Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

overzetten mini-DV zonder kwaliteitsverlies.

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Hallo, heb helemaal geen ervaring met digitale beeldbewerking.
  Heb wel een digitale Sony mini-DV cam, met al 4 volle bandjes.
  Wil die bandjes overzetten op de HD, om tzt met een DVD-burner een aantal schijfjes te branden (moet die brander wel eerst kopen LOL)
  Mijn systeem:
  PIII 500 MHZ, 40 GB U-ATA 100 (geloof 5600 RPM) , 256 MB, firewire kaart aanwezig, Win ME. 2 vragen:
  1. Is deze config genoeg om die tapes tijdelijk op mijn HD te parkeren, zonder kwaliteitsverlies en zonder enige editing?
  2. Wat is het meest eenvoudige programma om deze tapes te kopieren? Ben dus niet op zoek naar iets als Adobe Premiere, maar gewoon het meest eenvoudige progje, voor de echte dummie :-)
  Alvast bedankt,
  DM
 • Wat je waarschijnlijk gaat opbreken is het gebrek aan een separate harde schijf voor video opslag.
  Je hebt maar 1 schijf en daar draait windows al van met als voorspelbaar resultaat dat je video capture waarschijnlijk gaat haperen met als resultaat "lost frames" (frames die niet op de harde schijf komen maar wel in de video horen te zitten).
  Je kan het natuurlijk wel gewoon proberen, als het niet wil kan je altijd nog een tweede hd bij kopen.

  De rest van het systeem voldoed wel zij het dat win ME draait van een FAT32 geformateerde schijf en daardoor de beperking heeft van 2 GB maximale grootte voor een avi, 2 GB is ongeveer 9 minuten DV-video…
  Win 2000 of XP met een NTSC geformateerde schijf kent dat probleem niet.

  Zat er geen video pakketje bij je firewire kaart?.
  Het meest eenvoudige proggie voor pure capture is denk ik Scenalyser-Live($36,-), een demo hebben ze hier : http://scenalyzer.com/main.html
  Helaas heb ik het nog nooit in de winkel gezien, je zult het dus online moeten kopen of je zoekt een "oplossing" voor de demo-mode… :lol:
  Scenalyser heeft trouwens een ingebouwde oplossing voor het 2 GB probleem: de video wordt automatisch gecaptured in brokken van net iets minder dan 2 GB, deze zal je dan toch wel weer aan elkaar moeten plakken of bewerken (wat niet gaat op een fat32 systeem) maar je hebt wel je video op hd staan….
  Als je ook al van plan bent om een dvd brander te kopen: stap over op w2k of XP , die 2 GB limiet is met een dvd brander helemaal om wanhopig van te worden: op een dvd past 4,7 GB………
 • Die 4 bandjes zullen je dan zo'n 100gb aan harddiskruimte gaan kosten. Dus daar zul je zeker in moeten investeren. Zelf zit ik eigenlijk met hetzelfde 'probleem'. Een optie zou zijn om je dv filmpjes om te zetten in SVCD of Divx. Ik ben nu met Divx pro 5.02 aan het experimenteren geslagen, maar heb geen idee wat de beste instelling is om de zo film te comprimeren zodat het later nog van redelijke kwaliteit is om weer terug te zetten op DVD.
 • Als je de boel nou eens alvast mastered naar dvd-mpeg2? , scheelt een hoop data ruimte.
  Zou je 8000 Kbs CBR/mpeg2 nemen dan past er zo'n 60 minuten in 4,7 GB en dat is toch nog altijd heel wat voordeliger dan de 4,5 minuut/GB van DV.

