Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Welke TV-Kaart / capture-kaart ben ik nodig?

Anoniem
Hans.Vosman
7 antwoorden
 • Hallo, mijn vraag bestaat eigenlijk uit twee delen. Ten eerste wil ik graag TV kunnen kijken op mijn computer en ten tweede zou ik ook graag enkele home-videos / vhs-banden willen digitaliseren.

  Ben ik nu een TV-Kaart nodig of een Capture-kaart? Of allebei? Wat is eigenlijk exact het verschil?

  [b:8bc22bc4bf]achtergrond:[/b:8bc22bc4bf]
  Een tijdje terug is mijn TV kapot gegaan en dus heb ik gekeken naar een vervanger. Samsung heeft leuke tft monitoren met ingebouwde tv-tuner. Ze hebben echter geen modellen die geschikt zijn voor digitale TV via de kabel. Je ziet wel DVB-T toestellen die digitenne kunnen ontvangen, maar helaas geen DVB-C varianten die geschikt zijn voor kabel van Ziggo.
  Nu had ik bedacht om een kaart in mijn pc te bouwen om dan tv te kijken via mijn computer scherm. Die heeft een mooie monitor met een full-hd resolutie.
  Dan ben ik volgens mij goedkoper uit en heb ik nog een groter beeld met hogere resolutie ook! Daarnaast is het ook leuk dat je dan evt. programma's op de pc kunt opnemen. :)

  Kortom, tv-kijken op de pc lijkt voor mij louter voordelen te hebben.

  [b:8bc22bc4bf]Vraag 1:[/b:8bc22bc4bf]
  Klopt het dat ik een DVB-C TV-Kaart nodig ben om digitale tv van Ziggo te kunnen ontvangen? Of moet je dan ook extra's zoals een speciaal (smart?)kaartje hebben voor het decrypten ofzo?

  Kun je met een DVB-C TV-Kaart eigenlijk nog wel een analoog signaal ontvangen? Dat zou misschien toch wel handig zijn als je analoge film wilt digitaliseren vanaf vhs of video8 / cam-corder?

  [b:8bc22bc4bf]Vraag 2:[/b:8bc22bc4bf]
  Volstaat een TV-Kaart voor het digitaliseren of ben je een zogenaamde 'capture-kaart' nodig?
 • Steek hier eens je licht op

  http://www.hardware.info/nl-BE/productdb/bGVkaZg/grouppage/TVkaarten/
 • TV-Kijken via je PC ? Whoehahahà !!! Vergéét het maar ! Wordt er een film uitgezonden en wil iemand anders iets anders zien op dat moment ? Dan kun je het goed vergeten. De gedachte: "Ach, dan kijk ik datgene wat ik wil zien wel even verder via de PC…", kun je dus vergeten.

  Zelf heb ik al ondervonden (jawel: ik heb ook o.a. Haupage kaarten geprobeerd met alles erop en eraan !), zelf heb ik al ondervonden dat alle programma's die hiervoor via o.a. Google kunt vinden niet werken.

  Je wordt wel aangemoedigt om abonnementen op opties te nemen, of om anderzins bedragen te betalen voor opties hiertoe. Maar tsja, datgene wat ik wil zien… krijg ik er dan nog niet op. Tsja, als je voor sex- porno- en meer van die (m.i.) verachterlijke troep gaat ? Tsja, dàn… dan kom je best aan je trekken.

  Vanavond nog maar eens een poging ondernomen… op RTL7 was: "Son of the mask". Hmmm…, niet een film die ik zou kopen, maar (m.i.) best geinig om even te zien. Iemand anders wilde echter wat anders zien. Dus dacht ik (wel met lood al in de schoenen, 'k heb zo mijn ervaringen al hé…): "Wel, ik kijk 'em wel even verder op de PC".

  Wàt een afknapper. Alle via Google (nogmaals) opgescharrelde programma's vertikten het om dat te doen… ? Zeker als je in acht neemt dat de consument wellicht nog wel op zo'n mogelijkheid zit te wachten is dat toch ten Hemel tergend ! Maarrr…, vergeet het maar. deze mogelijkheid werkt(e) dus in geen geval.

