Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

"Muisvingers"

Anoniem
None
28 antwoorden
 • Vroeg of laat moest het wel gebeuren. Voor mijn werk zit ik zo'n 30-35 uur in de week achter een PC, ik beheer een eigen website waar al gauw 10-15 uur in de week in gaat zitten en ik draag nog een fanatiek steentje bij aan Wetenschapsforum, waar ook al gauw 10 uur in de week in gaat zitten. Tel daar andere privédingetjes bij op en dan zit ik toch gemakkelijk 60 uur in de week achter een computer.

  Op zich gaat het nog vrij redelijk. Geen last van de nek, geen last van de schouders, geen last van de armen. Maar wel van de vingers. Hoewel ik tig keer per dag mijn muis wissel van links naar rechts en terug en meer met sneltoetsen werk dan naar mijn muis grijp, merk ik toch dat ik last krijg van mijn wijs- en middelvingers. Nog niet enorm, maar wel noemenswaardig.

  Ik gok dat er op een computerforum als deze meer mensen zijn die hier last van hebben. Hoe gaan jullie daarmee om?
 • Gaan die muisknoppen allemaal wel een beetje licht? Ik heb er ook wel eens wat last van gehad. Inderdaad bij erg lang achter de computer zitten.
 • Er is maar een remedie: minder computeren. Ga naar buiten, beetje sporten. Sla je twee vliegen in een klap, je belast je 'computerspieren' minder en je doet wat aan je conditie zodat je lichaam beter tegen dat computeren kan.
 • Tsja, wat is "licht"? Op het werk zijn het van die standaard Logitech-muizen, die je volgens mij in driekwart van de kantoren ziet. Ik merk daarin geen verschil in vergelijking met de muis die bij mijn laptop zat en de draadloze muis die ik heb. Ik merk wel verschil in het scrollwieltje, daarbij heb ik er wel op gelet dat die zo soepel mogelijk gaan.

  Maar volgens mij heeft het ook te maken met het toetsenbord, het aantal aanslagen wat je doet. Dat is (in mijn geval) echt ENORM.
 • Je zou een ergonomisch toetsenbord kunnen proberen.

  http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=043
  http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard/devices/3071&cl=us,en
 • Bij wijze van test heb ik moeders een MS 4000 ergo tobo gegeven, mocht hij niet bevallen dan zou ik hem nemen (heb al ervaring op studie met dergelijke tobo's) maar schijnbaar vindt ze het wel prettig, domper is dan weer dat het 10vingers blind wat ze vroeger kon niet meer helemaal meer up to date is ;)
 • Wat is daar dan precies anders aan?
 • Je polsen/handen toetsen op een natuurlijkere manier op het toetsenboard.
  Zoek maar eens wat reviews:
  http://www.techfreaks.org/reviews/nke4000.shtml
  Er is er ook een waar je de handen ziet liggen, dan snap je waarom het "beter" zou moeten zijn.
 • Je handen zitten bij een recht keyboard onder een hoek tov je onderarm. Bij die microsoft niet. De logitech heeft een wat andere benadering, daar is de afstand tot de toetsen zoveel mogelijk gelijk gehouden. Er is trouwens nog een wat eenvoudiger bord van microsoft, namelijk de comfort curve 2000. Zit een beetje tussen recht en de ergonomic in. Kost 14.50 bij computerland.

  http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=040
  http://www.computer-land.nl/ProductDetails.aspx?en=NS00322944
 • Ah, zo! Ik begrijp 't. :)
 • ik gebruik een table met pen, ook voor het gewone computer werk. ben daar heel content over, geen klachten en daarbij is er een programmaatje geinstalleerd (moest van P&O) waarbij om de tig tijd een signaaltje komt met ga ff iets anders doen … koffie halen ofzo. werkt perfect.
 • Het kan ook nog komen, doordat je de muis te krampachtig vasthoudt. Gewoon een tijdje op letten, of je zit te knijpen. De gewrichten staan dan onder spanning, waardoor het gewricht minder goed glijdt.
 • Ik persoonlijk gebruik een trackball [Trackman Marble FX] al zo'n tien jaar, en ik heb nooit last van vingers [ik tik overigens op een plat liggend Logitech tobo'tje]. Wellicht iets voor jou?

  Heb soms wel last van mijn pols [unattended breuk], omdat als je trackballt je je hand zelf niet beweegt, maar je pols wel. Dat is op te lossen door af en toe wat draaibewegingen en andere oefeningen te maken.

  Na 10 jaar dus nog maar weinig klachten, en ook ik zit heel vaak achter de computer. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik ook met grote regelmaat achter een pc zit met een 'normale muis', dus ik verdeel het een beetje.
 • Ik zit voor mijn werk ook voor de pc en thuis ook nog wat.

  Ik gebruik een anti-RSI programmaatje om zodoende voldoende rust te nemen tussendoor.

  Het is een gratis programmaatje, misschien is het wat voor je:

  http://www.workrave.com/

  Succes (laat even weten of je het wat vindt).
 • Het is me op basis van hun site niet helemaal duidelijk wat dat programmaatje doet. Kun je dat eens uitleggen?
 • Dit specifieke progje ken ik niet, maar dergelijke programma's zijn meestal een soort wekker, die je na een bepaalde tijd waarschuwt. En dan kun je dus even een bak koffie gaan halen, of wat rek- en strekoefeningen doen. :-)
 • Gerben heeft idd gelijk.

  In het programmaatje is in te stellen wanneer je een "break" moet nemen. Je kunt het volgende opgeven:

  - break van 1 minuut (strekken van de vingers, ogen even rust gunnen door ergens anders heen te kijken enz enz)
  - rest-break van 10 minuten, hierbij krijg je een aantal oefeningen te zien in beeld die je kunt doen.
  - aantal uren per dag werken, zodra je aan deze uren zit krijg je er een melding van.
 • Zit er een mogelijkheid in om een pauze te omzeilen? Bij ons op kantoor hadden ze het ook bij iedereen verplicht erop geknald en had je dus af en toe verplicht 5 minuten pauze omdat je hele pc geblokt was. Dat leidde tot nogal veel irritaties, vooral als je net een klant aan de lijn hebt. :wink:
 • Jazeker, je kunt gewoon klikken op "skip" of "postpone" en dan kun je verder gaan.
 • Ik heb de laatste tijd nog al last van m'n schouder en een paar decimeter er onder aan de linkerkant. Zou dat ook iets met RSI te maken kunnen hebben?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.