Vraag & Antwoord

Trashcan

[Maart 2004] Maatwerk voor het MKB: Windows SBS 2003

Anoniem
None
10 antwoorden
 • [b:b5ecefff27]Windows Small Business Server 2003[/b:b5ecefff27]
  Geef hier uw mening over dit verhaal. Vond u het een nuttig artikel? Zijn er dingen die u mist, of die u juist goed vindt? Laat het hier weten.
 • Reclame voor bladsponsor microsoft!
  Waarom geen aandacht voor oen source oplossingen, daar heeft het MKB meer aan dan M$ oplossingen die elk jaar meer geld kosten om ze te blijven gebruiken.

  Ik begin de voortdurende en overal in het blad opduikende M$ gesponsorde infomercials heel vervelend te vinden.
  Naast de M$ rommel is er zoveel goede software te vinden, belicht dat nu eerst eens.
 • Kritiek is niet terecht. Als je goed leest is dit deel 1 van een serie van 3. In deel 2 komen gecombineerde hard- en softwareoplossingen van Campai en Toshiba aan bod, de SuSE MKB-oplossing en Novell Small Business Suite (Heren, mailen is dus niet nodig, hij zit in deel 2!! ;) ). In deel 3 laten we ten slotte zien hoe je met een (Fedora) Linux-download zelfs zelf een MKB-server kunt inrichten, maar of dat ook echt gratis is zoals jij het doet voorkomen en dus de beste oplossing voor het MKB??? Die conclusie ook in deel 3.

  mvrgroet Edmond

  PS 'Bladsponsor Microsoft'. Die gevoeligheid zal allemaal wel maar het is onderhand wel het enige bedrijf dat ik nog wereldwijd op beurzen, in tijdschriften en op websites advertenties zie plaatsen. Misschien tijd dat de rest er weer eens een voorbeeld aan neemt?
 • Maar MS is zelfs zonder al die advertenties juist al zoveel bekend dat met name de gemiddelde consument (en daar valt een directeur voor het mkb ook onder) al gauw niks anders kent.

  Daar kunnen de concurrenten met de beste wil van de wereld niet tegenop, ook al is hun oplossing (met name vanwege het maatwerk) in de praktijk wellicht beter.

  Aan de andere kant ontbreekt het juist in het mkb aan geld voor een echte systeembeheerder, dus laat staan dat er voor een echte Unix/Linux-specialist (die doorgaans veel schaarser & dus duurder zijn!) geld over is.

  Zelf vind ik het vrij gevaarlijk om het netwerkbeheer van welke grote dan ook in de handen te laten van een 'geautomatiseerde' oplossing zoals MS die biedt. De kans dat door luiheid een vals gevoel van veiligheid onstaat is dan IMNSHO zeer groot.

  Ik vraag me zowiezo af wat dit soort software in een hobbyisten-blad doet, maar da's een andere discussie.

  Overigens moet ik toch ietwat lachen om de opmerking over het maximum aantal gebruikers in het begin van het artikel. Net alsof er toch een probleem zit als men over die vorige magische grens van 50 gebruikers heen gaat …

  Ten slotte over die MS-haat van sommigen kan ik alleen maar aan dit denken :
  [img:dda2eef5d0]http://www.penny-arcade.com/images/2002/20020722l.gif[/img:dda2eef5d0]
  (met dank aan Penny Arcade!)
 • [quote:4b1cc96187="JaFO"]Maar MS is zelfs zonder al die advertenties juist al zoveel bekend dat met name de gemiddelde consument (en daar valt een directeur voor het mkb ook onder) al gauw niks anders kent. [/quote:4b1cc96187]

  Daarom kan die directeur de komende 2 nummers alles lezen over alternatieven voor MS Windows Small Business Server die zijn bedrijf ook prima draaiende kunnen houden.

  [quote:4b1cc96187="JaFO"]Aan de andere kant ontbreekt het juist in het mkb aan geld voor een echte systeembeheerder, dus laat staan dat er voor een echte Unix/Linux-specialist (die doorgaans veel schaarser & dus duurder zijn!) geld over is.[/quote:4b1cc96187]

  Afhankelijkheid is inderdaad een grote zorg voor ICT in het MKB. Heb het rondom me meermaals gezien, zowel afhankelijkheid van personen (inderdaad de alwetende en alles oplossende medewerker die ineens vertrekt. Ken er zelfs een die zijn DOS-scriptjes van de server verwijderde op zijn laatste werkdag, terwijl iedereen die gebruikte om als er een nieuwe klant kwam, automatische bepaalde mappen en documenten aan te maken. Ik kon ze gemakkelijk terugzetten vanuit een backup maar het geeft maar aan hoe snel afhankelijkheid ontstaat en ook misbruikt wordt als men dat zelf nodig acht. In dit geval trouwens illegaal want als je tijdens je werk DOS-scriptjes maakt, zijn die van je baas en niet van jou.) maar ook afhankelijkheid van een bepaalde oplossing. De laatste is intrinsiek aan het moeten kiezen van een oplossing, de eerste is te voorkomen danwel te minimaliseren.

  [quote:4b1cc96187="JaFO"]Zelf vind ik het vrij gevaarlijk om het netwerkbeheer van welke grote dan ook in de handen te laten van een 'geautomatiseerde' oplossing zoals MS die biedt. De kans dat door luiheid een vals gevoel van veiligheid onstaat is dan IMNSHO zeer groot.[/quote:4b1cc96187]

  Valt mee denk ik. Alle suites die we bekeken hebben zijn 'zelfkritisch' en bieden goede rapportagefuncties. Door bovendien regelmatig te patchen, automatisch of op vaste momenten valt dit op te lossen. En zonder ICT kan men niet, dus men moet toch iets, en of een all-in oplossing zoals MS Windows Small Business Server of een van de andere oplossingen dan erger is dan een heel park vol servers met verschillende deeloplossingen, placht ik te betwijfelen. Zo weet men tenminste waar alles draait en kan men zich op dat ene systeem richten.