  Divx kan natuurlijk ook maar divx kan geen interlaced video herbergen dus dat betekent dat je eerst de video moet de-interlacen en als je er later toch weer een dvd van wilt maken zal je weer moeten her-coderen naar mpeg2 met kwaliteits verlies als gevolg.
 • [quote:2ed50d4912="rwilligen"]Als je de boel nou eens alvast mastered naar dvd-mpeg2? , scheelt een hoop data ruimte.
  Zou je 8000 Kbs CBR/mpeg2 nemen dan past er zo'n 60 minuten in 4,7 GB en dat is toch nog altijd heel wat voordeliger dan de 4,5 minuut/GB van DV.[/quote:2ed50d4912]

  Zoals gezegd ben ik een absolute leek op dit gebied, dus uw antwoord roept 3 vragen op:
  1) ben bereid elke soort compressie toe te passen, zolang dit niet lijdt tot noemenswaardig kwaliteitsverlies (vergelijk "pure" CD-audio, met MP3 op 160 K/bps, het kwaliteitsverlies is bijna te verwaarlozen, opslag neemt wel af met een factor 10, dus zeker de moeite waard). Hoe erg is het kwaliteitsverlies met compressie mpeg-2?
  2) Met welk programma zou ik dat kunnen doen, en waar moet ik dan op letten bij de instellingen?
  3) Is terugzetten op DV of VHS daarna een probleem i.v.m kwaliteitsverlies? En kan ik eventueel de data nog edit-en als het mpeg-2 gecodeerd is?

  Alvast hartelijk bedankt,

  DM
 • [quote:f8cb811de9="rwilligen"]Wat je waarschijnlijk gaat opbreken is het gebrek aan een separate harde schijf voor video opslag.[/quote:f8cb811de9]

  Sorry, ik was niet geheel volledig. Er zat een originele 12 GB HD, heb daar nog een andere bijgeprikt. De bestanden krijgen dus wel hun eigen HD.

  >Zat er geen video pakketje bij je firewire kaart?.

  Het is zo'n #)(&*&$## Compaq, met een uitermate irritant programma, DVDeck van Adaptec, het stamt nog uit de middeleeuwen (geloof ik, het kan ook nog ouder zijn) en er is daar niets instelbaar, laat staan enige vorm van compressie. het progje wordt niet eens meer ondersteund door Adaptec, kun je nagaan hoe kut het is.
  Ben sowieso van plan over te stappen op NTSF en WinXP, ben alleen te krenterig om nu nog een lege mini-DV casette te kopen, heb 4 volle die in principe hergebruikt kunnen worden, dacht "wel even" die data op mijn comp te kunnen parkeren, laat ik mijn comp een weekendje zwoegen, en heb ik weer 4 lege tapes. Niet dus, dit wordt weer een heeeeel ingewikkeld verhaal, die computerboeren zijn er gewoon nog steeds niet in geslaagd om een gemakkelijk, gebruiksvriendelijk produkt in de markt te zetten, en dat na 18 jaar dat de PC al op de markt is *ZUCHT* misschien toch maar mijn PC in een volgelopen bad dumpen, en emigreren naar Zambie? Daar hebben ze vast nog nooit van PC's gehoord …
 • Om te beginnen een (mischien) open deur in trappen: wis nooooooooooit je originele opnamen…….

  Tenzij (en je zult dat heel zeker moeten weten) je ge-editte project(home-movie) geheel klaar is en je zeker weet dat het bronmateriaal daar niets meer aan kan toevoegen.

  1e:Weg=weg….
  2e: tapes en ook DV tapes lijden van wissen en opnieuw opnemen, de levensduur gaat achteruit, de beeldkwaliteit wordt minder , kortom:niet doen.

  De mpeg2 compressie welke ik bedoel is dezelfde van DVD's de kwaliteit zal dus dezelfde zijn als van een dvd, tenzij je erg gierig bent met de datarate (minder insteld) dan zal de kwaliteit ook minder worden.
  De vergelijking met mp3/wav is een goede, een mpeg2 op 8000 Kbs(en wellicht kan het wel met nog minder) kan een beeldkwaliteit hebben die ik noem "close to perfect", sterker: ik denk dat een mpeg2 op 8000 Kbs meer kwaliteit kan bevatten dan jouw camcorder kan leveren(of je moet toevallig een Canon XM1/XL1 hebben?)
  Het maken van zo'n dvd-mpeg2 is een koud kunstje , de encoder TMPGenc heeft een template daarvoor waarmee de boel in 2 minuten loopt, het coderen kost wel de nodige tijd maar kan je prima 'snachts doen.

