel in het algemeen…
 • Ik heb de ervaring met mijn nec3500a dvd brander, dat cd's niet op volle snelheid gebrand kunnen worden. Met mijn lite-on cd brander heb ik geen enkel probleem met het lezen en branden van cd's, ook op 52x.
 • [quote:9412da36c4="gerben"]Ik heb de ervaring met mijn nec3500a dvd brander, dat cd's niet op volle snelheid gebrand kunnen worden. Met mijn lite-on cd brander heb ik geen enkel probleem met het lezen en branden van cd's, ook op 52x.[/quote:9412da36c4]

  Maar ik bedoel eigenlijk, is het aan te raden traag te branden om de kwaliteit en de levensduur te verhogen? Of is dat echt uit de lucht gegrepen?

  Ik brand zelf altijd cd's op 8x en dvd's op 4x, ongeacht welk merk of sneleheden die ze aankunnen…
 • Ik weet niet of het onzin is. Met 52x zit je aan de grens van wat technisch mogelijk is. En bij lagere snelheden zullen de gebrande putjes er wel wat netter uitzien. Maar of het tegenwoordig nog nodig is betwijfel ik dus.
 • Je kunt er in het algemeen over zeggen, dat er ergens een grens ligt waarbij de snelheid invloed gaat krijgen op de kwaliteit van het proces. Daarboven is het de foutcorrectie die nog enige ruimte biedt om een leesbaar resultaat te behouden, verdere snelheidsverhoging, met de daarmee gepaard gaande achteruitgang in kwaliteit van het brand resultaat, zal op een gegeven moment de mogelijkheden van de foutcorrectie overtreffen en leiden tot een onleesbare disk.

  Waar de grenzen liggen is, afgezien van het fysisch mogelijke, waarschijnlijk een kwestie van kwaliteit van disk en brander en de mate waarin de combinatie van beide op elkaar is ingesteld (d.m.v. firware), dus is dit niet in het algemeen te stellen, maar enkel proefondervindelijk vast te stellen.

  (Dat er zoveel marge zit in de mogelijkheden van dvd en brander biedt aan de ene kant mogelijkheden (bijvoorbeeld sneller branden dan bedoeld volgens de aanduiding op de dvd), maar aan de andere kant levert het onzekerheid op over de kwaliteit van het resultaat; lang leve de dvd standaard.)
 • Een betere afweging: wat schiet ik er mee op om ipv op 32x een cd op 52x te branden?
  Hoeveel seconden win je er mee?
  Bij cd's is dat een belachelijke afweging want het verschil tussen 32x en 52x loopt in de seconden en het is miz gewoon niet het risico waard om op zo'n hoge snelheid te branden.
  Met dvd's ligt dat wat anders aangezien de snelheden niet zo hoog liggen en het verschil tussen 2.4 en 4 speed (scheelt +/- een kwartier) goed merkbaar is.
  het verschil tussen 4 en 8 speed wordt daarintegen al wat minder en bij 16 speed is de winst net aan een half kopje koffie…

  Het is vrij zeker om te stellen dat ongeacht cd of dvd het resultaat er niet beter op wordt als de snelheid omhoog gaat.
  Zoals Jaap H al zei lopen de fout percentages gestaag op bij het toenemen van de snelheid tot het punt waarop er fouten optreden die niet meer door een leeswerk gecorigeerd kunnen worden.

  Het kan zeker geen kwaad om langzaam te branden…..
 • Ja, dat is exact wat ik bedoel. Ik brand op 8x cd's en op 4x dvd's. Het hoeft niet sneller, waarom zou het ook? Ok, als je er nu 20 ofzo moet branden voor iemand en dan nog… Ik hoef ze geen 10 minuten sneller te hebben, risico niet waard.
 • Te laag branden is schijnbaar ook geen optie. M.b.t. cd-r, brandt dit mogelijk te diep. Dit ooit gelezen, meen op dit forum.

  Afgezien van de kwaliteit, kan snelheid ook nog van invloed zijn op de compabiliteit. Kritische cd spelers zouden problemen kunnen hebben met te snnel gebrande cd-r's.
 • Ik brand meestal ook lager. Hoeft van mij ook niet zo snel. Maar volgens mij bepaalt de firmware van de brander vaak de optimale brandsnelheid. Je ziet ook dat de brander niet continue op volle snelheid brand. Veel firmware updates bevatten ook strategiën om bepaalde merken CD's en DVD's zo goed mogelijk te branden.
 • [quote:5129f7949b="tomvdlee"]Ik brand meestal ook lager. Hoeft van mij ook niet zo snel. Maar volgens mij bepaalt de firmware van de brander vaak de optimale brandsnelheid. Je ziet ook dat de brander niet continue op volle snelheid brand. Veel firmware updates bevatten ook strategiën om bepaalde merken CD's en DVD's zo goed mogelijk te branden.[/quote:5129f7949b]

  dat ben ik nog niet tegengekomen. Ik gebruik nero 6 punt nog wat en meestal wordt idd de maximale snelheid automatisch vastgesteld maar de optimale…
 • [quote:819aa1a448="HardwareSchorum"][quote:819aa1a448="tomvdlee"]Ik brand meestal ook lager. Hoeft van mij ook niet zo snel. Maar volgens mij bepaalt de firmware van de brander vaak de optimale brandsnelheid. Je ziet ook dat de brander niet continue op volle snelheid brand. Veel firmware updates bevatten ook strategiën om bepaalde merken CD's en DVD's zo goed mogelijk te branden.[/quote:819aa1a448]

  dat ben ik nog niet tegengekomen. Ik gebruik nero 6 punt nog wat en meestal wordt idd de maximale snelheid automatisch vastgesteld maar de optimale…[/quote:819aa1a448]

  Ik bedoel dat als je je brander op Max speed instelt dan hij niet constant brandt op Max speed.
  Ik zelf heb een NEC 3500AG en daar waren vaak firmware updates voor met in de changelog dat er nieuwe schijfjes ondersteund werden. Zonder die firmware update had hij die schijfjes ook wel gebrand maar op een lagerere snelheid. In die firmware stond hoe hij bepaalde schijfjes moest branden (optimaal).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.