Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

wm8

Anoniem
None
9 antwoorden
 • …..
 • WM8= windows media 8 en is miz beter dan welke divx ook maar dat is een persoonlijke mening…

  De encoder is gratis op te halen bij microsoft : http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/WM8/default.asp

  Je kan wm8 maken met zowel de media encoder 7.1 als met de encoding utility 8 maar de volle kwaliteit krijg je pas door 2-pass vbr encoding te doen met de encoding utility.
  Helaas is de enc. utility een dos tool die je moet programeren vanaf de commandpromt of dos promt.
  De oplossing hiervoor is een GUI (grafische omgeving) voor de encoder : http://www.abdn.ac.uk/~u71ds/wm8egui/ , deze geeft alle opties van wm8 in een handig venster weer, avi-tje openen, coder instellen en save, 2 minuten werk en daarna uiteraard geduld want het encoden kost net zoals bij divx veel tijd.

  1 nadeel: de encoder verdomt het om samen te werken met dvd rippers en programmas zoals flask alhoewel er wel een plugin is voor flask zij het dat deze enkel de 1-pass cbr kan doen en niet de veel betere 2-pass vbr.

  Oplossing hiervoor is om eerst de dvd om te zetten naar een ongecomprimeerde avi met flask en deze daarna omzetten naar wm8 , je hebt hier voor wel een grote harde schijf nodig , reken erop dat de "tussen-avi"zo'n 20 tot 35 GB kan worden….
 • …..
 • De wm8 encoding utility installeer je en klaar.
  De grafische omgeving (GUI) gebruik je om verder de encoder te bedienen, je hoeft de encoder dus niet op de dospromt te programmeren dat doet de GUI automatisch voor je.

  In de GUI open je een avi , stel de bitrate op datgene in wat je wilt hebben, denk er om dat de bitrate wordt ingesteld in bits/sec (bps) en niet in kilobits/sec, als je dus mbv. een calculator uitgerekend hebt wat de bitrate in kbs moet zijn dan zal je dat moeten vermenigvuldigen met 1000 om op bits te komen.

  Zet de encoder op VBR,2-pass.
  Voor de audio adviseer ik 64_44_2 (64 kbs/44 khz/stereo)of als je persee 48 khz wilt de 128_48_2 stand.
  Denk erom dat je de audio aan de encoder moet aanleveren in de frequentie waarop je de encoder zet, als je de encoder dus insteld op bv. 48 KHZ geluid dan zal de toegevoerde avi dus ook 48 khz geluid moeten bevatten, hetzelfde geldt voor 44 khz.

  In principe is dat het enigste wat je hoeft in te stellen , de rest staat allemaal goed, dus buffer op 5000 ms laten staan, quality op 75%(mag evt. op 100% als je de video gaat afspelen op een rappe pc: min. een p3-500 MHZ), preprocessing uit laten staan,keyframes op 10, en framerate: same as source.

  2-pass VBR betekent dat de video in 2 passes wordt gecodeert: de eerste pass is om te bekijken hoe de video is opgebouwd en hiervan wordt een soort lijst gemaakt ,in de tweede pass wordt het de video daadwerkelijk gecodeerd naar de hand van de lijst die in de eerste pass is gemaakt.

  Uiteraard duurt het coderen dus ook ongeveer 2x zo lang tov "gewone 1-pass" coderen….

  De bitrate is variabel(VBR) en wordt automatisch aangepast naar gelang de scene van de film maar over de gehele film gerekend is deze op de waarde die jij ingesteld hebt, rustige scenes krijgen dan dus weinig bitrate en snelle actie scenes krijgen meer bitrate.
  Uiteraard is er een eind aan deze techniek, als je probeert een 720x576 avi te coderen op 300 kbs(300.000 bit/sec) wat veeeeels te weinig is voor zo'n hoge resolutie dan zal de encoder ingrijpen en toch meer bitrate gebruiken dan dat jij hebt ingesteld.
  Het is dus belangrijk dat je de juiste resolutie gebruikt bij een bepaalde bitrate.
  Voor een dvd rip in 640xXXX moet je rekenen om minimaal 650 kbs (650.000 bps)in te stellen, hoger mag natuurlijk altijd wel en betekent uiteraard net zoals bij divx een betere kwaliteit.

