Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

HD led schema

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik ben opzoek naar een schema van iets waarvan ik ben overtuigd dat iemand het al heeft ontwikkeld.

  Ik wil een indicator ga maken. Hij moet aangeven hoe druk je harde schijf bezig is. Daar heb je nu een HD led voor. Maar ik wil een aantal ledjes op een rij hebben. Hoe meer ledjes er aan zijn, hoe drukken de hardeschijf is. Dit is iets rustiger en mooier dan dat knipperende HD LEDje :P

  Heeft iemand al zo'n schema tot zijn beschikking?

  edit:
  Ik heb al iets gevonden. Ik vind em nogal complex. Dit moet toch makkelijker kunnen dan dit?
  http://img370.imageshack.us/img370/3830/hddactivityledxbox002sk.jpg
 • Een opto coupler deel en nog maar een chipje om de rest te doen (en nog een populair chipje ook..)… aardig simpel zou ik zeggen….
  Waar had jij aangedacht..?
 • [quote:2fc2bf0d11="andre@home"]Een opto coupler deel en nog maar een chipje om de rest te doen (en nog een populair chipje ook..)… aardig simpel zou ik zeggen….
  Waar had jij aangedacht..?[/quote:2fc2bf0d11]

  Nou ben ik niet zo bekend met elektronica. Maar ik d8 idd ook aan een opto coupler en een of ander chipje. Alleen ik verwachte niet zo'n grote schakeling voor de opto coupler. Waar moet dat allemaal goed voor zijn? :o
 • Waarschijnlijk kan de pc niet direct de opt coupler aansturen en zijn er 2 transistoren voor nodig… valt toch mee…. ik zou wel kiezen voor die veiligheid…. alles gescheiden houden.

  Als je meer wilt… de eerste 2 forum van de lijst…. vraag daar eens verder, vooral met de 2e heb ik prima ervaringen.

  http://www.google.nl/search?q=elektronica+forum&btnG=Zoeken&hl=nl&sa=2
 • [quote:da9dc06c29="Frankyie"][quote:da9dc06c29="andre@home"]Een opto coupler deel en nog maar een chipje om de rest te doen (en nog een populair chipje ook..)… aardig simpel zou ik zeggen….
  Waar had jij aangedacht..?[/quote:da9dc06c29]

  Nou ben ik niet zo bekend met elektronica. Maar ik d8 idd ook aan een opto coupler en een of ander chipje. Alleen ik verwachte niet zo'n grote schakeling voor de opto coupler. Waar moet dat allemaal goed voor zijn? :o[/quote:da9dc06c29]
  Als ik er van uit ga dat de uitgang waar het aan gekoppeld wordt het normale harddisk-activity-ledje is dan is de verklaring relatief simpel. Die extra transistors voorkomen dat je die uitgang onnodig belast en maken er een signaal van sterk genoeg is om je via opto-coupler door te geven aan het circuit dat het 'echte' werk doet.

  http://www.national.com/mpf/LM/LM3914.html

  Misschien dat je het kunt versimpelen door gewoon een echt licht-gevoelige weerstand te gebruiken en die te laten werken op een normaal ledje dat je op je hdd-activity uitgang hebt geknoopt, maar dat ziet er dan nogal hobby-achtig uit (en de werking zal ook minimaal zijn).
 • Zo,. ik heb er een gebouwd! Na enig zoeken toch een schema gevonden die voldeed aan mijn verwachtingen (namelijk kinderlijk simpel zijn :P )

  het schema
  http://www.circuitsonline.net/circuits/view/80

  En een filmpje van het resultaat. Ik ben hem weliswaar al flink aan het verbouwen want ik wordt gek van al dat geflikker. :P
  http://www.youtube.com/watch?v=WdodJHrG8EQ&feature=channel_page
 • [quote:46269f911a="Frankyie"]Zo,. ik heb er een gebouwd! Na enig zoeken toch een schema gevonden die voldeed aan mijn verwachtingen (namelijk kinderlijk simpel zijn :P )

  het schema
  http://www.circuitsonline.net/circuits/view/80

  En een filmpje van het resultaat. Ik ben hem weliswaar al flink aan het verbouwen want ik wordt gek van al dat geflikker. :P
  http://www.youtube.com/watch?v=WdodJHrG8EQ&feature=channel_page[/quote:46269f911a]mooi….. tja dat ie zo doet hangt samen met de eenvoud v/h schema…..
 • Het schema kan veel simpeler wanneer je gebruik maakt van een parallelle poort en wat programmeerkennis.
  Er zijn namelijk 8 pinnetjes op de paralelle poort waar je data naar kan zenden. Als je daar dus een ledje op aansluit(eventueel een weerstandje erbij) dan is je elektronica al klaar.

  Dan rest je nog een programma dat bekijkt hoe druk je schijf het heeft en die dat dan doorgeeft aan de ledjes op de parallelle poort
 • probleem is alleen dat je niet zo maar even het harde-schijf gebruik kunt meten. Of kun jij aangeven hoe dat dan zou gaan ?

  Qua electronica is het inderdaad simpeler, maar waarom zou je lastig doen als je het via een enkel ic'tje en wat transistors ook kunt oplossen ?
  (sterker nog … ik ken hardware die dat via usb-, serieele poort of ethernet kan doen (kost wel een paar centen vergeleken met jouw voorstel maar je hoeft niks te solderen en het werkt gegarandeerd … )

  Het signaal (= harddisk-activity ledje) is er al en het levert precies de gewenste info.

  btw : parallelle poorten zijn 'legacy hardware' en zul je op een modern systeem zo goed als niet meer vinden. Volgens mij gebruiken printers tegenwoordig allemaal usb …
 • nee, ik weet uit mn hoofd niet hoe dat werkt.
  Maar het is wel mogelijk, want ik heb vaak genoeg programmaatjes gezien die dat kunnen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.