Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Welke DVD-brander?

Anoniem
rwijfj
10 antwoorden
 • Ik ben inmiddels al een tijdje op zoek naar een kwalitatief goede DVD-brander voor mijn PIII 600 Mhz. Bepaalde merken vallen al af omdat mijn PC inmiddels niet meer een van de snelste is. De Benq 1650 stond hoog op mijn lijstje, maar wordt op kieskeurig.nl nogal negatief beoordeeld. Uit de test van computertotaal in november 2005 kwam ook een nec brander goed uit de test, terwijl er uiteindelijk veel fouten in de gebrande DVD's zaten.

  Ik hoor graag jullie mening.
 • Ik weet nou niet of je een dergelijke beslissing moet laten afhangen van een site als kieskeurig.nl ,met alle respect.

  het zijn alleen maar de meningen van een bepaalde groep gebruikers (specifiek: bezoekers van kieskeurig.nl) en ik weet niet of dat nu zo'n betrouwbaar gegeven is.
  Als je dergelijke bezoekers kunt afspiegelen als een "gemiddelde gebruiker" dan vrees ik het ergste aangezien de "gemiddelde gebruiker" doorgaans niet bijzonder handig is met een pc en dan druk ik me zwak uit.
  Geeft niets, ieder zo zijn vak en daarom zijn er ook fora zoals C!T :wink:

  De laatste 3 BenQ branders (1640-1650-1655) worden doorgaans op gespecialiseerde sites die die dingen aan de lopende band testen alleen maar bejubelt vanwege de betrouwbare en goede brandresultaten.
  Wat betreft bediening hebben branders niet veel meer te bieden dan een la-knopje en een lampje, de rest komt van je brandsoftware en dus is daar niet echt een onderscheid op te maken.

  Specifiek: (alleen) BenQ/Philips branders bieden "solid Burn", een techniek waarbij de brander tijdens een korte test-burn leert hoe de schijf zo ideaal mogelijk gebrand kan worden en daar zijn parameters op aanpast en vervolgens ook opslaat zodat in het vervolg een zelfde schijf bij de brander bekend is.
  Je bent op die manier niet/minder afhankelijk van firmware updates van de fabrikant als er nieuwe types schijfjes in de winkel komen.
  Je bent ook minder merk afhankelijk met je schijfjes omdat de brander met bijna alle schijfjes goed overweg kan.

  Andere merken (Plextor) beweren een soortgelijke techniek te hebben maar deze werkt , tot nu toe, niet of nauwelijks.
  Branders als van nec leveren goede brandresultaten maar dan alleen als gevolg van de in de firmware opgeslagen brandwaardes waarmee de schijfjes gebrand worden.
  Je bent dan dus afhankelijk van de combinatie firmware+bijbehorend merk schijfje.
 • Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Uit je verhaal proef ik dat je op basis van onafhankelijke testresultaten toch voor een BenQ zou gaan. Zoals ik al aangaf, staat deze hoog op het lijstje. De goede testresultaten en de 'mindere' ervaringen van sommige gebruikers waren nogal tegenstrijdig. Ik ben het wel met je eens dat e.e.a. ook afhangt van de gebruiker zelf. Ik ken het merk BenQ verder niet, dus vandaar dat je op allerlei manieren probeert een beeld te vormen van de betrouwbaarheid van het merk.

  Ik kom bij de verschillende computershops wel de 'bulk' versie vaak tegen (zonder software, toch?), maar nooit de retailversie. Als deze bijv. 10 euro duurder is, maar er wel een softwarepakket bij zit, zou dit mijn voorkeur hebben. Al heb ik inmiddels goede ervaringen met Nero, ik koop graag een compleet pakket.
 • Ik meen dat bij bulk versies ook nog wel eens nero wil zitten. Verder kun je bij azerty al een oem versie van nero aanschaffen voor 9 euro. Nec en Benq maken elkaar niet zoveel, maar Benq schijnt inderdaad wat meer schijfjes te slikken, en wat betere brandkwaliteit te hebben.
 • Is een PIII 600 Mhz niet wat licht voor een DVD brander.