  Een 640x480 op 1400 kbs (1100.000 bps) levert bij mij zeer mooie video die echt vergelijkbaar is met een dvd.

  Probeer eerst zo eens een stukje video te encoden en kijk of dit lukt.
  Uiteraard kan je een divx proberen om te zetten, of dit lukt ,maar belangrijker: of dit zin heeft is de vraag, de kwaliteit wordt bij het omzetten naar welk formaat dan ook ALTIJD slechter dan het origineel….

  Toevoer materiaal: je zal een dvd moeten rippen en omzetten naar een ongecomprimeerde avi net zoals je dat bij divx doet.
  Verschil is dus alleen dat je ipv. de divx codec kiest voor "geen compressie".
  De avi die je dan krijgt zal enorm groot zijn, als je dus niet met windows2000 of windowsXP werkt in combinatie met het NTFS bestand systeem krijg je een probleem aangezien op FAT32 harde schijven zoals in win98,win98se,winME een bestand nooit groter kan zijn dan 2 GB (soms 4 GB) en de avi die je gaat maken is zeker groter dan 20 GB, hier is GEEN "crack-hack" of andere oplossing voor….

  Als er dus nog nooit een reden voor je was om over te stappen op win2000 of winXP : nu heb je die wel….
  Dit beantwoord meteen je andere topic betreffende DV capturen langer dan 9 minuten/2GB , dit gaat alleen(goed en zonder te prutsen) onder win2000/winXP met een NTFS geformateerde harde schijf.

  Als laatste zou je kunnen overwegen om ipv geen compressie toch een beetje compressie te kiezen, dit zou je kunnen doen door de HUFF-YUV codec te installeren en deze te kiezen voor het maken van je tussen-avi, de kwaliteit blijft zo nog steeds zeer goed maar de tussen-avi wordt dan behoorlijk kleiner, een 2 uurs dvd rip zal dan zo'n 25 GB zijn terwijl zonder compressie deze zo'n 50 tot 60 GB zal zijn.
  De HUFF-YUV codec vind je hier: http://www.math.berkeley.edu/%7Ebenrg/huffyuv.html , je hebt nodig : de "pre-built dll".
  Lees de pagina goed , er staat uitgelegd hoe je hem moet installeren.
  laat de huff-yuv codec ingesteld staan zoals ie komt, dit levert de beste resultaten op met de kleinste avi's.

  Ondertitels: je zal ze mee moeten rippen met flask , voorzover ik weet kan je niet een losse ondertitel files gebruiken met een wmv(windows-media-video) zoals je dat met divx kan, weet dit echter niet zeker, zal je moeten proberen.

  De wm8 encoder maakt *.wmv files en deze zijn af te spelen met mediaplayer of nagenoeg elke andere speler die divx kan afspelen, beste kwaliteit met een 2-pass-vbr-wmv krijg je echter met mediaplayer 7(of hoger)
  Plakken en knippen aan een wmv gaat niet(eenvoudig), dat zal je dus moeten doen voor het coderen.

  [edit] shit, ik was eigenlijk niet van plan zo'n lang verhaal te typen…..  [ Dit Bericht is bewerkt door: rwilligen op 2002-02-04 04:06 ]
 • …..
 • ……
 • …..
 • Ah, sorry…

  Je moet in flask de audio instellen op : PCM (geen compressie!) 44 of 48 khz/ 16 bit stereo.

  De audio in de avi moet dus GEEN mp3 zijn.

  Als je met flask een avi gemaakt hebt met 44 khz geluid zal je in de wm8 encoder ook 1 van de audio instellingen moeten kiezen met 44 khz geluid.
  heb je in flask een avi gemaakt met 48 khz geluid dan zal je in wm8 ook 48 khz moeten kiezen.

  Uiteraard kan je dus ook de 192_48_2 instelling gebruiken zolang je maar in flask de avi maakt met 48 khz geluid
 • …..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord