Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Kwaliteit stand alone DVD-recorder vs PC DVD-brander ?

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Hallo,

  Valt er iets in het algemeen te zeggen over (kwaliteits) verschil tussen het branden op een stand alone DVD-recorder en een PC DVD-brander ? Als bron gebruik ik momenteel een DVD-camcorder.
 • Nee, daar valt niet veel over te zeggen tenzij je aangeeft over welke prijsklasse we het hebben (voor zowel de recorder als de te gebruiken software op de pc).

  Bij een pc zit je natuurlijk met de prijs van de pc maar als je die niet meerekend dan ben je met een pc relatief goedkoop uit, voor +/- 100 eu heb je een dvd brander +brandsoftware+ een mpeg2 encoder en kun je kwaliteit branden waarvoor je in hardwareland toch echt wel meer dan 1000 tot 2000 eu moet neer leggen.

  Wat wel beslist in het voordeel werkt van een dvd-videorecorder is dat er bijzonder weinig mis kan gaan,nagenoeg een kind kan het en het hele proces van een dv tape op dvd branden gaat ondanks de lage snelheid van de brander(1speed-realtime) meestal toch sneller dan met een pc maar dat is dan hoofdzakelijk te wijten aan de snelheid van de mpeg2 software encoder-een nadeel waarvoor wel een voordeel terug komt: de kwaliteit van het mpeg2 materiaal weke uit een software encoder komt ligt doorgaans op een hoger niveau dan dat van een dvd-videorecorder.
  Vooral als er meer video op 1 schijfje gepropt moet worden en de bijbehorende datarate van de mpeg2 stroom lager wordt zie je het verschil met stappen groter worden.

  Met een encoder als TMPGenc 2.5 die gespecialiseerd is in lage datarates kun je ( met wat verstand van zaken en simpele logica) zonder al te veel problemen wel 4 uur en meer in een zeer behoorlijke kwaliteit op een enkellaags dvd proppen-als je bereid bent de resolutie nog wat verder te laten vallen ligt zelfs wel 7 a 8 uur in het verschiet, bij de meeste dvd-videorecorders is het met 2 a 3 uur op 1 schijfje toch echt wel gebeurt met de kwaliteit en zak je af naar het niveau "webvideo" wat betreft kwaliteit.
 • Toch even een aanvulling.
  Wat een goede stand-alone als voordeel heeft, is dat het signaal van de analoge ingangen "gefiltert" wordt, dwz ruis wordt eruitgehaalt.
  Nu moet je natuurlijk geen wonderen verwachten, maar VHS banden die een kleine degradatie vertonen, komen er na opname op DVD er wel beter uit.
  Vermits je gebruik maakt van een DVD camcorder maakt dit dus niet uit.
  Wat betreft vier uur opnemen; deze is zeker aanvaardbaar wat betreft kwaliteit, al is er wel een verschil tussen fabrikanten.
 • Heb natuurlijk weer eens niet goed de startpost gelezen en gemist dat de bron een dvd camcorder is :oops:

  Als je een dvdvideorecorder aansluit op je camcorder dan zal dat via een analoge poort moeten(of mischien via een dv poort?) maar iig zal hoe dan ook het signaal van je opgenomen dvd moeten worden omgezet en dat kost kwaliteit.
  Bij het opnieuw aanmaken van de dvd in de dvdvideorecorder wordt het signaal weer opnieuw gecodeert naar mpeg2 en verlies je weer wat.
  Dat is 2 x conversie.

  Als je uitgaat van het bewerken in de pc dan zou je zo'n 8 cm dvd-tje in de pc kunnen inlezen, de mpeg2 data van de dvd kunnen rippen en vervolgens verliesvrij samenvoegen tot 1 grote film en deze vervolgens op een nieuwe gewone dvd kunnen branden.
  Alhoewel dit proces beslist enige overdenking vereist en van te voren een plan van aanpak is het wel goed te doen en je maakt in dat geval weldeglijk een 100% volledig verliesvrije kopie van je master uit de camcorder.

  Iets om te overdenken aangezien je al uitgaat van mpeg2 materiaal uit je camcorder en niet de kwaliteit overdaad van een dv camera hebt, mpeg2 materiaal is nu eenmaal gevoeliger voor degradatie dan dv-avi.

