Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

Onderzoek: lang achter computer zitten geen oorzaak rsi

Anoniem
Phrea
12 antwoorden
 • klik

  Dit Artikel kwam ik tegen op tweakers

  Ik geloof er alleen geen drol van, het is al enkele malen bewezen dat Computeren Rsi veroorzaakt. Wat mij betreft zijn dit waardeloze testresultaten, wat denken jullie ervan?
 • ik zit al jaren achter de pc (sinds 1994, toen hadden we internet), en daar heb ik tot nog toe geen last van. Dus ik ben het wel eens met het artikel.

  RSI ==-> aanstellerietus ..
 • RSI = aandoening door [b:f662a4eb2b][u:f662a4eb2b]FOUT[/b:f662a4eb2b][/u:f662a4eb2b] gebruik van de computer
 • [quote:84d035fb8e="MReLecTro"]ik zit al jaren achter de pc (sinds 1994, toen hadden we internet), en daar heb ik tot nog toe geen last van. Dus ik ben het wel eens met het artikel.RSI ==-> aanstellerietus ..[/quote:84d035fb8e]Ik weet niet hoe lang je achter de computer zit, en hoeveel beweging je tussendoor neemt. Zelf kan ik in ieder geval niet volgens het boekje achter de PC zitten en al helemaal niet 8 uur intensief zittend werken al dan niet achter de computer. Rapport komt op mij dus in eerste instantie kwetsend en beledigend over.

  Het onderzoek lijkt me halfslachtig omdat de 2000 personen software matig zijn gecontroleerd. Dus er is geen zicht op de echte bewegingsvrijheid van de proefpersoon. De argumenten die in het artikel genoemd worden lijken me suggestief. Anderzijds, mocht er een kern van waarheid in zitten, dan zou ik zelf juist de omgekeerde conclusies uittrekken.
 • // MReLecTro
  RSI is echt geen 'aanstellerietus' het is een van de gemeenste kwaaltjes die je kunt hebben omdat er geen enkel middel tegen is (je komt er eigenlijk nooit meer vanaf tenzij je er op tijd bij bent) en mensen zoals jij doen alsof het niks is (waardoor mensen die er last van hebben het onstaan ten onrechte negeren en de kwaal zich kan verspreiden).

  Het hele begrip 'pijn' is iets waar de wetenschap zelfs moeite mee heeft om het te classificeren, omdat het zo persoonlijk is en niet iedereen hetzelfde reageert.

  // —
  Ik heb zelf altijd het idee gehad dat RSI eerder door stress en slechte werkplek wordt veroorzaakt. En dat soort omstandigheden tref je juist bij de beroepen waar de pc een grote rol speelt vrij vaak aan.

  Meer info :
  http://www.rsi-vereniging.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=27
  [quote:63b4b84331]
  Beroepsgroepen of sectoren waar RSI-klachten veelvuldig voorkomen zijn:

  * [b:63b4b84331]agrarische sector[/b:63b4b84331], beeldschermwerkers, callcentermedewerkers en telefonisten, doventolken, ICT’ers, [b:63b4b84331]journalisten, kappers, koks, laboratoriummedewerkers, loodgieters, metaalindustrie, metselaars, musici, laders en lossers, naaisters, schilders, schoonmakers, secretaresses, slagers, tandartsen, timmerlieden.[/b:63b4b84331]
  * Behalve werknemers lopen met name [b:63b4b84331]scholieren en studenten[/b:63b4b84331] risico op RSI.
  [/quote:63b4b84331]
 • ok .. laat ik het zo formuleren:

  pijn is iets psychisch. RSI is dat ook, mijns inziens.

  Momenteel werk ik (en dat heb ik eerder ook een aantal jaar gedaan) als kantoormuts waarbij ik van half 9 tot half 6 op een bureaustoel zit, en heel af en toe ffkes naar de fax toe loop om er wat uit te halen. Verder niet.

