Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Widescreen laptop : dvd afspelen

Anoniem
None
22 antwoorden
 • volgens mij is dit genoeg voor een FAq. Zin hebben zei je ?
  Je hebt er al zoveel bij gedaan dat je wel zin hebt, toch MOD :wink: :lol: :wink:

  //pognh : maak jij dan de faq over eten koken ?? :D
 • Hallo,

  Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een gloednieuwe laptop.
  Ik heb een breedbeeldscherm. De resolutie is 1280 x 800 pixels.
  Nu had ik (beetje) verwacht dat ik bij het afspelen van dvd's geen zwarte banden meer zou zien, tenminste toch als het om een breedbeeld dvd gaat (anamorphic), maar dit is niet het geval? Ik beschik zoel over PowerDVD Deluxe als over WinDVD platinum, telkens de recenstste versie? Moet ik iets instellen of hoe moet het?
 • 1280/800=1.6:1 aspect ratio
  dvd breed= 16:9= 1.7777:1
  dvd anamorph= 2.35:1

  Een gewone 16:9 dvd zal dus met een heel klein zwart randje worden afgespeeld, een anamorphic dvd wordt afgespeeld met flinke zwarte balken.
  Is op een breedbeeld tv al niet anders.
  Anamorphic breedbeeld dvd's zijn ruk, er is geen scherm welke ze kan weergeven zonder zwarte balken.
  En het is eigenlijk nog erger: de beeldkwaliteit van anamorphic dvd's is slechter dan die van een gewone 16:9 dvd terwijl je voor een dergeliojke versie van een dvd vaak nog meer betaald.

  Bij de laatste versie powerdvd ( en ik denk ook wel windvd) kun je de schade beperken door de instelling "smart stretch" te maken (rechtsklik in scherm), de video wordt dan zodanig aangepast dat ie beeldvullend is, dit levert wel aan de randen van het beeld beeld vervorming op.
  Het "smart" is dat de vervorming aan de randen relatief zwaar is en in het midden(daar waar het erg opvalt) is de vervorming laag.

  Anamorphic sucks, bigtime….
 • Wat is de bedoeling dan eigenlijk van die anamorphic?
  Ik zie in mijn collectie trouwens verschillende soorten ratio's staan:
  Anamorphic Widescreen 1.78:1
  Anamorphic Widescreen 2.35:1
  Anamorphic Widescreen
  Widescreen 1.85:1
  Anamorphic Widescreen, Full Frame 1.33:1
  Anamorphic Widescreen 2.40:1

  Kortom, een mens ziet door het bos de bomen niet meer.

  Ik dacht dat een breedbeeld laptop me grotendeels ging verlossen van zwarte balkjes, maar niet dus…
 • Morgen leg ik het wel uit, maar voor nu: oogjes dicht en snaveltjes toe….
  :wink:
 • ok, tot morgen
 • …..
 • AL die coderingen niiet proberen te onthouden :
  Simpel gezien op een breedbeeld tv

  1:185 geen zwarte balken
  1:235 altijd kleine zwarte balken (meeste bioscoop movies)
 • Uitleg dan, is wel een beetje complex maar goed, ik maak er dan later ook maar een FAQ van.

  Het formaat waarin een dvd-film op het schijfje staat is 720x576 en al naar gelang het soort beeld welke weer moet worden gegeven kan dat beeld bij afspelen automatisch worden opgerekt in de breedte.
  Het automatisme komt voort uit een extra bitje welke in de dvd video zit meegecodeerd welke zegt hoeveel de video moet worden opgerekt.

