Vraag & Antwoord

Trashcan

[Maart 2004] Rubriek netwerken

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Geef hier uw mening over de rubriek Netwerken. Zijn er dingen die u mist, of die u juist goed vindt? Laat het hier weten.
 • José Pauty schrijft in het artikel Snelgids Netwerken o.a. het volgende;

  Standaard voegt Windows XP geen wachtwoorden toe. Het is veiliger om dat wel te doen. Maak voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount met wachtwoorden aan.

  Mijn vraag, waarom is het in een thuisnetwerk veiliger om met wachtwoorden te gaan werken?
  In een bedrijfsnetwerk o.k. maar THUIS???
  Ik heb 3 computers die alle drie van mij zijn, als ik, of soms één van mijn huisgenoten, van een computer gebruik wil maken dan is het makkelijk maar ook normaal om zonder hindernissen je eigen computer aan te kunnen zetten en in de andere computers te komen, binnenshuis is dat normaal, tenslotte draai je thuis ook niet telkens al je kamers achter je rug opslot. In mijn huis kan ik niet eens al mijn kamers opslot draaien, ik zie niet in waarom ik dat dan wel met mijn computers zou moeten doen.

  Zolang een computer van achteren kennelijk gemakkelijk te benaderen is, is een wachtwoord in een thuissituatie, aan de voorkant, meestal absurd.

  Jack Marotick
 • Geachte heer Marotick,

  Op het moment dat alle computers van uzelf zijn, dan is het gebruik van wachtwoorden misschien wel een beetje téveel van het goede. Dat ben ik met u eens.
  Maar sommige mensen hebben huisgenoten en/of kinderen waarvan ze niet willen dat ze zomaar op de betreffende pc kunnen inloggen. Of in ieder geval niet inhetzelfde gebruikersprofiel. In dat geval biedt het gebruik van een wachtwoord uitkomst.

  Er is mogelijk nog een andere reden waarom een wachtwoord gewenst is, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog aan het uitzoeken ben. Uit eigen ervaring ben ik erachter gekomen dat sommige van de pc's in mijn netwerk thuis (altijd degenen zonder wachtwoord) soms problemen hebben met het verkrijgen van toegang tot mijn andere systemen. Aanvankelijk legde ik geen verband. Tot ik ergens op internet las dat inderdaad Windows-configuraties mét inlog maar zónder wachtwoord de toegang tot gedeelde mappen ontzegt kan worden. Wat mij nog niet duidelijk is, is wanneer dit kan optreden en waarom.
  Ik geef toe, met veiligheid heeft dit niets te maken. En het kan blijken slechts een fabeltje te zijn of alleen betrekking te hebben op een situatie die in een thuisnetwerk niet voorkomt. Meer hierover als ik het antwoord heb gevonden.

  Ik dank u voor uw bericht.
 • [quote:c22c8342e2="José Pauty"]Geachte heer Marotick,

  Op het moment dat alle computers van uzelf zijn, dan is het gebruik van wachtwoorden misschien wel een beetje téveel van het goede. Dat ben ik met u eens.
  [/quote:c22c8342e2]

  Hartelijke dank voor uw antwoord.
  Maar helaas is het niet zo dat men zelf mag kiezen wel of geen wachtwoord.
  Op één van mijn computers heb ik (nog) Win XP prof staan en daarmee kan ik zonder WW naar mijn andere computers kijken maar van die andere computers kan ik niet in de computer komen met Win XP
  Ik word gedwongen een WW optegeven.
  Niet alleen maakt windows op deze manier de toegang op mijn eigen computer moeilijk, ik heb ook eens Linux geprobeerd maar het eerste dat gevraagd wordt na de installatie is een WW.
  Sorry als ik mijn TV, radio, stofzuiger, werkkast, agenda of wat dan ook aanzet of open dan kan dat zonder WW en dat hoeft ook niet want op mijn huis zit al een groot slot, maar als ik een computer start dan wil men dat ik inlog met een WW en dat wil ik dus niet want dat vind ik onnodig.
  Ik krijg de indruk dat de softwaremakers te weinig uitgaan van thuissituaties en daar zijn toch ook heel wat M.S. klanten te vinden.

  Jack Marotick
 • Ik ben het gedeeltelijk met u eens. Maar als ik het bekijk vanuit de positie van de software-ontwikkelaars, dan kunnen ze het dus [u:ad131376dd]nooit[/u:ad131376dd] goed doen. Als ze standaard geen wachtwoorden gebruiken, roept iedereen: "foei, wat onveilig!". Doen ze het wel is het: "Getver, wat gebruiksonvriendelijk".

  Het zou mooi zijn als de (thuis)gebruiker achteraf kon besluiten het gebruik van alle wachtwoorden uit te schakelen, zonder dat dat de functionaliteit beïnvloedt.
  [quote:ad131376dd]Maar helaas is het niet zo dat men zelf mag kiezen wel of geen wachtwoord.
  Op één van mijn computers heb ik (nog) Win XP prof staan en daarmee kan ik zonder WW naar mijn andere computers kijken maar van die andere computers kan ik niet in de computer komen met Win XP
  Ik word gedwongen een WW optegeven.[/quote:ad131376dd]Kan het zijn dat op de machine met WinXP Pro het "eenvoudig delen van bestanden" is uitgeschakeld? Dat zou het probleem met de wachtwoorden kunnen verhelpen…

  Overigens is er nog een andere optie. In het programma TweakUI van Microsoft zit een functie waarmee u Windows kan laten opstarten met een vooraf gekozen gebruikersnaam/wachtwoord. U hébt dan wel een complete login, maar hoeft hem tijdens het opstarten niet op te geven.
 • [quote:a50f5ee59e="José Pauty"]Als ze standaard geen wachtwoorden gebruiken, roept iedereen: "foei, wat onveilig!". Doen ze het wel is het: "Getver, wat gebruiksonvriendelijk".
  Het zou mooi zijn als de (thuis)gebruiker achteraf kon besluiten het gebruik van alle wachtwoorden uit te schakelen, zonder dat dat de functionaliteit beïnvloedt.
  [/quote:a50f5ee59e]
  Ik heb GPEDIT gedraaid en alles uitgezet wat ook maar even leek op toegangsrechten en… het werkt, met mijn andere computers kan ik nu in de XP machine komen. Echter als ik een taak laat uitvoeren in Windows XP moet ik eerst een WW opgeven alvorens de taak ook automatisch wordt uitgevoerd, ik heb en wil geen WW dus dat schiet niet op.
  Wie weet hier een oplossing voor?
 • Het draaien van geautomatiseerde taken in Windows XP zonder wachtwoorden is onmogelijk. Ik heb dat zojuist nagekeken op de Microsoft-website.

  Het beste alternatief dat ik kan bedenken is:
  - om het programma TweakUI te downloaden en installeren
  - vervolgens uw account tóch een wachtwoord te geven
  - via TweakUI's autologon automatisch in te loggen op uw account
  - het gekozen wachtwoord in te typen in de Taakplanner

  Of u moet een alternatieve Taakplanner installeren. Ik heb ze niet zelf geprobeerd, maar op Tucows worden verschillende programmaatjes genoemd. Helaas is het allemaal shareware en geen freeware.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.