Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

DVD-R's na 5 maanden al brak?

None
28 antwoorden
 • In mijn DVD recorder, stand-alone, dvd-r gebrand. Opnames stonden er perfect op. Heb de dvd's meerdere malen bekeken en er waren geen problemen.
  Echter, nu ongeveer 5 maanden later lijkt het gros van mijn opgenome dvd's slecht te zijn. Vertonen blokkerig beeld, niet herkenbaar in 2 verschillende dvd spelers. Even poetsen, en dan gaat het weer even. Heb de indruk, dat dit gebeurt zodra de schijfjes warm worden. Een enkel schijfje doet het nog zonder problemen.
  Gebruik Verbatim-R.
  De enige optie die ik heb, ik heb de dvd's met een label beplakt met de titel erop. Om zo mijn knudde handschrift te omzeilen.
  Zou de lijmlaag gaan inwerken? Al dan niet i.c.m. de warmte.
  Heb in het verleden ook wel eens een cd-r beplakt, maar jaren later nog probleemloos afspeelbaar.
 • [quote:31ba198466="Jank"]Echter, nu ongeveer 5 maanden later lijkt het gros van mijn opgenome dvd's slecht te zijn. (..) Gebruik Verbatim-R. [/quote:31ba198466] De levensduur zou inderdaad lander moeten zijn dan 5 maanden. De levensduur van Verbatim dvd's kan zelfs honderd jaar zijn. Althans volgens dvd's: de meest gestelde vragen.
  [quote:31ba198466="Jank"]De enige optie die ik heb, ik heb de dvd's met een label beplakt met de titel erop.[/quote:31ba198466] Het zou de levensduur kunnen verkorten http://www.den.nl/docs/20050808095810
 • Het zijn je labels die het em doen hoor.
  Nooit of nooit DVD labelen is de boodschap, ik heb hier inmiddels DVD+r (video) van 5 jaar oud en die doen het nog steeds hoor.
  http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/91060
 • Labels zijn niet alleen slecht voor je CD/DVD, maar ook voor je speler, dit omdat de cd zwaarder wordt en niet meer goed is uitgebalanceerd, waardoor deze zelfs kan breken als ze zeer snel ronddraaien (lezen van binnenste baan op 52/16 speed).
  Voordat dit alles gebeurd kan de CD gaan rekken waardoor er kleine haarscheurtjes in ontstaan. En inderdaad, ook lijm is zeker niet goed voor CD/DVD's. In lijm zitten veel oplosmiddelen en weekmakers die moeten verdampen, inkt verzadigd het papier en sommig papier is al vrij moeilijk doordringbaar, waardoor al die stoffen ook je CD aantasten omdat ze niet snel genoeg weg kunnen.
 • Dank voor jullie reakties.
  Min of meer een bevestiging, dat de labellijm mogelijk de oorzaak is :( . Mogelijk, dat via copieren in een PC nog wat te reddden is.
  Aan de bewaaromstandigheden ligt het niet, stofvrij, in een droge huiskamer, uit direct zonlicht en niet bij een kachel. Waar vind je als cd- en dvd-r zo'n fijn kosthuis, afgezien van de labels.
  Ik ga nu wat opnames op dvd-r branden en niet labelen, over 5 maanden weten we meer!
 • Wat ook niet goed is voor CD's is om ze plat neer te leggen, ze moeten in boekhouding staan. Verder is het het best als ze helemaal uit de buurt van licht worden gehouden, liefst gewoon in een helemaal donkere en vrij koele maar wel drogge kast.
 • Ik heb ook Verbatim DVD-R's (Toevallig ook gekocht bij de HCC dagen?). Bij mij doen ze het heel goed. Mediacode is MCC 02RG20.
  Kijk eens op http://www.videohelp.com/dvdmedia.php?selectmedia=1805#comments
 • [quote:121fd55f0c="kid jansen"]Wat ook niet goed is voor CD's is om ze plat neer te leggen, ze moeten in boekhouding staan. Verder is het het best als ze helemaal uit de buurt van licht worden gehouden, liefst gewoon in een helemaal donkere en vrij koele maar wel drogge kast.[/quote:121fd55f0c]
  Ze staan bij mij rechtop in kasten van IKEA, al is dat laatste m.i. niet relevant :)
  Ergens in het midden van de woonkamer, wel daglicht, maar geen direkt zonlicht.
  Ik ga er op korte termijn mee aan de slag, danwel copieren in de PC, danwel mijn dvd speler aangesloten op de recorder.
  Heb trouwens vaker Verbatim gehad, CD-RW high speed, absoluut probleemloos. Ik leg de schuld bij mijzelf, de labels.
  Kortom, ik steek de hand in eigen boezem, hoewel ik hem soms liever in andermans boezem steek :D
  Fijne jaarwisseling allemaal!
 • [quote:fbb66142e3="Pceetje"]Het zijn je labels die het em doen hoor.
  Nooit of nooit DVD labelen is de boodschap, ik heb hier inmiddels DVD+r (video) van 5 jaar oud en die doen het nog steeds hoor.
  http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/91060[/quote:fbb66142e3]Heb CD's, die dus al 5 jaar met een label rond huppen , en ze doen het nog steeds !!
 • [quote:cc9b493fc6="crossroad1950"][quote:cc9b493fc6="Pceetje"]Het zijn je labels die het em doen hoor.
  Nooit of nooit DVD labelen is de boodschap, ik heb hier inmiddels DVD+r (video) van 5 jaar oud en die doen het nog steeds hoor.
  http://forums.afterdawn.com/thread_view.cfm/91060[/quote:cc9b493fc6]Heb CD's, die dus al 5 jaar met een label rond huppen , en ze doen het nog steeds !![/quote:cc9b493fc6]
  Mijn Cd's ook, maar heb ook uit andere hoeken vernomen, dat DVD's toch veel kwetsbaarder zijn.
 • Laatse stand van zaken en een aanvulling.
  Degene sie toendertijd mijn videobanden heeft gekregen, nadat ik de opnames had toevertrouwd aan de DVD-R, zorgt ervoor, dat ik weer de beschikking hierover krijg, om ze opbieuw te branden. Extra werk, maar dat valt in het niet bij het terugverkrijgen van uniek beeldmateriaal uit de jaren 60.

