Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

ICT cursussen

Anoniem
THE_GAME_MEN!
18 antwoorden
 • Beste forum leden,

  Ik ben momenteel 16 jaar en heb geen opleiding. VMBO ben ik vroegtijdig mee gestopt omdat ik iets in de ICT wilde gaan doen. Zo kwam ik met veel mazzel zonder diploma op het MBO, niveau 4, ICT Beheerder. Hier was het niveau zo danig laag dat ik hier met drie maanden ook weer weg was. Legaal, in overleg met de lichtplicht ambtenaar. Zo zit ik nu zonder studie.

  Op mijn 14e starte ik mijn eigen onderneming in de ICT. Deze onderneming is momenteel verkocht aan een andere partij waarvoor ik nu werkzaam ben. Hier werk ik fulltime. Mijn baas hier is bereid om mijn studie te betalen.

  Om zonder papiertje door het leven te gaan lijkt mij een niet al te goed idee. Vandaar dat ik toch wel iets qua studie wil gaan doen. Tevens wil ik ook blijven leren. Zo ben ik opzoek naar een partij waar ik losse cursussen kan volgen, programmeer talen (C++, Delphi), netwerk beheer, zowel windows als Linux, enz. Dit wil ik bij iets als een avondschool gaan volgen. Eén of twee keer in de week op een avondje naar school toe. Wanneer zo’n cursus is afgerond ontvang ik een certificaat.

  Heeft iemand enig idee waar ik dit soort cursussen kan vinden? In de omgeving van Alkmaar, ben zelf wonend in Heiloo.

  Gaarne een reactie en alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten
 • Ik wil niet betwisten dat er genoeg "self made" mensen zijn maar het lijkt me toch wel een minimum om een middelbare school diploma te halen. VMBO heeft niets met ICT te maken, maar dat hebben HAVO of VWO ook niet, daarom zijn het nog wel vooropleidingen en voorwaardelijk voor toelating to bepaalde opleidingen, ook ICT opleidingen. Voor de wat gevorderde dingen binnen de ICT/informatica is kennis van wiskunde nodig die je het beste kan krijgen op een middelbare school.

  Het lijkt misschien heel leuk dat je nu werkt en geld verdiend maar het feit dat je geen opleiding hebben betekend vaak dat je heel gelimiteerd bent wat betreft het opklimmen tot hogere functies, en een cursus hier en daar is niet een vervanging voor een gedegen opleiding (je CV ziet er voorlopig behoorlijk karig uit aangezien het afronden van de lagere school over het algemeen niet op je CV wordt vermeld). Als je niet de aspiratie niet om op te klimmen tot een hogere (beter betalende) functie dan zit je gebakken, maar dan moet je je ook bedenken dat je redelijk vast zit aan een bepaalde functie. Als je je na drie maanden al verveeld op je MBO dan beloofd dat niet veel goeds voor functie die je de komende 50 jaar moet gaan uitvoeren.

  De enige manier om een opleiding op hoger niveau te volgen is door je HAVO of VWO te halen (of de juiste deelcertificaten), met de juiste cijfers kan je dat ook versneld doen (dus HAVO en VWO elk in 1 jaar ipv 2). En dat is best te doen, ik ben ook op de mavo (wat nu vmbo geworden is) begonnen en heb HAVO en daarna in 1 jaar VWO gedaan en rond nu mijn universitaire opleiding af.

  De cursussen die te volgen zijn van LOI en dat soort bedrijven zijn over het algemeen alles behalve beter dan de gevestigde opleidingen zoals MBO/HBO/WO.

  Samengevat (en waarschijnlijk niet wat je wilt horen, en ook niet wat je ook niet gaat doen): [b:66670d1e16]wees slim en ga terug naar school![/b:66670d1e16] doe het niet en je krijgt er spijt van, gegarandeerd.
 • Sluit me volledig aan bij de vorige poster. Ga een volwaardige opleiding volgen op middelbare school/mbo-niveau. Losse certificaten zoals jij die noemt zijn bedoeld als aanvulling op je basisopleiding en die ontbreekt bij jou gewoon. Doe dat ook lekker fulltime met leeftijdsgenoten, op zo'n avondopleiding zit je met allemaal veel oudere curcisten (sommigen zouden je vader kunnen zijn :wink: ) en dat lijkt me nu ook niet echt een omgeving waar je op jouw leeftijd thuishoort.