  Enige voorbeelden:
  Een testbeeld voor op een 4:3 scherm zoals deze op een dvd zou staan, het beeld is dus 720x576;een 5:4 verhouding en je ziet dus dat het beeld in de breedte iets in elkaar gedrukt is.
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/360x288_Combo-5tot4.jpg[/img:e4df292c31]

  Hetzelfde testbeeld zoals deze op een gewone 4:3 tv zou worden afgespeeld, de pixels worden in de breedte met een factor x1.06 opgerekt.
  De pixelhoeveelheid is dus nog steeds hetzelfde maar de pixels hebben ipv. een vierkante vorm een rechthoekige vorm.
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/384x288_Combo-4tot3.jpg[/img:e4df292c31]

  Een frame uit een "normale" breedbeeld dvd in de 16:9 verhouding.
  De resolutie is dus nog steeds 720x576 en het beeld is in elkaar gedrukt om in deze resolutie te kunnen passen.
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/DVD-360x288-5tot4.jpg[/img:e4df292c31]

  Hetzelfde frame maar nu zoals deze op een breedbeeld tv zou worden weergegeven, wederom is de resolutie nog steeds dezelfde maar ook hier worden de pixels in de breedte opgerekt en wel met een factor x1.42
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/DVD-512x288-16tot9.jpg[/img:e4df292c31]

  Nu een "anamorphic-wide screen" frame zoals deze op een dvd staat:
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Anamorph_360x288-2.35tot1.jpg[/img:e4df292c31]

  Hetzelfde anamorphe frame maar nu zoals deze wordt weergegeven op een breedbeeld tv,wederom is de resolutie nog steeds dezelfde en ook hier worden de pixels in de breedte opgerekt met een factor x1.42.
  Dat het beeld breder lijkt dan bij de gewone 16:9 komt niet doordat het beeld breder is maar omdat er onder en boven het beeld een stuk is afgeknipt en wordt opgevuld met zwart.
  Het beeld heeft dus welliswaar een langwerpiger kader maar dit wordt veroorzaakt doordat een deel van het beeld wordt bedekt.
  De werkelijke beeldverhouding is nog steeds 16:9 maar door de zwarte balken wordt deze effectief 2.35:1
  [img:e4df292c31]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/MM_readme_faq/Images/Anamorph_512x288-2.35tot1.jpg[/img:e4df292c31]

  Het opvullen met zwarte balken van een 16:9 dvd om een widescreen dvd te krijgen is een pruts-toestant welke niet persee hoeft te worden toegepast maar helaas bij de meeste widescreen dvd's wel realiteit is.
  In de correcte versie is nl het bioscoop beeld van zichzelf daadwerkelijk in 2,35:1 en wordt er voor de gewone 16:9 dvd aan de zijkant van de dvd wat weggeknipt.
  In dat geval zie je dus op de widescreen dvd het volledige beeld en zie je op de 16:9 dvd een in de breedte verkleind beeld.
  Je kunt het zelf controlleren door twee versies naast elkaar te bekijken, bij bv The Matrix is de widescreen versie die in europa wordt verkocht een gecastreerde (amerikaanse)16:9, je mist onder en boven in beeld gewoon stukken decor die je bv op een VHS band of de ntsc versie wel ziet, een erg ontnuchterende ontdekking…..

  En dan blijft zelfs bij een correct gemaakte widescreen nog steeds het feit dat je naar een horizontale resolutie kijkt van ongeveer 406 beeldlijnen terwijl een 16:9 dvd 576 beeldlijnen heeft.
  Daarmee reduceer je een dvd ongeveer naar S-vhs kwaliteit…..


  Meer achtergrond info?
  De term "anamorph" komt uit de film wereld alwaar deze staat voor een bioscoop film opgenomen op 35 of 70 MM film materiaal door een zogeheten Anamorphotische lens of kortweg een "anamorphoot"
  Anamorph betekent letterlijk "vertekening in 1 richting"
  Een anamorphotische lens is een lens welke in de beeldbreedte het beeld comprimeerd, een anamorphotische lens ziet er van voren uit als een glazen cilinder.
  Het gebruik is ontstaan na het populair worden van de tv welke destijds leegloop in de bioscopen veroorzaakte.
  Film studios (20th century fox) wilde een verkoop argument hebben om het publiek terug in de bioscoop te krijgen en "widescreen" leek een aantrekkelijke lokker.
  Probleem was echter dat het opnieuw ontwerpen en inplementeren van een film-standaart voor widescreen erg kostbaar en tijdrovend zou worden, immers; alle cameras EN bioscoop projectoren zouden moeten worden aangepast/vernieuwd aan de nieuwe standaart.
  Dmv een anamorphotische lens in de camera EN projector te plaatsen werd op een vrij eenvoudige en goedkope wijze widescreen in de bioscoop geintroduceerd (in 1953), door 20ct-fox werd het "Cinemascope " genoemd en andere producenten volgten ras met hun eigen versies.(Panavision en Ultrapanavision-Techniscope-Superscope-enzenz)
  De eerste film ooit in Panavision is The Robe, een historisch epos met Richard Burton in de hoofdrol, Kijk

