Vraag & Antwoord

Offtopic Forum

Brief aan onze leiders.

Anoniem
Mate
47 antwoorden
 • [b:5dcddde0d2]07/12/2011
  Brief aan onze leiders.[/b:5dcddde0d2]

  Beste leiders,

  Doe het nu niet. Nog een top. Opnieuw dat drukke, nerveuze overleg om Europa te redden. Nog eens proberen een eensgezinde verklaring uit te geven dat u er helemaal uit bent, om na enkele dagen weer te merken, dat uw maatregelen weer niet afdoende waren.
  U bedoelt het goed. U gelooft er ook werkelijk in dat het noodzakelijk is de Euro overeind te houden. U bent er werkelijk van overtuigd dat dit werelddeel in elkaar stort wanneer we geen Euro hebben. U denkt echt dat als we allemaal maar voldoende bezuinigen om die biljoenen bij elkaar te brengen, om alle gaten te dichten, het uiteindelijk weer beter zal gaan.


  Maar… wij geloven u niet meer, beste leiders. En belangrijker nog; wij willen het niet meer. U bent iets voor ons aan het redden, waarvan wij niet willen dat het gered wordt.
  Misschien zijn we ondankbaar in uw ogen. We zien heus wel hoe wanhopig u uw best doet. U reist van land naar land voor druk overleg met uw collega leiders. U onderhandelt, u wikt en weegt, u slaapt nog nauwelijks. Dat zien we heus wel. Maar u vecht voor iets wat wij, die u gekozen hebben, niet willen.


  We begrijpen ook wel dat u geen tijd heeft om naar ons te luisteren. U ziet die kleurige iglotentjes niet van die idealisten op beurspleinen. U ziet de wanhoop niet van die miljoenen mensen die iedere avond weer op het nieuws horen dat er nieuwe bezuinigingen nodig zijn om Europa te redden. U ziet niet hoeveel mensen 's nachts wakker liggen met zorgen over het jaar dat komen gaat, en of het nu wel of niet verantwoord is om nog één keer ouderwets en overvloedig kerst te vieren. U ziet en hoort alleen uw eigen doorgedraaide mantra; de Euro moet gered worden. Als een neurotische dwanggedachte. Wellicht ziet u zichzelf als een held die geschiedenis aan het schrijven is. Iemand over wie kinderen later op school zullen leren dat het aan hem te danken was dat de Euro nog bestaat.


  Word toch wakker, beste leiders. U vecht voor een ideaal van de elite dat niet langer gedragen wordt door uw achterban. Het is allemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld. Als u nu maar even tot rust wilt komen. Even wilt luisteren naar wat wij willen. Zoveel is dat namelijk niet.


  Wij willen eerlijke en kleine banken. Banken waar ons geld veilig is en niet gebruikt wordt om krankzinnige beleggingen mee te doen. Banken die net als wijzelf niet meer uitgeven dan ze hebben. Banken die ons eerlijk adviseren en geen rente meer rekenen. Banken die gewoon doen waarvoor ze uitgevonden zijn; het geld dat we niet nodig hebben, bewaren, en ons verantwoord geld lenen wanneer we het nodig hebben. Niet meer en niet minder. En dan liefst met een filiaal in ons eigen dorp, met een bankdirecteur die ons kent, en die wij kennen. U weet wel, net zoals vroeger, zo'n leuke, empatische man of vrouw die samen met ons oud wordt.


  We willen een eerlijke munt. Zo'n munt waarvan je weet wat die waard is. Een munt waarin we geloven omdat hij gebaseerd is op onze arbeid. Niet een munt die zomaar in elkaar kan storten, omdat er zich 1000 kilometer verderop een ramp voltrekt. Want dat begrijpen we niet meer. En dat willen we niet meer. En of u hem nu Euro noemt, of Gulden, Neuro of Zeuro, dat maakt ons persoonlijk niet zoveel uit. Gewoon, een oerdegelijke munt, zonder gelazer. En nee, we vinden het niet erg wanneer we aan de grens weer moeten wisselen, dat vonden we charmant, al dat gereken, en het was ook prettig dat in dat andere land alles zo goedkoop leek, dat we het er eens goed van namen, en op die manier de economie van die buitenlanden ondersteunden.


