Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Gek van dropped frames

None
23 antwoorden
 • Speciaal een nieuwe PC gekocht om (o.a.) videobewerking te kunnen doen om zo mijn oude video-opnamen te kunnen 'redden' en op (S)VCD te zetten. Als ik naar AVI wil capturen dan krijg ik een grote hoeveelheid dropped frames (zo'n 30-33%!!), wat ik ook probeer.

  Eerst mijn systeem:
  Gigabyte 7VRXP mobo
  512Mb DDR 2100 geheugen
  2x ATA133/7200rpm/60Gb schijven
  Videokaart MSI GF4 MX-460VTB 64Mb DDR (dual head en VIVO)
  Geluidskaart Soundblaster Audigy
  Windows 98SE

  Voor mijn videokaart gebruik in de nieuwste nVidia WDM-driver. Ben nu al weken aan het zoeken naar de oorzaak van mijn probleem, heb me wezenloos gedownload van internet (allerlei codecs w.o. Huffyuv, VirtualDub, TMPGenc enz. enz.), dit forum nagelezen, VCDHelp en dergelijke sites geraadpleegd maar ik kom er niet uit. Leve de digitale revolutie! :evil:

  Als ik bij het capturen beeld en geluid scheid, dan gaat het prima, alleen de streams zijn verschillend van lengte en dat levert weer problemen op bij het later samenvoegen. Neem ik beeld en geluid in één stream op, dan valt bijna 1/3e van de frames weg, welke snelheid of grootte ik ook probeer.

  En nu het vreemde. Ik heb ook de trial gedownload van Ulead VideoStudio 6. Als ik hier in capture naar AVI, dan valt er geen enkel frame, ongeacht grootte of aantal frames (zelfs boven 30 gaat nog goed!). Als ik VideoStudio afsluit en ik probeer mijn andere software, ook dan gaat het ineens goed (!) :o .

  Start ik opnieuw op, dan is het weer mis. Blijkbaar doet VideoStudio iets met de instellingen, maar wat? Het gaat me een beetje te ver om VideoStudio alleen hiervoor aan te schaffen, want verder vind ik het pakket net iets te amateuristisch in elkaar zitten en bovendien beschik ik over Adobe Premiere (met hetzelfe captureprobleem).

  Ik heb Windows 98SE ook al opnieuw, en zo kaal mogelijk, geinstalleerd, maar het effekt blijft steeds maar hetzelfde. Teneinde raad heb ik Windows XP geinstalleerd en o, verrassing: daarbij gaat het wel goed (?). Maar na enkele malen wat proefopnamen gemaakt te hebben, krijg ik in XP nu steeds de melding dat het capturedevice elders in gebruik is. En eigenlijk wil ik XP helemaal niet, want ik vind het gewoon een lomp systeem met veel onnodige ballast.

  HELLUP! Hier word ik gek van! Hoe kan ik dit oplossen?

  Wim.
 • Hmm… ik had gehoopt dat iemand een oplossing wist, maar blijkbaar toch moeilijk. Intussen blijf ik niet bij de pakken neerzitten en ga stug verder met zoeken.

  Ik denk nu te weten wat er aan de hand is. Laat ik proberen het uit te leggen. Als ik er naast zit hoor ik het wel en anders heeft iemand anders misschien wat aan deze info.

  Toen multimedia in opkomst was heeft Microsoft Video for Windows (VfW) uitgebracht (in de tijd van Windows 3.x). Na VfW 1.1 is er geen update meer geweest en is gekozen voor een meer 'algemene' oplossing (API) in de vorm van het Windows Driver Model (WDM). Voor meer info zie http://www.microsoft.com/hwdev/driver/wdm/wdm.asp. Zo ik heb begrepen heeft het nog jaren geduurd voordat fabrikanten WDM gingen ondersteunen en worden ze nu gedwongen door de komst van Windows XP.

  WDM-drivers maken gebruik van DirectX (zie je ook aan de controle van de componenten tijdens de installatie van zo'n driver) en wat genoemd wordt DirectShow. Met name dit laatste is belangrijk. Deze techniek zorgt voor een veel snellere afhandeling van het capturen, waardoor 'dropped frames' ineens veel minder vaak (of zelfs helemaal niet) voorkomen.

  De Ulead capture-software (VideoStudio, MediaStudio, DVD Factory) gebruiken DirectShow. De meeste andere capture software (nog) niet.

  Is DirectShow eenmaal gebruikt, dan wordt dit door Windows blijkbaar gecached, zodat ook andere (VfW) capturesoftware ineens beter werkt (minder dropped frames), totdat je Windows opnieuw opstart (uiteraard).

  Omdat Windows XP standaard WDM (en DirectShow) gebruikt is daar het probleem met VfW capturesoftware veel minder.

  Het capturen naar MPEG levert sowieso geen problemen op, maar wel veel minder kwaliteit, hetgeen bij editen natuurlijk wel een probleem is. Vandaar dat ik ook naar AVI wil capturen.

  Op internet heb ik inmiddels al wel wat oplossingen gevonden, maar het zijn wat mij betreft toch eigenlijk vooral 'lapmiddelen'. Waarschijnlijk moet ik nog wat geduld hebben totdat DirectShow wat meer algemeen gangbaar is geworden. :(

  Wim.
 • Heb je geprobeerd om met Virtualdub te capturen ?
  Zet daar de frame-rate op 25-30 frames en je moet de audio locken op video. Gaat het dan beter ?

  Oh ja : de kwaliteit vd videoband maakt ook uit dacht ik. Hoe slechter die is hoe meer dropped frames. Probeer het ook met een video band waarvan de kwaliteit zeer goed is. 8)
 • Ja, VirtualDub heb ik al geprobeerd met hetzelfde probleem. Sterker nog: al zet ik de instelling op 5 fps, dan nog worden er vrij veel frames gedropt. Heb ik eenmaal Ulead VideoStudio gebruikt (met DirectShow dus), dan heb ik daarna tot 30 fps nagenoeg geen dropped frames (af en toe een enkele).

  Neem maar van mij aan dat ik echt van alles al geprobeerd heb. Ik heb inmiddels een hele verzameling capture- en videobewerkingssoftware, codecs, convertors en andere tools tot mijn beschikking en niets lijkt te helpen.

  Vooralsnog is dit voor mij de (enige) juiste procedure met het maximale resultaat:

  1. Capturen met Ulead VideoStudio in AVI-formaat, daarbij gebruik makend van de Huffyuv-codec.
  2. Eventueel bewerken en renderen weer in AVI-formaat.
  3. Omzetten naar MPEG (1 of 2) met TMPGenc en met de instellingen op de beste kwaliteit. De instellingen hier kunnen heel wat uitmaken in het uiteindelijke resultaat heb ik gemerkt.
  4. Branden als VCD of SVCD.

  VideoStudio kan weliswaar rechtstreeks branden als VCD/SVCD/DVD, inclusief menu, maar de kwaliteit is heel wat minder als met TMPGenc.

  Nu moet ik wel veel aparte stappen maken en het kost heel wat tijd, maar vooral het eindresultaat geldt natuurlijk.

  In een tijd dat iedereen het heeft over gebruikersvriendelijkheid is het verbazend dat videobewerking zo ingewikkeld moet zijn en het resultaat vaak ook nog bedroevend van kwaliteit is. Moet je vooral, zoals ik, over een analoge videocamera beschikken.

  Keerzijde van de medaille is wel dat het allemaal heel leerzaam is, dus laat ik het maar positief bekijken (in AVI of MPEG :wink: ).

  Kan trouwens de site VCDhelp.com aanbevelen. Heeft mij een heel eind op weg geholpen.

  Wim.
 • typisch, ik zou het op dit moment ook niet zo weten.
  Je systeem is er anders zeer geschikt vorocapturen.

  Kijk naar je drivers van de videokaart etc.. Kijk ook of er geen andere pgms meedraaien die de boel beinvloeden zoals virusscanners.

  Het moet sowieso vlugger kunnen op dat racemonster van je
 • Tja, dat dacht ik dus ook.

  Zoals ik al in mijn eerste bericht aangaf heb ik zelfs Windows 98 opnieuw geinstalleerd om zo kaal mogelijk te capturen, maar het maakt allemaal geen verschil.

  Je kunt je misschien voorstellen waarom ik me af en toe vertwijfeld heb afgevraagd waarom ik in hemelsnaam een nieuw systeem heb gekocht. :evil:

  De enige verklaring die ik er tot nu toe voor kan geven is degene die ik hier gepost heb. Kort samengevat komt het er eigenlijk op neer dat het spulletje nog te nieuw is om goed ondersteund te worden :-? .

  Wim.
 • Je probleem zit in de WDM driver, oftewel het gemis aan een VFW driver….
  Je hebt een redelijk nieuwe videokaart en gevolg is dat (kennelijk) de wdm capture device nog niet helemaal is uitgerijpt….
  Een vervelend probleem als er geen ouderwetse vfw driver beschikbaar is.

  De eerste serie wdm drivers van Hauppauge had hetzelfde probleem, capture is nu eenmaal niet echt een prioriteit bij een tv kaart (netzoals bij een gewone videokaart) en het gevolg was een tijdje dat de capture kwaliteit en kwantiteit van mijn wintv brand slecht was, oude driver weer geinstalleeerd , alle problemen opgelost.
  Dat videostudio kennelijk een switch weet om te zetten in de wdm driver waardoor het wel lukt is inderdaad wel duidelijk, alleen welke?…..

  Ik heb eeb idee……

  In wat voor kleurinstelling capture je? RGB16,RGB24,YUY2 ?

  Een systematische oplossing berijk je door consequent te werken en wel met virtualdub….

  De frame rate laat je op 25 fps staan en resolutie op 320x240 of omstreeks deze waarde, pas als het goed gaat verhoog je de resolutie, van de framerate blijf je af, deze moet nu eenmaal overeenstemmen met je bron(ik neem aan een pal vhs recorder)
  Gebruik HUFFYUV en neem als kleurindeling YUY2


  Overigens: werkt je DMA goed?, heb je al de auxilary setup van vdub gebruikt? , zit een benchmark test in voor je Harddisk………
  Met zo'n sys zou je minstens 15 MB/s moeten halen voor lezen en schrijven.
  Zet de sysmonitor aan (win98/sysbeheer/sysmon) en kijk tijdens iedere handeling wat de cpu belasting is.
 • In de capturesoftware is er niet altijd een keus en kan standaard alleen in YUY2 gecaptured worden. Daar waar ik wel kan kiezen heb ik ook RGB24 geprobeerd. Ook verschillende codecs met verschillende instellingen heb ik geprobeerd en niets helpt.

  In VirtualDub heb ik ook al van alles geprobeerd. In de auxilary setup kan ik de meest onmogelijke settings uitproberen, maar er zijn nooit dropped frames. Wat dat betreft kan mijn systeem het dus wel aan.

  Ik ga vanavond nog wat testen om nog wat dingen uit te sluiten, maar inderdaad lijkt het er vooral op dat de WDM-driver VfW onvoldoende ondersteunt. Ik heb trouwens ook bedacht dat het onder Windows XP waarschijnlijk wel werkt omdat de driver gewoon beter is. XP wordt inmiddels natuurlijk beter ondersteund als 98 omdat 98 er eigenlijk uit is en alleen een 'noodzakelijk kwaad' is voor de producenten omdat het nog veel gebruikt wordt.

  Aangezien ik niet de enige zal zijn die met dit probleem worstelt, hier wat interessante links die ik nog tegenkwam:
  http://www.gdcl.co.uk/index.htm. Hier wordt uitleg gegeven over de werking van WDM en DirectShow.
  http://www.digtv.ws/html/filters/index.html. Dit gaat over Virtual VCR en hier blijkt ook dat VirtualDub problemen oplevert met een WDM-driver.
  http://www.inmatrix.com/articles/videocapture.shtml. Behalve interessante capture-informatie wordt hier ook vermeld dat er weinig WDM-ondersteuning is. En zoals ik al dacht: vooral voor Windows 2000 en XP worden WDM-drivers ontwikkeld (betere ondersteuning dus).

  Ik denk er eventueel over mijn systeem dual bootable te maken. Windows 98 voor 'normaal' gebruik en ondersteuning van enkele spelletjes die alleen in DOS-modus werken (en de DOS-driver van mijn geluidskaart nodig hebben en die is er niet voor XP) en Windows 2000 of XP voor videobewerking. Zou ik ook en NTSC-schijf kunnen gebruiken om de 4Gb limiet op te heffen. Vreet alleen veel extra ruimte op mijn systeemschijf die ik daar eigenlijk niet voor bedoeld had. :x

  Een overweging is nog wel om Ulead VideoStudio toch te gaan gebruiken. Ik miste nog wat effecten, zoals cross disolve, waardoor de mogelijkheden wel erg beperkt waren. In de trial versie van MediaStudio zitten meer effecten en die kun je zo kopiëren naar VideoStudio en dat werkt prima. Kan ik toch Windows 98 blijven gebruiken.

  Wim.
 • Nou, even getest met diverse instellingen van VirtualDub met de systeemmonitor (VirtualDub geeft overigens ook de CPU belasting aan) en bij 640x480/25fps is de processorbelasting maximaal 35%. Bij elke instelling blijf ik zo'n 1/3e dropped frames houden.

  Inmiddels heb ik eindelijk gevonden wat ik zocht. Gebruikte ik VidCap (een 32-bits patched versie overigens) voor VfW capturing, nu heb ik AmCap DirectShow capturing. Qua look and feel (zoals dat in keurig Nederlands heet) vrijwel gelijk, maar dan voor WDM-drivers met wat uitgebreidere instellingsmogelijkheden.

  Download het bestand wdmmiscutils2.7.0.zip van http://btwincap.sourceforge.net/download.html. Zelfs in het grootst mogelijke formaat (720x576) en audio op 48.000 Hz 16 bits stereo heb ik geen problemen meer. Misschien dat anderen ook wat aan deze tool hebben.

  Nu kan ik met deze eenvoudige tool probleemloos capturen en bewerken in het pakket dat ik wil. :D

  Het probleem zit 'm toch in het feit dat VfW met mijn WDM-driver niet goed ondersteund wordt. Gelukkig heeft stug volhouden en héél veel geploeter dan toch nog vruchten afgeworpen.

  Iedereen bedankt voor de suggesties en dan nu op naar het volgende probleem: hoe krijg ik een kwalitatief zo goed mogelijke VCD. Maar da's een ander verhaal… :wink:

  Wim.
 • VCD?
  Capture in 352x288 (niet groter!!!!) met 25 fps en huffyuv in yuy2.
  Bestand laden in TMPGenc, vcd/pal template kiezen(of met de wizzard), alleen nog de motion search precision op "slowest/max quality" zetten en go, daarna de mpeg branden met Nero tot vcd.

  Perfecte kwaliteit en meer is er niet te doen, hooguit het aanpassen van video levels in virtualdub mbv het "levels" filter voor een perfecte helderheid en contrast.
  Met TMPGenc kan het ook maar is wat moeilijker in te stellen alhoewel er ook weer meer in te stellen is…..
 • Ik weet het. De datarate moet 1150 kbps voor video en 224 kbps voor audio zijn (in ieder geval 1374 kbps totaal). Zoals gezegd eerst dit forum doorgeworsteld voordat ik deze topic opende. Als ik mij niet vergis is SVCD 480x576, 25 fps (=PAL) en een bitrate van 2520 kbps totaal.

  Wat mij vooral tegenviel was de uiteindelijke kwaliteit van de VCD en dat moest volgens mij wel beter kunnen (vandaar mijn opmerking). Nu ik met de nieuwe capture tool AmCap heb opgenomen, met TMPGenc heb omgezet naar MPEG1 en gebrand met Nero is de kwaliteit wel redelijk. Net iets minder als VHS kwaliteit vind ik en dat had ik toch wel beter verwacht.

