Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

C!T team voor Folding@Home

Anoniem
None
1641 antwoorden
 • Bij deze een voorstel om met de leden van het Computer!Totaal forum mee te doen aan het Distributed Computing-project Folding@Home.

  Voor degenen die het niet kennen: distributed computing is een techniek waarbij de taken niet door één enkele computer worden uitgevoerd, maar door een verzameling van genetwerkte computers en lijkt daarmee enigszins op een computer cluster. De verzameling computers kan bestaan uit machines in één ruimte, of uit computers die over de hele wereld zijn verspreid, waarbij gebruik wordt gemaakt van conventionele netwerktechnieken en internet. Het idee is om een grotere totale rekenkracht (verwerkingscapaciteit) te verkrijgen door het combineren van de rekenkracht van de individuele computers. Wanneer in een netwerk zeer veel relatief eenvoudige computers beschikbaar zijn kan de beschikbare rekenkracht aanzienlijke proporties aannemen, vergelijkbaar met extreem dure supercomputers.

  Distributed computing is met name geschikt voor rekentaken waarbij de hoeveelheid data die tussen de cliënt en de server moet worden verstuurd erg klein is in verhouding tot de rekenkracht die nodig is om de data te verwerken. De rekenkracht die gebruikt wordt, is slechts die rekenkracht die op dat moment onbenut is; het proces heeft de laagst mogelijke prioriteit. Kort gezegd: het netwerk wordt nauwelijks belast, en de gebruiker heeft geen last van een tragere computer of werkstation.

  Folding@Home is een distributed computing project, geïnitieerd door Standford University, dat het vouwen van eiwitten, het misvouwen van eiwitten, de samenvoeging en aanverwante ziektes bestudeert. We gebruiken nieuwe computertechnieken en op grote schaal 'distributed computing'-methodes om tijdsperiodes die duizenden tot miljoenen keren groter zijn dan tot nu toe bereikt te simuleren. Dit heeft ons in staat gesteld voor het eerst het vouwen na te bootsen, en om ons nu te richten op het onderzoeken van aan het vouwen gerelateerde ziektes. Denk hierbij aan alzheimer, kanker, parkinson en BSE. (uit: http://folding.stanford.edu/dutch/)

  Momenteel staat het aantal processoren die actief aan het rekenen zijn op ruim 200.000 en doen er ongeveer 50.000 teams mee. Natuurlijk is het leuk als ons team hoog in de rankings komt. Zelfs als maar 1% van alle leden meedoet, hebben we toch een flink team van zo'n 400 processoren.

  [b:47df5ac380]Computer!Totaal team[/b:47df5ac380]
  De gebruikers van Computer!Totaal forum hebben ook hun eigen Folding@Home team: [b:47df5ac380]53650[/b:47df5ac380]
  Je kan meedoen door de software te downloaden en installeren.
  Als je Folding@Home installeert, moet dit teamnummer ingevuld worden. Ook is een gebruikersnaam vereist. Het zou leuk zijn als iedereen zijn gebruikersnaam van het forum invult, dan krijgen we een extra competitie-element.
  Omdat het programma iets vertraagd reageert op benodigde processorcapaciteit voor de gebruiker, raad ik aan om bij het tabblad Geavanceerd de maximaal benutte capaciteit op 80% te zetten. Uit eigen ervaring kan ik melden dat je in dit geval als gebruiker niets merkt van het programma, tenzij er zéér zware toepassingen als schietspellen of geluidsbewerking gedraaid worden.
  Verder zal de rest van de instellingen waarschijnlijk goed staan, maar misschien is het nuttig om alles toch door te nemen.

