Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

foto's op TV

Anoniem
zaiko2000
2 antwoorden
 • Ik heb een hele reeks foto's op mijn multimedia HD gezet om op de TV te kunnen bekijken . Nu is mijn vraag wat is de beste maat ? Met 1024 x 768 bv heb ik een zwarte verticale band . Natuurlijk moeten de verhoudingen ook hetzelfde blijven .
  Heeft er iemand ervaring mee ?
 • Je moet dus in die verhoudingen denken, als je tv een breedbeeld 16:9 is en je foto's zijn dat niet dan heb je 2 mogelijkheden: je krijgt zwarte balken OF je snijd wat van de foto af zodat deze ook een 16:9 ratio heeft.(of je geeft je tv opdracht te zoomen zodat de zwarte balken buiten beeld vallen, meestal word deze optie "uitvullen" genoemd)
  De resolutie van de fotos hoeven niet hoger te zijn dan de resolutie die je tv of mediaspeler kan weergeven.
  Resolutie en aspect-ratio zijn dus 2 verschillende zaken, resolutie is het aantal pixels en bepaald de "kwaliteit" van de foto terwijl aspect-ratio/ratio-formaat de maatverhouding is tussen de horizontale en verticale zijde van een foto.
  De door jou vermelde 1024:768 heeft een 4:3 aspect ratio en is geen "breedbeeld"

  De meeste digitale cameras staan "standaard" in het 4:3 formaat wat overeenkomt met de traditionele computer monitor en het 645 filmformaat van de oude middenformaat filmcameras als Mamiya,bronica en hasselblad
  Als de camera de optie heeft dan zijn er doorgaans ook nog 3:2 en 16:9 beschikbaar en soms het als "panorama" aangeduide 21:9 formaat
  3:2 is het oude formaat van kleinbeeld filmcameras en 16:9 is het formaat van breedbeeld (HD) tv's

  Detail: digitale cameras hebben een sensor en die is meestal in het 4:3 formaat, als je de camera instelt op 3:2 of 16:9 word er door de camera een rand pixels onder en boven van de sensor niet gebruikt en zo krijg je dus het formaat wat je instelt, je laat dan dus eigenlijk de camera doen wat je zelf ook thuis zou kunnen doen door een rand van de fotos af te snijden in bewerking software.
  Als je dus je camera instelt op 4:3 krijg je het meest volledige beeld van de sensor( als het een 4:3 sensor is), daarom kun je op sommige digitale cameras in de zoeker/schermpje de andere formaten aangeven met lijntjes(kader), je kunt zo altijd in 4:3 fotograferen en hebt dus de meest "volledige" fotos maar mbv de lijntjes in de zoeker/schermpje kun je tijdens het maken van de foto enigszins inschatten hoe de foto er uit gaat zien als je hem later hand afsnijd voor gebruik op bv een tv.

  keuzes,keuzes…
  Er is dus geen universele oplossing, het hangt er van af wat je zelf belangrijk vind.

  Persoonlijk kan de hele "breedbeeld" revolutie me gestolen worden voor wat betreft fotografie, breedbeeld is een formaat wat past bij video en miz zelden bij fotos, datgene wat in die extra ruimte aan de zijkant van een foto zit voegt zelden wat toe aan de foto op zich, uitzondering daarop is landschap fotografie maar voor de gewone huis tuin en keuken fotos is 3:2 of 4:3 doorgaans beter geschikt dan 16:9 of het zelfs nog bredere 21:9 bekend als "widescreen format" van de bioscoop en sommige dvd/bd titels.
  Als ik mijn fotos op tv kijk heb ik dus altijd 2 balken aan de zijkant, tis niet anders.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.