Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

rand in dvd's

Bosje
5 antwoorden
 • Na het branden van een DVD op snelheid 8x zit er een donkere rand in de dvd. Deze zorgt er voor dat de film na 1 uur en 30 minuten gaat haperen. Mijn brander kan tot 16x aan en mijn Mmore DVD'tjes zijn voor 8x gemaakt. Als ik echter op 4x brand is er niks aan de hand. Heeft iemand ervaring met dit verschijnsel?
 • Ik ben op dit moment een Nerospeed scan aan het doen, screenshot komt zo,ff geduld…
 • Ik ben sinds kort in het (gelukkige) bezit van een BenQ DW1640 dvd brander en ben toevallig al een paar weken aan het testen.

  Deze brander is erg smart wat betreft branden maar kan ook PI/PO/jitter van een gebrande dvd meten( met nero dvdspeed) en dat is een indicatie van de brandkwaliteit.
  Deze brander kan ook VOOR het branden de kwaliteit van een schijfje meten(Qscan) aan de hand van de tracking errors en focus errors.
  Tracking errors zijn afwijkingen in de radiale richting (hoe "rond" is de brandcirkel), focus errors zijn afwijkingen in de axiale richting; hoe "vlak" is het schijfje.
  Aan de hand van deze analyse volgt een "snelheids-advies".

  Terug naar jouw probleem; ik heb hetzelfde ontdekt bij 1 van mijn eerder gebrande schijfjes.

  Het betreft een merkloze "Datasafe" waarvan de mediacode MMC is wat zou duiden op een Mitsubishi Chemical product ook wel als Verbatim verkocht( maar dit zijn "namaak-imitatie"), de opgegeven snelheid van de schijfjes zou 8X speed zijn.
  Hieronder een speedscan van een op 4 speed met een plextor 708 gebrande Datasafe schijf:
  [img:143a89e173]http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/MMC_plex708-4x.png[/img:143a89e173]
  De bovenste grafiek stelt PI errors (Parity inner) voor, de onderste grafiek stelt PI failures en jitter voor.
  PI errors zijn gemeten fouten, PI failures zijn gemeten fouten die niet meer gecorrigeerd kunnen worden door het eerste anti-fout mechanisme, onderaan de grafiek staat ook in text de PO failures en dat zijn PI failures die ook niet meer door het tweede anti-fout mechanisme gerepareerd kunnen worden en dat zijn dus uiteindelijk "echte" data fouten; de data is corrupt en onleesbaar.
  Zoals je kunt zien gaat het met dit schijfje nog goed tot pak em beet 0,7 GB, alletwee de grafieken vertonen een kleine hoeveelheid errors-niets om je zorgen over te maken.
  Maar dan komt het punt waarop de brander tijdens het branden is overgeschakelt op een hogere snelheid (vermoedelijk van 2,4x naar 4x) en dan gaat het hopeloos mis; PI fouten en falen en jitter en PO fouten gaan door het plafond en uiteindelijk eindigd het met 8870606 PO errors, da's bijna 9 miljoen fouten.
  Nou lijkt dat heel veel maar als 1 fout 1 foute bit betekent dan heb je het in dit geval over 1082 KB oftewel ruim 1 MB fout op de 4,3 GB oftwel 0.02%.
  DVD video heeft aanvullend nog een ingebouwd fout mechanisme in de afspeel software en dus zal je die fouten niet merken, de missende frames of pixels worden gewoon door software aangevuld en de video speelt als of er niets aan de hand is.

  Maar als dit een data dvd zou zijn dan is het drama compleet want met corrupte data kun je niets aanvangen; als het bv een installatie programma (bv office of photoshop)zou zijn dan zou deze waarschijnlijk hopeloos vastlopen.

  Ik heb het al eens eerder gemeld maar toen uit niet-wetende overtuiging: als je data je lief is brand je dvd's op een zo langzaam mogelijke snelheid want alhoewel er 16 speed branders zijn en ook schijfjes is de techniek nog zo instabiel dat zelfs op 2,4 speed branden nog slecht kan verlopen als je de pech hebt de verkeerde brander/schijfjes combinatie te kiezen.

  Nu na het op steekproef testen van mijn dvd collectie weet ik het zeker; brand zo langzaam mogelijk als dat je geduld en tijd toelaat en alleen als het echt niet anders kan ga je sneller.

