Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Brander reageert niet op CD's;

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Windows XP - Nero 9.

  Mijn DVD brander (Plextor DVDR PX-712A ) reageert "wel" op een DVD RW en "niet" als er een CD R of CD RW wordt ingeplaatst.

  Als ik er een CD inschuif blijft het signaallichtje constant geel, daar waar de DVD werd overschakelt naar groen licht en het hier mogelijk is om de schijf te formateren.

  Iets aan te doen ?
 • [quote:139c9c9886="tuurke"]
  Iets aan te doen ?[/quote:139c9c9886]

  Nieuwe brander :cry:
  Koop gewoon een Lite-On, veel goedkoper en even (of meer) betrouwbaar als Plextor.
 • Dat heb je waarschijnlijk "alleen" gevonden…

  Sorry, denk niet dat de brander voor dat soort problemen moet vervangen worden.
 • Je kunt hem open maken en heel voorzichtig met een wattenstaafje het lensje schoon maken en dan houd het zo'n beetje op….

  Als je twijfelt aan je software/os kun je hem nog even in een ander systeem monteren en zien wat ie daar doet, als dat hetzelfde is dan blijft er weinig over dan naar de winkel gaan….
  Die test kun je vereenvoudigen door er alleen spanning op te zetten en geen datakabel aan te sluiten, een speler hoort iig zeker audio cd's gewoon af te spelen, de controlle is nog verder uit te breiden door de audio poort die aan de achterkant zit (plat stekkertje met 4 pinnetjes) aan te sluiten op een versterker, bij je plextor zat als het goed is zo'n kabeltje bij gelevert die in de poort past-de andere kant van het kabeltje zul je verlopend moeten maken naar de ingang van een versterker.

  Dat hij wel dvd's leest maar geen cd's kan goed aangezien de laser opgebouwd is uit 2 lichtbronnen en 2 lees elementen( cd en dvd gebruiken 2 verschillende lichtgolflengtes), als het cd lees element stuk gaat doet de dvd het nog wel.
  Je bent niet de eerste die tegen dit probleem aan loopt en denkt "maar hij doet het toch?" en daaruit concludeert dat hij niet stuk kan zijn….
 • [quote:6ad93d4f65="rwilligen"]
  Dat hij wel dvd's leest maar geen cd's kan goed aangezien de laser opgebouwd is uit 2 lichtbronnen en 2 lees elementen( cd en dvd gebruiken 2 verschillende lichtgolflengtes), als het cd lees element stuk gaat doet de dvd het nog wel.
  Je bent niet de eerste die tegen dit probleem aan loopt en denkt "maar hij doet het toch?" en daaruit concludeert dat hij niet stuk kan zijn….[/quote:6ad93d4f65]

  Da's dus waarom ik zei: nieuwe brander. :)
 • Je zou de brander nog kunnen proberen te testen via applicatie Nero DiscSpeed. Echter zie ik dat die Plextor DVDR PX-712A er in 2005 er al was. Als die brander al vijf jaar oud is, is het best mogelijk dat één van de lenzen versleten is. Als deze in een even oude PC zit ligt zoals Eddy X zegt, de aanschaf van een goedkoper merk brander voor de hand
 • Iedereen bedankt voor de input. Ik bekijk de zaak.

  Vraagje: ben waarschijnlijk beter gediend met een interne DVD-CD brander op 5-jaar oude computer (die het trouwens, alle verhoudingen in acht genomen prima doet) dan te kiezen voor een externe brander.
 • [quote:9ae7498d0a="tuurke"] Vraagje: ben waarschijnlijk beter gediend met een interne DVD-CD brander op 5-jaar oude computer (die het trouwens, alle verhoudingen in acht genomen prima doet) dan te kiezen voor een externe brander. [/quote:9ae7498d0a] Inderdaad. Als je zou kiezen voor een externe brander, dan zou je PC moeten voldoen aan de systeem vereisten daarvan. Onder andere USB 2.0. Verder is een interne brander goedkoper dan een externe brander.
 • Nieuwe CD-DVD brander geplaats.
  Als test een audio cd en mp3 dvd op spelen getest: geen probleem.
  Als ik wil branden word gemeld dat de brander niet wordt gevonden…
  Wat deed ik verkeerd.
  Zowel de ce-lezer als de brander zijn aanwezig in apparatenbeheer…
 • Mogelijk nog een toelichting: op deze computer staan zowel Nero als Easy Cd creator. Ik lees soms dat het verwijderen van Easy Cd mogelijk problemen kan geven. Door functionele problemen had ik een tijd geleden Easy CD verwijderd (bij het openen kreeg ik steeds foumeldingen) en Nero geïnstalleerd.
  Had op een bepaald moment een oplossing voor de Easy Cd foutmeldingen en heb dus opnieuw het programma er opgezet.
  Weet niet of het sindsdien is dat mijn vorige Plextor nog wel DVD's maar GEEN CD's kon branden…
  Nu, met de nieuwe brander, worden zelfs geen DVD's meer gebrand…
 • Vna de combinatie van beide programmas is bekend dat deze vaak problemen geeft, Nero gebruikt zijn eigen apparaatdriver en easy heefy er moeite mee dat er buiten de standaart brander aansturing ook nog een andere driver actief is, beide programmas kunnen zo slecht gaan werken.
  Het is vooral de udf driver die rottigheid trapt, het udf bestandsysteem is aanwezig op dvd's en op zogeheten "drag and drop" cds/dvd's , dat drag and drop is mogelijkheid om eerst een schijfje te formateren volgens het udf bestandssysteem waarna je gewoon een bestandje kunt toevoegen aan een cd/dvd per keer.
  Easy cd creator installeerd (dacht ik)de udf driver standaart zonder je toestemming te vragen, bij Nero van het internet (zeker tot V7)moet je "direct CD" extra downloaden en installeren maar als je nero van een bij je brander geleverd cdtje installeerd is het goed mogelijk dat directcd erbij word geinstalleerd, je hebt dan dus 2 UDF systemen draaien op je pc die alletwee gebruik willen maken van de brander en dat gaat niet goed….

  Ik raad je aan om 1 van de twee te verwijderen maar dat kan nog wel eens tegenvallen, gebruik iig de optie software/verwijderen uit het configuratiesysteem of ,indien aanwezig, de software verwijder optie van het programma zelf.
  Belangrijk is dat je na het verwijderen je er van zeker stelt dat de UDF software/driver niet meer in de achtergrond draait.
  Mijn idee is dat je het beste easycd kunt verwijdewren want nero is echt wel een beter en stabieler programma met meer mogelijkheden maar je mag het zelf uiteindelijk beslissen…

  Overigens: je vorige brander was echt stuk, als een apparaat wel ,maar de cd/dvd inhoud niet in windows verkenner word getoont en het apparaat zelf ook geen enkel teken geeft dat het schijfje gelezen word is de meest voor de hand liggende optie dat het apparaat stuk is.

  Mocht je nu in de toekomst dergelijke problemen eenvoudiger willen kunnen analyseren dan is het wellicht de moeite waard om eens te kijken naar een "live cd" van een besturingssysteem zoals linux waarbij de "knoppix" cd wel aardig is en genoeg opties geeft om je hardware te testen en anders is er de windows PE (preinstallation Enviroment) cd waarmee een soort van uitgeklede windowsXP van cd word opgestart en je ook het eea kunt testen , een variant daarop die erg bekend is is Bart's PE,een versie van de windows PE cd met daaraan toegevoegd wat opties waardoor de cd bruikbaarder word voor het oplossen van problemen.
  Knoppix en bart's zijn gratis te dl ,als je er op googeld vind je ze vanzelf wel.
  Knoppix download je als een iso waarvan je daarna met bv nero een cd brand en is dus erg eenvoudig te maken( 5 minuten werk), voor bart's PE moet je wat meer werk verzetten aangezien je deze zelf moet samenstellen uit delen van je windows-cd.
  Tis ff wat werk maar je hebt dan wel voor de rest van je leven een vangnetje als je (ver)denkt dat je windows of software verrot is stop je het cdtje erin en kun je dat checken onder een schoon-nieuw OS.
  Echt werken met zo'n os-cd is overigens net weer niet fraai want het is behoorlijk traag vanwege de beperkte snelheid van een cd/dvd, bij het opstarten moet je dus ook geduld hebben, het hele systeem laad (doorgaans) vanzelf, knoppix wil wel nog eens een bevestiging hebben voor bv de desktop resolutie (Y or N?) en blijft geduldig wachten met verder booten totdat je die geeft.
 • Heb Easy Cd verwijderd…alles "lijkt" OK.

  Bedankt voor jouw toelichting.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.