  Jammer (eigenlijk: meer, veel meer… dan slechts maar: jammer !).
  Griffioen
 • Hmm, jou reactie komt er op neer dat het kennelijk niet mogelijk is om sommige opgenomen video's opnieuw te bekijken. Dat heeft eigenlijk niks met de vraag te maken. Zelf denk ik dat een leuke film alleen leuk is met goed en voldoende groot beeld en met heel goed geluid: kortom een TV met goede geluidsinstallatie. Gewoon even nieuws kijken op de computer, wat ik op zich vaak doe, is verder geen probleem. Bij meer huisgenoten, krijg je vanzelf het probleem dat iedereen mogelijk niet hetzelfde wil zien. Tja, dan kijken naar het beste compromis. Ook dit probleem heeft ook niet direct met de vraag te maken. Met 1 computer en/of 1 TV in huis zal het verhaal daarom niet echt anders worden. Sinds kort het ik een 22 inch Tft voor de computer. Voor mij wel een verbetering want ik heb nog een 22 inch 4:3 20 jaar oude TV. En breedbeeld/Dvd is daarop erg klein … TV kijken via de computer kan wel, ik zie dan toch wel meer ruis. Ik zie met name praktisch nut voor analoge TV. Voor digitale TV is het meer gedoe. Voor gewoon analoge video opnemen (analoog) volstaat een capture kaart. Veel TV kaarten hebben die functie ook. Het is dan wel of/of. Dus of TV of capturen. Digitale TV kaarten hebben vaak geen capture functie voor analoge video. Hybrid kaarten bijna altijd wel. Ook hier is dat dan weer of/of.
 • Hallo Hans.Vosman.
  Wel het gaat mij nog niet eens om de beeldkwaliteit op m'n PC. Met mijn 20" scherm is die sowieso best redelijk te noemen, daar niet van…
  Neen, het gaat mij om het wel- of niet hebben van mogelijkheden.
  En daar, met name juist en uitgerekend dààr… gaat de zgn. hedendaagse moderne techniek (bewust ???!) vies de mist in !
  De consument zou eens écht krijgen wat zij wil ??? Neen, het lijkt er meer en meer op dat met name dàt… zoveel mogelijk vermeden dient te worden… Jammer.
  Griffioen
  * Overigens, misschien nog even goed te melden: ik ageer tegen de systemen. Niet tegen individuele mensen…
 • De mogelijkheden vallen inderdaad tegen. Deels omdat met 1 digitale ontvanger alleen gekeken en misschien opgenomen kan worden. Maar ja, kijken en opnemen op hetzelfde moment lijkt me ook niet echt zinvol tenzij je het uitgezonden programma bv een uurtje later zou willen bekijken. Als dat dan niet werkt, dan lijkt me dat op zijn zachts gezegd vervelend Ik weet niet waarom de video niet afgespeeld kon worden, was dat vanwege een codec, een kopiëer beveiliging of weet je het niet?
  In ieder geval betekent digitale TV meer gedoe. Ik ben me nu wat meer in de technische details aan het verdiepen. Want interessant is het toch ook wel, uiteindelijk bevat een opname van digitale herkomst, minder ruis.
 • Hallo Hans,
  Video's kan ik eigenlijk altijd best afspelen op m'n PC's (1 x Vista en 1 x XP). Vreemd is daarbij wel dat de beide windowversies daar standaard heel vaak wel problemen mee hebben, maar ach, iets daarvoor downloaden is snel gebeurd natuurlijk. Dus afspelen is uiteindelijk geen probleem. Maar goed, daar ging het ook niet over opzichzelf.

  Even over digitale tv:
  Hmmm…, m.i. is Digitale TV er puur en uitsluitend om commerciële redenen gekomen. Via 'Digitale Satellieten' konden er meer zenders bekeken worden wat meer "kassa !" betekende, en niets meer.
  De oude analoge satellietschotels boden- en bieden een echt wel veel betere beeldkwaliteit. Helaas heb je dan voor het grootste gedeelte slechts maar de beschikking over Duitse Satellietzenders.
  Waarom biedt een analoge schotel betere beeldkwaliteit ? Wel, eigenlijk heel eenvoudig. Er is een groter oppervlak bij de satelliet en schotel voor de in- en uit te stralen zender(frequentie). Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom het uitrichten van een Digitale schotel nauwkeuriger moet dan bij een analoge.

  Maar tsja, een groter oppervlak ??? Dat kost dus geld ! op zo'n groot oppervlak moet toch meer kunnen, daar moet toch meer aan verdiend kunnen worden ? Dus… vandaar digitaal.
  Heb maar eens een flinke regenbui… bij digitaal komen er dan geheid kleine blokjes in beeld en de zenders vallen uit. Bij analoge tv komen er, als het er buiten echt hevig aan toe gaat slechts wat spikkels in beeld.
  Maar tsja, het geld hé !!!

  Bedankt voor je reactie trouwens,
  Griffioen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.