Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

CD-Rom aan CD writer

Anoniem
rwilligen
5 antwoorden
 • Kan een cd-rom speler als slave aan de cd writer worden gehangen?
  Er wordt n.l geadviseerd om deze standalone te zetten dus niet aan HD of andere cd-rom hangen.
 • ja dat kan makkelijk, het maakt weinig uit of je het standalone zet ofniet.
  Ik heb het bij mij eigen pc ook gedaan.
 • Ja, het is beter de CD-stations aan het 2e kanaal te koppelen en de HD's aan het 1e IDE kanaal. De snelheid van het knaal wordt namelijk bepaald door het traagste apparaat.
 • De stelling hierboven lijkt mij wel waar, maar hoe zit het met de snelheid als je van de ene naar de andere HD kopieerd? Er kan maar één HD tegelijkertijd werken en als die klaar is, mag pas de andere.

  Graag hier ook een antwoord op.
 • Een conflict situatie: als je 2 harde schijven hebt en een cdrom en brander en maar 2 IDe kanalen is het kiezen.
  De volgende opstelling heeft bij mij altijd het beste gewerkt:

  harddisk1 op primair master, cdrom op primair slave.
  harddisk 2 en brander op het secundaire kanaal.
  De volgende beperking geld dan wel: bij het branden vanaf harde schijf gaat dit alleen goed vanaf harddisk1.
  Bij het branden vanaf harddisk2 loopt de data nl 2x over de kabel: 1x vanaf de hd naar de controller en 1x terug naar de brander, de snelheid van de ide bus wordt zo effectief gehalveerd en dit kan leiden tot bufferunderruns.
  Bij situatie cdrom en brander op 1 kanaal zal hetzelfde gebeuren met het verschil dat een cdrom al niet zo snel is en er dus nog meer kans is op een bufferunderrun.
  Bij het transferen van data over 1 kabel is het dus zo dat de data in brokjes wordt verstuurd waarbij ieder brokje eerst heen en weer terug moet lopen over de kabel voordat het volgende brokje kan worden verstuurd, de maximale snelheid die over de kabel kan worden gehaald wordt dus zo effectief gezien gehalveerd.
  Bv. bij het kopieren van data tussen 2 harddisks op 1 kanaal dat werkt in DMA33 zal de effectieve transfer snelheid dus nooit boven de 16.5 MB/sec kunnen uitkomen tenzij de data hoeveelheid dusdanig klein is dat het gehele blok data in 1 keer kan worden ontvangen en gebufferd door windows en daarna in 1 keer kan worden terugestuurd.
  Instellingen hiervoor vind je bij win98/me onder config/systeem/geavanceerd.
  vooral de optie voor de hd om pas te schrijven na cache kan de prestaties aardig verhogen waardoor de gedeelde snelheid op de bus toch boven de theoretishe 1/2 snelheid kan komen, ee waarschuwing hierbij: indien je deze optie aanzet en je pc crasht kan je data kwijtraken die nog in de cache stond en nog niet naar hd was weggeschreven.

  Er wordt vaak gesteld dat als cdrom en harddisk hetzelfde kanaal delen de snelheid van de harde schijf dezelfde wordt als die van de cdrom is deels een misvatting: bij dma66,dma100,dma133 is het zo dat het langzaamste apparaat in de keten de snelheid bepaald.
  Bij gewone dma(33) geldt deze beperking al lang niet meer , een harde schijf kan zonder problemen in dma(33) lopen terwijl de cdrom in pio4 loopt op hetzelfde kanaal.
  E.e.a is wel afhankelijk van de gebruikte chipset en cdrom maar sinds de BX440 en 32 speed cdrom spelers is dit geen probleem meer.

  [ Dit bericht is bewerkt door: rwilligen op 2002-04-26 23:29 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.