  Het later bewerken aan mpeg2 en weer terug sturen naar tape wordt (helaas voor jouw) toch ook een niet zo eenvoudig verhaal maar is wel mogelijk, de mpeg2 zal simpel gezegd weer terug gecodeerd moeten worden naar DV, kwaliteits verlies daarbij is een reele overweging, hoeveel is van te voren niet echt goed in te schatten maar het zal denk ik wel zichtbaar zijn op een goede 100 hz trinitron tv.

  De "eenvoudige" oplossing die jij wilt is er wel (= wat jij van plan was) maar helaas neemt dv video nu eenmaal een hoop ruimte in beslag…….
 • >>Om te beginnen een (mischien) open deur in trappen: wis >>nooooooooooit je originele opnamen…….

  Ik weet heel goed dat je altijd beter je master kan behouden, maar nou ben ik een persoon die bijna altijd druk bezet is. Ben 28, maar nu al bezig dingen over mijn (familie)leven te verzamelen. Tzt, en dan heb ik het echt pas over 10/15 of 20 jaar, als ik toe ben aan mijn mid-life crisis (LOL) ga ik er eens een jaartje tussenuit, om me aan wat hobby's te weidden. 1 van de projecten die dan aan de orde zullen zijn, is een soort "levensverhaal" maken van alle gezinsleden. In wat voor vorm ik dat zal gieten weet ik niet, ook erg afhankelijk van de stand der techniek tzt. Wat zeker is, is dat ik er foto's en video's (die ik nu dus al heb) in zal verwerken.
  Nou kijk ik al 5 jaar tegen een berg van minstens 25 HI-8 tapes aan, uit mijn vorige camera. Niet dat het me erg stoort, geduld is een schone zaak, maar bij het vooruitzicht van nog eens 25 Mini-DV tapes, 25 DVD+-R/RW schijfjes en weet ik veel wat ons de komende jaren nog te wachten staat, krijg ik het toch een beetje benauwd. Dacht dus goochem te zijn en alvast die DV's te digitaliseren, en zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies meteen weg te schrijven naar DVD. Dat bespaart een berg van minstens 25 DV tapes :lol:
  Nou schijnt dat een beetje ingewikkeld te zijn, afgaande op de reacties op mijn topic.  >>1e:Weg=weg….

  Niet dus als ik het heb weggeschreven naar een DVD. Denk dat het toch echt mogelijk moet kunnen zijn die DVD's tzt te kunnen bewerken.

  >>2e: tapes en ook DV tapes lijden van wissen en opnieuw opnemen, de >>levensduur gaat achteruit, de beeldkwaliteit wordt minder , >>kortom:niet doen.

  Ben het daar gedeeltelijk mee eens, denk wel dat het niet erg is als je een goede kwaliteit Mini-DV (lees:Sony) 4 of 5 keer overschrijft.

  >>De mpeg2 compressie welke ik bedoel is dezelfde van DVD's de >>kwaliteit zal dus dezelfde zijn als van een dvd, tenzij je erg gierig bent >>met de datarate (minder insteld) dan zal de kwaliteit ook minder worden.

  DVD kwaliteit is voor mijn doeleinden meer dan geschikt (denk ik), mpeg2 is dus voor mij een prima alternatief. BTW, wat is eigenlijk het verschil dan tussen Sony ( ik geloof een mp-100, of zoiets) mini-DV en een DVD, qua kwaliteit??? Allebei is toch digitaal?

  >>Het maken van zo'n dvd-mpeg2 is een koud kunstje , de encoder >>TMPGenc heeft een template daarvoor waarmee de boel in 2 minuten >>loopt, het coderen kost wel de nodige tijd maar kan je prima 'snachts doen.

  Dit is weer Chinees voor mij, wat is TMPGenc, en in welk programma zit zo'n encoder?

  >>de mpeg2 zal simpel gezegd weer terug gecodeerd moeten worden >>naar DV, kwaliteits verlies daarbij is een reele overweging, hoeveel is >>van te voren niet echt goed in te schatten maar het zal denk ik wel >>zichtbaar zijn op een goede 100 hz trinitron tv.

  Waar wordt dat kwaliteitsverlies door veroorzaakt? Als ik een MP3'tje terugzet naar een .wav file, is het kwaliteitsverlies (in mijn oren :D ) verwaarloosbaar. Kan zoiets dan niet bij video???