  Anderzijds vergeten te melden, dat reguliere DVD's en gebrande DVD's zonder opgeplakt label het in mijn beide apparaten wel goed doen.
  Daarmee staat het (dis)funktioneren van beide apparaten, Panasonic/JVC buiten de discussie veronderstel ik.
  Zal ook nog eens een poging wagen op een hiet staande Pioneer.
  Maar eerst zijn daar de oliebollen! :wink:
 • Als je werkelijk wilt archiveren heb ik de volgende tips:
  Op dit moment is er een nieuw type Taiyo Yuden DVD-R 16x schijf die bijzonder goed verouderings bestendig is en bijzonder goed te branden is met zeer lage foutgehaltes.
  De Taiyo Yuden (TYG03) is helaas wel wat moeilijk verkrijgbaar maar ik heb er wel een adres voor in duitsland gevonden : http://www.os-mediatrade.com/product_info.php?products_id=441 , in cakebox van 10 en 100 te koop.
  Plextor zal terzijnertijd waarschijnlijk als enigste "merk" deze dvd's op de markt brengen onder het plextor label, plextor gebruikt alleen Taiyo Yuden, Taiyo levert verder alleen aan de industrie.

  Een andere goede keus zijn de verbatim schijven zoals je die al gebruikte maar dan wel de 16x variant oftewel de "3e generatie" schijven, meestal wel te herkennen omdat er in de disc-id het getal 3 of hoger voorkomt: DVD+R: MCC04 en DVD-R: MCC03RG20
  De derde of vierde generatie schijven is hoger van kwaliteit aangezien dit noodzakelijk is voor de hogere snelheden.