  Overigens geeft AmCap aan dat er in 16 bits per pixel (bpp) gecaptured wordt. Is dat eigenlijk hetzelfde als 16 bits kleur? Dan zou mijn kaart toch minstens 24 bpp aan moeten kunnen, maar AmCap meldt dat dat niet ondersteund wordt.

  Ik ga nu nog een SVCD maken om het verschil in kwaliteit eens te kunnen bekijken.

  Toch nog even een vraag. Als ik ga videobewerken en ik wil daar zowel een VCD als SVCD van maken, capture ik dan gewoon in 480x576 en render ik dat daarna naar het juiste formaat of kan ik dat formaat beter met TMPGenc omzetten?

  Wim.
 • Eh nee, als je captured voor SVCD moet je zorgen dat de bron gewoon in 4:3 formaat is dus bv. 768x576 (vol pal formaat).
  De Svcd bevat dus uiteindelijk een "samengeperst" beeld(lang-gerekte hoofden), met een erg simpele mpeg2 codec(in win mediaplayer) zal je dit ook zien.
  Met een Svcd compliant decoder(bv PowerDVD of een home DVD player) zal echter door een mee gecodeerd ITU signaal de Svcd als zodanig worden herkend en met een gecorrigeerde resolutie worden afgespeeld, de horizontale resolutie wordt dus realtime opgerekt naar 4:3(of wat het origineel ook geweest is, 16:9 kan dus ook)

  Wil je met 1 bron zowel vcd als svcd doen dan heb je een conflict : svcd is 4:3 en vcd is 11:9, dus of de 1 of de andere wordt niet exact in de correcte Aspect Ratio afgebeeld.
  Capture in dat geval toch in 768x576 en voor de vcd laat je het zo, of je captured in 704x576 (als dat kan), de vcd heeft dan een goede AR en de svcd ook maar bijde zullen dan wel met een zwart randje links en rects worden getoont op een gewone 4:3 tv terwijl bij de eerste optie alleen vcd een zwart ranje zal hebben.
 • Jakkes, dat gaat ruimte kosten! Moet ik er toch maar eens over denken om Windows 2000 of XP te installeren zodat ik een NTSF schijf kan gebruiken. Ben ik tenminste niet meer gebonden aan de 4Gb grens.

  AmCap heeft helaas geen voorziening om de 4Gb grens te omzeilen. Hoe zit dat eigenlijk met die grens. Kan FAT32 sowieso geen bestanden groter als 4Gb aan? En als ik in kleinere stukken capture, kan ik dan met bijv. TMPGenc ze 'aan elkaar plakken' en in één MPEG bestand wegschrijven?

  Wim.
 • NTFS is de simpelste oplossing, met fat32 zit je vast aan de 4 GB limiet voor bestanden waarbij ook nog (meestal) de 2 GB limiet komt van VFW.

  TMPGenc kan niet on-the-fly plakken, raar maar waar… want het programma kan het weldegelijk alleen de optie is niet te kiezen wat betekent dat je zelf handmatig de projectfile zou moeten aanpassen (in kladblok) zodat er meerdere avi's als bron worden gekozen.
  Hoe dit moet weet ik niet, heb ik me nooit in verdiept, als je wilt weten wat de truuk is moet je een project maken met DVD2AVI en de projectfile openen in kladblok….
  Je kan wel naderhand de mpeg's aan elkaar plakken met de mpegtools maar dat is prutsen.

  De enigste knappe oplossing onder w98 enzo is Frameserven met virtualdubs frameserver van de video files.
  http://www.vcdhelper.com/ hier staat ergens een artikel over frameserven…..
 • Is DVD2AVI niet om MPEG2 streams om te zetten naar AVI? Ik heb het programma in elk geval gedownload om er eens naar te kijken.

  Ik heb ook DVD2SVCD die de mogelijkheid biedt om AVI-files om te zetten naar MPEG via TMPGenc. Handig programma, maar (zal ook weer niet) het beeld in TMPGenc wordt bij mij dan groen met paars. En da's niet helemaal wat ik in gedachte had… :-?