  Daarnaast zit ik, als ik niet bij mijn vriendin ben, voor mijn éigen PC om wat spellen te doen, of een film te kijken, eveneens in een bureaustoel.

  Ik beweeg eigenlijk vrij weinig, 2x in de maand ga ik een dagje mountainbiken.

  Wat wil je nog meer weten ?

  Misschien is het eens een keer een idee om ipv vuurwerkreclames, een reclame te maken over het gebruik van een bureaustoel..
 • RSI = Repetitive Strain Injury. Dus komt door het herhalen van dezelfde beweging.

  Ik denk dus dat je het evengoed kan hebben met timmeren als met het intensief spelen van schietspelletjes ofzoiets.

  Ik denk dat RSI ook voor een groot deel een kwestie van aanleg is.
 • In de begintijd dat ik RSI klachten had, zere schouder door intensief muisgebruik, wisselde ik van hand. Na pakweg een half jaar was de pijn in de ene schouder wat minder en in de ander schouder weer voelbaar zeurend. Dat was dus geen oplossing. De echte oplossing was minder intensief werken, alleen merkte ik dat pas jaren later. In ieder geval was een deel oplossing voor mij om als rechtshandige de muis linkshandig te gaan gebruiken en niet meer te wisselen. Verder denken velen dat RSI samenhangt met PC gebruik, tja. Dat ik niet goed achter de computer kan zitten geldt voor mij voor zittend werk evenzo, dus boek lezen, notities maken, notebook losschroeven, dozen dichtplakken, eten, autorijden en ga zo maar door. Geldt natuurlijk ook voor staand werk. Na pakweg 60 dozen plakken moest je eens weten welke pijn ik in mijn schouders heb. In theorie is er een optimale werkhouding voor alles te vinden, probleem is wel dat voor elke handeling de optimale werkhouding anders kan zijn.
  Wanneer ik het in weer eens mijn hoofd haal om eventjes 200 foto's te Photoshoppen, dan zou je kunnen raden wat ik naar een paar uurtjes voel. Misschien dat mijn lichaam die pijn verzint, ik vraag er zelf echt niet om. Ik vind het leuk dat werk te doen en de resultaten te bekijken. Het werk is alleen niet zo geschikt voor mij.

  Alle tips die ik van de "experts" heb gehad, mochten niet baten. Onder experts versta ik in ieder geval de arbo-artsen. Mijn begrip voor de experts is dus erg laag.
 • [quote:306d71fe1c="MReLecTro"]pijn is iets psychisch. [/quote:306d71fe1c]Onzin van de eerste orde. Pijn is in de basis volledig lichamelijk, het ontstaat door het op de een of andere manier beschadigen van zenuwbanen of -uiteinden. Nu is de pijngrens wel iets persoonlijks, maar men is er nog niet uit in hoeverre hier biologische en/of psychische aspecten voor verantwoordelijk zijn.
  Anderzins is het wel zo dat men zichzelf pijn kan "aanpraten", maar ook hierbij is men er nog niet uit in hoeverre de zenuwen dan ook daadwerkelijk geprikkeld worden. Ik vind het erg knap dat jij dan zo boud kan stellen dat pijn iets psychisch is terwijl de hele wetenschappelijke wereld (waar ik jou niet toe reken) er nog lang niet uit is.
  [quote:306d71fe1c="MReLecTro"]RSI is dat ook, mijns inziens.[/quote:306d71fe1c]Vanzelfsprekend slaat dat dus ook nergens op.

  [quote:306d71fe1c="MReLecTro"]Momenteel werk ik (en dat heb ik eerder ook een aantal jaar gedaan) als kantoormuts waarbij ik van half 9 tot half 6 op een bureaustoel zit, en heel af en toe ffkes naar de fax toe loop om er wat uit te halen. Verder niet.