  Of: koop een BenQ DW1640, een recente test in c't heeft ook aangetoont dat dit 1 van de eerste branders is die daadwerkelijk probleemloos op hogere snelheden kan branden met de meeste media omdat de brander diverse technieken gebruikt om de brandkwaliteit te regelen; voor het branden worden er een paar kleine datablokjes op de dvd geschreven op de binnen en buitenring en naar de hand van de kwaliteit daarvan wordt de lasersterkte en brandstrategie aangepast.

  Enige voorbeelden van Qscan kwaliteits analyse en bijbehorende Nerospeed analyse na het branden:
  Echte Verbatim 8X speed DVD+r (fabrikaat Tayo Yuden T02) en gebrand met benq brander op 4 speed
  [img:143a89e173]http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Qscan_verbatim_8x.png[/img:143a89e173] [img:143a89e173]http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Verbatim-benq-4x.png[/img:143a89e173]

  Philips 8X speed DVD+r (fabrikaat Infomedia R20)-gebrand op 4 speed met de benq brander;
  [img:143a89e173]http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Qscan_philips_8x.jpg[/img:143a89e173] [img:143a89e173]http://home.hccnet.nl
  .vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Philips_op_4X_gebrand.png[/img:143a89e173]


  De eindconclusie die ik je kan geven: geloof niet de snelheidsopgave die op het doosje van je dvd's staat,als richtlijn kun je aanhouden dat je eigenlijk niet verder dan de helft daarvan moet gaan, dus 8x speed schijfjes brand je op 4x speed en als je geen haast hebt zou ik het zelfs op 2x of 2,4x speed doen.
  De overweging die je erbij moet doen is als volgt: als een versgebrande dvd al heel veel fouten bevat maar wel leesbaar is dan ziet de toekomst van het schijfje er niet goed uit want er zullen alsgevolg van veroudering en beschadigingen alleen maar fouten bijkomen.
  Het is dus belangrijk dat een gebrande dvd in eerste instantie al zo min mogelijk fouten bevat zodat er na veroudering en kleine krasjes nog een leesbaar schijfje overblijft.
  Als je niet je gebrande dvd's kan testen dan is de enigste zekerheid dat des te langzamer je brand des te beter….

  [edit]typo en opmaak
 • mod, deze brander staat ook op mijn llijstje van mogelijke kandidaten.
  Wat voor schijfjes gebruik je ?
 • Op dit moment verbatim 8x dvd+r met Tayo yuden T02 media code(+ nog een restje Philips infomedia 8x dvd+r en dat is troep), het lijken "echte" te zijn en ik heb ze gekocht bij een in mijn dorp nieuw geopend filiaal van qmotion(.nl) 20 eu voor een 25 stuks spindel.
  Ze halen gemiddelt een 97-99% score in nerospeed wat betreft brandkwaliteit mits op 4x gebrand (zoals in de pic hierboven)

  Maar hoog op mijn verlanglijstje staan de nieuwe Tayo Yuden DVD-r 16 speed TYG03 maar die zijn in nederland niet te krijgen.
  Ik ben op dit moment op twee duitse shops aan het kijken alwaar ze te koop staan en origineel lijken te zijn, er is een hoop nep in omloop en je moet oppassen waar je je geld aan uitgeeft.
  kosten 69 eu de 100(spindel).
  eerste adres; https://www.openshopping.de/index2.htm heb ik uit de c't maar die hebben geen prijzen, je moet een aanvraag doen en tweede adres ; http://www.os-mediatrade.com/product_info.php?info=p440_DVD-R-4-7GB-TAIYO-YUDEN-120Min-16x-Cakebox–100-.html heeft wel prijzen maar hebben nogal hoge verzendkosten naar nl (iets van 14 eu)
  De yudens zijn DVD- (min) en zijn volgens een recent artikel in c't zeeeeer verouderings bestendig samen met een type sony en geven het beste brand resultaat (sony nog ietsje beter), ik koop al jaren geen sony troep meer (uit principe) dus blijft de dvd- van yuden over wat ook door c't als beste keus voor langdurige archivering wordt aanbevolen.
  Verbatim 16x doen het ook goed en is nog een evt 2e keus voor mij als het met de yudens mislukt om ze te kopen.

  Laat je overigens niet verleiden de plextor 1640 te kopen, het is dezelfde drive maar zonder de analyse opties van de benq, na 10 jaar trouw plextor gebruiker ben ik dus exit plextor gebruiker.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.