  [u:47df5ac380]Nuttige links [/u:47df5ac380]

  De plaats waar je de software kunt downloaden

  Als je wilt kijken hoe je het in ons team doet, kijk dan op:
  http://vspx27.stanford.edu/cgi-bin/main.py?qtype=teampage&teamnum=53650

  Je kan jezelf overigens pas in de statistieken terugvinden wanneer je meer dan 0 punten hebt. Als je er nog niet meteen instaat dan kan dat dus kloppen.
  En hier een grafische weergave (zgn. radar) van de snelheid waarmee wij en de tien teams vóór ons vouwen, zodat je goed kunt zien hoe snél we ze inhalen: http://fahstats.com/tr.php?t=53650

  Ook de Project Summary op deze site kan interessant zijn; hier vind je een overzicht van alle eiwitten in behandeling. Ook kan je zien wat jouw eiwitje oplevert en wat de deadlines zijn: http://fah-web.stanford.edu/psummary.html

  Als je problemen tegenkomt of vragen hebt, kun je terecht op het Folding Forum: http://forum.folding-community.org/index.php

  FAQ voor Folding@Home van Wetenschapsforum.nl
  Hier vind je alles wat je moet weten voordat je begint, nuttige weetjes als je net begonnen bent en interessante achtergrondvragen over het project.

  Mochten jullie meer informatie willen, stel je vragen gerust. Op de meesten kan ik inmiddels wel een antwoord geven. :)


  Ik hoop dat het beheer dit niet catagoriseerd als spam, want zo is het absoluut niet bedoeld. Dit is een serieus voorstel, met als achterliggend doel natuurlijk een stukje wereldverbetering. :)
 • Als het een actie is van de gebruikers van het Computer!Totaal-forum vind ik het prima. Het moet alleen niet worden gezien als een actie van Computer!Totaal zelf.
 • Duidelijk. Om een team aan te maken (wat ik op zich wel wil doen) moeten wel de volgende gegevens ingevuld worden:
  Team naam (Computer!Totaal forum gebruikers)
  Team homepage URL ( http://forum.computertotaal.nl )
  Team logo url ( http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/templates/ct/images/logo.gif )

  Zijn de waarden die ik tussen haakjes zet dan akkoord?
 • Als je hieraan mee wilt doen, denk dan wel om het extra slijtage, energieverbruik en kosten. Zeker als je je computer hiervoor ook 's nachts aan wilt laten staan. Zie bijvoorbeeld (onderaan):

  http://www.hardware.info/nl-NL/articles/amdnY2puZGSa/Onderzoek_stroomverbruik_moderne_PCs/3
 • Energieverbruik klopt, dat kan ik niet ontkennen. Slijtage is echter miniem, is mij hier verzekerd.
  Je computer 's nachts aan laten staan lijkt mij niet de bedoeling. Het mag natuurlijk wel, maar het hele idee is juist dat op het moment dat jij alleen maar aan het MSN'en of andere lichte toepassingen aan het draaien bent, je die ongebruikte gigaherzen inzet voor het goede doel. Natuurlijk is het voor het project leuk om 24/7 je computer aan te hebben staan, maar dan zegt mijn Nederlandse portomonnee ook "doe niet zo gek". :)
 • Och, iedereen moet natuurlijk weten wat ie zelf doet. Maar er zijn de wereld mensen, die hun computer nooit uitzetten. En gewoon naar standby laten gaan. Als ie voluit draait met een dergelijk programma, komt ie waarschijnlijk nooit in de slaapstand.
 • Hoe zit het eigenlijk met niet helemaal stabiele pc's? doe je hier meer kwaad dan goed mee, of is het (bij een heel klein foutenpercentage) verwaarloosbaar?

  Ik heb anders best wel interesse! :)
 • [quote:42f0de0d5b="Ger"]Duidelijk. Om een team aan te maken (wat ik op zich wel wil doen) moeten wel de volgende gegevens ingevuld worden:
  Team naam (Computer!Totaal forum gebruikers)
  Team homepage URL (forum.computertotaal.nl)
  Team logo url (http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/templates/ct/images/logo.gif)

  Zijn de waarden die ik tussen haakjes zet dan akkoord?[/quote:42f0de0d5b]
  Ja, maar schrijf forumgebruikers zonder spatie en misschien moet je bij de url voor de homepage ook http:// gebruiken.
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=170195

  :wink:
 • hehe lijkt me handig als iedereen zich dan aansluit bij het team van FTI.
  Aangezien die al 2 maanden draait.

