Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Verbeteren Beelkwaliteit TV op PC

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een HP M7570 waar ik tv mee kijk.
  http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/genericDocument?docname=c00847781&cc=nl&dlc=nl&lc=nl&jumpid=reg_R1002_NLNL
  Er zit een tv tuner kaart in.
  De beeldkwaliteit is niet echt scherp.
  De antennekabel is wel 25m lang.
  En hij wordt aan het begin gesplitst
  Ik heb hem goed aangesloten en de dikste
  kabel gebruikt.
  Nu ga ik een antenne versterker kopen maar ik vroeg
  me af of er nog andere manieren zijn om
  de beeldkwaliteit te verbeteren.
  Ik kijk op een 22" beeldscherm met een resolutie van 1680 bij 1050.
  Als het ook een beetje aan de videokaart ligt, ik ga sowieso een 8600GT
  of hoger kopen en die is een stuk beter als de standaard 7500LE.

  Alvast Bedankt!!
 • De antenne versterker kan helpen maar dat is zo'n beetje alles wat je er aan kunt doen, een andere videokaart zal geen of nagenoeg geen verbetering brengen.
  Denk je er wel om dat je de versterker moet plaatsen VOOR de splitsing!?
  Slecht/zwak signaal is meestal herkenbaar doordat sommige zenders een beter beeld geven dan andere zenders.
  Voor mooie tv weergave op een pc is technisch gezien een kaart uit 1998 al meer dan voldoende(voor 100% beeldkwaliteit), de truuk zit hem in de drivers en mooie tv weergave staat nu eenmaal bij videokaart fabrikanten niet op de prioriteiten lijst en dus is de weergave realtief slecht.
  Wisselen van kaart kan verbetering leveren maar dat is dan het gevolg van een "toevallig" betere driverondersteuning voor zogeheten overlay en niet het gevolg van betere hardware.

  Verbetering kun je dan dus ook wel verwachten van driverupdates voor de tv kaart en de videokaart maar het kan ook de weergave nog slechter maken, een windows-herstelpunt maken VOOR een driverupdate is dan ook aan te raden.
  Mogelijk heeft de tvkaart een configuratie mogelijkheid om de kaart te laten werken in zogeheten "overlay" mode, dat kan wel behoorlijk schelen in beeldkwaliteit.

  Tv weergave is een 2D aangelegenheid en de 2D weergave van alle populaire videokaarten is nagenoeg gelijk, het verschil waarvoor je bij videokaarten betaald zit hem in de 3D weergave van games enzo.
  Ik ga er dan vanuit dat je (zo te zien) een lcd scherm hebt en geen crt monitor en dat je je scherm hebt aangesloten via een dvi poort en kabel en niet via de ouderwetse d-sub.

  lcd schermen en "gewone" pal-tv kijken zijn eigenlijk een slechte match: het scherm heeft een "vaste" resolutie die hoger is dan tv resolutie (768x576) en dus moet de tv resolutie worden opgeschaald naar jouw 1680x1050 en dat kan wat beeldkwaliteit kosten (hoeft niet maar is vaak wel zo)

  Als je beeldscherm in een andere resolutie kunt zetten zou je daar wat mee kunnen expirimenteren maar ook dat is meestal niet de oplossing.
  Door een andere resolutie te kiezen kan het up-scalen beter uitpakken maar die winst verdampt meestal doordat je het scherm van zijn "vaste-hardware" resolutie af haalt en de andere resolutie in het scherm moet worden ge-interpoleert en dat is weer verlies: je wint aan de ene kant maar verliest weer aan de andere kant.

  Zolang hdtv nog niet zijn intrede heeft gedaan in nederland zal het lastig blijven en een soort roulette aangezien er niet echt een volledig werkend recept is voor goede tv weergave op een pc.
  Als je het werkelijk goed wilt krijgen dan zijn er een aantal recepten maar ook daarop zitten geen garanties: een Hauppauge wintv kaart (met Brooktree/Connexant chipset )icm een Matrox G550 videokaart.
  Aan de G550 kleven echter wel weer wat nadelen: de kaart is prehistorisch en moderne games( na 1999-2000) ermee spelen is nagenoeg uitgesloten, de kaart ondersteund op hardware niveau ik dacht DirectX 5 of 6…..
  Ook hd video bekijken is met deze kaart uitgesloten, alle video boven de 800x600 is stotterend alhoewel de (statische) desktop probleemloos tot 1920x1440 kan draaien, het gevolg van de verouderde trage geheugenbus.
  De opvolger is de Parhelia en die is welliswaar iets beter in 3D zodat je er icm een potente pc evt een modern spelletje mee zou kunnen spelen (in de laagste kwaliteits stand)maar deze kaart is belachelijk duur.

