Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

beamer advies gevraagd.

Anoniem
Jan2000
6 antwoorden
 • Hoi mensen,

  Wil een beamer kopen voor de thuisbioscoop. Heb op de bovengenoemde test gekeken maar kom er niet goed uit. Krijg verschillende info van mensen en op internet. [b:b4f6d49689]Zie door het bos de bomen niet meer[/b:b4f6d49689]. Zo zou een lcd..tft.. beamer erg onderhoudsgevoelig zijn, voor andere weer niet. Is een PLD beamer aan te raden? Door anderen weer niet……Pffffff
  Wil een beamer voor ca 1100 euro's, die weinig onderhoud vergt met pixels van 1024X768 en die ik aan het plafond kan hangen. Niet teveel lawaai maakt en gewoon goed presteert voor met name fims op dvd's. Wie kent enkele types en heeft ervaring mee. Heeft iemand ervaring met de optoma 752 DLP? En wat bedoelen ze met HD ready? is dat laatste belangrijk?
  Bedankt voor de tips
  Jan
 • afgesplitst van http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=172687
 • Over beamers kun je erg veel praten maar uiteindelijk is er naar kijken een betere oplossing.

  TFT (licht gaat door een tft schermpje)had (voorheen) een lager contrast en zwart waarde en meestal minder licht op het scherm bij gelijke hoeveel watts ivm dlp.
  Een DLP (licht via spiegeltjes) heeft geen absorbtie door een tft schermpje en dus meer licht per watt ,een hoger contrast en daardoor een betere zwart weergave maar heeft 1 nadeel en dat is het zogeheten regenboog effect.
  Door de spiegeltjes kan er bij beeldwisselingen en daarvoor gevoeleige personen een soort van regenboog optreden op contrast randen of over hele delen van het beeld, erg irritant.
  De (gedeeltelijke)oplossing er voor is een dlp projector met een 5 of meer kleurenfilterwiel.

  De meest recente versies lcd/tft beamers presteren bijna net zo goed als een DLP maar hebben niet het regenboog nadeel.
  Maar: de meest recente versies dlp hebben weer een schakelende lamp waardoor het regenboog effect nagenoeg 0 is.

  Belangrijk is dat je sowiezo erg goed er op let dat je een zo recent mogelijk model koopt (dus controleren VOOR aankoop op de site van de fabriekant) aangezien techniek van 1 a 2 jaar geleden veel slechter is dan wat er nu wordt gemaakt, zeker als je de nadelen in beschouwing houd, daar is veel aan verbeterd de laatste 2 jaar.
  "koopjes" zijn in dat opzicht bijna altijd te wantrouwen, het zijn meestal wel van origine erg dure beamers maar wel 2-3 of meer jaar oude modellen, niet doen, krijg je spijt van, een beamer van nu van 1000 eu presteerd beter dan een beamer van 10.000 eu van 4 jaar geleden.

  HD ready wil zeggen dat het apparaat ,in meer of mindere mate geschikt is voor het weergeven van HD-video zoals die op Blueray en HD-DVD schijfjes staat, je hebt daar dus wel een blueray of HD-DVD speler voor nodig.

  Er zijn wat valkuilen in het hd-video segment: "volle" hd resolutie is 1920x1080 pixels ook wel 1080i genoemd, 1 stap lagere hd resolutie is 1280x720 pixels , ook wel 720p genoemd ,wat ook nog altijd beduidend beter is dan de huidige pal resolutie van 720x576.
  Het lullige is dat de huidige pal resolutie ook voorkomt in de HD-ready specificaties onder de kreet 480i.
  Sommige beamers kunnen softwarematig "googelen" met de resolutie waardoor een pal dvd toch wordt afgespeeld op hd resolutie, dat heet upsampling en levert wel een beter pal beeld op maar nog steeds geen echt hdvideo beeld.
  Deze informatie is te schiften door te zoeken in de spec's naar de "native" of "true" display resolution van de beamer.
  Iig, als je geen blueray of hd-dvd speler hebt en ook niet van plan bent deze op korte termijn te kopen is het minder aandacht waard.
  Bij bv de mediamarkt hangen meerdere beamers en zou je om een demo kunnen vragen van een gewone pal-dvd vs een blueray/hddvd speler op 1 en dezelfde beamer die hd-ready is.

