Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

Vraag over water en lucht,

Anoniem
gerben
16 antwoorden
 • Bedoel je Zoiets?

  Ook heb ik eens een programma op Discovery gezien, waarin ze bubbels in water probeerden te creerden. Ze deden dit met honderden stalen kogeltjes. Zodra ze in het water vielen (Dit uiteraard volledig mechanisch), onstond er enorm veel bubbels. De Kogels ''snijden'' als het ware in het water. Hierdoor onstaat een stroom van bubbels…
 • Ik weet het, de naam van dit topic is vaag, maar ik wist niet hoe ik het anders moest zeggen.
  Anyway, ik heb een vraag. Ik moet voor Techniek op school een manier vinden om bubbeltjes in water te maken, op een zo makkelijk mogelijke manier. Dit moet dus uiteraard technisch, dus niet op een natuurlijke wijze. nu dacht ik eraan om lucht via een buisje in een kubus te krijgen, zodat het water omhooggaat en je bubbels hebt. Als ik dit zou toepassen, moet ik wel een manier vinden om het te automatiseren. Ik dacht daarvoor aan een pomp. Is dit mogelijk en kan het ook makkelijker ?

  B.v.d.
  ~Soul4000~
 • [quote:17dd1e78f8="NHubregtse"]Bedoel je Zoiets?

  Ook heb ik eens een programma op Discovery gezien, waarin ze bubbels in water probeerden te creerden. Ze deden dit met honderden stalen kogeltjes. Zodra ze in het water vielen (Dit uiteraard volledig mechanisch), onstond er enorm veel bubbels. De Kogels ''snijden'' als het ware in het water. Hierdoor onstaat een stroom van bubbels…[/quote:17dd1e78f8]
  Bedankt, dat is wat ik zoek. Maar de bubbels moeten er veel meer zijn, de hele kubus moet haast onderzitten en ik mag geen autoaccu gebruiken.
  Om de een of andere reden vind die docent dat gevaarlijk :evil: . Kan dit ook met een batterij of stopcontact ?
 • Ik ben zelf geen expert op dat gebied, maar met een aantal 12 V batterijen moet dat mogelijk zijn.

  Dan kun je een dikkere slang gebruiken, of meerdere. Die er via de onderkant doorsteken. Zo zie je én de bubbels duidelijk, én je hebt geen last van al die slangen.
 • [quote:2492bbd94b="NHubregtse"]Ik ben zelf geen expert op dat gebied, maar met een aantal 12 V batterijen moet dat mogelijk zijn.

  Dan kun je een dikkere slang gebruiken, of meerdere. Die er via de onderkant doorsteken. Zo zie je én de bubbels duidelijk, én je hebt geen last van al die slangen.[/quote:2492bbd94b]

  Heb je er ook een idee van of het lukt als ik meerdere gaten in een slang maak ?
 • Dat betwijfel ik. De lucht gaat dan waarschijnlijk alleen door de eerste paar gaten. De onderste Gaten worden dan niet eens gebruikt.
 • Je kunt natuurlijk ook een beluchter voor een aquarium nemen. Dat bestaat uit een membraanpompje op 220V, slangetje naar het aquarium, en een stuk puimsteen waar de lucht doorheen geblazen wordt.
 • Als accu's verboden zijn zal dat logischerwijs ook gelden voor alle electriciteit; ik ken de gevaren zeer (ook: pijnlijk) verdomd goed dus daar geef ik geen ideetjes voor.

  Bij iedere drogist-achtige en ook in sommige supermarkten kun je tamelijk goedkoop bruistabletten kopen voor allerlei doeleinden, van inneembare vitaminen-limonade, pijnstillers en voetbaden tot kunstgebitsreinigers.

  Maar ook gewoon "bakpoeder" (dubbelkoolzure soda) bruist in water heel aardig.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaterstofcarbonaat
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sodawater
 • [quote:9d5e17e6dc="gerben"]Je kunt natuurlijk ook een beluchter voor een aquarium nemen. Dat bestaat uit een membraanpompje op 220V, slangetje naar het aquarium, en een stuk puimsteen waar de lucht doorheen geblazen wordt.[/quote:9d5e17e6dc]Ja, werkt goed als stroomgebruik is toegestaan.

  Anders: zo'n slangetje-met-puimsteentje-uit-aquariumzaak (stevig) vastprutsen aan de tuit van een oppompbare plantensproeifles, maar ik denk dat die alleen goed werkt (en heel blijft) als-ie tevens water mee-vernevelt.

  http://www.budgetland.nl/plantensproeier-hogedruk-ltr-p-1709.html

  Zoiets:
  [img:9d5e17e6dc]http://www.budgetland.nl/images/tuindruksproeier2liter541766.jpg[/img:9d5e17e6dc]

  Als arm jochie knutselde ik wel in/aan viskommen (zurebommenpot) iets daarop gelijkends aan een enigszins losgezet ventiel van een opgepompte binnenband.

  Dit antieke ideetje (niet eens van mezelf maar uit een boek opgediept) leeft nog wel bij de oudere garde:

  http://www.nbat.nl/aquarium4/verstokt.html

  [quote:9d5e17e6dc] …………. Mijnheer Koopmans' eerste luchtpomp was een opgepompte binnenband van een fiets, die hij heel langzaam in zijn aquarium liet leeglopen. Een autoband was natuurlijk veel interessanter geweest, maar autobanden waren in de jaren veertig niet zomaar verkrijgbaar. Zijn volgende systeem werd hem door zijn vader aan de hand gedaan. Het bestond uit een ovomaltinedoos, waar op het deksel een ventiel was gesoldeerd. Die doos werd volgepompt met lucht. Dat was meteen esthetischer dan dat je een binnenband onder of naast je aquarium had liggen. Maar na een tijdje gingen het deksel en de bodem bol staan. Korte tijd later in 1945 kwamen de gewone membraampompjes. Die maakten een hels lawaai, maar het 'bolledoosprobleem' behoorde wel tot het verleden …………… [/quote:9d5e17e6dc]
 • je kunt er ook in blazen :D
 • Haha, dat vind ik nog de beste :lol:
  Beste lijkt mij de oplossing van de aquarium pomp. Maar dat denk ik alleen hé :wink:
 • ik zou gewoon eens naar een aquariumwinkel gaan :D
 • Bedankt voor jullie reacties. Ik heb mijn beslissing genomen: Ik ga een pompje aanschaffen het buisje ervan recht onder de kubus door laten lopen. Alle gaatjes moeten dus naar boven kijken. Vandaag ga ik eens even langswippen in de plaatselijke aquariumwinkel.
 • wat dacht je van electrolyse?
 • [quote:004b7b7a07="animaster"]wat dacht je van electrolyse?[/quote:004b7b7a07]
  Waarom gooi je er niet een stuk of 10 bruistabletten in :P
 • aangezien we op een pc forum zijn, neem een pompje voor een watercooling systeem en laat de intake er buiten hangen, vul het reservoir met water en blazen maar, kan je op een standaard psu aansluiten en dan met een hotwire starten :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.