  En dan natuurlijk satelietontvangst en een bijbehorende tv kaart(DVB-s) met Common Interface (CI) zodat je er een pasje in kunt schuiven en canal digitaal via een schotel kunt ontvangen: glashelder,ruisvrij en absoluut scherp maar je bent gauw een 400 a 500 eu verder voordat je alles hebt: schotel met een paar LNB's,verdeler, kabels, tv kaart, CI module, pasje-abonement….
  Maar ook dan is niet alles koek en ei: kanaal wisselen kan een eeuwigheid duren(zappen is dan dus een gedult kwestie) en als je 30 dagen niet kijkt moet je weer naar de canaldigitaal site(of sms'en) om je pasje opnieuw te activeren wat dan ook weer op zijn langst 30 minuten kan duren voordat je weer beeld hebt.


  Jaaaa, de multimedia pc is anno 2008 echt een geheel uitgewerkt concept :lol:
 • Hoi,

  Kan het niet ook aan mijn Tv Kaart liggen.
  Bv. deze PCTV Dual Hybrid Pro PCI Express.
  klik
  Die zou toch beter moeten zijn.
  Ik heb een asUSTeK LNA Tiger Hybrid TV Tune.
  Ik kan hier trouwens niet de nieuwste driver voor downloaden.
  Als ik een antenne verstreker koop heb je dan een tip?
  Liever niet te duur.

  Groetjes
 • De tv kaart zelf kan wel van invloed zijn aangezien de gevoeligheid van de ingang bepaald hoeveel signaal nodig is voor een knap beeld, als de ingang niet erg gevoelig is dan heb je een goed sterk signaal nodig voor ruisvrij ontvangst.
  Maar de gevoeligheid van, zover ik weet, alle tv kaarten is slecht, zeker vergeleken met een gewone tv.
  Je kunt dat vrij eenvoudig merken aan het feit dat de meeste tv kaarten op alleen een draad als antenne meestal helemaal niets ontvangen, met een gewone tv is dat meestal toch wel beter gesteld.

  Een antenne versterker is bij een tv kaart dus al vaak gewenst om het signaal op te krikken naar een voldoende hoog niveau, zeker als dat signaal gedeeld moet worden met andere tv's.

  De door jouw voorgestelde pinnacle kaart schat ik net zo goed/slecht in als de asus maar bovendien is de dual tuner nutteloos aangezien de dvb-t ontvanger geen CI heeft voor de invoer van een abonnements pasje, je kan dus met de dvb-t ingang alleen ned 1,2 en 3 ontvangen en meer niet want die zitten versleuteld achter een decoder waarvoor je een pasje nodig hebt.

  Ik zou eerst de versterker proberen.
  Probeer er 1 te kopen van een merk en niet van het no-name labelmerk Elro zoals je die vind bij de bouwmarkten.
  Hirschmann is een behoorlijk merk met goede apparatuur, bij een knappe elektronica/sateliet zaak moeten ze je daarmee verder kunnen helpen.
  Er zijn vaste versterkers die het signaal delen en versterken over 2-4 of meer uitgangen maar er zijn ook regelbare versterkers.
  De regelbare heeft devoorkeur omdat je daarmee exact genoeg signaal aan je tv kaart kunt geven, te veel is nl ook niet goed.
  probeer ook verder zo veel mogelijk gebruik te maken van "sateliet geschikte" coax kabel(heeft een hoger rendement/minder verlies ook wel "demping" genoemd) en gebruik zo veel mogelijk de zogeheten "f-connector" op splitters ed., dat is een connector die geheel van metaal is waarbij de middendraad van de coax kabel direct als connector-pin werkt en geschroeft wordt ipv schuiven.
  voorbeeld, een haaks verloopje met aan de ene zijde het mannetje(schroefdraad) en aan de andere zijde het vrouwtje (wartel):
  [img:bff2199787]https://www.satshop.nl/catalog/images/haaksefconn.jpg[/img:bff2199787]

  Als je geen f-connector's kunt gebruiken gebruik dan iig gewone antenne stekkers van volledig metaal ipv de bekende stekkers met het witte plastic kapje, doordat deze niet volledig zijn afgeschermt kun je zo nogal wat storing oppakken van nabij gelegen netsnoeren ed.
  En dan uiteraard ook: je antenne kabel leg je bij voorkeur ver verwijdert van netsnoeren ed.
 • [quote:71c9ebe2bb]De antennekabel is wel 25m lang. [/quote:71c9ebe2bb]
  Bij een coax met een verlies van minimaal 6dB p/mtr heb je bij zo'n lengte vrijwel geen signaal meer over en dat je dan nog beeld hebt op de TV is dat die TV tuners behoorlijk gevoelig zijn en die van TV kaarten voor in PC's niet.