  Als je een film frame uit een anamorphe bioscoop film bekijkt zie je dus hetzelfde effect zoals een 16:9 video op een dvd staat; in de breedte in elkaar geperst.
  Bij het afspelen in de bioscoop wordt het beeld dus weer door een anamorphoot geprojecteerd en weer met dezelfde factor in de breedte opgerekt.
  Een 16:9 dvd is dus eigenlijk al anamorph aangezien de video in de breedte in elkaar geperst wordt om de film in het 720x576 formaat kwijt te kunnen en bij het afspelen wordt de video weer in de breedte opgerekt.
  De term anamorph bij dvd slaat dan dus ook niet daarop, er wordt een dvd mee bedoeld waarvan het bronmateriaal(de bioscoopfilm) mbv anamorphe techniek is opgenomen in het 2.35:1 formaat.
  Anamorph is dus in de dvd wereld een synoniem voor 2,35:1 geworden.

  Hoe ik dit allemaal weet? Zoek op marktplaats naar de "focus-elsevier foto en film encyclopedie".
  Een juweeltje uit het analoge tijdperk welke ik nu al zo'n 20 jaar in mijn bezit heb en waar ik niet mee uitgelezen raak.
 • MOD : je kan dit topic toch duppen en entries van mij en anderen deleten dan heb je toch al een FAQ. Ik snap het (denk ik).
  Mooi verhaal met foto's, wat wil je dan nog meer :wink:
 • [quote:b45dfa1234="Bosje"]MOD : je kan dit topic toch duppen en entries van mij en anderen deleten dan heb je toch al een FAQ.[/quote:b45dfa1234]

  Dat was ik ook van plan zodra ik er de tijd voor heb. (en de zin :wink: )

  gr Richard
 • …..
 • Zonder nog veel meer over de materie uit te willen wijken want de meeste mensen volgen het denk ik al niet meer:

  Bioscoopfilms worden overwegend in een formaat van zo rond de 2.40:1 gemaakt, eea hangt af van gebruikte cameras ed.

  Het probleem van het 2:35 formaat zit 'm hoofdzakelijk erin dat de dvd norm dit officieel niet ondersteund maar er ook geen tv is die het formaat beeldvullend kan afbeelden zonder vervorming.
  Het mechanisme welke de pixels oprekt gaat niet verder dan 16:9 uitgaande van een volledig gevulde 720x576 videoframe.

  Film producenten weten dit ook wel en houden daar rekening mee bij het maken van een film, ze houden zelfs rekening met het 4:3 formaat van een tv en zorgen er voor dat er geen belangrijke gebeurtenissen van de film zich afspelen in het uitgerekte zijgebied van de film.
  Uitzondering daarop is bv de "lobby scene" uit The Matrix waarin Trinity en Neo het opnemen tegen een heel legertje en Neo zijn quadrupel-kick doet en Trinity die mooie radslag tegen de muur.
  Aan het eind van de scene stappen ze in de lift en back-zoomt de camera de lobby waarbij er in de daarop volgende stilte een stuk steen uit 1 van de kollomen valt die helemaal aan puin is geschoten.
  In de NTSC uitvoering is dit "grapje" ruimschoots in beeld, in de pal 2.35 uitvoering is het al wat minder, in de 16:9 uitvoering is het zichtbaar aan de rand van het beeld(maar vaak eigenlijk al niet meer door de "overscan" van een tv) en 4:3 kijkers missen het totaal en begrijpen het eind van de scene dus niet.

  Bioscoop films zouden eigenlijk volledig en voor de volle 100% op een dvd moeten belanden maar dat gebeurt gewoon (meestal) niet.
  Waarom?, kosten hoofdzakelijk, het masteren van een film is kostbaar en meerdere malen masteren dus helemaal.
  Maar vlak ook niet de rol van de producer uit, deze kan bv de wens hebben dat de film persee alleen in 2.35:1 uitkomt of juist 16:9 omdat hij vind dat daarmee de film het best op een tv tot zijn recht komt.
  In deze laatste reden kan ik me overigens volkomen vinden, 2.35 is een formaat gemaakt voor de bioscoop en daar "werkt" het formaat ook goed, op een tv is het een heel ander verhaal en zie ik echt geen toegevoegde waarde in het formaat opzich, 16:9 is dan al wat mij betreft een mooie verhouding maar dit is persoonlijk net zoals er mensen zijn (ik)die vinden dat een fotoportret het mooist tot zijn recht komt in een staande 5:4 verhouding terwijl er ook hopen fotograven zijn die zweren bij het staande 2:3 formaat van kleinbeeld, tis maar net wat je mooi vind.

  Maar dus wordt er bij het masteren vaak een gulden middenweg gekozen waaruit men alle formaten kan "maken", de 16:9 die op beta tape aan de tv stations wordt geleverd of evt op een dvd wordt gezet is daarbij dan de beste omdat die optimaal gebruik maakt van de resolutie van een dvd.
  De "liefhebbers" die persee een widescreen versie willen hebben moeten dan ook nog tevreden worden gehouden en dat wordt dan op een wat minder charmante manier opgelost, maar ja; wie let er nou op en belangrijker: wie ziet het verschil?, want; heb jij meerdere versies van 1 film?

  Bovendien: de komst van blue ray oid is bij hollywood al een paar jaar bekend, zo kunnen ze bij de introductie daarvan weer iedereen nieuwe films verkopen onder de kreet "geremasterd-nu het echte volledige bioscoopbeeld! "

  Overigens: daar waar jij je nu druk om maakt: weet je nog die man die een kantoor gijzelde omdat hij vond dat breedbeeld bedrog was?…..
 • …..
 • iig : http://www.zeeburgnieuws.nl/nieuws/gijzeling-rembrandttoren.html

  Straks verder, eerst ff eten…
 • …..
 • Mwah, mijn vriendin kookt wel ok, ik ben zelf ook niet zo'n kok.
  Maar: je kunt toch zelf wel es koken? zo moeilijk is dat toch ook weer niet?
  Boerenkool is toch wel zo'n beetje 1 van de meest simpele gerechten die er zijn: aardappels schillen en in tween snijden en in grote pan, boerenkool(kant en klaar gesneden van suup) er bovenop, na +/- 20 minuten de rookworst bovenop de boerenkool leggen ,dan nog 5 a 7 minuten koken tot aardappels gaar zijn, water afgieten, stampen/mixen, klaar.
  Evt kun je de boel opleuken met spekkies die je apart bakt(vetspek dobbelsteentjes of ontbijtspekdobbelsteentjes) of natuurlijk je eigen favoriete ingredient zoals Magi,zout,peper,nootmuskaat enz enz .
  Maar over het toevoegen van kruiden hoef ik jouw denk ik nix uit te leggen.
  Ook lekker; een klein beetje(druppels) azijn over de boerenkool en mosterd bij je worst.
  Overigens is boerenkool het lekkerst als er een (paar) nacht vorst over heen is gegaan maar aangezien de winter niet echt veel soeps is geweest kun je dat zelf simuleren door de boerenkool nadat je deze gekocht hebt eerst 1x in te vriezen en te ontdooien, het groen wordt daardoor zachter en hoeft dan ook niet zo lang te koken.