  En dan het controversiele: die prachtige 16 speed schijfjes brandt je evengoed op 2,4 speed met de meest recente firmware voor je brander zodat de foutgehaltes (en vooral de jitter) beperkt blijven tot een absoluut minimum.
  Schrijven en plakken doe je dus niet op het schijfje en als je dan persee er iets op wilt zetten dan ga je naar de betere boekhandel en haalt Scotch Magictape-811-removable en schrijft daarop met een dvd-stift en plakt dan zo'n strookje plakband op je schijfje.
  Scotch magictape is van dat matte verwijderbare (dus niet permanent plakkend) plakband en bevat een lijmsoort en plastic zonder weekmakers, is extreem verouderings bestendig en stabiel, laat geen vlekken achter(zelfs niet op foto's) enz enz. klik
  Blijft op een schone ondergrond zitten tot 52 speed cd en 16 speed dvd zonder problemen.Let wel op; er is ook permanent plakkende magictape en die moet je dus niet hebben.
 • Een leerzame toevoeging rwilligen. Ik zal e.e.a. ter harte nemen. En ik plak nooit geen labels meer.
  Ik heb er nog wat te koop, wie bied? :wink:
 • Zijn DVD stiften dan ook nog schadelijk, ik gebruik zelf al jaren Staedtler Lumocolor Permanent. En dat tape, maakt dat de schijf niet onstabiel, of is het gewicht ervan te verwaarlozen? Want het draait natuurlijk wel heel snel rond.
 • Tja, die stiften zijn ook lastig in te schatten.
  De schade hangt in dat geval af van de dikte van de kunstof toplaag die over de spiegel van de dvd heen zit maar die is veel dunner dan je denkt, het is echt in de orde van 1 of 2 tiende millimeter en als dat dus de barriere moet vormen tussen de chemicalien van de stift en de spiegel/kleurlaag dan snap je wel dat het niet ondenkbaar is dat een deel van de chemie van de stift de spiegel/kleurlaag bereikt.
  Ik weet niet of je wel eens met zo'n stift op polycarbonaat hebt geschreven om dat vervolgens naar een paar jaar weer te verwijderen?
  Ik wel; ik had in mijn oude doka een plaat polycarbonaat rond de spoelbak en deze heeft daar een paar jaar gezeten met daarop wat text geschreven met een permanent marker.
  Vorig jaar de doka afgebroken en de plaat polycarbonaat van de muur gehaald, ik dacht toen dat ik die text wel even met wat wasbenzine weg zou halen, nou dat lukte prima maar de letters waren binnengedrongen in het plastic en er bleef een wat vage text gewoon zichtbaar terwijl de stift markeringen weg waren.

  Ik zou gewoon niets permanents op het schijfje doen als je ze echt langdurig (10-20-30-50 jaar?) wilt bewaren.

  wat betreft de plakbandjes; ik doe het naar aanleiding van een tip op cdfreaks al een heel tijdje en heb nog nooit onbalans opgemerkt.
  Nou houd ik het plakkertje wel zo klein mogelijk(zeg 1-2 cm) en plak het zo dicht mogelijk bij het midden van het schijfje.
  Op het stikkertje zet ik een nummer welke refereerd aan een kladblok-lijstje waarin de volle beschrijving en inhoud van de disc staat.

  Ik zou als je op de schijf wilt schrijven toch iig een stift van Verbatim gebruiken, TDK heeft ze dacht ik ook.
  Of dit nu uiteindelijk wellicht hetzelfde is als de stift die je al gebruikt weet ik ook niet, zou best wel eens kunnen maar dat weet je dan dus ook weer niet zeker…
 • Weer wat geleerd, dat archiveren met nummers is misschien geen slecht idee, zo'n klein stukje zal inderdaad vrijwel niks uitmaken. Ik schrijf zelf altijd een kleine opsomming op die dingen, misschien niet de beste optie.
  Dat kladblok systeem is opzich wel handig, en ik doe zelf ook iets soortgelijks op de CD's zelf. Als ik een CD maak met een nogal complexe mapstructuur dan zet ik er wel eens een kladblokbestandje op die ik maak met DOS: C:\documents and settings\kid jansen> dir /s /b D:\locatie gegevens > gegevenslijst.txt
  Op die manier kan ik snel het complete overzicht zien van de mapstructuur die op de CD staat. Nu zou ik ook op de CD zelf een nummer kunnen zetten, en het bestandje met die gegevenslijst hetzelfde nummer geven en gewoon op m'n hardeschijf laten staan. Dan zou ik nog een extra kladblokbestandje aan kunnen maken waar al die archiefnummers instaan met een korte inhoud. Misschien geen slecht idee.

