Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

[DivX] van DV naar deinterlaced DivX = wazig resultaat

Henny
10 antwoorden
 • Ik gebruik mijn Sony PC9 DV cameratje om van de TV naar m'n computer te capturen. Dit gaat perfect. Ik krijg dan een framegrootte van 720x576 maar helaas is dat interlace. Omdat ik de opnames naar DivX wil omzetten en op de PC wil aspelen zal ik ze dus moeten de-interlacen. Maar als ik dat doe, dan wordt het resultaat wazig.

  Nu was mij aangeraden geen Deinterlace filter te gebruiken maar het "2:1 reduction (High Quality)" filter te gebruiken. Dit maakt de framesize kleiner en deinterlaced het op de een of andere manier. Het werkt wel, maar ook hiermee wordt het beeld waziger dan het origineel was, en dat is dus niet de bedoeling.

  Mijn vraag ik dus:
  Hoe kan ik mijn opnames deinterlacen en toch een messcherp beeld houden?
 • Je vraagt min of meer om een onmogelijkheid…
  De-interlacen betekent per definitie dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.
  De resolutie beperken waardoor de oneven lijnen wegvallen en dus ook de interlace is een methode maar levert dan toch weer minder detail aangezien je de horizontale resolutie halveert.
  Overigens: mocht je niet exact weten/begrijpen wat interlace is: in de helpfile van Virtualdub wordt het uitgelegd onder: videocapture/interlaced vs. non interlaced

  Goed de-interlacen is een hoop werk met meestal een matig resultaat, 1 van de betere de-interlacers is Donald Graft's Smart de-interlacer.
  http://shelob.mordor.net/dgraft/
  Het is een plug-in voor VirtualDub.
  Donald heeft overigens zeeer veel filters voor vanallesennogwat de meeste zijn erg goed en leveren fraaie resultaten.

  De betere oplossing is nog steeds mpeg2 dat wel interlaced video kan bevatten, het deinterlacen wordt dan door de afspeelsoftware geregeld(meestal een softdvd player) en die weten een beter resultaat neer te zetten dan de deinterlace filters van video edittors.
  Enigste nadeel is dat een svcd/mpeg2 groter is dan een divx, de datarate van mpeg2 moet nu eenmaal hoger zijn om goede kwaliteit te behalen.
 • Smart Deinterlace gebruikte ik inderdaad, maar die geeft een nog waziger resultaat (niet alleen in rustige scenes, maar nog veel meer in bewegelijke scenes natuurlijk) dat het niet mooi is.

  Ik weet wat interlaced is. Maar toch bedankt voor de verwijzing. Ik had je uitleg op een eerdere interlaced vraag ook al gelezen, maar helaas ging dat over MPEG. Ook je uitleg over de DVD-afspeelsoftware al gelezen.
  Jep, ik heb was rondgezocht op het forum voor ik m'n vraag stelde :)

  Ik heb wel eens een aflevering van Startrek Voyager van internet gedownload wat geen DVD-rip was (Voyager is nog niet uit op DVD), maar toch ontzettend scherp was. Enig idee hoe die mensen dat dan voor elkaar krijgen?
 • Hm, verbaas je niet over wat je op het internet kan vinden wat "officieel" nog niet uit is…
  Ik had ongeveer een jaar geleden nog voodat de film in de bioscoop uit was al een dvd kopie van starwars-Phantom manace, dit terwijl de film nog niet uitgebracht was op dvd…..
  Belangrijk is om in de gaten te houden waar je naar zit te kijken, vcd?,svcd?,divx? wat was de resolutie?

  In tegenstelling tot wat de meeste mensen beweren kan vcd er weldegelijk zeer goed uitzien en kan svcd de kwaliteit van een dvd aardig benaderen, voorwaarde hiervoor is een correcte werkwijze, goed bronmateriaal (bv van dvd of digitale tv) en een knappe encoder.
  Vooral digitale tv is zeer fraai, ik heb een aantal svcd's van kylie minogue die naar ik vermoed opgenomen zijn van Dtv en die zijjn zeeeer fraai van kwaliteit.

  Ik heb er zelf al ook het nodige mee geknoeid en kwam tot de volgende conclusie: volle resolutie is alleen maar knap te gebruiken icm mpeg2, wil je een andere compressie techniek gebruiken dan betekent dat nagenoeg automatisch dat je de horizontale resolutie moet halveren door het liefst gewoon 1 van de twee fields te verwijderen, sommige software heeft daar een optie voor, virtualdub kan het met mjpeg maar helaas niet met dv materiaal.
  De verticale resolutie halveer je met een resize filter bij voorkeur precise bilinear.
  De bedoeling is niet dat je de horizontale resolutie halveert door de fields samen te voegen, het beeld wordt dan halve resolutie maar nog steeds wazig.

