Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

CBR of VBR?

Anoniem
Jonge Rot
2 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb een vraag, wat is nu beter om een SVCD te maken, Constante bitrate of variabele bitrate? Ik heb het uiteraard over de videostroom in MPEG 2. Ik neem aan dat er veel mensen op dit forum zijn die hier ervaring mee hebben. Dan hoef ik het niet meer uit te zoeken…….

  Ik heb een SVCD gemaakt met een aantal verschillende bronfiles (clips) en die met VBR omgezet naar MPEG 2, 2250 kb/sec. Ik weet niet of dit maximaal is of gemiddeld. Ik heb dit gedaan met VideoStudio 6 en een resolutie van 576 X 480. Het resultaat is verbluffend mooi op de standalone, vooral als de bronfiles scherp zijn. Voor een volgend project wil ik omzetten met TMPGenc en kijken of dat nog beter is (als dat kan). Eerder maakte ik al een cd in VideoStudio met daarop een met de analoge camcorder gemaakte registratie van een concert.

  Dit deed ik door eerst met VS te capturen in realtime MPEG 2 met een bitrate van 5000 kb/sec en daarna omzetten naar zowel DivX als SVCD.

  Beide werkt zeer goed: geen blokkerigheid ondanks geen steady shot en de scherpte niet van origineel te onderscheiden op TV. Zo te zien hoef ik dus niks te veranderen maar de nieuwsgierigheid maakt zich van mij meester. Bij voorbaat dank, Jonge Rot
 • In theorie is vbr beter dan cbr maar het heeft te maken met de inhoud van de clip. en welk codeer profiel je gebruikt, bij svcd wordt de kwaliteit niet beter.
  De maximale datarate voor een svcd is 2520 Kbs (cbr), als je een vbr mpeg2 maakt met heel veel beweging dan zal de vbr codering nagenoeg constant de maximale waarde van 2520 gebruiken en dus zal de winst minimaal zijn, bij een clip met weinig beweging zal er minder data hoevenn te worden gebruikt en dus zal er meer winst zijn.
  Winst= tijd en niet kwaliteit.
  De maximale datarate is immers bij een svcd vast en daar mag je niet overheen, een vbr instelling zal dus nooit boven het max van 2520 uit mogen/kunnen komen, er is dus kwa kwaliteit niets te winnen met een vbr instelling, allen de opname duur op 1 cd te rekken.

  VBR geeft dus alleen maar winst in kwaliteit als je een eind onder de maximale datarte van het medium zit.
  Zou je dus bv een cbr 1500 Kbs vergelijken met een vbr bestand dat de zelfde grootte heeft dan zal (waarschijnlijk) het vbr bestand een betere kwaliteit hebben en dan voorla in de bewegelijke scenes.
  VBR mode is dus een aardig alternatief bij het maken van een dvd, immers de max datarate van een dvd is ong. 10 Mbs maar door een bestand op te nemen op bv 4000 Kbs vbr kan je bewerkstelligen dat er tijdens snelle scenes de volle 10 Mbs wordt gebruikt maar tijdens rustige scenes 2000 Kbs, het gemiddelde zal zo uitkomen op 4000 Kbs.

  Wil je meer kwaliteit? stap over van mpeg2 capture op mjpeg capture met bv de PIC video codec van pegasus, levert wel grotere files maar aangezien je de bron na gebruik meestal weggooit is dat slechts een tijdelijk probleem.
  http://www.jpg.com/video/mjpeg.htm (helaas niet meer gratis maar daar is kazaa voor)
  Hoeveel beter het zal zijn hangt een beetje af van de kwaliteit van de mpeg2 codec die je nu gebruikt, als deze alleen I-frames gebruikt dan zal het verschil niet zo groot zijn, gebruikt de codec een I-P-B ritme dan kan het verschil behoorlijk zijn.

  Nog meer kwaliteit?—> de HUFFYUV codec , geheel verlies vrij maar de compressie is beperkt, zo'n 4x tov ruwe RGB, de files worden dus groot(!)
  http://math.berkeley.edu/~benrg/huffyuv.html (gratis)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.