Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Hoe geluidsopname (wav) te verbeteren? Filteren mogelijk?

Waarten2
8 antwoorden
 • Beste ComputerTotaal forumers,

  Ik heb onlangs met mijn memorecorder Oregon VR399 een geluidsopname gemaakt (spraak) van circa 1 uur. De memorecorder stond op het bureau en stond goed opgesteld. De (4) sprekers spraken met voldoende volume. Nu heb ik onlangs de opname mbv de bijbehorende software op de pc gezet. Ik heb dit 2x gedaan, omdat er in 2 formaten kon worden opgeslagen. Namelijk: DSP Group TrueSpeech (TM) formaat (*.wav) en die is 7.361 KB groot geworden. En de 2-de een PCM format (*.wav) die is 110.406 KB groot geworden. Geen idee wat deze 2 formaten inhouden. Ik kan ze uiteraard afspelen mbv Media Player echter …
  De kwaliteit is bar slecht! Bijna niets van te verstaan. Ten eerste lijkt het alsof de snelheid niet klopt, iets versneld lijkt wel. En daarbij zit er een constante ruis en bromtoon in de opname, terwijl de memorecorder toch echt voor de personen op tafel stond.
  Iemand enig idee hoe ik deze, voor mij, belangrijke opname enigszins kan verbeteren? Bepaalde software? Welke van de 2 formaten moet ik gebruiken? Ik hoor graag de reacties en bij voorbaat alvast hartelijk dank.
 • We moeten twee dingen uitelkaar houden.

  1. Een computer kan van een slechte opname geen goede opname maken. Luister naar de ruwe opname direct zonder pc terug via speakers of een koptelefoon. Is dit goed gelukt?

  2. Je kunt de opname bewerken met vele programma's maar audicity is freeware en kan goed met wat filtering rond de 1 khz de stemmen beter verstaanbaar maken. Uiteraard de WAV. Dat is de beste kwaliteit.
 • Stee0036, dank voor de antwoorden. Je stelt "uiteraard de wav". Maar beide bestanden hebben de extensie wav, alleen de ene is groot en de andere klein. Lijkt mij dat ik dan die grote het beste kan gebruiken? Zit overigens geen verschil tussen in kwaliteit. Vwb het beluisteren direct op de memorecorder: Die kwaliteit is ook matig maar wel beter dan die op de pc. Ik ga eens een poging wagen met dat Audicity. Weet jij (of iemand) ook betaalde software (lees: betere) die dat ook kan?
 • Nou, ik heb wat zitten proberen met dat pakket, maar tot nu toe nog geen echt resultaat. Zal ongetwijfeld komen doordat ik niet eerst de manual lees maar direct op de knoppen begin te drukken. Onder de tab effecten heb ik inmiddels -ruis verwijderen- gehad, maar die haalt dan direct heel veel weg, wat ik ook doe met die slider naar links of rechts schuiven. Met -normaliseren- wordt het ook niet echt beter. De overige knopjes vond ik er, tot nog toe, wat ingewikkeld uit zien. Iemand wat thuis in dit progje, welke functie zou ik het best kunnen gebruiken?
 • Truespeech is een compressie techniek net zoals mp3 alleen het is gespecialiseerd voor de menselijke stem.
  Het is een beetje achterhaald algoritme aangezien mp3 kleinere files levert met een beter kwaliteit en mp3 werkt ook goed met muziek.

  Mijn oude Philips Velo(organiser) kan ook in Truespeech opnemen maar de kwaliteit daarvan is fabelachtig goed, maar die heeft dan ook geen bewegende delen en de compressiefactor is niet zo hoog, ik meen iets van 1/4 van een pcm-wav bestand(pcm is zonder compressie)
  Bij lagere waardes wordt truespeech erg krakerig alhoewel het meestal wel goed verstaanbaar blijft.
  Het is een voordelig formaat voor fabrikanten aangezien het een hardware codering is die door een chippie wordt uitgevoerd en het chippie is erg goedkoop.
 • Beste R. Willigen,

  Dank voor je deskundig antwoord maar voor mij gaat dit boven m'n pet. Heb je nog nuttige tips? (in Jip&Janneke taal).
 • Misschien een idioot idee, maar toch het proberen waard.
  Je zegt dat het geluid via de memocorder beter is, als je een analoge uitgang hebt op dit toestel, sluit deze dan aan op de line-in van de audiokaart van je pc, en neem het geluid op met audacity.
 • lijkt mij nieteens een gek idee
  mocht je een brom krijgen probeer dan de recorder op batterijen of zet er een galvanische scheiding tussen (klik)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.