Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Kwaliteitsverlies?

Anoniem
Gerard Timmers
6 antwoorden
 • Als je m.b.v. diskcopy een 1 op 1 kopie maakt van een audio cd, heeft de kopie dan geen kwaliteitsverlies en is exact zoals orgineel?
 • Bij elke kopie van een cd heb je verlies (kleine krasjes, stof). Volgens mij maakt het niet uit wat voor soort programma je hebt. Bij diskcopy schrijft hij de data letterlijk over zoals de cd gebrand is.
 • Om kwaliteitsverlies bij het kopiëren van audio te minimaliseren kun je het beste Exact Audio Copy gebruiken. Dit programma heeft een uitgebreide foutencorrectie waardoor het ook in staat is bekaste cd's fatsoenlijk te lezen. Verder kan het programma ook de lees- en schrijfoffset van cdromspeler en brander corrigeren.
 • Er is toch iets wat ik niet helemaal begrijp. Hoe komt het tot kwaliteitsverlies? Als ik een audio cd kopieer is dat toch niet anders als bij een data cd? Ik lees toch nullen en eenen? Dit is toch digitaal? Vanwaar hoor ik dan verhalen over kwaliteitsverlies. Kan iemand mij dit uitleggen of weet waar ik tekst hierover kan vinden?
 • Met google valt wel het een en ander te vinden hoor. Hier heb je alvast twee links waar je misschien wel wat aan hebt:
  http://www.feurio.com/English/faq/faq_exactcopy.shtml
  http://www.disctronics.co.uk/technology/cdaudio/cdaud_intro.htm
 • Een audio cd is niet hetzelfde als een datacd…

  Een datcd heeft een dusdanig error managment(dmv checksums ed.) dat een bit die wordt uitgelezen is of goed of fout.
  Als ie fout is kan de drive dan nog een x aantal keren proberen de data uit te lezen maar als het echt niet lukt dan geeft ie gewoon een fout melding en stopt de kopier actie geheel.

  Bij een audiocd zijn fouten toegestaan.
  Als er data fout wordt uitgelezen als gevolg van bv een kras op de cd dan gaat hij er vanuit dat deze data misser tot op zekere hoogte in eerste instantie geeneens wordt gemist in de audiostroom.
  Wordt de hoeveelheid fouten te hoog dan wordt er aanspraak gemaakt op de buffer in de cd speler en zal deze de missende data gewoon aanvullen met data waarvan hij denkt dat deze correct is, dat is dus een soort interpolatie en vergelijkbaar met een foto van 600x800 pixels die je opblaast naar 1200x1600 dmv interpolatie.
  Als het goed gedaan wordt merk je het niet…..
  Anyway: de datastroom van een een audio cd die gelezen wordt door een cd speler bevat vrijwel gegarandeerd een x hoeveelheid fouten.
  De hoeveelheid fouten hangt af van de drive die de cd leest en van de software waarmee wordt gelezen.
  Verder is het altijd verstandig om voordat je een audio cd kopiert deze zeeeer goed schoon te maken ,gewoon onder de kraan met een beetje afwas middel,lauw water en je vingers werkt nog altijd het beste en veroorzaakt als je het voorzichtig doet absoluut geen nieuwe krassen.
  Evt daarna kan je indien de cd wat krassen vertoont deze een poets beurtje geven met autowax en een zachte flanellen doek, GEEN keukenpapier of iets dergelijks, dat krast.

  Ik heb op die manier het aantal leesfouten van beschadigde audiocd's aanzienlijk weten terug te brengen :D

  De leesfouten worden overigens in de nieuwe gekopierde cd hoorbaar als tikken, een beetje zoals het gekraak van een stoffige gramofoonplaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.