  Edit: althans, hij bestaat, er is alleen nog geen enkele cpu actief :wink:
 • [quote:16e1e52a47="FTI"]http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=170195

  :wink:[/quote:16e1e52a47]Tja, ik kijk nooit bij off topic. :)
  Maarrrr….. het lijkt me inderdaad slim om het bij één team te houden. Ik zie echter dat er nog steeds niets bijgedragen is. Met jouw PC's zou je toch minstens één WU ingeleverd moeten hebben?
  Misschien dat deze twee topics samengevoegd kunnen worden? (weet niet of deze mod geïnstalleerd is) Of anders de info uit jouw topic in dit topic plakken of andersom.

  Om een start te maken heb ik mijn teamnummer gewijzigd in 53650. Ik verwacht rond het weekend mijn volgende WU. (heb er nog geen uur geleden een ingeleverd voor het WSF-team)
 • Aangezien er niet echt mensen bijkwamen, ben ik er ook maar mee gestopt sinds mijn nieuwe windows install. Maar nu zal ik 't weer oppakken 8)
 • [quote:33e6cabd23="-stof-"]Hoe zit het eigenlijk met niet helemaal stabiele pc's? doe je hier meer kwaad dan goed mee, of is het (bij een heel klein foutenpercentage) verwaarloosbaar?
  [/quote:33e6cabd23]

  Geen antwoord ?! :wink:
 • Sorry, ik had 'm over het hoofd gezien.

  Tja, ik weet niet wat je onder instabiel verstaat, maar Folding@Home werkt op je eigen PC. Het programma download een pakketje gegevens (WorkUnit-WU) welke op jouw PC geanalyseerd wordt. Dit duurt een paar dagen, afhankelijk van je snelheid, wat je PC nog meer doet en hoe lang die aan staat. Om geen gegevens te verliezen als je computer uitgezet wordt, slaat F@H standaard iedere 12 minuten de progressie op. Als je PC dus uitvalt, F@H afgesloten wordt of iets in die richting, ben je dus hooguit 12 minuten aan werk kwijt. En pas als de WU helemaal geanalyseerd is neemt F@H weer contact op met de centrale server. De resultaten worden verzonden en jij krijgt een nieuwe WU om te analyseren. Een instabiele PC moet dus geen problemen opleveren lijkt mij.

  Wel één opmerking: F@H maakt gebruik van een zogenaamde "boost". Hoe dit precies werkt ben ik nog niet achter, maar het blijkt uit de logs. Die boost zorgt ervoor dat F@H afhankelijk van het type eiwit 2-4x zo snel werkt bij eenzelfde CPU-gebruik. Als F@H echter niet goed is afgesloten de vorige keer, dan wordt die boost niet aangezet. Erg zonde dus. Als jij dus regelmatig systeemfouten tegenkomt, is het handig om standaard bij het afsluiten van je PC F@H eerst handmatig af te sluiten (systemtray –> rechtsklikken –> close). Als je computer F@H of Windows helemaal afsluit wegens een fout, dan moet je F@H even opstarten, handmatig afsluiten en weer opstarten. Beetje omslachtig misschien, maar anders is het wel zonde van de tijd natuurlijk.
 • Niet dat ik denk dat ik vaak fouten ga tegenkomen…., maar onbestaand lijkt die kans op m'n huidige pc niet :wink:
 • Zojuist even de openingspost aangepast, zodat meteen duidelijk is welk teamnummer wij hebben (53560). Ik ga vouwen voor C!T totdat we 10 actieve processors hebben. Ik heb aan het tema van WSF beloofd dan weer terug te keren naar het oude nest. Jullie moeten het dan toch wel zelf kunnen dan, nietwaar? Voor mensen met vragen blijf ik natuurlijk dit topic in de gaten houden.
 • Ok, ik heb net de client geïnstalleerd ben benieuwd of het wat wordt.
 • [quote:f9d6d0b880="Ger"][quote:f9d6d0b880="FTI"]http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=170195

