Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Heel oud pctje->Media Center

Anoniem
rwilligen
11 antwoorden
 • Hoi, ik weet niet of dit reëel is, maar wij zijn hier erg eigenwijs :wink:
  We hebben een heel oud pctje, en we willen hem gebruiken als HD media center.
  Pentium 3 1.0 GHz (Wij willen deze liever niet gaan overclocken)
  256 MB ram (kan eventueel meer ingezet worden)
  20 GB harde schijf (we zijn niet van plan de harde schijf veel te gebruiken, dus meer is niet nodig, maar kan wel)
  DVD-speler
  We hopen nu dat er iets bestaat zodat we een resolutie kunnen pakken van 1920x1080 (full hd) door middel van een PCI-videokaart 8)

  Daarnaast zou een leuk Linuxje ook leuk zijn. Er zijn een aantal media center Linuxes. Graag tips. We hebben ook nog een USB infrarood ontvanger en afstandsbediening. Als je wil weten wat die kunnen, je kan alleen info vinden op russische sites. het model heet XPC-PC01. We willen graag dat zo'n distro daarvoor support heeft.
 • [quote:bcbd1da3bd="marco.meijer"]Daarnaast zou een leuk Linuxje ook leuk zijn. Er zijn een aantal media center Linuxes. [/quote:bcbd1da3bd] Onder andere Linux MCE. Check voor info deze topic http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=172876&highlight=
  [quote:bcbd1da3bd="marco.meijer"] Pentium 3 1.0 GHz 256 MB ram [/quote:bcbd1da3bd] De systeem vereisten staan op wikipedia http://wiki.linuxmce.org/index.php/What_hardware_I_will_need
 • Full HD met een 1 Ghz PIII is wel erg optimistisch.
  je zult iig een videokaart moeten hebben die de video voor het grootste gedeelte decodeert.
  Ik denk dat je AGP bedoelt?
  In gewone PCI zul je zo'n kaart niet vinden vrees ik en de "pci" van dit moment is pci-express en dat is wat anders.
  Een P3-1 ghz stamt uit de tijd van agp.
  Tenzij het moederbord on-board video heeft dan blijven er idd alleen maar gewone pci sloten over en ik vrees dat het daar niet mee zal gaan lukken.
  Je zult dan een ander moederbord op de kop moeten zien te tikken die geen onboard video heeft en dus een agp bus.

  Ik las laatst ergens dat asus een passief gekoelde agp kaart heeft met 1 van de meest recente ati of nvidia video chips die goed full hd kan decoderen.
  Evengoed zal er het eea door de cpu moeten worden gedaan en ik vraag me af of 1 Ghz daar wel genoeg voor is….
 • Volgens mij is 'gewone' dvd-kwaliteit met zo'n pc al aardig optimistisch …

  De grootste ellende van de 'HDTV'-kwaliteit zit hem in de 'beveiliging'/'compressie' die gebruikt is waar nogal wat rekenkracht voor nodig is.
 • Er is sowieso een 2400pro, en ik meen dat er ook wel een 2600pro was. Maar ik moet het nog zien, of het je lukt met die processor.
  http://www.azerty.nl/8-162-46828
  adeon-hd2400-pro.html
 • ik kan je verzekeren dat het niet werkt. Video op de full hd (1920 ker 1080p) resolutie is een zware taak voor de processor en je hebt gewoon een modern stuk techniek nodig. 1 gigahertz is leuk voor maar niet geschikt.

  [x] ongeschikt
  [ ] geschikt
 • Dat is wel heel stellig.
  Heb je ervaring waarmee je die uitspraak kunt onderbouwen?

  Ik heb een P4 @3.2 Ghz met een radeonX1300 in agp uitvoering.
  1080i video draait bij mij met , op zijn hoogst 32% cpu belasting, 720P doet het zelfs met rond de 15 %.

  Als ik dat linear terug schaal naar 1 GHz dan zou het 100% cpu belasting opleveren met mijn , ondertussen ook al weer, stokoude X1300.

  Het zou wellicht kunnen lukken, net aan , en met een nog wat nieuwere radeon wellicht nog wat beter…..


  Ik zal zondag eens kijken of ik de tijd kan vinden om mijn X1300 in mijn good old P3B-f met 1.1 Ghz P3 te schroeven en eens kijken wat er gebeurt.

  De opmerking van JaFo dat een gewone pal dvd al optimistisch is slaat kant nog wal, voor een gewone pal dvd is een P2@350 Mhz op een 440BX moederbord afdoende en met een moderne graka die video versneld(die waren er destijds nagenoeg niet) kun je waarschijnlijk met nog minder toe.
  Hardware versnelling is het toverwoord, zo'n moderne GPU heeft rekenpower genoeg om al het werk te doen.