  Nu mag het misschien allemaal leuk zijn met ergens een baan, maar bedenk dat er ooit een moment komt dat je ergens anders hen wilt/moet (of blijf je dit werk nog 50 jaar doen?). Hoe kom je dan op een P&O-er van een toekomstige werkgever over: enkel basisschool en wat ict-certificaten, gestopt met leren terwijl je nog leerplichtig bent. Waarschijnlijk verdwijnt je sollicitatie direct bij het oud papier ten gunste van kandidaten die wel een diploma hebben en wel gemotiveerd zijn om verder te komen. (geen flame, zo werkt het nu eenmaal)

  Ik ken in mijn omgeving diverse mensen die er na de havo ook mee gestopt zijn en daarna zijn gaan werken omdat ze geen zin hadden in een fulltime-studie (al dan niet met een enkele avondopleiding). Nu zijn ze eind 20 en zitten ze zich te irriteren aan het feit dat ze niet hogerop komen en dat snotneuzen die wel ff dat mbo-diploma hebben gehaald wel vooruit komen (en meer dan hen verdienen). Nu gaan ze wel over een serieuze opleiding nadenken, maar hoe later je dat doet hoe lastiger het wordt. (want studeren niet meer gratis, druk met werk/partner/huishouden, etc.)
 • Ik krijg nu een 5 jarig contract met zelfs de mogelijkheid om met 10 jaar de zaak over te nemen.
  Dit is een grote zaak met niet alleen de computer verkoop, maar ook het ontwikkelen van website's, applicatie's, netwerkbeheer, enz… Heel ruim pakket in de ICT.
  Hier werk ik nu bijna een jaar en heb hier geen moment gehad dat ik dacht hier wil ik niet in verder.

  Vindt het misschien een beetje egoïstisch om te zeggen, maar de kennis die ik momenteel heb ik zo hoog dat er geen uitdaging meer is op het MBO en zelfs het HBO. Ik wil enkel de dingen leren die ik nog niet weet of nog niet helemaal goed beheers, vandaar dat ik losse cursussen o.i.d. wil gaan volgen.

  Is het LOI de enige mogelijkheid? Ik hoorde ergens anders iets over cursussen van Microsoft zelf…
 • Open Universiteit

  Grotendeels online/zelfstandig en qua niveau denk ik wel in orde. 8)
 • Ik ga deze week alles op een rijtje zetten van welke mogelijkheden er zijn qua avondcursussen.

  Bedankt voor zover!
 • Inderdaad. Gewoon ff doorbijten en een 'echte' studie doen van een MBO/HBO-niveau.

  Het klinkt namelijk erg leuk dat verhaal, maar als je ontslagen wordt (zeker in deze tijd niet ondenkbaar) dan zullen je toekomstige bazen eerst naar je diploma's kijken en laten ze je vallen nog voordat je de kans krijgt je zegje te doen.


  Een 5-jarig contract zegt niks … en de kans om het na 10 jaar over te nemen is al helemaal iets dat je als gebakken lucht moet beschouwen, want tegenwoordig zijn zelfs 'vaste' contracten een zeepbel die uit elkaar spat bij de eerste ronde 'bezuinigingen'.

  5 jaar is erg lang in de ICT
  10 jaar is een eeuwigheid.
  Bedenk dat we 10 jaar geleden maar net aan Windows 2000 zaten (voor bedrijven) en dat de hobbyist destijds nog tevreden was met Win98 2nd edition …

  Als je na je MBO/HBO nog tijd over hebt voor extra studie dan kun je eens kijken naar de diverse "Microsoft Certified Professional"-trajecten. Probleem daarmee is wel dat die regelmatig veranderen en dat ze de oogkleppen vrij strak hebben zitten en dat alles wat niet van MS is genegeerd wordt. Ook daarom is een algemeen informatica-traject een goede bodem om te hebben.
 • Het contract dat er komt wordt waterdicht. Ik wordt mede eigenaar van het bedrijf. Alle mogelijkheden die er maar bestaan komen in dat contract te staan.

  ICT gaat snel, weet ik. Vindt dit juist leuk. Als timmerman veranderd de spijker misschien eens in de weet ik hoeveel jaar en dat is het. In de ICT, bijna dagelijks. Dit geeft mij een uitdaging.

  Tevens is het een bedrijf die op vrijwel alle gebieden iets doet in de ICT. Ik mag straks mijn eigen bedrijfstak starten wat ik deed bij mijn eigen onderneming, webhosting, website's en programma's ontwikkelen, server beheer, (bedrijfs)netwerken opstellen en zo nog wat andere diensten.
  Daarnaast komt de verkoop en reparatie van tv's en camera's erbij.