  Goed, na deze culinaire onderbreking:
  Ik zou voor de aardigeid eens de videoband vergelijken met de dvd in een makkelijk te analiseren scene, bv een scene waar je straat tegels kunt tellen die in beeld zijn en dat eens met elkaar te vergelijken.
  Waarschijnlijk zul je ontdekken dat de vhs band verticaal meer laat zien dan de dvd.
  Een voorbeeldtje:

  Neo zoals iedereen hem kent na Morpheus sprong (woh!) op de normale 2.35:1 widescreen dvd:
  [img:0c81f43563]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/neo-dvd.jpg[/img:0c81f43563]

  Neo zoals ie in de trailer is te zien:
  [img:0c81f43563]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/neo-trailer.jpg[/img:0c81f43563]

  Kijk eens bv. naar Neo's jas en naar het oranje/rode buisje…
  De dvd mist wat, dan denk je dus dat je met je widescreen dvd het hele bioscoop beeld ziet, niet dus :cry:
  De vhs band laat verticaal nog meer zien en de tv uitvoering laat weer nog meer zien dan de vhs band. :roll:
  Lees nu het nieuws bericht van de meneer die door het lint ging nog eens, het is niet goed te praten wat hij deed en ook wel een wat extreme reactie van zo iemand maar het wordt zo wel begrijpelijk…

  Van het conversie proces van bioscoopfilm naar digitaal weet ik niet zo veel, daar is erg moeilijk info over te vinden.
  ik weet dat het wordt gedaan door gespecialiseerde firmas met een volledig geautomatiseerd apparaat welke neerkomt op een volautomatische digitale camera welke beeld voor beeld de film fotograveert in hoge resolutie.
  Ik weet ook dat de hoge resolutie bestanden de firma die het werk doet niet verlaten en heeeel goed worden bewaakt en dat zo'n firma alleen maar datgene levert waar de film maatschappij om vraagt en niets meer.
  Ik denk dat dat meestal wel 1 of andere hoge kwaliteits tape zal zijn zoals digibeta of dv-pro/dv-cam.
  De resolutie staat dan wel vast want deze tape systemen hebben uiteindelijk niet meer lijn resolutie dan de tv norm, voor pal dus 576 lijnen en dat verklaart dan dus ook waarom de widescreen een in de hoogte gecastreerde vhs is; je kunt die 576 scanlijnen van een interlaced bron niet meer verhogen, je kunt er wel vanaf knippen en de resterende ruimte opvullen met zwart.
 • …..
 • Mwah, mijn vriendin zat naast me toen ik het typte hoor.
  Ik heb geen tv en maar 1 monitor dus als zij tv wil kijken en ik zit te posten dan doen we dat samen op 1 monitor.
  Ze heeft een opleiding tot kok gevolgd dus ze kan best wel goed koken hoor, nix mis mee.
  Maar ja, zelfs met een vriendin die kan koken eet je nog steeds niet iedere dag biefstuk, gewone kost is de dagelijkse maaltijd.
  We hebben ook de regel dat zei de gewone kost doet van ma tot vrij en ik op zaterdag en zondag "lekker" kook.
  Dus; Varkenshaasjes in pesto saus met rissoto el funghi met gebakken portobello paddestoel en meer van dat soort lekkers. 8)
  Hoezo besodemieteren? (weet je eigenlijk wel wat dat woord letterlijk betekent?: :oops: )
  De HDTV norm bied toch veel meer horizontale lijnen dan PAL dus de kwaliteit is veel hoger.
  Het verschil lijkt niet zo spectaculair maar dat is het wel, 720i is al veel beter dan de oude pal, vind ik tenminste…
  Waarschijnlijk komt dat ook doordat er van die theoretische 576 lijnen van pal al in de werkelijkheid minder overblijven door allerlij technische beperkingen zoals overscan van je tv, compressie van de dvd enz enz.
 • …..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.