  Als je in de toekomst ooit dat materiaal nog eens een keer wilt bewerken dan komt daar weer een extra decompressie en compressie stap bij, bij een dvdvideorecorder komt dan het totale aantal compressiestappen op 3 te staan en dat is toch echt wel het punt waarop je kwaliteitsverlies gaat zien.
 • [quote:aa2158d429="rwilligen"]Heb natuurlijk weer eens niet goed de startpost gelezen en gemist dat de bron een dvd camcorder is :oops:
  [/quote:aa2158d429]
  Je antwoord was nochtans correct en too the point. :wink:
  @ JuliusRB
  Indien je een DVD recorder hebt, die beschikt over een DV (I-link)ingang, heb je geen verlies bij het kopieren van beelden.
 • [quote:1c7237d569="Eddy X"]
  Indien je een DVD recorder hebt, die beschikt over een DV (I-link)ingang, heb je geen verlies bij het kopieren van beelden.[/quote:1c7237d569]

  Das natuurlijk niet waar…
  Het materiaal in de dvd camcorder staat in mpeg2 op zo'n 8 cm dvd en zal eerst gedecodeerd moeten worden naar RGB en vervolgens gecodeerd worden naar dv-avi,
  Vervolgens wordt het wel zonder verlies op de firewire(dv) kabel getransporteerd maar daarna zal in de dvd recorder de video weer moeten worden gedecodeerd naar RGB en vervolgens weer opnieuw worden gecodeerd naar mpeg2.
  Das 2 x hercompressie. en beslist niet verliesvrij.
 • Met DV I-link, bedoel ik wel de IEE1394 connectie, deze is 100% digitaal, van analoge RGB signalen is hier helemaal geen sprake.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/I.Link
 • Ja ik weet precies wat je bedoelt maar je moet even nadenken over wat er nou precies gebeurt als je van een dvd-camcorder met firewire uitgang (ieee1394) verbind met een dvd recorder met firewire(ieee1394) ingang.

  De data op de dvd camcorder staat weggeschreven op het kleine 8 cm dvd-tje in mpeg2 video formaat.
  Alvorens die data kan worden verstuurd over de firewire uitgang zal deze eerst moeten worden omgezet naar het DV (firewire ieee1394) protocol, het DV protocol gebruikt een ander type compressie dan mpeg2.
  De gebruikte compressie bij het dv protocol heet "dv-compressie" en komt neer op een soort van MJPEG compressie en dat is wat anders dan mpeg2.

  De data van het mpeg2 dvd-tje zal dan dus eerst uitgepakt (gedecomprimeerd) moeten worden naar ruwe RGB video en vervolgens moeten worden gecomprimeerd naar het dv protocol.
  Vervolgens kan het als dv-data over de firewire bus worden verzonden.
  Als de data aankomt in de dvd-recorder zal weer hetzelfde moeten gebeuren maar dan in omgekeerde volgorde.
  Dus de dv data zal moeten worden gedecomprimeerd naar ruwe RGB data en vervolgens weer opnieuw worden gecomprimeerd naar mpeg2 waarna het op een gewone dvd kan worden gebrand.

  Voor de duidelijkheid: zowel een dvd camcorder als een dvd-video-recorder maken gebruik van video met mpeg2 compressie maar die kan dus NIET zo over de firewire bus verstuurd worden, het firewire(ieee1394) protocol voorziet NIET in mpeg2 transport, dus zal de video VOOR transport moeten worden omgezet naar dv en NA transport weer moeten worden terug gezet naar mpeg2.

  Ik gebruik overigens de kreet RGB video om aan te geven dat het om ongecomprimeerde ruwe video gaat maar in werkelijkheid gaat het om YUV video in 4:2:2 indeling, een andere veelgebruikte kreet daarvoor is "component video"

  Firewire (ieee1394) voorziet tegenwoordig wel in mpeg2 transport maar dan alleen maar in de HDTV norm.
  Je hebt daarvoor dus 2 HDTV apparaten nodig of 1 HDTV apparaat en een pc met de juiste HDTV compatible software en drivers.
  Een echte norm is het overigens ook niet want het is een sony uitvinding welke (kennelijk) ondertussen door de meeste fabrikanten gevolgd wordt.
  De oplossing van sony is een voorziening om een hdtv camcorder aan te sluiten op een pc (of andere sony apparatuur) om zo hdtv video te kunnen importeren via de firewire bus op een pc.
  Maar dat werkt dus niet met gewone PAL dv apparatuur.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.