Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Creative digital I/O niet echt digitaal?

Hans.Vosman
3 antwoorden
 • Ik wilde een Creative Live of Audigy kopen in combinatie met een add-on-board die gebruik maakt van de on-board S/PDIF-connectors (digitale I/O) op de Creative kaart. Om zo met minimale (haast geen) kwaliteitsverlies op te nemen van bijvoorbeeld een DAT of minidisk recorder naar de pc en andersom. Ik zoek overigens een low-budget oplossing (rond de 200/300 gulden).

  Maar twijfel nu vanwege een discussie op het internet. Daar werd gezegd dat de digitale I/O van Creative Live! en Audigy niet echt digitaal zijn maar eerst naar analoog worden geconverteerd en daarna weer terug naar digitaal. Kunt u mij vertellen of dit waar is of niet?

  Hier een link en daaronder de belangrijkste stukjes:
  http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/407068/1

  Alvast bedankt!

  SB DBIII voor SB Live! en SB Audigy. Kun je dan ook de digitale I/O's harder en zachter zetten e.d., is het "echt" digitaal?
  ——————————————————————————–
  Hij werkt ook op de player ja. En je kunt ze gewoon "mixen" die digitale poorten omdat ze gewoon door het analoge deel van de kaart gemixed worden. De digitale output is iig nep, en geeft dezelfde ruis door als de analoge output.
  ——————————————————————————–
  WAAAAATT!! Ik wil deze combinatie aanschaffen om volledige digitale I/O's te krijgen. Dus digitaal de compu in en uit, zonder enige analoge tussenkomst. Met andere woorden, mp3'tje uit, volledig stil. Wie weet het nut van een brommende, ruisende en piepende dure optische aansluiting

  Iedereen hier zegt dus dat de combi Hoontech SB DBIII - Creative Live/Audigy gewoon nep is? De digitale line in (S/PDIF) is dus gewoon analoog? Dus mijn 'digitale' opname zal de onperfectie van de relatief goedkope AD/DA-converter van creative bevatten?

  Ofwel, met deze combi digitaal opnemen betekend: een perfect digitaal opname-signaal wordt door de Creative-Live! omgezet naar een vervormd bagger analoog en vervolgens weer in een (logischerwijs eveneens) bagger digitaal signaal alvorens te worden omgezet naar Wav. Is dat werkelijk waar?
  ——————————————————————————–
  je varhaal klopt als een bus, en als je die da/ad conversie hoort zou ik ook zeker niet voor zo'n addon bracket gaan.
  ——————————————————————————-
 • Inderdaad vreemde discussie. Ik dacht dat digitaal mengen eenvoudiger is dan analoog. Dus ik zou niet begrijpen waarom het signaal eerst van digitaal naar analoog moet worden omgezet. En daarna weer terug.
  Tja en dan die ruis, dat is weer wat anders. Op mijn live!player (oude versie) heb ik normaliter alle ingangen (uigezonderd Mic) open staan. Zal best wel wat extra ruis op kunnen opleveren. Digitale ruis is in het algemeen wat storender. Vergelijk dat met de ruis van een bandrecorder met een cassetterecorder. Een bandrecorder klinkt stiller maar meettecnisch is de cassetterecorder beter. Ligt dus aan het frequentie sprectrum, hoge frequenties zijn storender. Daar ligt denk ik ook het digitale probleem. Een hoge sample frequentie verdient de voorkeur, daarna goed filteren. Als voor de inputs/intern/outputs dezelfde sample frequenties worden gebruikt, verwacht ik de beste resultaten. Als de verschillende sample frequenties van de signalen zouden verschillen, dan moet de geluidskaart die gelijk maken. Dat zou dus het voordeel kunnen zijn van die theoretische D/A conversie. Conversie van 44kB/s naar 48kB/s zal volgens mij gewoon extra digitale ruis opleveren. Soms wordt een signaal gesampled op 32 kB/s, dan zijn er vrijwel zeker conversies nodig. En levert dat extra ruis op.
  Mijn indruk is dat de Live! kaart niet abnormaal veel ruist.

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Hans.Vosman op 2002-02-16 11:49 ]
 • [quote:ffa367ef9e]
  Op 16-02-2002 11:46, schreef Hans.Vosman:
  …………
  Mijn indruk is dat de Live! kaart niet abnormaal veel ruist.

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Hans.Vosman op 2002-02-16 11:49 ]
  [/quote:ffa367ef9e]

  Bij digitaal gebruik bedoel je? Maar je merkt wel enige ruis?

  Ik heb ook een Terratec Soundsystem DMX, in de mixer daarvan kan voor de digitale out kiezen tussen "alle bronnen" (dus ook ruis van analoge in) of "wav,midi", dus alleen digitale bronnen. Bij keuze van de laatste verdwijnt alle ruis en klinkt het plotseling wat mooier, dieper.

  Heeft Creative ook iets dergelijks? Of stuurt het constant de analoge ruis de digitale out in?

  Ik heb geen studio, gewoon een Fl. 500,- minidisk recorder, dus op de alleen met meetapparatuur hoorbare ruis let ik niet. Maar zachte geluiden moeten niet door ruis overstemt worden, je moet de ruis niet kunnen horen op normale volumes.
  Wat bedoel jij in deze zin met "geen abnormale ruis". Is de ruis hoorbaar of niet met een Fl. 3000,- stereo?

  Alvast bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.