  We willen ook werken. Graag. Maar dan liefst niet in een bedrijf waarvan de directie en de aandeelhouders in een ander land zitten. We vinden het prettig te weten voor wie we werken. En dat we geen anoniem aantal zijn waarvan er in barre tijden x overtollig zijn en afgevoerd worden. Het liefst hebben we eigenlijk helemaal geen aandeelhouders meer van onze bedrijven. We willen gewoon gezonde bedrijven die doen waar ze goed in zijn, en die niet door de waan van de dag opeens de helft van hun waarde kunnen verliezen op de beurs. Dat snappen we namelijk niet. We willen gewoon dat de winst van onze arbeid in ons bedrijf geïnvesteerd wordt, en niet in dividend voor de aandeelhouders van ons bedrijf. Eigenlijk heel normaal en logisch. En liefst willen we ook voor duurzame bedrijven werken. Bedrijven die begrijpen dat we vooralsnog slechts één aarde hebben, en dat we die graag zo schoon mogelijk willen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.


  We willen ook graag belastingen betalen. Ieder naar eigen vermogen. We begrijpen dat ons dat veel voordeel oplevert. Daardoor kunnen we onze kinderen gratis naar school laten gaan, hebben we goede wegen waarover we kunnen rijden, worden we geholpen als we ziek zijn, en krijgen we steun als het leven iets minder fortuinlijk voor ons is. Voor al die zaken betalen we graag belastingen, als u het maar goed regelt en organiseert. En liefst natuurlijk op zo'n eerlijk mogelijke manier. Zo gek is onze vraag toch niet dat we het normaal vinden dat de rijkeren iets meer, en de armeren iets minder betalen? Maar we willen geen belastingen betalen voor enorme noodfondsen. Voor enorme Europese instituten waarvan u ons voortdurend bezweert dat ze ons zoveel voordeel opleveren, maar waarvan wij alleen maar merken dat wij moeten bezuinigen om ze in stand te houden. Nee, we willen niet dat u banken overneemt die misdadige zaken hebben gedaan. We willen niet dat u landen redt waarvan de corrupte leiders het geld over de bank hebben gesmeten. We geloven niet in dat geldverslindende project Europa van u. U heeft het geprobeerd, wij zijn er lang in mee gegaan, maar nu is het spelletje over. We willen dat Europa van u niet meer. Dat wilt niet zeggen dat we onze ogen willen sluiten voor onze buren. Maar we willen niet verantwoordelijk zijn voor de schulden van onze buren. Dat willen we in onze eigen straat toch ook niet? Als onze buur failliet gaat, dan willen we hem wel eens op het eten vragen om zijn verhaal te vertellen, maar we gaan toch niet zijn schuld af betalen? Dat begrijpen wij niet, beste leiders, en dat willen wij niet.


  Tenslotte, beste leiders, willen we graag een rechtvaardige wereld. Een wereld die we weer begrijpen. Een wereld waarin iedereen te eten heeft, iedereen gezondheidszorg heeft, en alle kinderen naar school kunnen. Een wereld waarin iedereen een fatsoenlijk leven kan leiden. Maar in een wereld waarin het mogelijk is dat door hebzucht sommigen miljarden kunnen verdienen door te speculeren op schaarste, is niet rechtvaardig. Dat soort praktijken willen we niet meer. We willen dat dit als misdaad tegen de menselijkheid wordt gezien. We hebben niets tegen mensen die op een eerlijke manier hun brood verdienen, welvaart opbouwen, en daardoor meer welvaart in de wereld brengen. Maar we willen geen speculanten meer. Geen beurzen. Geen beleggers. Geen aandeelhouders. We willen niet langer digitaal geld. We willen het namelijk simpwelweg weer begrijpen. En we willen dat die mensen die zich met dat digitale geld verrijkt hebben, nu niet alleen zelf hun schulden afbetalen, maar ook bestraft worden omwille van hun praktijken. Ze hoeven niet de gevangenis in, want dat kost ons alleen maar geld. Nee, de bestraffing dient levenslange dwangarbeid te zijn om al hun onrecht weer goed te maken. Ze waren zo goed en slim om van niets een fortuin te maken, dat ze nu hun slimheid inzetten, om op een verantwoorde manier hun systeem geheel te ontmantelen, en wat er overblijft te verdelen in de wereld. Dan zijn wij zelfs graag bereid om hun te vergeven.