  Daarnaast zit ik, als ik niet bij mijn vriendin ben, voor mijn éigen PC om wat spellen te doen, of een film te kijken, eveneens in een bureaustoel.
  [/quote:306d71fe1c]Of je in een bureaustoel zit doet er totaal *niets* toe. Hoe je zit, hoe je bureaustoel is afgesteld, wat voor bureau en wat voor toetsenbord, muis, etc je hebt doet er wel toe. Hebben je ellebogen voldoende steun bijvoorbeeld? Kun je je onderarmen recht houden of knelt je pols af door de bureaurand? Hoe groot is je toetsenbord? Wissel je voldoende typen af met muizen? Is de temperatuur goed? Wat voor vingers heb je? Hoe gestrest ben je tijdens het bureauwerken? Etcetera…

  [quote:306d71fe1c="MReLecTro"]Misschien is het eens een keer een idee om ipv vuurwerkreclames, een reclame te maken over het gebruik van een bureaustoel..[/quote:306d71fe1c]Dat slaat wel ergens op. Al vraag ik me af in hoeverre je zoiets in een reclame kunt zetten, gezien alle meespelende factoren. Veel beter lijkt me om gewoon de specialisten eens per jaar een rondje door het kantoor te laten lopen en zoeken naar foute situaties.
 • Persoonlijk ben ik een zeer intensieve computergebruiker. (De hele dag op mijn werk en in mijn vrije tijd ook nog eens veel) en ik heb nooit last gehad van RSI, dus ik vroeg me lang af hoe dat nou zat met RSI. Todat ik twee jaar geleden een collega volledig in de kreukels heb zien liggen met een arm die hij amper nog kon bewegen zonder te kermen van de pijn. En geloof me, dat was geen kleine of flauwe jongen die verder geen enkele aanleiding had om iets aan die arm te mankeren.

  Blijkbaar is de een er gevoeliger voor dan de ander, maar dat geldt voor nagenoeg alle aandoeningen. Ik heb iig niet de arrogantie of kortzichtigheid om te beweren dat het flauwekul is, alleen maar omdat ik er zelf nog nooit last van heb gehad of omdat aangetoont is dat het niet van de duur van computergebruik samenhangt.

  Overigens staat in het hele Tweakers artikel niet dat het aanstelleritus is. Er staat dat niet is aangetoond dat het met de duur van het computergebruik te maken heeft. Sterker, men zoekt zo te lezen naar andere oorzaken (hetgeen aantoont dat men het wel degelijk als een serieuze aandoening beschoued)
 • [quote:b898ce541b]
  Misschien is het eens een keer een idee om ipv vuurwerkreclames, een reclame te maken over het gebruik van een bureaustoel..
  [/quote:b898ce541b]
  Dan zul je je vooral moeten richten op de mensen die die stoelen moeten betalen, want zij zijn het die geen goede nieuwe stoelen willen regelen omdat het 'te duur' zou zijn terwijl een goede (stress-vrije) werkplek een van de belangrijkste voorwaarden is om te voorkomen dat klachten als RSI optreden.
 • [quote:585cf571cd]
  Dan zul je je vooral moeten richten op de mensen die die stoelen moeten betalen, want zij zijn het die geen goede nieuwe stoelen willen regelen omdat het 'te duur' zou zijn terwijl een goede (stress-vrije) werkplek …[/quote:585cf571cd]Stoelen zijn niet altijd de oplossing. De tafel was in ieder geval voor mij de missing link. De arbo-artsen hebben mij dat niet kunnen vertellen, dus hun kennis en/of onderzoeks drang is kennelijk zorgelijk laag. Zelf had ik geexperimenteerd met een viertal mogelijke oplossingen. Eén van de oplossingen leverde mij binnen 10 minuten al RSI klachten op! En dat was een gewone test dus niks intensief gebruik. Gelukkig leverde mijn onderzoek voor mij, uiteindelijk wel een prettige oplossing op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.