  Wim.
 • DVD2AVI zet VOB's om in 1 mpeg mbv. TMPGenc.
  Het programma doet dat door een TMPGenc project file aan te maken waarin staat hoe TMPGenc de VOB's moet coderen en als 1 mpeg moet maken.
  TMPGenc is nl zelf prima in staat om vob's om te zetten alleen heb je geen "merge" funcie , dat doet dus dvd2avi voor je in de vorm van een project file.
  Als je dus de project file van dvd2avi opend met kladblok krijg je als het goed is te zien hoe de notatie (syntax) moet zijn om tmpgenc meerdere files tot 1 mpeg te laten coderen.

  Dat de projectfile van dvd2avi anders heet dan een tmpgenc projectfile maakt niets uit het is een simpel text bestand waarin de acties staan die tmpgenc moet doen.
  Maak voor de aardigheid maar eens een mpeg in tmpgenc en sla voor het coderen het project op(save project) en open daarna de *.tpr in kladblok……..
 • Heb er nog eens even naar gekeken.

  TMPGenc bevat onder File de optie MPEG Tools. Op het scherm dat dan wordt geopend bevindt zich een tabblad Merge & Cut. Hier kun je een lijst van MPEGs samenstellen die dan vervolgens samengevoegd kunnen worden. Werkt nog snel ook.

  Nu met dit warme weer zal er even niet veel van komen, maar ik ga er zeker nog verder mee experimenteren.

  Overiens bedankt voor alle hulp. Ben er toch weer een stuk wijzer van geworden.

  Wim.

  P.S.: rwilligen, leuk effect heb je in je afbeelding aangebracht.
 • TMPGenc heetft zoals ik ook al zei inderdaad de mpegtools maar dat is prutsen: 2 aan elkaar geplakte mpeg's is niet hetzelfde als 1 in 1 keer gemaakte grote mpeg…..

  NTFS is the way to go….

  Of anders zal je de bestanden vanuit virtualdub moeten frameserven naar tmpgenc.


  Effectje heet render/lighting effects in Photoshop6
  Zat een beetje te prutsen met een brokkie video-bmp's in photoshop om een spotje er in aan te brengen toen ik de optie RGB lights vond in het filter :D
 • [quote:5b956519cc="WeBe"]Jakkes, dat gaat ruimte kosten! Moet ik er toch maar eens over denken om Windows 2000 of XP te installeren zodat ik een NTSF schijf kan gebruiken. Ben ik tenminste niet meer gebonden aan de 4Gb grens.

  AmCap heeft helaas geen voorziening om de 4Gb grens te omzeilen. Hoe zit dat eigenlijk met die grens. Kan FAT32 sowieso geen bestanden groter als 4Gb aan? En als ik in kleinere stukken capture, kan ik dan met bijv. TMPGenc ze 'aan elkaar plakken' en in één MPEG bestand wegschrijven?

  Wim.[/quote:5b956519cc]
  Ja NTFS of als je met vrirualdub captured kan hij ze voor je segmenteren in een hoopi kleine AVI van zeg 2Gb per stuk. Met virtualdub kan je daarna met 1 klik samenvoegen en comprimeren en dan krijg je een werkbare AVI. Dat heb ik een tijdje gedaan. Succes
 • Sorry rwilligen, ik had je vorige antwoord blijkbaar niet helemaal goed gelezen, want daar had je inderdaad al een opmerking in gezet over de MPEG tools. Maar misschien kan ik er voorlopig toch even mee uit de voeten.

  Weet jij misschien de reden waarom bij DVD2SVCD mijn beeld in TMPGenc plotseling groen met paars wordt?

  Bosje, capturen met VirtualDub is voor mij geen mogelijkheid, want dan worden 1/3e van de frames gedropt. Dit komt omdat het een VfW capturer is en ik moet een DirectShow capturer hebben, zoals AmCap.

  Misschien dat een volgende versie van VirtualDub DirectShow ondersteunt, maar voorlopig is dat afwachten.

  Ik ga bekijken hoe ik van NTFS gebruik kan maken. Aangezien ik nog wat programma's heb die onder DOS moeten werken, overweeg ik nu een dual boot tussen Windows 98 en 2000.

  Voorlopig kom ik dus nog steeds niet aan echte videobewerking toe. :-?

  Wim.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.