  Beste leiders, durf nu te kiezen voor radicale veranderingen. Durf uw oude overtuigingen op te geven, en de wereld werkelijk te veranderen. Dan zult u werkelijk in de geschiedenisboekjes terecht te komen. Want anders zullen wij het zijn. Het volk. Het volk dat het niet meer begrijpt en het niet meer wilt. En dan zullen wij massaal de straat opgaan. En uiteindelijk zult u verjaagd worden. U kijkt toch ook naar het nieuws? De dag dat we het niet meer beleefd vragen, is niet meer zo ver weg. En al zet u het leger in, eenmaal dat wij het echt niet meer willen, zult u ons niet van het plein kunnen verjagen. Maar dan zullen wij net zo lang blijven zitten, tot u weg gaat.


  Dankuwel beste leiders, dat u even de tijd nam om niet alleen naar elkaar, maar om voor een keer naar ons te luisteren.  Geert Kimpen, www.geertkimpen.com

  Deze brief mag, mits naamsvermelding, overal gecopieerd worden.
 • Best een aardig verhaal Abraham, eh Geert, stuur maar door naar de secretariaten van de politieke partijen van de Tweede Kamer.
  Enne…begin een blog want je hebt talent.
 • respect !!
 • I, have a dream :wink:
 • [quote:e416c3e577="Abraham54"][b:e416c3e577]07/12/2011
  Brief aan onze leiders.[/b:e416c3e577]willen we graag een rechtvaardige wereld. Een wereld die we weer begrijpen. Een wereld waarin iedereen te eten heeft, iedereen gezondheidszorg heeft, en alle kinderen naar school kunnen. Een wereld waarin iedereen een fatsoenlijk leven kan leiden[/quote:e416c3e577]

  Klinkt een beetje als een soap verhaal… Persoonlijk? Ik moet er niet aan denken in zo'n wereld te leven. wordt'n kleffe boel als je het mij vraagt.
  Zulke uitspraken worden veelal gedaan als je de wanhoop nabij bent. Ik krijg ook een zware tijd aankomende jaren, maar ik blijf vooral mezelf! en bovenal realistisch….
 • Wat een heerlijk naief en nostalgisch stuk geneuzel. Laten we meteen nog maar een stuk verder gaan: we sturen alle alloctonen naar huis, we schaffen china af, we sluiten de grenzen voor alles en iedereen, en gaan heerlijk als struisvogels verder. Oh wacht, dat hebben ze in noord korea al geprobeerd….
 • :lol:
 • [quote:f4e30fa462="gerben"]Wat een heerlijk naief en nostalgisch stuk geneuzel. Laten we meteen nog maar een stuk verder gaan: we sturen alle alloctonen naar huis, we schaffen china af, we sluiten de grenzen voor alles en iedereen, en gaan heerlijk als struisvogels verder. Oh wacht, dat hebben ze in noord korea al geprobeerd….[/quote:f4e30fa462]+1
 • Tja en die euro, ook voor de euro waren de meeste europese munten al aan elkaar gekoppeld en hadden bank al enorme bergen staats obligaties gekocht van diezelfde zwakke landen.
  Het feit dat staatsobligaties een hoge zekerheid gaven was voor veel beleggers en pensioenfondsen reden om (onder druk van de door ons gebruikers gewenste hoge rendementen) zich diep in te kopen in de staatsobligaties. Nu hebben we in eens boter op ons hoofd.

  Heel Europa is al veel langer dan de euro, onlosmakelijk verbonden. Waar het aan ontbreekt is de wil om nationale belangen op te geven, zodat er een "echte "Verenigde Staten van Europa kan komen. Dat zou de enige oplossing zijn.
 • Sja… maar als Nederland haar belangen opgeeft, blijft er niet veel over van ons kurk landje binnen de rest van europa. Hervorming in de financiering naar het buitenland lijkt mij een belang waarmee we wel varen. Maar blijkbaar levert dat toch op, anders zie ik geen rede in geld pompen in bodemloze putten…
 • Die bodemloze putten zijn (onder andere) ontstaan omdat wij in het rijke noorden, onbeperkt geld uitleenden aan onze arme broeders in het zuiden en onze koppen in het zand staken voor de vraag of we ze dat geld wel zouden moeten lenen…….
 • Blijkbaar leert men ook niet van het verleden. Enkele tientallen jaren geleden had men ook biljoenen geleend aan arme zuidamerikaanse landen, die dat nooit terug zouden kunnen betalen. Men heeft die leningen voor het grootste gedeelte gecontroleerd afgeschreven. Het zal ook nu niet anders gaan. Wellicht moeten de regels daarvoor internationaal aangescherpt worden. Gewoon verbieden geld te lenen, als het vantevoren duidelijk is, dat men niet terug zal kunnen betalen. En eigenlijk zou die regel ook gewoon voor lenen aan particulieren moeten gelden.
 • Op die manier gooi je de hele werledhandel op slot natuurlijk. Dat is net zoals het huidig huurbeleid. De huizenmarkt zit pot dicht. Dit zelfde effect ga je dan creeren binnen de nationale en internationale handel. Want op welke criteria word er besloten of men wel of niet iets terug kan betalen? ik kon ook gewoon een lening krijgen met mijn salaris, maar wie kon 3 jaar verder kijken waarin ik alles kwijt zou raken?
 • Dat bedoel ik dus niet. Elke lening draagt een zeker risico. Maar wat er nu veelal gebeurt, is dat men meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Het tekort wordt aangevuld met leningen. Dat gaat een tijdlang goed, totdat men ook de rente op die leningen niet meer kan betalen. Je kunt het nog een tijdje rekken door die rentekosten met weer nieuwe leningen te financieren. Maar het houdt gewoon een keer op. En op dat punt zijn diverse zuideuropese landen nu aangeland, of het staat tenminste voor de deur.

  Het is hetzelfde als wat je veel in de VS ziet bij veel particulieren. Men heeft daar een stapel creditcaards, waarmen mee dagelijkse uitgaven dekt. Schulden worden van de ene naar de andere creditcard verschoven, om de deurwaarder buiten de deur te houden. Dat gaat net zolang goed, totdat alle creditcards maxed out zijn, en je dus niet meer verder kunt. Met persoonlijk faillissement als enige uitweg.
 • ik heb maar 1 bericht aan onze 'leidend rotzooitje':


  LUISTER NU VERD**** EENS NAAR HET VOLK IN PLAATS VAN JULLIE EIGEN PORTEMONNEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • [i:fda26f2b21]“The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.” - Winston Churchill[/i:fda26f2b21]

  En in wezen heeft hij nog gelijk ook. Leuk om te roepen dat men het fout doet en naar het volk moet luisteren, maar daar zou je heel wat slechter vanaf komen. Het volk wil: de gulden terug, minder belasting betalen, maximaal sociale zekerheid, niet later dan met 65 van pensioen (liefst eerder) en het mag allemaal geen cent kosten. Een beslissing die de politiek onmogelijk kan nemen zo, best om uit de euro te stappen, maar dat heeft financiele consequenties en dus moet je elders inleveren (afschaffen HRA, langer doorwerken, uitkeringen en pensioenen omlaag, whatever).

  De enige oplossing uit die schuldencrisis is dat de hele Westerse wereld een stapje terug doet in welvaart, zodat inkomsten en uitgaven in de pas gaan lopen, en wie de schulden heeft veroorzaakt is hierbij niet relevant. Maar in de huidige samenleving is welvaart nu eenmaal tot een recht geworden. Op Prinsjesdag zit men te zeuren over koopkrachtverlies en de CAO moet uiteraard met minimaal koopkracht omhoog. Probeer eens in de derde wereld uit te leggen dat dat onze problemen zijn, en ze verklaren ons (terecht) voor gek.
 • Volgens mij is ook iedereen het er mee eens dat er bezuinigd moet worden.
  Alleen iedereen wil volgend jaar wel meer salaris en geen hogere uitgaven.
  Dus dat is een tegenstelling waar je nooit uit zal komen.
  Waar je ook op bezuinigd, er zijn altijd mensen/politieke partijen op tegen.
  Een discussie dus die nooit gewonnen kan worden.
 • Zolang 'bezuinigen' in het toren kamertje de betekenis 'binnen halen' betekend, word het sowiezo een eideloos verhaal. als ik bezuinig geef ik minder uit. als den haag dat doet halen ze meer binnen :lol:
 • mja, ze vinden het schijnbaar prima om 60 miljard naar landen te sturen die de boel oplichten (griekenland anyone), maar eerst naar het eigen land (met name het welzijn van het eigen volk) .. ho maar.
  nogal krom…
 • En dat je alleen maar aan je eigen land denkt is nogal kortzichtig. Heb je er wel eens aan gedacht wat het risico is als die landen failliet gaan? Dan stort onze export in, daarmee onze productie en zal hier de werkloosheid omhoog schieten. Zijn we dan geholpen? Nee. Dat gaat ons veel meer kosten dan die 60 miljard.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.