  >>De "eenvoudige" oplossing die jij wilt is er wel (= wat jij van plan was) >>maar helaas neemt dv video nu eenmaal een hoop ruimte in beslag…….

  Hoeveel ruimte dan eigenlijk? heb hier een posting gezien die zegt dat 60 minuten DV 100 GB in beslag neemt. Is dat waar? En ik dacht nog wel dat DV al gecomprimeerd was….
 • Digitaal zegt niet alles, het gaat om compressie techniek en datarate, ik denk dat jij dat mpeg2 cameraatje bedoelt van sony die op nog kleinere tapes schrijft.
  De datarate is het belangrijkst, oftwel: hoeveel bits per seconde video je gebruikt en simpelweg gesteld hoe meer data des te beter de kwaliteit en vice versa.
  Het kleine camcordetje is welliswaar mpeg2 maar met een beperkte datarate waardoor er meer op een klein tape-je past, de kwaliteit is vanwege de lage datarate slechter dan die van een dvd.

  Als je er wat meer van wilt weten raad ik je gewoon aan om er mee te beginnen en zien hoever je komt.
  In principe kan je dvd-mpeg2's maken zonder geld uit te geven, de meeste programma's worden iedere maand geupdate zodat je altijd een verse kan halen en weer opnieuw 30 dagen trial hebt.
  Je kan beginnen met scenalyser-demo, zit wel een watermerk in de video maar voor testen is het goed te doen.
  DE volgende is TMPGenc-demo (30 dagen trial), dit is een mpeg1/2 encoder die de dv-avi video omzet naar mpeg1/2.
  De laatste versie heeft een wizzard die het gebruik vrij eenvoudig maakt door voorgeprogrameerde templates, kies een dvd template, open je dv-avi en go.
  http://www.tmpgenc.net/e_main.html
  Vergeet niet dat je voor het afspelen een softwarematige dvd player nodig hebt, bv Powerdvd : http://www.gocyberlink.com/english/index.jsp
  Deze verloopt na 30 dagen maar er zijn ook wel echte freeware mpeg2 players die voor het bekijken van je mpeg2 videofiles genoeg functionaliteit hebben : http://www.elecard.com/download/

  Wat betreft het kwaliteits verlies: ogen zijn nu eenmaal gevoeliger dan oren, ogen laten zich niet zo eenvoudig beduvelen, oren wel.
  Je zult zelf eea moeten gaan uitproberen om te kijken of het voor jouw acceptabel is…..

  DV is welliswaar gecomprimeerd maar evengoed…
  ongecomprimeerde 720x576 pal video neemt zo'n 30 MB/sec in beslag, dat is dus 34 seconden in 1 GB…
  DV video is zo'n 4.5 minuten per GB
  DVD/mpeg2 is zo'n 13 minuten per GB (gecodeert @ 8000 Kbs=1MB/sec)

  En ja dat zie je dus goed; bij DVD/mpeg2 video is de compressie factor zo'n dikke 30X maw. van het originele video bestand gooi je dus zo'n 95% van de data-informatie weg en van de 5% die over blijft maak je weer knappe video….
  Bij divx/mpeg4 ed. kan de compressie dus nog veel hoger oplopen maar deze vorm van compressie is voor jouw niet bruikbaar/aan te raden aangezien mpeg4 ed. geen interlaced video kunnen herbergen en dat betekent dat bij het later omzetten naar dvd er in totaal een boel kwaliteit is weggevallen.

  overigens:
  De 60 minuten in 100 GB klopt niet: het is 450 minuten in 100 GB(ongeveer)
 • Hartelijk dank voor de korte en bondige uitleg. Ga eerst WinXP prof installeren, daarna wat van de voorgestelde programma's downloaden en uitproberen. De 30 dagen trial is niet zo'n probleem, er schijnt gefluisterd te worden dat je op sommige sites registratiecodes kan vinden, om nog maar te zwijgen van keygens :lol:
  Denk hier wel een paar weken zoet mee te zijn.
  Complimenten nog voor de schat aan kennis waarover je schijnt te beschikken, ik heb zelf ooit eens op een blauwe maandag korte videofilmpjes geproduceerd/gefilmd, maar dat was nog in het analoge tijdperk. sinds de digitale foto/video ben ik helaas de draad een beetje kwijt …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.