Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

audiofiele/hifi weergave CD ?

Anoniem
JaFO
2 antwoorden
 • Ik wil weten wat er mogelijk is qua geluidskwaliteit als ik mijn cd's wil afspelen via de DVD/CD-rom speler van mijn pc. Ik sluit dan mijn audioversterker plus boxen daarop aan.
  De audiokaart met de DAC zal hier een belangrijke rol in spelen.
  Zijn van die kaarten audio-testresultaten bekend?
  En wat zal nog meer een rol spelen?
  En hoe zit het met de weergave van SACD en DVD-A ?
  De reden van mijn vraag is, dat ik wil onderzoeken of ik de aanschaf van een nieuwe DVD/CD-speler kan vermijden in deze tijden van veranderende formaten.
  Alvast bedankt voor de moeite.
 • Je hebt van SACD twee verschillende types, je hebt de gewone, en je hebt de hybride, alleen de hybride is op de PC af te spelen, de andere wordt totaal niet herkend. Hybride SACD heeft de eigenschap dat deze gewoon in PC's en ook gewone standalone CD-spelers afgespeeld kan worden, maar de kwaliteit is alleen die van SACD als de hardware dat ondersteund, anders wordt het gewoon normale CD kwaliteit (44.1kHz SR, 16-bits stereo).
  Je zal moeten opzoeken welke programma's en welke geluidskaarten de volledige kwaliteit van SACD er uit weten te halen.
  DVD-Audio wordt in principe wel herkend door de DVD-speler in je PC, vaak kan hij alleen niet afgespeeld worden. Als het wat betreft de drive wel kan, dan moet je nog steeds software hebben die het ondersteund en een geluidskaart die het ondersteund.
  Wat betreft het belang van de geluidskaart heb je gelijk, die is dus inderdaad heel belangrijk. Maar de kans is groot dat het allemaal toch niet werkt.
  Ik kwam ergens tegen dat alleen de Creative Soundblaster Audigy 2 ZS en hoger het kan afspelen, misschien de kaarten van E-MU en M-Audio ook.

  Ik vraag me eigenlijk af wat er überhaupt met de CD gaat gebeuren. HD-DVD en Bluray hebben weer een andere laser dan DVD. En er wordt al over getwijfeld of ze ook DVD's afspeelbaar willen krijgen in Blu-ray en HD-DVD spelers. Als ze dan ook nog eens CD's zouden moeten afspelen dan hebben ze drie lasers nodig, en ik denk niet dat dat gaat gebeuren.

  Ik kan je eigenlijk niet echt advies geven over wat je het beste kan doen, je zou een echte goede DVD speler kunnen kopen die overweg kan met DVD-A en SACD, en daar ook de volledige kwaliteit uit weet te halen. Maar dan heb je het wel over DVD-spelers van €1500+.
  Je kan ook HD-DVD of Blu-ray afwachten, maar dat is dus ook twijfelachtig, omdat die waarschijnlijk die formaten helemaal niet afspelen.

  Misschien dat Windows Vista hier nog enige verandering in brengt, want die schijnt flink verbeterd te zijn tov XP met het afspelen van multimedia.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.