  En dan nog met een splitter ervoor die ook al signaalverlies geeft, zit gewoon een weerstandje in tegen de interferentie, dan kun je het wel vergeten.

  Inderdaad een antenneversterker met meerdere uitgangen ertussen, niet eentje uit de bouwmarkt maar een Hirschmann b.v. zal vast wel helpen.
 • Hoi,

  Ik heb inderdaad zo een splitter met een plastic kapje. Die ga ik dan
  vervangen door een volledig metaal . De kopjes zijn al volledig metaal.
  Ik heb draadloos internet maar er loopt wel een netsnoer ongveer 10 meter langs mijn antenne kabel. Dan gaat dit netsnoer naar onze andere pc. Dus als ik die 2 uit elkaar haal (hoeveel meter?) dan moet het signaal
  beter zijn?
  Ik snap die f-connetcors niet maar dan laat ik me wel in de winkel uitleggen tenzij natuurlijk iemand toevallig niks te doen heeft en het mij
  wil proberen uit te leggen :P
  Ik ga wel even zo een antenneversterker van een bouwmarkt proberen
  op de voorwaarde dat ik hem kan terugbrengen.
  Want met eeh Hirschmann ben je minimaal €80 kwijt.
  Hebben 2 antenneversterkers zin?
  Volgensmij zag ik een antenne versterker met een ingebouwde splitter.
  Dan heb ik niet eens meer een splitter nodig.
  Verder zag ik wel dat zo een hirschmann een volledig metale antenne versterker had. Die zijn zeker ook beter?

  Groetjes
 • Hoi,

  Ik heb inderdaad zo een splitter met een plastic kapje. Die ga ik dan
  vervangen door een volledig metaal . De kopjes zijn al volledig metaal.
  Ik heb draadloos internet maar er loopt wel een netsnoer ongveer 10 meter langs mijn antenne kabel. Dan gaat dit netsnoer naar onze andere pc. Dus als ik die 2 uit elkaar haal (hoeveel meter?) dan moet het signaal
  beter zijn?
  Ik snap die f-connetcors niet maar dan laat ik me wel in de winkel uitleggen tenzij natuurlijk iemand toevallig niks te doen heeft en het mij
  wil proberen uit te leggen :P
  Ik ga wel even zo een antenneversterker van een bouwmarkt proberen
  op de voorwaarde dat ik hem kan terugbrengen.
  Want met eeh Hirschmann ben je minimaal €80 kwijt.
  Hebben 2 antenneversterkers zin?
  Volgensmij zag ik een antenne versterker met een ingebouwde splitter.
  Dan heb ik niet eens meer een splitter nodig.
  Verder zag ik wel dat zo een hirschmann een volledig metale antenne versterker had. Die zijn zeker ook beter?

  Groetjes
 • Tja, als door diverse mensen je een bouwmarktantenneversterker wordt afgeraden, die dingen zijn breedbandversterkers dus ook de storing wordt versterkt, en vraagt of die Hirschmann beter is?
  Wat denk je zelf?
 • Ik snap zelf ook wel dat die hirschmann beter is maar
  ik kan het toch proberen als ik hem gewoon kan
  terug brengen!!!
 • De antenne versterker met ingebouwde splitter heeft de voorkeur en het liefst neem je een regelbare versterker zodat je exact genoeg signaal kunt geven.
  Nadeel van de goedkopere bouwmarkt versterkers is dat deze nagenoeg alles versterken wat er op de ingang binnen komt, dus ook evt storing….
  Een kwalitatief betere versterker doet dat niet, die versterkt hoofdzakelijk alleen het signaal in het tv en/of radio bereik en meer niet.
  Als je het ding kunt terugbrengen als ie niet bevalt kun je het idd proberen….

  Netsnoeren (of andere bedrading waardoor flinke wisselstromen lopen) naast een antenne kabel is nooit een goed idee, de coax kabel is dan wel afgeschermt maar als de storing van de netkabel maar sterk genoeg is dringt deze toch door in de coax kabel, liever dus een eindje uit elkaar houden, denk aan minimaal een 30 a 50 cm.
  Let wel; het hoeft geen storing op te leveren maar dat zul je zelf even moeten controlleren door tijdelijk even de kabels uit elkaar weg te leggen.

