Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

interlace

Kat
2 antwoorden
 • Hallo!
  Na wat zoeken in de forum database kwam ik erachter dat ik een interlace probleem heb. Het antwoord werd me echter niet geheel duidelijk…wat te doen?

  Moet ik er rekening mee houden als ik capture (DV PAL)
  of pas als ik het materiaal wil gaan bewerken (MPEG/Quicktime)?

  Met andere woorden het materiaal gaat zowel terug naar miniDV als naar (data)CD als MPEG of Quicktime. Is dat kam effect dan in beide gevallen te zien zou ik er niets aan doen?

  ter info: ik capture met Canopus. Kan in Adobe premiere 6.0 capturen/editen maar doe dat het liefst met Raptor edit. Encoderen: Cleaner 5.0.

  Wie mij ook kan helpen met dit probleem…mijn dank is groot.
  _________________
 • Als je terugscrijft naar DV moet je er nix aan doen, af blijven dus.

  Exporteer je de video naar mpeg cd of bv MOV,Real,WMV dan kan je er wat aan doen.

  Er zijn grofweg 2 methodes.

  methode1: je halveert de resolutie naar 360x288 en knipt vervolgens de horizontale 360 terug naar 352.
  De verticale resolutie halveren doe je door een de-interlacer in te schakelen met de instelling "remove odd/even fields".
  Je komt dan dus uit op 352x288
  Op deze manier ben je totaal van de interlace verlost zonder enige bij effecten, zei het met beperkte resolutie maar wellicht is dit met het oog op je doel niet zo'n slechte keus.
  MOV voor op een cd-tje of het internet kun je het beste niet erg veel groter in resolutie maken wil je nog eneige speeltijd overhouden op 1 cd.
  VCD moet zelfs 352x288 zijn, iets anders mag het niet zijn.

  Wil je meer?
  Methode 2 : je behoud de volle resolutie en gaat de-interlacen, dit kan mbv. de in nagenoeg ieder video programma ingebouwde de-interlacer, premiere heeft deze ook in het export venster.
  export timeline/movie/settings/special processing/modify/de-interlace.

  het is erg belangrijk om je het volgende te realiseren: als je een interlaced bron hebt dan moet je van de verticale resolutie AFBLIJVEN (dat is dus de 576) met resize tools.
  Je mag er dus wel vanaf snijden maar niet omzetten naar een andere maat.
  De enigste resize die kwalitatief verandwoord is is degene zoals ik hem hierboven heb beschreven, dus halveren dmv een de-interlacer of door er dus lijnen vanaf te snijden(clip or cut).
  Bij halvering volgens de deinterlace methode verlies je geen beeld informatie, bij clip/cut verlies je een rand(je) van je beeld.

  En dan is er nog een beetje buitenbeentje: je maakt Svcd of DVD , daarbij hoeft de video niet te worden ge deinterlaced.
  Een home dvd player en/of dvd player software zal de inerlace herkennen en on-the-fly het beeld de-interlacen waardoor je er nix van ziet.

  Probeer het maar es: codeer mbv TMPGenc een klein stukje dv materiaal naar Svcd(constant bitrate-volgens de wizzard) en speel het maar af met PowerDVD-4/XP

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.