Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

Tja......er was es.....

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik had een hele ouwe laptop.
  Door mijn toedoen had de stekker ervan een pootje gebroken.
  Dus ik dacht: ga ff naar de Gamma en haal een nieuwe op.
  Na een uur 'blood, sweat and tears' had ik de stekker klaar. Althans dat dacht ik…..
  Ik stop de stekker in de wandcontactdoos en krijg gelijk al: PATS kortsluiting…..
  Nou vraag ik me af: zal ik een nieuwe poging(stekker) wagen of kan door die kortsluiting mogelijk toch de voeding van die laptop kaduuk zijn gegaan?? Het ging zo snel, je zou haast denken dat kan nooit zo snel zo'n voeding bereiken…..
  Margreet
 • Ach,ik zou het toch nog eens voorzichtig proberen. Wie weet….
 • Als je de netstekker bedoelt, dan heb je deze zo goed als zeker verkeerd aangesloten; waarschijnlijk aarding met een fase verwisseld.
  Dit heeft geen gevolg voor de voeding van de laptop.
  Nog eens goed bekijken. :wink:
 • [quote:9f972d6585="Margreet57"]Voor zover ik beoordelen kon was het geen stekker met randaarde(was er in die tijd waarschijnlijk ook nog niet).[/quote:9f972d6585]Een laptop van zo'n 40 jaar oud, zoniet meer? Lijkt me sterk. ;)
  [quote:9f972d6585="Margreet57"]ik ga het morgen nog es proberen met een andere stekker (wordt wel eentje met randaarde denk ik) [/quote:9f972d6585]Dat heeft weinig zin, tenzij je het helemaal doortrekt tot in de laptop zelf en daar juist aansluit. Iets zegt me dat dit niet gaat gebeuren.
 • Met die 40 jaar bedoelde ik dat randaarde al héél lang bestaat, zeker sinds de jaren '70 (en al natuurlijk sinds de uitvinding van elektriciteit, maar dat was volgens mij niet altijd standaard voor consumenten). Eind jaren '90 werd verplicht alle stopcontacten in huis met randaarde uit te voeren. Dus dat randaarde nog niet bestond toen je laptop werd gemaakt, dat lijkt me sterk. ;)

  En randaarde in een stekker stoppen terwijl de kabel geen randaarde heeft, is nutteloos. Randaarde werkt namelijk alleen als het apparaat via de kabel met de randaarde in het stopcontact is verbonden. Dus als je dat zou willen, dan zou je de randaarde moeten doortrekken tot aan de laptop zelf en daar ook nog eens goed aansluiten. En eerlijk gezegd lijkt het me sterk dat je dat voor elkaar krijgt, getuige je eerdere berichten (no offence, mij zou het ook niet lukken).

  Komt bij: het ontbreken van randaarde is geen aanleiding voor kortsluiting. De kortsluiting zal eerder ontstaan zijn doordat je het onjuist hebt aangesloten.
 • [quote:ab016998d9="Ger"] Eind jaren '90 werd verplicht alle stopcontacten in huis met randaarde uit te voeren. .[/quote:ab016998d9] Inderdaad. Dat werd verplicht vanaf 1997.
  [quote:ab016998d9="Ger"] En randaarde in een stekker stoppen terwijl de kabel geen randaarde heeft, is nutteloos. [/quote:ab016998d9] Als het stopcontact zelf geen randaarde heeft, is dat inderdaad niet nodig. Als daarentegen het stopcontact zelf wel randaarde heeft, dan past een ronde stekker zonder randaarde er toch niet in.
  [quote:ab016998d9="Ger"] Randaarde werkt namelijk alleen als het apparaat via de kabel met de randaarde in het stopcontact is verbonden. [/quote:ab016998d9] Dan heb je het neem ik aan over apparaten in een metalen behuizing. Bij een laptop met een kunststof behuizing, is dit toch niet nodig. Bijvoorbeeld de Lenovo laptop uit mijn onderschrift heeft nog de originele voedingsadapter met een randaarde stekker. De randaarde gaat weliswaar naar de adapter zelf. Maar is niet verbonden met de voedingsplug.

  @ TS: Over het correct aansluiten van een stekker zijn op het internet verschillende handleidingen te vinden. Bijvoorbeeld deze Stekkers monteren.

  Offtopic: Een topictitel zoals "Tja……er was es" zegt niet waarover het gaat. Meer voor de hand ligt een topictitel zoals: Stekker monteren

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.