  [quote:4b1cc96187="JaFO"]Ik vraag me zowiezo af wat dit soort software in een hobbyisten-blad doet, maar da's een andere discussie.[/quote:4b1cc96187]

  Computer!Totaal is al lang geen puur hobbyisten blad meer. Het wordt ook bij MKB en zelfs in grootbedrijf goed gelezen. Veel bedrijven hebben gewoon een abonnement. En anderzijds zie je bij de hobbyisten juist de aandacht voor serveroplossingen erg toenemen nu meer en meer mensen thuis breedband hebben en daar ook iets mee willen anders dan alleen downloaden. Voor hen kan het leuk zijn eens met een proefversie van zo een suite aan de slag te gaan of zelfs iets te knutselen.

  [quote:4b1cc96187="JaFO"]Overigens moet ik toch ietwat lachen om de opmerking over het maximum aantal gebruikers in het begin van het artikel. Net alsof er toch een probleem zit als men over die vorige magische grens van 50 gebruikers heen gaat …[/quote:4b1cc96187]

  Ja dat moest ik ook wel. Enerzijds is het natuurlijk een stukje extra rek dat men geeft, anderzijds, vandaar ook de quote van Winni Verhoef van Microsoft, blijft men zelf schermen met die 50 grens. Dit is puur zo een punt waar marketing en techniek elkaar ontmoeten en dan wint meestal de eerste.

  groetjes Edmond
 • [quote:ac63c6c400="Edmond Varwijk"]…Valt mee denk ik. Alle suites die we bekeken hebben zijn 'zelfkritisch' en bieden goede rapportagefuncties. Door bovendien regelmatig te patchen, automatisch of op vaste momenten valt dit op te lossen. En zonder ICT kan men niet, dus men moet toch iets, en of een all-in oplossing zoals MS Windows Small Business Server of een van de andere oplossingen dan erger is dan een heel park vol servers met verschillende deeloplossingen, placht ik te betwijfelen. Zo weet men tenminste waar alles draait en kan men zich op dat ene systeem richten.
  …[/quote:ac63c6c400]
  Maar alles op 1 server betekent ook dat als die het begeeft je meteen met de gebakken peren zit. Gezien het belang dat een netwerk/internet tegenwoordig hebben voor (sommige) bedrijven lijkt me dat niet bepaald gunstig. Nu kun je dat voor een groot deel voorkomen door een service/lease-contract af te sluiten, maar ik betwijfel of er binnen het mkb genoeg verstand/geld zit om dat dan ook te doen.

  Overigens valt dat 'park' van servers volgens mij best mee. Zelfs bij die alles-in-1 pakketten heeft niet ieder bedrijf altijd alle functies nodig.
  Sterker nog … het lijkt me zowiezo veiliger als het bedrijfsnetwerk gewoon per definitie niet gekoppeld zit aan het internet (Valve kan daar van meepraten ;))

  Maar misschien kan jullie 'doe-het-zelf'-artikel daar wat licht op laten schijnen ?
 • [quote:e5a10b318b="JaFO"]Maar alles op 1 server betekent ook dat als die het begeeft je meteen met de gebakken peren zit. Gezien het belang dat een netwerk/internet tegenwoordig hebben voor (sommige) bedrijven lijkt me dat niet bepaald gunstig. [/quote:e5a10b318b]

  Is zeker een andere kant van de medaille. Het zijn allemaal afwegingen die men moet maken. Kanttekening is nog wel dat ik zeker bij goede hardware, weinig uitval bemerk. Ik ken 486's en Pentium Pro servers die nog trouw dienst doen, maar je hebt gelijk met je opmerking.

  [quote:e5a10b318b="JaFO"]Sterker nog … het lijkt me zowiezo veiliger als het bedrijfsnetwerk gewoon per definitie niet gekoppeld zit aan het internet (Valve kan daar van meepraten ;))[/quote:e5a10b318b]

  Ben ik het niet mee eens. Beveiliging is goed te doen en zeker de meeste lokale ICT-leveranciers zijn redelijk kundig met het configureren van een router. Dus daar heb ik wel vertrouwen in. Daarom ook de kanttekening bij ISA-server als beveiligingsoptie in dit pakket, veel bedrijven zullen gewoon een Zywall of Vigor gebruiken, een hardware router met een soort van accesslists en firewalling.

  Wie is trouwens Valve en hoezo "over meepraten". Heb ik iets "leuks" gemist?

  mvrgroet Edmond
 • :hmm: dacht toch dat het ondertussen algemeen bekend was dat hackers bij Valve eind vorig jaar een groot deel van de sources van Half-life 2 hebben gestolen.
  In het games-forum is er beslist nog wat meer info over te vinden.
  // —
 • [quote:f62422f772]Wat kost Small Business Server 2003?[/quote:f62422f772]

  Zie de laatste pagina van de insert :P
 • fantastisch artikel :lol:
  Ik weet niet of het nog steeds kan, maar eerst kon je van de MS site win2003 downen (Enteprise Edition, 180 day trial). En je kon een tijd geleden (via ms.nl) MS Office System 2003 pakket bestellen met o.a. win2003, sharepoint services, offices 2003, exchange enz. Leuk om in t blad te zetten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.