Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

van lp naar cd

vxvk
16 antwoorden
 • Ik wil wat oude lp's die niet meer te koop zijn overzetten naar cd. Ik ben al bezig met me te oriënteren. Maar misschien heeft iemand er al ervaring mee? Het zou handig zijn als niet alleen 33 1/3 maar ook 45 en 78 toeren opgenomen kunnen worden. Vast bedankt. Gerda
 • Het hangt er een beetje vanaf wat je al aan apparatuur hebt staan. Heb je een goed werkende "old-fashioned" platenspeler en een versterker met PHONO aansluiting, dan zou je als de versterker ook een AUX uitgang heeft, deze met het juiste kabeltje (doorgaans 2x RCA/tulp naar 3.5mm jack) kunnen verbinden met de AUX ingang van de geluidskaart.

  Wanneer het geluidssignaal van de platenspeler dus krachtig genoeg doorkomt op de PC, dan zou je platen track voor track kunnen opnemen in WAV (MP3 kan ook, maar dat kan hoorbaar kwaliteitsverlies geven) formaat. Evt. kun je begin en/of eind wegknippen met het freeware programma 'Audacity'.

  http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl

  Van die WAV bestanden kun je dan weer een Audio CD compilatie maken in je CD Burn software.

  Een andere oplossing is het aanschaffen van een USB platenspeler: deze kun je direct aansluiten op een PC en er zit meestal wel handige software bij om platen over te zetten naar CD. Ik ken echter geen USB platenspelers die ook 78 toeren af kunnen spelen, maar misschien zijn ze er wel? Een USB platenspeler heeft doorgaans ook twee RCA/tulp uitgangen om aan te sluiten op een moderne versterker die geen PHONO aansluiting heeft.

  Wat ook een oplossing is, is kijken of de albums die je hebt op één of andere manier ook te downloaden zijn via de bekende downloadkanalen. Dat scheelt je heel wat overzetwerk! Maar dan begeef je je wel een beetje op het grijze gebied van wat fatsoenlijk is of niet … Enerzijds heb je dus al auteursrechten betaald bij aanschaf van de LP, maar downloads die je kunt vinden zijn doorgaans kopieën van CD's die ook wel eens meer tracks kunnen bevatten dan de LP …
 • Vast bedankt. Ik ga nu eerst maar eens mijn huidige platenspeler en de versterker bekijken. Wie weet. Gerda
 • Voor het 78 toeren probleem is een eenvoudige oplossing: je neemt de plaat op op 45 toeren en vervolgens versnel je de wav opname software matig met een factor 78/45=1.73
  Bijna alle audio bewerk programmas hebben wel die effect functie aan boord, bij goldwave vind je het onder timewarp, lees de helpfile want er zijn(soms) wat opties bij een dergelijke functie die te maken heeft met de geluidskwaliteit.

  Wat wel blijft is dat een moderne diamantnaald eigenlijk niet de juiste vorm heeft voor 78 toeren schellak/bakeliet platen en een 78 toerenplaat afspelen is vanwege de hoge hardheid van de plaat slecht voor je diamantje.
  Het diamantje slijt door de harde plaat zeer snel en in de verkeerde vorm, zo'n naald daarna op een moderne vinyl plaat zetten is niet verstandig als je zuinig bent op je lp's.
  Al met al valt het wel mee en met de geluidskwaliteit is zeer goed te leven maar ik heb er wel destijds mijn oude naaldje voor gebruikt en daarna een nieuw naaldje gekocht om weer mijn mooie vinyl te kunnen afspelen.
  Als je een beetje gangbare pickup hebt en een knappe elektro-hobby-hifi shop in de buurt is een nieuw naaldje meestal nog wel te bestellen en kost je zo'n 15 eu.
 • Voor het knippen van wave bestanden vind ik CD Wave Editor
  http://www.milosoftware.com/en/index.php?body=cdwave.php
  een erg handig programma.
 • Bij Kijkshop (en veel andere winkels) kan je pick-ups kopen met een USB aansluiting. De bijgelevrde software even installeren en je hebt binnen een paar minuten een MP-3 bestand van je opnamen.
 • Ha, bedankt! Daar ga ik even achterheen. Gerda
 • Hallo,


  Ik weet niet of u beschikking hebt over het programma Adobe Audition.
  Maar daarmee kun je zeer goed ruis en tikken weg halen die tijdens het opnemen zijn ontstaan.