  :wink:[/quote:f9d6d0b880]Tja, ik kijk nooit bij off topic. :)
  Maarrrr….. het lijkt me inderdaad slim om het bij één team te houden. Ik zie echter dat er nog steeds niets bijgedragen is. Met jouw PC's zou je toch minstens één WU ingeleverd moeten hebben?
  Misschien dat deze twee topics samengevoegd kunnen worden? (weet niet of deze mod geïnstalleerd is) Of anders de info uit jouw topic in dit topic plakken of andersom.

  Om een start te maken heb ik mijn teamnummer gewijzigd in 53650. Ik verwacht rond het weekend mijn volgende WU. (heb er nog geen uur geleden een ingeleverd voor het WSF-team)[/quote:f9d6d0b880]Ik heb me aangemeld en heb het nu op 2 pc's draaien. Ik verwacht mijn eerst WU in de loop van volgende week. Heb 1 pc op de zaak er voor ingezet, dus die draait het op 75% gedurende de hele werkdag, Mijn pc thuis draait hij 100% op de achtergrond zolang ik niet aan het gamen ben, maar die pc staat minder lang aan, alleen in de weekenden hele dagen.
 • Voor mensen die een dual-/quad-/nog meer core hebben, hier een handleiding die één van mijn WSF-collega's heeft geschreven over het optimaal benutten daarvan:

  [b:f2b65b4174] Folding@Home op dualcore pc's[/b:f2b65b4174]

  De computersystemen van tegenwoordig worden steeds vaker uitgerust met een zogenaamde [b:f2b65b4174]dualcore[/b:f2b65b4174] processor. Dat is in feite niets anders dan een processor met [b:f2b65b4174]twee rekenkernen[/b:f2b65b4174] die onafhankelijk van elkaar taken kunnen uitvoeren. Dit betekent dat je ook tegelijkertijd 2 keer het programma F@H kunt draaien!

  Als je [b:f2b65b4174]2x F@H[/b:f2b65b4174] wilt draaien, is [b:f2b65b4174]uitsluitend[/b:f2b65b4174] de zogenaamde [b:f2b65b4174]text-only console[/b:f2b65b4174] geschikt, dit is [b:f2b65b4174]version 5.04[/b:f2b65b4174]. In tegenstelling tot de grafische client (dat is: version 5.03) is er bij de text-only console geen screensaver; version 5.04 speelt zich namelijk af in de Opdrachtprompt. We noemen dit ook wel een [b:f2b65b4174]client[/b:f2b65b4174].

  [b:f2b65b4174]Installatie en configuratie[/b:f2b65b4174]

  Hieronder staat hoe je 2x de client installeert op je pc:

  1. Maak de map: [b:f2b65b4174]C:\Program Files\Folding@Home[/b:f2b65b4174]

  2. Maak nu twee mapjes in Folding@Home en noem ze bijvoorbeeld [b:f2b65b4174]CORE1[/b:f2b65b4174] en [b:f2b65b4174]CORE2[/b:f2b65b4174]

  3. Ga naar: http://folding.stanford.edu/download.html

  4. Download de geschikte software dat is: [b:f2b65b4174]version 5.04[/b:f2b65b4174]

  5. Kopieer het programma naar beide mapjes [b:f2b65b4174]CORE1[/b:f2b65b4174] en [b:f2b65b4174]CORE2[/b:f2b65b4174]

  6. Dubbelklik het programma in mapje [b:f2b65b4174]CORE1[/b:f2b65b4174]. En vul vervolgens onderstaande stappen in:

  (
 • Ok, ik draai het nu ook, ben toch geen game-freak dus zo'n vaart zal het niet lopen……eens kijken wat het gaat worden :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord