Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

Wat doet een UpnP server?

Anoniem
Hans60
3 antwoorden
 • Elke NAS-box die je koopt heeft tegenwoordig een of meer 'media-servers' aan boord; minstens een 'UpnP server'. Maar is er hier iemand die me kan uitleggen wat dat nou precies is? Alle beschrijvingen die ik tot nu toe heb gelezen maken me niet duidelijk wat nou precies het verschil is met de gewone file-server, die er altijd óók op zit.
  Met dank voor eventuele antwoorden (of links naar antwoorden),
  Mabel
 • Met een media-server die steeds vaker in een NAS ingebouwd wordt, kan heel simpel gezegd allerhande media (muziek, films, foto's) gestreamd worden naar bijvoorbeeld een TV of een home cinema set. Deze apparatuur moet dan een netwerkaansluiting hebben en ondersteuning bieden voor het DLNA protocol.
 • [quote:2c2fb1c49f="Leo S"]Met een media-server die steeds vaker in een NAS ingebouwd wordt, kan heel simpel gezegd allerhande media (muziek, films, foto's) gestreamd worden naar bijvoorbeeld een TV of een home cinema set. Deze apparatuur moet dan een netwerkaansluiting hebben en ondersteuning bieden voor het DLNA protocol.[/quote:2c2fb1c49f]
  Aha! Eindelijk een antwoord dat me iets duidelijk maakt. Je wilt dus zeggen dat er geen (of weinig) voordeel aan zit als je de box met een computer benadert, maar wél voor een (daartoe geschikte) TV of ander afspeel-apparaat? Ja, ik kan me best voorstellen dat zulke apparaten iets anders verwachten dan een file-server; bijv. alleen informatie over op het apparaat afspeelbare media-files (en die info dan ook uitgebreider). Bedankt ook voor het noemen van de term DNLA - de artikeltjes daarover waren zeer behulpzaam.
  [signature suppressed]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.