  Het contract wordt gecontroleerd door, de leerplichtambtenaar, mijn vorige MBO school, mijn ouders, accountant en zo nog wat personen die er verstand van hebben.

  Ik ben momenteel aan het oriënteren en laat mij informeren over LOI, toevallig werkt een kennis van mij hier.

  Ik heb een besluit genomen, ik ga verder in het bedrijfsleven. Terug naar het MBO ga ik niet.
 • No offence, maar dit klinkt inderdaad als een typische doorsnee zestienjarige die in een niet alledaagse situatie terecht is gekomen en niet in staat is om de gevolgen van zijn besluit te overzien. Dat bedoel ik niet neerbuigend. Zestienjarigen kunnen een boel talenten hebben en in jou geval is dat zo te zien ook het geval, maar het maken van een weloverwogen realistische keuze voor de toekomst hoort daar voor de meesten helaas nog niet bij en ik heb niet de indruk dat jij daar anders in bent dan een willekeurige andere leeftijdsgenoot.

  Hoewel ik het roerend eens ben met de voorgaande schrijvers zal ik dan ook niet proberen om je terug naar school te sturen omdat ik weet dat dat zinloos is. Dat inzicht krijg je pas over een jaar of tien, als het niet meer kan. Dus ik beperk me tot de op een na beste tip en die heeft PS ook al gegeven: De Open Universtiteit. Ik ben er momenteel net zelf met wat losse cursussen begonnen en die zijn OK. Ik moet er wel aan toevoegen dat ik daarbij ernstig gehinderd wordt door het feit dat ook ik destijds mijn opleiding niet heb afgemaakt en nu een merkbare handicap/achterstand heb.
 • [quote:d1531f1bda="royduin"]Het contract dat er komt wordt waterdicht. Ik wordt mede eigenaar van het bedrijf. Alle mogelijkheden die er maar bestaan komen in dat contract te staan.[/quote:d1531f1bda]
  En wat als het bedrijf failliet gaat? ICT bedrijven schieten uit de grond als paddestoelen, maar vallen ook bij bosjes weer om.

  Zonder opleiding heb je jezelf onlosmakelijk aan het lot van dat bedrijf verbonden. Valt het bedrijf om, dan ben je zelf ook de klos, want als 25+er zonder diploma word je nergens meer aangenomen.
 • Ik denk zelfs dat voor veel (ICT) bedrijven 5 jaar al een eeuwigheid is.
  Wacht maar tot je bedrijf de eerste 3 jaar heeft overleefd, want pas dan weet je of je de 5 gaat halen. En aangezien de meeste contracten wel een clausule kennen voor 'onvoorziene omstandigheden' ben je dan alsnog het haasje.

  Mede-eigenaar zegt niks als je niet de meerderheid hebt en dat zul je zeker tot je volwassen bent (< 5 jaar) niet zijn.

  btw : maakt de kamer van koophandel niet regelmatig 'reclame' dat zij ook 'advies' geven ? Misschien dat zij nog beter kunnen helpen, want als ik kijk hoe 'goed' er wordt gekeken of bedrijven goede 'stageplaatsen' zijn dan heb ik zo mijn twijfels over de deskundigheid van een leraar …
 • [quote:9d3905a98c="JaFO"]Ik denk zelfs dat voor veel (ICT) bedrijven 5 jaar al een eeuwigheid is.[/quote:9d3905a98c]
  Het bedrijf waar ik werk viert volgend jaar zijn 25 jarig jubileum… Het kan dus wel.

  Een opleiding afmaken is belangrijk, maar veel werkgevers vragen ook om werkervaring. In de advertenties wordt ook nooit gevraagd om een bepaald diploma, maar om een bepaald denknivo. Je kan een heel eind komen als je zelf veel extra tijd steekt in opleiding en cursussen, maar ik sluit me aan bij de rest en raad je aan om gewoon een goede opleiding te volgen en daarna pas te gaan werken.
 • [quote:ed2d13d0bf="Leo S"][quote:ed2d13d0bf="JaFO"]Ik denk zelfs dat voor veel (ICT) bedrijven 5 jaar al een eeuwigheid is.[/quote:ed2d13d0bf]
  Het bedrijf waar ik werk viert volgend jaar zijn 25 jarig jubileum… Het kan dus wel.[/quote:ed2d13d0bf]
  Het kan altijd, maar pas als je de eerste moeilijke jaren hebt overleefd. Wie dan nog overeind staat heeft z'n niche gevonden. De rest had een weg gekozen die doodliep …

