Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Geluid zonder ruis graag!

15 antwoorden
 • Ben aan de slag gegaan met MediaMonkey en een heleboel muziek op de PC gezet. Bij stille passages, of als er geen muziek aan staat, hoor ik een heleboel storende ruis door mijn koptelefoon komen. Vooral als de harddisk gaat draaien lijkt het alsof dit geluid teweeg brengt op mijn geluidskaart. Dit vermindert het luisterplezier aanzienlijk. Zelfs als ik MediaMonkey niet opstart, maar gewoon de koptelefoon op mijn oren zet hoor ik al een behoorlijike hoeveelheid herrie, die je echt met muziek moet overstemmen, zo hinderlijk is het. Ik heb een mooie DELL, maar niet (nog nooit, eigenlijk) geinvesteerd in een audiokaart. Ik heb nu een onboard SigmaTel audio. Ik wil best een SoundBlaster o.i.d. kopen, maar gaat dan de ruis weg? Ik ben meer een programmeur dan een multimedia gebruiker, dus ik ga niet componeren en al die mooie synthesizer functies van zo'n kaart gaan bij mij geheel verloren. Is er misschien ook een andere oplossing? En als een "echte" audiokaart de oplossing is, wat zou voor mij dan een geschikte zijn. Zijn er misschien recente tests? Dank jullie!
 • Een 'losse' audio-kaart zal zeker helpen ... maar verwacht geen wonderen, want een pc is van zichzelf aardig 'lawaaiig' vergeleken met een 'normale' audio-installatie. Aan de andere kant zou ik je ook geen Creative-kaart aanraden, maar aangezien de concurrentie zo goed als verdwenen is zal dat je enige optie zijn. Wat je zeker kunt proberen is kijken of je hoofdtelefoon en de bijbehorende verbindingen wel goed contact maken. Waarschijnlijk is dat 'de' grootste bron van alle 'ruis' en los je dat met een losse kaart pas op als je daar een 'beter' contact hebt. En last but not least ... als je bron ruis bevat dan helpt natuurlijk geen enkel middel om daar van af te komen, tenzij je met de hand de ruis uit de 'stille' passages gaat filteren. Daar zijn programma's voor, maar of je dat met de hand wilt doen lijkt mij een beetje te veel van het goede. Let ook op de instellingen die je bij het encoderen hebt gebruikt, tenzij je een lossless formaat zoals FLAC hebt gebruikt om je muziek te bewaren.
 • Dank voor het snelle antwoord. Niet meteen naar MyCom rennen, dus. Momenteel beantwoord ik alleen dit bericht en staat verder niets aan. Aan de ruis uit mijn koptelefoon zou je wel anders verwachten! Als ik geen muziek aan heb staan kan ik maar beter de koptelefoon afzetten ("uiteraard", hoor ik je zeggen, maar ik bedoel: bij wijze van spreken). Kan ik een geintegreerde audiokaart beter contact laten maken? Is het niet een chip op het moederbord? Ik ben hardwarematig niet zo onderlegd, dus ik veronderstel maar wat. Het wil er bij mij nog niet helemaal in dat ik die herrie moet accepteren. Als iedereen deze herrie hoort, luister je toch niet meer voor je plezier naar klassiek en zie ik de toekomst voor muziekspelers op de PC donker in ... Zou het helpen als ik de geluidskaart aansluit op een slaapkamersetje en daar de koptelefoon inplug? Of houd ik het lawaai?
 • Open eens de windows mixer en kijk eens wat er gebeurt als je de diverse kanalen uit zet. Bij mijn setje maakt de microfoon een enorme ruis-herrie en dus staat die altijd iig gedempt maar doorgaans heb ik ook de line-in gedempt staan omdat dei ook wat ruis veroorzaakt.
 • Geluidskaarten op het moederbord zijn in de regel niet goed afgeschermd en apparaten zoals harde schijven storen de audio dan. Laptop doen dit bijna altijd. Als je goede oren hebt en goede speakers / hoofdtelefoon dan zal je veel verschil horen tussen een pc met een geluidskaart op het moederbord en een pci geluidskaart. Een geluidskaart van professionele kwaliteit is nog beter, deze zijn nog stiller en hebben betere digitaal-analoog conversie. Ik heb twee geluidskaarten van 339 euro per stuk. En ja die klinken erg goed.
 • rwilligen: ik heb de ruis al als ik de PC aanzet! Dus daar moet iets aan te doen zijn, zoals ook Stee0036 aangeeft. stee0036: een geluidskaart van € 339 ... dat zit er niet in. Weet je of er ook andere (beneden de €75) zijn, die "normaal" presteren qua ruis?
 • ik denk dat een pci geluidskaart al een flinke verbetering is ten opzichte van een onboard kaart qua ruis en brom. Die pci kaarten zijn er vanaf 10 euro. www.azerty.nl Als je echt absolute stilte en kwaliteit wilt zou ik een usb of firewire kaart kopen van 100 euro. www.feedback.nl
 • Echt goede PC audio interfaces (de naam geluidskaart is niet echt van toepassing) werken vaak met FireWire, maar zelfs dan is je geluid nog niet per definitie "perfect". Een probleem wat je namelijk vrij vaak tegenkomt is dat de aarding niet helemaal goed is, en dat je daardoor ruis en bromtonen krijgt, en hier heb je met FireWire ook mee te maken. Ik heb zelf een ASUS A6Jc laptop, en als ik daarmee muziek of films afspeel moet ik netspanningsadapter er uit trekken, omdat ik anders een hele hoop ruis, rare pieptonen en brom door het geluid krijg. Als de adapter niet is aangesloten is het geluid echter prima, en heb ik totaal geen last van ruis, piepjes of bromtonen. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar waarschijnlijk heb ik ook nergens last van als ik de accu er uit haal en dan wel de netspanningsadapter aansluit. Ik heb er overigens alleen last van bij geaarde wandcontactdozen, als ik de adapter in een niet geaarde wandcontactdoos stop heb ik nergens last van. Bij m'n vaste pc heb ik ook een hele kleine bromtoon, maar de onboard geluidschip die daar in zit is helemaal brak. Maar daar is het nogal lastig mee werken als hij niet op de netspanning is aangesloten :roll: en een ongeaarde wandcontactdoos heeft ook weer nadelen, want dan is de pc niet meer geaard.
 • elke simpele PCI kaart zal al veel minder ruis veroorzaken itt onboard.
 • Het lijkt er op dat de meesten goede kansen geven aan een lossen geluidskaart. Vooral de bijrage van kid jansen overtuigt mij om in ieder geval niet aan een FireWire kaart te gaan beginnen. Dus ga ik nu op weg voor een gewoon PCI kaartje. Voor die paar tientjes wil ik het wel eens proberen en wat ik nu heb bederft het luisterplezier zo erg dat ik mijn koptelefoon al dagen niet meer op mijn hoofd heb gehad. Niet alléén om de bromtonen, maar het draagt er wel aan bij. Ik laat jullie weten wat de verschillen zijn.
 • Zojuist een SoundBlaster Audigy gekocht. Het grappige is, dat de brom-, ruis- en fluittonen nu praktisch helemaal (!) weg zijn. Tussen twee passages moet ik de volumeknop helemaal opengooien om iets extra's te kunnen horen. En wat ik dan hoor lijkt een beetje op de ouderwetse televisies: dan hoorde je ook zo'n héél hoge fluittoon die je alleen kon horen als je er op ging letten. Kortom, -stof-, stee0036 en JaFo hadden gelijk. JaFo had ook gelijk door te zeggen dat er vrijwel geen ander merk (meer) is. Behalve een reeks aan Creative producten was er bij MyCom nog precies 1 ander kaartje, dat meteen ook de goedkoopste was. Gelukkig doet deze Audigy wel precies waarvoor ik hem heb aangeschaft. Dank voor alle input en hulp.
 • Als je een digitale uitgang op je audiokaart hebt, moet er toch praktisch geen ruis zijn? Wel heel erg herkenbaar overigens. Mijn laptop produceert veel ruis op de hoofdtelefoon poort. Hoe meer de harde schijf of ventilator bezig is, hoe meer ruis. Erg storend ook.
 • Hmmmm ... een digitale uitgang; geen idee hoe die er uitziet. Ik heb een doodgewone koptelefoon met een jack-plug. Ik kon de koptelefoon er aan de voor- en aan de achterkant instoppen. Eén ding is zeker: het geluid wàs belabberd en is nu vrijwel zonder bromtonen of ruis.
 • als je de digitale uitgang gaat gebruiken heb je ook een digitale versterker ingang nodig. Dat gaat met spciale kabels: De digitaal-naar-analoog conversie wordt dan in de versterker gedaan, dit levert uiteraard een prima geluid op maar bijna niemand heeft een versterker met digitale SPDIF ingangen. Om nog te zeuren, niet elke digitale versterker is van goede kwaliteit.
 • Kijk bijvoorbeeld hier: [url]http://www.answers.com/topic/spdif?cat=technology[/url] of hier: [url]http://nl.wikipedia.org/wiki/Spdif[/url] Uiteraard heeft niet iedere versterker een digitale ingang en is ook niet iedere versterker kwalitatief hetzelfde. Maar de vraag was hoe je de ruis van een laptop voorkomt. Doordat alles in een laptop zo dicht op elkaar zit, heb je vrijwel altijd ruis op analoge signalen. Volgens mij is een digitale poort dan de oplossing. (uiteraard moet je dan wel de mogelijkheid hebben om dit te kunnen aansluiten)

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.