  Voor een Plextor PX-740A is al een P4 1,4 Ghz vereist en 256MB ram, en dat is niet eens de laatste in de rij.
 • Heel eerlijk: ik ben niet helemaal onbevooroordeelt want ik heb zelf een benq 1640 en ben er tevreden mee.
  Na jarenlang trouw plextor koper geweest heb ik maar eens gekocht wat als beste getest werd en dat is me goed bevallen, het ding doet alles wat ie moet doen en doet dat ook goed.
  Enigste puntje voor verbetering is het wel vaker genoemde status lampje welke alleen groen is en niet zoals bv bij plextor een 3 kleuren led.

  Verder is de ondersteuning goed, er verschijnen met regelmaat firmware updates die bugs oplossen en ook voor de bijgeleverde software zijn er updates en de website is redelijk overzichtelijk en wordt goed ge-update.

  600 mhz zou voldoende moeten zijn, voor een DW1655 wordt een 550 Mhz P3 gesteld als minimum.
  Die 1,4 Ghz van plextor is denk ik om de bijgeleverde video software knap aan de praat te krijgen.
  Ik zou er evengoed wel rekening mee houden dat waarschijnlijk 4- 8 speed echt wel het maximum is om betrouwbaar te branden op dvd en dat je tijdens het branden gewoon de pc met rust moet laten.

  Ik zou wel van Benq een retail uitvoering kopen aangezien daar(tot voor kort althans) meer regelmatig firmware updates voor verschijnen, het prijsverschil is minimaal en de software die er bij zit is miz de moeite waard; Nero-OEM , Qsuite van benq (een instellings paneel voor de brander), en Qvideo een bijzonder eenvoudig proggie wat van je dvd brander icm een tv kaart of dv camera een video-dvd-brander maakt-dus rechtstreeks zonder tussen opslag mpeg video dvd's branden.
  ik heb de mijne gekocht bij de mediamarkt.
 • Naar aanleiding van alle reacties heb ik momenteel een DW1655 in bestelling. Het is een bulk versie, maar Q-suite en nog wat andere software heb ik reeds gedownload en kan geïnstalleerd worden zodra de brander wordt geleverd. Ook de firmware update staat al klaar. Ik maakte al gebruik van Nero, dus volgens mij moet dit helemaal goedkomen.

  Mijn PC is inderdaad te licht om zelf uitgebreid films te gaan monteren, dit was ik ook niet van plan. Een DVD met vakantiefoto's branden of een CD'tje branden, daar blijft het wel bij. Ik verwacht ook niet dat ik veel gebruik zal maken van het lightscribe gebeuren. Bij mijn keuze heb ik zeker ook de minimale systeemvereisten mee laten spelen.

  In ieder geval bedankt voor jullie input!
 • Gewoon een Plextor DVD brander kopen.
 • [quote:766e5a5631="heerh1"]Gewoon een Plextor DVD brander kopen.[/quote:766e5a5631]Omdat? Plextor is niet meer de toonaangevende CD//DVD-recorderfabrikant van vroeger.

  Lees anders ff wat reviews op CDRinfo.com en bekijk bij de conclusies welke drive het best bij je gebruik past.

  Bijv. vanwege de slechte ondersteuning van 90/99 min. CD-R's bij de Plextor, LiteOn en in mindere mate de NEC, zou ik ook de BenQ pakken. Prima keus dus!
 • Ik herinner mij dat wij vroeger een dure plextor hadden in een pentium III @ 1000 mhz en toen geregeld uitvallers met cd's al. Die kreeg geregeld buffer underrun en daar zat 256 mb in. Ik weet niet hoor maar voor DVD's te branden, vrees dat die wat licht is. Het zal wellicht 'gaan' maar je gaat geregeld kapotte dvd's hebben.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.