  Zelf heb ik dit gedaan met oude LP's van me opa en de muziekstukken klinken net of ze van cd komen.  Groetjes Guido.
 • Nee, dat heb ik niet, maar ik denk dat ik wel iemand ken die me het voor een enkele lp wel kan lenen. Dan kan ik daar ook mee aan de gang. Vast bedankt voor de suggestie. Gerda
 • gewoon platen blijven draaien!

  Ik ben er wel eens begonnen maar het is erg veel werk. Een plaat op CD zetten duurt wel 3 uur per plaat. Reken maar uit hoeveel je wilt doen.

  Ruis onderdrukken zou ik afraden omdat de achtergrond ruis en brom van een plaat redelijk hard is en bij ruisonderdrukking geeft het kwaliteitsverlies. Een tik door een kras op de plaat kun je wel goed opzoeken maar ik zou niet meer aanpassen dan dat.
 • Het is wel fijn om al die adviezen te krijgen. Het klinkt misschien wel een beetje vreemd, maar wij willen alleen een paar muziekstukken van lp's waar wij bijzonder aan gehecht zijn op cd zetten. Dat is om op onze begrafenis te draaien. Wij zijn al wat ouder en het is handiger voor de kinderen als wij daar zelf al voor gezorgd hebben. Als die stukken eenmaal gedigitaliseerd zijn, kunnen ze later altijd nog op een ander medium gezet worden. Je weet nooit wat er in de komende jaren gebeurt op dit gebied, maar digitaal zal het wel een poosje uithouden. Gerda
 • Als het maar een paar nummers zijn, is het misschien praktischer om te kijken of die nummers ergens in een online winkel al in digitale vorm te verkrijgen zijn. De meeste muziek is daar nl. te vinden, het nummer moet wel heel erg exotisch zijn als het er niet te vinden is!
 • Ja, dat zijn ze inderdaad. Ze zijn in de jaren '60 in een Oostblokland besteld en ze bestaan wel in allerlei versies, maar niet op de manier die op deze lp staat. Dus dan blijft het zelf opnemen waarschijnlijk het beste.
 • [quote:48f4659019="vxvk"]Ze zijn in de jaren '60 in een Oostblokland besteld[/quote:48f4659019]Wil je dat je nabestaanden wel aan laten horen? :P

  Ok geintje … zulke muziek zul je waarschijnlijk niet in de Apple iTunes shop tegenkomen. Er zijn trouwens ook kleine bedrijfjes die LP's voor je kunnen overzetten na CD, ze maken er zelfs improvisorisch een CD-hoesje bij door de LP-hoes in te scannen en verkleind af te drukken, al dan niet in booklet vorm. Kosten ervan schijnen erg mee te vallen.
 • Het is wel prachtige muziek, maar misschien ga ik wel naar de winkel hier in ons dorp die ook onze super 8 filmpjes gedigitaliseerd heeft. Ik ga er achteraan, maar ik hoop het niet niet heel binnenkort nodig te hebben.
  Gerda
 • Pas op met legaal downloaden op muziek sites. Die kun je niet op cd zetten meestal.
  Collega van mij die weinig ervaring op downloadgebied heeft zocht een nummer voor de begrafenis van familielid. In het crematorium wou men graag een cd, het gekochte nummer (ami grant) kon niet op cd gebrand worden door een beveiliging. Hij was alleen te draaien op de eigen pc.
  Ik heb het liedje voor hem alsnog van een torrent site gehaald en gebrand op cd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.