  F-connector:
  [img:f777e39edf]http://www.panda.nl/images/RH-SFC070-100x75.png[/img:f777e39edf]

  Handleiding:
  http://www.protronics.nl/winkel/downloads/fconnector.pdf

  Het is dus een connector die je over de coax kabel heen vast schroeft, er komt geen solderen of schroevendraaier aan te pas, alleen de kabel strippen en de connector erop schroeven.
 • [quote:db3bba0559="Lange Pier"][quote:db3bba0559]De antennekabel is wel 25m lang. [/quote:db3bba0559]
  Bij een coax met een verlies van minimaal 6dB p/mtr heb je bij zo'n lengte vrijwel geen signaal meer over …[/quote:db3bba0559]Hmm, dat is uitzonderlijk slechte kabel. In het algemeen versterkt een versterker iets tussen de 10 tot 20dB. Mijn ervaring is dat 20 meter kabel iha toch echt minder verzwakt dan 20dB. Zelf heb ik thuis een vrij extreme situatie. Vanwege mijn testen met TV-ontvangers heb ik nogal wat aansluitingen. In principe heb ik er 6 waarvan een aansluiting is voorzien van 2 splitters met elk 3 aansluitingen. Dat levert voor mijn TV-kaarten vooralsnog voldoende signaal op. Het zwakke punt vind ik zelf de specificaties van de materialen. Coax kabel gaat vooral verzwakken voor UHF en hoger. Die 6 dB/m lijkt me toch echt een factor 5 tot 10 te hoog.
 • Tja, dat is de bouwmarkt coax kabel bij UHF frequenties, staat er gewoon op, normaal wordt dat in 100mtr uitgedrukt bij kwaliteitskabel.
 • Hoi,

  Nu heb ik een nieuwe driver gedownload en de beeldkwaliteit
  is hetzelfde gebleven.
  Nu is het verschil tussen zenders wel groter.
  Sommige zenders flikkeren in het begin.
  Dus dan doet hij het 1sec en dan is het 0.5sec zwart
  en je hoort een soort flop.
  Dat duurt soms wel 30sec.
  Ik gooi denk ik gewoon mijn huidige driver eraf
  en download een nieuwe.
  Op de HP site is alleen een oudere driver te vinden.
  Via Asus is de nieuwste verkrijgbaar maar ik weet
  niet precies welke tv kaart ik heb.
  Er staat alleen AsusTeK LNA Tiger Hybrid Capture Device.
  Weet iemand hoe ik erachter kan komen welk apparaat er precies is?
  Ik heb al verscillende dingen geprobeerd zoals Everest.

  Misschien helpt een voorgeperst uiteinde ook maar ik zou niet weten
  hoe ik dat moet aansluiten. Want ik heb al een kabel en het gat is te klein om het hele kopje er doorheen te doen dus zal hem toch ergens zelf
  moeten monteren (is best goed gelukt).
  Verder zit deze antenne kabel wel tegen een internet aangeplakt.
  Zou het helpen als ik die uit elkaar haal aangezien ik
  wat storingen heb.
  verder vervang ik mij plastic (kapje) splitter voor
  een volledig metale. Dat zou ook moeten helpen.
  En ik zet mijn pc een keer beneden neer dichtbij waar
  de tvkabel het huis binnenkomt. (zonder en met splitter)
  Als dat veel beter is wat moet ik dan doen?

  Groetjes
 • Wat voor een tv kaart je hebt kan ik ook zo niet zeggen, als de kaart al in de nieuw gekochte pc zat (een HP toch?) dan is de kaart welliswaar een Asus maar dan speciaal voor HP gemaakt en zul je toch naar de HP site moeten voor drivers.
  Het model; " AsusTeK LNA Tiger Hybrid Capture Device" staat mij vaag bekends als een OEM kaart, dwz dus een kaart van asus maar speciaal voor een computerbouwer zoals HP gemaakt.
  Zo zitten er ook in HP en compaq computers asus moederborden maar dit zijn ook speciale OEM modellen en de drivers daarvoor vind je ook alleen bij HP of compaq.

  Antennekabel houd er niet van om naast netstroom akbel te liggen (dus 220 volt verlengsnoeren ed.) maar ook andere hoogfrequent kabel zoals netwerk coax kan storing opleveren.
  Hoogfrequent is een lastig goedje en je kunt er veel van zeggen of schrijven maar doorgaans komt het toch gewoon neer op proberen.

  Als je de pc aansluit bij het punt waar je tv kabel de woning binnen komt en (belangrijk) als enigste apparaat op de tv kabel aansluit en de beeldkwaliteit wordt beter dan is het duidelijk: je hebt last van het nodige verlies door splitters,lange kabels, slechte kwaliteit kabel,stekkers enz enz en een versterker kan dan verbetering brengen maar mogelijk is er ook winst te boeken op de andere componenten zoals betere kwaliteit kabel en stekkers.

  Ik denk/vermoed dat een versterker de meest eenvoudigste stap is en relatief het meest zal opleveren maar daar is geen garantie op, het komt toch vaak neer op proberen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.