  [quote:ed2d13d0bf]
  Een opleiding afmaken is belangrijk, maar veel werkgevers vragen ook om werkervaring. In de advertenties wordt ook nooit gevraagd om een bepaald diploma, maar om een bepaald denknivo.
  [/quote:ed2d13d0bf]
  Dat je in zekere zin alleen kunt bewijzen door diploma's. Zeker op de leeftijd van de topicstarter zal die werk-ervaring ontbreken
  Ik heb ook het idee dat de meeste uitzendburo's en vergelijkbare organisaties niet echt overweg kunnen met iemand die geen diploma's heeft maar door 'speciale omstandigheden' toch het bijbehorend niveau.
 • [quote:8a999d0d6f="JaFO"]Het kan altijd, maar pas als je de eerste moeilijke jaren hebt overleefd. Wie dan nog overeind staat heeft z'n niche gevonden.[/quote:8a999d0d6f]
  Zelfs dat is twijfelachtig. De ontwikkelingen in de ICT gaan zo snel, dat ook winstgevende niches snel opkomen en weer verdwijnen. Kijk bijvoorbeeld hoeveel moederbordfabrikanten de afgelopen paar jaar zijn verdwenen.

  Op je 16e kijk je vooruit naar nog minstens 50 werkbare jaren, maar het is bijna onmogelijk met enige mate van waarschijnlijkheid te voorspellen welke van de huidige ICT bedrijven over een halve eeuw nog zullen bestaan.
 • Dat hangt (IMHO) dan meer af hoe goed & flexibel je organisatie op dat moment is. Als alles staat als een huis dan wordt het ook makkelijker om op snelle ontwikkelingen in te springen.
  Maar het is idd geen keiharde garantie. (resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst … )
 • [quote:86d00071d0="JaFO"]Maar het is idd geen keiharde garantie. (resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst … )[/quote:86d00071d0]
  We verzanden nu in een irrelevante en oeverloze discussie.

  Waar het om gaat is dat je een heel groot risico neemt door je eigen carriëreperspectief onlosmakelijk te verbinden aan de toekomst van een specifiek bedrijf.

  Een goede opleiding geeft je grotere vrijheid om een ander carriërepad te volgen, als dat ergens in de komende 50 jaar nodig blijkt. En statistisch gezien is die kans vrij groot.
 • [quote:db5817078c="royduin"]Het contract dat er komt wordt waterdicht. Ik wordt mede eigenaar van het bedrijf. Alle mogelijkheden die er maar bestaan komen in dat contract te staan.
  [/quote:db5817078c]
  [quote:db5817078c]
  Het contract wordt gecontroleerd door, de leerplichtambtenaar, mijn vorige MBO school, mijn ouders, accountant en zo nog wat personen die er verstand van hebben.
  [/quote:db5817078c]

  Bovenstaande quotes laten zien dat je toch een stuk minder volwassen/uitgeleerd bent dan je zelf denkt:

  Contracten die 100% waterdicht zijn, als ze al bestaan , dekken nooit in tegen het feit dat er over 10 jaar niks is om over te nemen (failissement, activiteiten doorverkocht of overgeplaatst en alleen een lege bv over) of dat jij tegen die tijd helemaal niet wilt (volgend jaar slaande ruzie, en dan moet je er nog 9) en wat als hij over 5 jaar je contract niet verlengt, moet je zelfs bij een waterdicht contract nog 5 jaar zelf overbruggen?

  Ondertussen laat je je voor een dergelijk contract adviseren door een leerplichtambtenaar (kijkt alleen of je leerplicht door een baan wordt vervangen), een vertegenwoordiger van een school waar je niet naar toe wilt (ter zake niet deskundig) en een accountant (heb je op dit moment niks aan, is geen jurist en een waardebepaling van de zaak is pas over 10 jaar nodig).

  Mijn advies: haal er een echte deskundige bij (gespecialiseerde advocaat!) en laat je door hem uitgebreid informeren over wat er in het contract staat en waar het mis kan gaan. Prima dat je deze weg kiest, maar zorg dat je vanaf de eerste dag exact weet waar je voor gekozen hebt.

  Mogelijk zie je dan ook in dat een opleiding achter de hand lang zo gek niet is. Ook als je over 10 jaar eigenaar zou worden, kan het geen kwaad dat je wat relevante vaardigheden hebt opgedaan (management, financien, etc.)
 • Waar zit die firma?
  Zoek ook naargeestig naar een baan :D
  Was applicatiebeheerder op een ICU enheb wat web-based leermateriaal gemaakt

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.