  Evengoed is het wel een gedurft projectje….
 • Wat in het vat zit verzuurd niet.
  Een al weer wat ouder topic waarin ik een soort van belofte doe en belofte maakt schuld. :P

  Vanavond had ik er uiteindelijk de tijd voor en mijn P3B-f draait sinds enige dagen weer en dus de X1300-AGP uit mijn spelletjes pc geschroefd om in de P3B te stoppen en is te zien wat er dan gebeurt met HD video op 1.1 Ghz en hardwarematige decodering door de videokaart……

  Tja, de spanning duurde niet lang want het AGP slot van mijn P3( en ik denk ook alle andere mobo's uit die tijd) is het oude 3.3 volt model en een nieuwere AGP kaart met 2.7 volt oid. sleuf past niet vanwege een opzettelijk aangebracht gleufje in de connector.
  opzettelijk aangebracht door de fabrikanten om te voorkomen dat je een 2.7 volt kaart in een 3.3 volt sys schroeft…..

  Jammer….. :cry: maar dan wel definitief een antwoord alhoewel de motivering van het antwoord anders is dan ik in eerste instantie had gedacht: nee dat gaat niet lukken want je hebt hardware decompressie nodig van de video en die zit alleen in de latere modellen agp kaarten en die past weer niet in zo'n oude pc.
 • Dat is de videokaart. In een andere thread is ook al gesproken dat full hd (1920 1080p) zeer zwaar voor de processor is, een 2,2 ghz processor is daar het minimum vaak. Veel video players gebruiken dual core niet dus een dual core 2.0 gigahertz kan al moeite hebben met een video. Ik heb bijvoorbeeld EARTH.MKV van 13 gig en dat is alleen leesbaar op de snellere machines.
 • Leg mij eens uit waarom het verwerken van 1080p zo zwaar zou zijn voor de cpu als alle decodering gedaan wordt door de gpu?

  Ik heb me nog niet zoveel verdiept in het hele proces maar als de cpu alleen maar de data van het schijfje hoeft te lezen en vervolgens naar de gpu te leiden dan loopt er tussen bluray speler en videokaart welliswaar 50 megabit/s maar als daar verder niets aan hoeft te worden gecalculeerd dan is dat niet zo'n enorme last miz.

  De truuk zal toch de videokaart zijn en in welke mate en hoe efficient deze het hele proces op zijn schouders kan nemen.

  Ook destijds met het uitkomen van dvd voor de pc en enigszins betaalbare dvd drive's werd er veelvuldig op gehamerd dat een P2/P3@600 Mhz toch echt het minimum was.
  Tot de real magic hollywood en creative dxr3 kaarten kwamen en langzaam aan duidelijk werd dat het allemaal wel meeviel als je maar de decodering aan hardware over laat.
  ik heb uiteindelijk met een hollywood kaart nog eens een systeempje gebouwd op basis van een P2-166 icm een scsi dvd drive en een matrox G100, werkte uitstekend.

  We zullen het echter helaas nooit weten want zo'n mooie nieuwe radeon past dus niet in de oude agp socket :cry:
 • Ik heb een redelijke collectie computers en heb veel testjes gedaan. In mijn woonkamer staat een media pc aangesloten op de tv (breedbeeld) en de stereo. De laatste paar maanden download ik af toe een MKV bestand. Dat zijn kopieën van blue ray bestanden met een soort van compressie. De de-compressie wordt door de CPU uitgevoerd (vermoed ik) want op mijn langzamere machines schiet de CPU belasting meteen naar 100% bij het openen van deze mkv films.
  Ik weet nog steeds niet precies wat er aan de hand is maar ik heb de volgende observaties:

  Een cpu onder 2,2 ghtz is 100% "bezet" en de film schokt. De langzamere dual core machines zijn niet veel sneller, de meeste media players (mediaplayer classic, zoom, VLC en ook een zooi anderen) schokken ook met mkv bestanden. Ook een dual core imac van 2,2 ghtz heeft moeite met earth.mkv. De enige die zonder schokken de films draait is mijn quad core machine. De cpu belasting lijkt wel op 1 core bijna 100% maar gemiddeld op 4 cores komt dat op 40% tijdens de meest zware scenes (waterval).

  Ik heb nog geen blue ray speler, het lijkt me dat een blue ray nog wel een beetje compressie gebruikt en niet beeldje voor beeldje van je schijf afhaalt. Of die compressie zo zwaar is als een mkv (=ook wel matroska genoemd) kan ik nog niet testen. Ik ben nu een nieuwe media machine aan het bouwen die 1920 keer 1080 goed kan draaien.

  Ik gebruik CC codec pack. Hier zijn ook nog opties om mkv te decoderen maar dit levert geen lagere cpu score op. Ik heb het idee dat de grafische kaart niets bijdraagt aan de decompressie van de film.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.