Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Hoogte lcd tv woonkamer

11 antwoorden
 • Wat is nou de meest ideale hoogte om je lcd tv op te hangen? Dus kijkend vanuit de bank. Logisch lijkt mij de gemiddelde kijkhoogte (ogen) en dit als middelpunt te nemen van de lcd tv. Maar in een huiskamer van 2,67M hoog vind ik dat wat laag lijken. Zal wel de eigen smaak zijn...
 • De ergonomisch ideale hoogte is nog lager. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte zitten. Heb je niet gewoon een veel te groot scherm gekocht? Op die afstand is een 32" denk ik al te groot.
 • [quote:f3d18618e4="gerben"]Op die afstand is een 32" denk ik al te groot.[/quote:f3d18618e4]Mis ik wat? Welke afstand? 2.67 HOOGTE.:) Tje, ik heb m'n 46" scherm op een kast van 80 cm. hoog staan. Dat lijkt netjes te staan als je door de kamer loopt. Maar op te kijken vanaf de bank is het al te hoog. Ik denk dat de norm die Gerben aangeeft wel klopt. Dan is het de keuze tussen goed 'kijken' (naar de uitzending) of goed 'kijken' (de blik op de TV t.o.v. de andere meubels). Hang het scherm anders iets te laag voor je gevoel en prik boven de TV nog een langwerpig 'iets' op de muur wat een goede vlakverdeling op je muur geeft.
 • ^ ^ Groot scherm? Welke afstand?? TC spreekt van hoogte van de kamer niet de kijkafstand!!
 • Ik haal inderdaad afstand en hoogte door elkaar, zie ik nu. Maar ik denk wel, dat veel mensen een te groot scherm kopen. 40" of meer lijkt tegenwoordig haast wel de norm in de winkel. Daarmee vergeleken, lijkt een 32" natuurlijk erg klein. Maar in de huiskamer is het een heel ander verhaal, dan in de veel ruimere winkel.
 • Op zich heb je gelijk. Nou heb ik een 46" scherm en zit op pakweg 3 meter te kijken. Volgens 'de norm' zou dat formaat dan te groot zijn maar ik geniet er erg van met een haarscherp plasmabeeld en ben er al zo aan gewend dat het scherm best een maatje groter zou kunnen. De 'norm' van beeldiagonaal en kijkafstand is naar mijn mening erg Nederlands: zuinig! Als de kwaliteit van het scherm hoog is mag je best een flinke bak voor je neus hebben staan. Maar smaken verschillen natuurlijk.
 • Toch heb ik onlangs een 32 inch aangeschaft en valt hij toch tegen in grootte:P. Tijdens gewone tv is het goed maar met films komen er 2 zwarte balken bij en dan had 37 inch net iets beter geweest ( wel vrij ruime woonkamer, bank max 3 meter denk ik).
 • Een mooie kijkafstand is voor een 1080p LCD TV is 2,5-3x de beelddiagonaal, dat komt bij een 16:9 scherm neer op een horizontale kijkhoek van 15-20deg. Voor wat betreft de hoogte, ongeveer 1/3-2/5 van het scherm boven ooghoogte hangen, de rest er onder. Bovenkant van scherm op ooghoogte geldt voor beeldschermwerk aan een bureau voor beeldschermen tot en met 19", daarboven moet je ook een deel boven ooghoogte, bij een 30" scherm bijvoorbeeld ook 1/3 erboven en 2/3 eronder.
 • [quote:a043a712d0="gerben"]Ik haal inderdaad afstand en hoogte door elkaar, zie ik nu. Maar ik denk wel, dat veel mensen een te groot scherm kopen. 40" of meer lijkt tegenwoordig haast wel de norm in de winkel. Daarmee vergeleken, lijkt een 32" natuurlijk erg klein. Maar in de huiskamer is het een heel ander verhaal, dan in de veel ruimere winkel.[/quote:a043a712d0] In de winkel lijkt zo'n 'gewone' 50 - 60 cm tv inderdaad erg klein en is het heel verleidelijk om zo'n joekel te kiezen, omdat je simpelweg geen goed idee krijgt hoe groot dat ding daadwerkelijk is. :( Eigenlijk best jammer dat je een tv niet even thuis kunt passen he ? (tenzij je zo'n tv koopt in een speciaalzaak ;)) Overigens heb ik het idee dat met name breedbeeld tv's klein uitvallen. // ---
 • Het scherm moet 1/3 boven je ogen uit steken. 2/3 moet er onder zitten. Je ogen zitten dus net boven het midden van het scherm. Dit is de ideale hoogte.
 • Als je twee posts omhoog had gelezen had je gezien dat ik dat ook al had gezegd.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.