  Overigens wel raar dat die chemicalien nog zo in dat plastic intrekken, aangezien het gewoon kan verdampen. Met labels vind ik het zelf niet heel raar dat de lijm dat doet, aangezien het aan beide kanten niet gemakkelijk kan ontwijken.

  Kan je die Scotch magictape gewoon bij de boekhandel/kantoorvakhandel halen? Die zijn er in Haarlem en omstreken wel te vinden. Vind het een beetje onzin om plakband uit de USA over te laten komen. :D
  Wel populair spul trouwens, ik kwam ook een hele hoop links tegen van PDA gebruikers die het op hun schermplakken tegen krassen.

  Weet je toevallig ook Tayo Yuden CD-R's te vinden?
  Gebruik zelf altijd TDK CD-R80's 52speed, maar die haal ik bij V&D dus ik heb geen idee welke mediacode (die zal ook wel verschillen).
 • Dat Scotch tape heb ik gevonden bij www.muyskantoor.nl, een grote kantoorboekhandel in Haarlem. Scotch is ook eigenaar van Post-it, die gele blaadjes.
 • Juist, Scotch is van 3M en die maken heel veel populaire producten zoals Scotch-Brite?, dat schuurspul wat op pannesponsen zit, en natuurlijk de post-it maar ze maken nog veel meer goed spul.
  Iedere goede boek/kantoorhandel zou moeten weten wat Magictape is alhoewel de niet-permanente wat minder bekend is.

  Dat archiveren wat ik doe met een kladblokje.txt is erg ruw en simpel maar daar houd ik wel van.
  Je hebt er ook specialistische programmas voor die het allemaal voor je bijhouden maarja; dan heb je weer een programma om bij te houden en te updaten enz enz, dus gewoon een *.txt en ouderwets typen.

  Mocht je toch automatisch willen: Catfish is de snelste,lichtste en non-installer diskcataloger die ik ken.
  Je "scant" eenmalig al je cd/dvd's en kunt daarna ge-automatiseerd de database doorzoeken naar dat ene programmaatje waarvan je weet dat je het hebt maar niet meer weet waar, Catfish verteld je dan welke op disc het staat.
  Maar er zijn nog veeeeeel meer freeware disc catlogers.


  Taiyo cd's kun je ook kopen bij os-mediatrade; klik ,het hele Taiyo overzicht van os-mediatrade.
  Of het loont om ook Taiyo cd's te kopen weet ik niet, ik heb al heel lang geen cd-tests meer gezien in de bladen en de laatste stand was dat het zo'n beetje gelijk spel was tussen Taiyo/verbatim en Mam-E…
 • heel erg korte reactie: OK
 • DvD's heb ik nauwelijks.
  Maar met mijn CD's deed en doe ik het volgende:
  Met Cd-marker zo dicht mogelijk bij het centrum [dus "ongebrande" deel]
  bijv. "Blues-23"
  Ik heb er inmiddels bij die al jaren in de auto slingeren en het nog steeds doen :D

  En tip voor nauwkeurige mensen:
  De pennetjes van het ikea *) systeem zijn met wat overrenskracht los bij ikea te bestellen.
  De "stukjes triplex" van hun systeem waren alleen geschikt voor laden van bepaalde diepte en bijvoorbeeld niet voor de grootste.
  Ik heb toen zelf reepjes gezaagd en een paar uur verrekt nauwkeurig zitten boren.
  Die pennetjes zijn best aardig aan de prijs; tenzij men beschikt over goed[(kop)e] relaties bij de groothandel waar ze ook met wat moeite te krijgen zijn.
  Maar op deze manier zijn ze wel haast overal toe te passen en het is wel zo dat het een prettig te gebruiken systeem is.
  Amen :wink:

  *)Geschreven is geschreven maar ikea moest lundia zijn :oops:
  Zie nieuwe stuke naar aanleiding reactie [b:f84ecfa760]kid jansen[/b:f84ecfa760]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.