  Je zou eens wat kunnen expirimenteren met TMPGenc, deze heeft een hele rits aan de-interlace opties waaronder een optie om alleen de even of oneven frames te gebruiken voor de-interlace.
  De horizontale resolutie wordt dan verdubbeld naar de waarde van alleen de even of oneven frames, er wordt dus geen interpolatie gemaakt.
  Dit is een tussen oplossing tussen daadwerkelijk de hor+vert. resolutie te halveren, je houd nl horizontaal en verticaal de volle resolutie zei het dat de horizontale resolutie eigenlijk een verdubbelde "helft" is.
 • [quote:19ba05e996]Belangrijk is om in de gaten te houden waar je naar zit te kijken, vcd?,svcd?,divx? wat was de resolutie? [/quote:19ba05e996]
  DivX (Gecodeerd met DivX 4.02 codec)
  Resolutie: 512x384
  Het was inderdaad van Digital Satalite opgenomen. Ik ben naderhand een tekstfiletje van diezelfde codeergroep tegengekomen met meer info over hun files.

  [quote:19ba05e996]In tegenstelling tot wat de meeste mensen beweren kan vcd er weldegelijk zeer goed uitzien en kan svcd de kwaliteit van
  een dvd aardig benaderen, voorwaarde hiervoor is een correcte werkwijze, goed bronmateriaal (bv van dvd of digitale tv)
  en een knappe encoder. [/quote:19ba05e996]

  Da's waar maar het nadeel van VCD en SVCD is dat het meer ruimte in beslag neemt. Een film van anderhalf uur past in DivX op 1 cd, terwijl VCD en SVCD daar 2 cd's voor nodig hebben.
  Buiten dat het dus 2x zo veel cd's kost, vind ik het ook vervelend om halverwege de film de 2e cd te moeten pakken. Het onderbreekt hij kijkgenot.

  Nu zit ik natuurlijk met de gedachten te spelen om m'n DV cameratje weer eens naast m'n computer weg te halen en weer als Camera te gebruiken, en een DV capturekaart te kopen. :D

  Maar wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
  Krijg ik dan net zo'n goed resultaat als ik nu met m'n cameratje+Firewire krijg?
  Is het het geld waard om een digitale capturekaart te kopen?
 • Je zal zo ongeveer hetzelfde resultaat krijgen, er zit weldegelijk verschil in de kwaliteit waarmee dv cam's en capboards de data digitaliseren maar al met al zal het resultaat elkaar niet zo veel ontlopen.
  Je zal dan een board met analoge video in (en video out) moeten kopen en die zijn duurder.

  Wellicht is een tv kaart een optie? , is goedkoper en voegt daadwerkelijk een tv toe aan je pc.

  Hoe dan ook zal je dezelfde de-interlace problemen houden…

  Is Dtv niet hoger in resolutie? 1024x768? deel dat maar eens door 2 en zie wat je krijgt…..

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor resultaat je hebt…, doe je aan Direct-connect?(p2p programma alla kazaa maar dan beter)
 • [quote:bde58a1d61]Wellicht is een tv kaart een optie? , is goedkoper en voegt daadwerkelijk een tv toe aan je pc. [/quote:bde58a1d61]
  Nee, dat is geen optie, want het beeld is dan een heel stuk minder scherp. Ik heb nu een DC10, maar die geeft een kwalitatief veeeel minder scherp beeld dan als ik via mijn DV-camera capture.
  Jammer, want verder is het een prima kaart.

  [qoute]Hoe dan ook zal je dezelfde de-interlace problemen houden…
  Hoezo? Mijn DC10 captured in een kleiner formaat en niet interlaced. Wellicht is dat ook het punt waarom hij minder scherp is….
  Okee, de DC10 is ook geen TV-kaart, maar een capturekaart, maar ook in het verleden heb ik met TV-kaarten niet zo'n goed resultaat gehad als nu met m'n DV-cameratje.

  [quote:bde58a1d61]Is Dtv niet hoger in resolutie? 1024x768? deel dat maar eens door 2 en zie wat je krijgt…..[/quote:bde58a1d61]
  Daar kun je best eens gelijk in hebben. Maar ik kan er helaas niet uit ervaring over spreken.
 • Heb je een dc10+ ?
  De mijne captured 768x576 en de kwaliteit icm een (erg goede) Canon HI8 is beter dan met een jvc grdv5 DV cam met firewire……
 • Als ik met die van mij in zo'n hoge resolutie wil capturen dan dropt hij meer frames dan hij captured.

  Daarom capture ik altijd in 360x270, dan dropt hij maar een paar framepjes. Pakweg 1 per 5 minuten. Maar toch is de kwaliteit dan minder dan als ik via m'n DV-camera en firewire capture.
 • Frames droppen met een dc10+ ? huh? :-?
  De kaart doet het al op een pentium 266…..
  Ik zou daar dan eigenlijk toch eens werk van maken want met een dc10+ zou het eigenlijk toch wel goed moeten lukken….
  De kaart hoort in ieder geval gewoon volle res te capturen en daarbij mag er af en toe eens een frame vallen, zoals jij zegt 1 in de 5 minuten ofzo en dat is normaal.

  Of de kwaliteit beter of slechter zal zijn dan de dv cam hangt er toch wel vanaf hoe goed de dv cam is.
  Die heb je van €500 en €5000…..
  Het model wat jij hebt zegt me niets, is het een knappe/dure?, middenmoot?, instapklasse?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.