  Lichtsterkte: te weinig is niet goed en verplicht je tot een werkelijk pik en pik donkere kamer maar te veel is ook niet goed en zorgt er voor dat je in een pikdonkere kamer moeie ogen krijgt vanwege het felle beeld.
  Voor overdag zonder verduistering is meer dan 1500 lumen verplicht, maar je hebt het dan meestal meer over het geven van een powerpoint presentatie en daarvoor zijn weer speciale (bussines) beamers.
  Voor een (min of meer) verduisterde kamer is 1500 tot 2000 lumen meer dan voldoende, onder de 1000 wordt het weer een beetje krap an.
  eea is wel weer afhankelijk van de techniek, dlp of tft/lcd.

  Houd er ook rekening mee dat meer licht pretig kan zijn maar ook een zwaardere lamp vereist die weer meer koeling nodig heeft en dus ook weer meer lawaai maakt.
  Kijk dus ook naar het lawaai niveau van de div apparaten.

  Gaan kijken/luisteren en niet in 1 middag iets willen kopen is de betere optie alhoewel dat luisteren naar ventilator lawaai bij bv de mediamarkt nagenoeg onmogelijk is vanwege de hoeveelheid lawaai in de winkel zelf.
  Houd er rekening mee dat in een thuisbioscoop je in nagenoeg doodse stilte zit te kijken en ieder geluidje/geruis kan gaan storen als het net ff te hard is……
 • Bedankt voor jouw uitvoerige antwoord. Ben ook van plan om te gaan kijken…….. Wat bedoel je met een 'schakelende lamp' en.. hoe zit het met het onderhoud van de verschillende types beamers ( filters schoonmaken waar je moeilijk bij kunt en zo..etc) en wat kun je daaruit concluderen voor een aan te raden type? En als je in de specs kijkt van beamers wordt ook vaak aangegeven het lawaai in db. Wat is nu voor een 'stille' thuissituatie bijvoorbeeld een nog acceptabel db-niveau?
 • Houd me er niet aan vast; ik lees ook wel eens wat en het meest belangrijke ervan blijft wel hangen maar exact onthouden is natuurlijk weer wat anders.
  Bij een schakelende lamp gaat simpel gezegd de lamp heel snel aan en uit waardoor het regenboog effect wordt onderdrukt.

  Van moeilijk bereikbare filters heb ik nog niet gehoord, meestal is het een plastic kapje wegklappen of een roostertje er uit trekken om bij het filter te komen, iets wat je dus erg eenvoudig kunt vragen aan de winkel om "even" te demonsteren…

  db is een moeilijke schaal maar zo onder de 25 db wordt het acceptabel en onder de 20 kun je spreken van "stil"
  Houd er ook rekening mee dat het er erg vanaf hangt hoe de fabrikant de meting doet, enig valsspelen is zeker te verwachten en de ene fabrikant zal dat meer doen dan de ander.
  helemaal betrouwbaar zijn die gegevens dus niet.

  Ik zou zelf toch kiezen voor een tft/lcd maar ik zou dan ook wel van plan zijn om er meer geld aan te besteden. en gaan voor een full hd 1080i beamer, maar ja, ieder zo zijn eigen keuze he…
 • Bedankt weer voor je reactie. Van veel DLP beamers is echter het geluid al 30 db of hoger. En zo'n 1080i beamer is natuurlijk een stuk duurder. 1200 .tot 1500 euro is toch wel het maximum. Vind zoiets maar voor die prijs
  gr.
  Jan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.