Vraag & Antwoord

Trashcan

[mei 2004] Veilig draadloos

Anoniem
r_jansen86
5 antwoorden
 • "Draadloze netwerken zijn enorm handig. Het scheelt u niet alleen een boel kabels, maar u kunt ook onderweg gebruikmaken van de internetverbindingen die anderen u aanbieden. Helaas ligt daar tevens het gevaar van draadloze verbindingen: iedereen binnen het bereik van het netwerk kan er in principe op inloggen, of meeluisteren. Tenzij u maatregelen neemt. Wij laten u zien wat u kunt doen om uw draadloze netwerk zo veilig mogelijk te maken."

  Dit artikel kunt u als PDF downloaden in onze Shop.
 • [quote:65c635bd56="Redactie Computer!Totaal"]" Helaas ligt daar tevens het gevaar van draadloze verbindingen: iedereen binnen het bereik van het netwerk kan er in principe op inloggen, of meeluisteren.
  [/quote:65c635bd56]

  In het artikel wordt gewaarschuwd om het draadloze internet/netwerk goed te beveiligen.
  Waarom, vraag ik mij af?
  Als we overal het internet gedeelte van de WiFi draadloze netwerk open laten staan dan heeft Nederland ook overal internet. In iedere straat is dan wel een "HOTSPOT" te vinden. Ik vind het niet erg als iemand via mijn adsl van internet gebruik maakt, goed het moet niet te gek worden maar als één van mijn buren of een toevallige passant een keer wat internet of zijn mail via mij leest. Geen probleem.
  Een ander punt is dat men niet verder in mijn computer moet kunnen graven daartoe heb ik de toegang tot mijn gedeelde mappen beveiligd met een wachtwoord. Ik merk wel of dat afdoende is.
  Het zou fantastisch zijn als alle "draadlozen" Nederland eerder internet dekkend hebben gekregen dan de KPN.
  Misschien iets voor Computer Totaal om daar een voortrekkersrol in te vervullen?
  Groeten
  Jack Marotick
  Hotspot Bies Huizen
 • Uw voorstel klinkt prachtig, maar u moet u wel beseffen dat het veiligheidsrisico dat aan een draadloze verbinding kleeft aanzienlijk hoger is dan het risico dat internetgebruik met zich meebrengt, simpelweg doordat de draadloze verbinding minder goed te beveiligen is. Op dit moment is het risico nog relatief beperkt (zij het niet te onderschatten), maar zeker als straks een landelijk dekkend HotSpotnetwerk zou ontstaan, mag u aannemen dat het risico in hoog tempo toeneemt, simpelweg doordat het voor kwaadwillenden meer mogelijkheden biedt dan de normale internetverbindingen.

  Als u zeker weet dat de informatie die u draadloos verstuurt geen (grote) geheimen bevat en de informatie op uw netwerk best door anderen bekeken mag worden, als u dus geen gebruikmaakt van telebankieren of internetwinkelen en er geen moeite mee hebt dat anderen uw wachtwoorden voor bijvoorbeeld e-mail, chatsites, ledenpagina's etc te weten komen en zo bijvoorbeeld uit uw naam en vanaf uw systeem handelingen gaan verrichten, als het u weinig kan schelen dat anderen uw privé-correspondentie en werk-gerelateerde informatie lezen, als u er geen probleem mee hebt om zo nu en dan uw systeem middels een image te herstellen omdat het geïnfecteerd of beschadigd is, als u bereid bent het risico te lopen dat uw provider u aanspreekt wegens overschreiden van uw datalimiet, of dat uw verbinding wordt misbruikt voor massa-marketing, DDOS-attacks of malware-verspreiding, dan kunt u inderdaad een open wifi-verbinding aanbieden aan iedereen die met zijn laptop in uw buurt komt. Zo niet, dan is beveiliging toch echt belangrijk.

  Natuurlijk heeft het geen zin om door angst gedreven als een kluizenaar te gaan leven, en loopt u altíjd een zeker risico als u een computerverbinding legt, maar moet dat risico niet overdreven worden. Maar wat u voorstelt is een fiets zonder slot in Amsterdam plaatsen, omdat u het een mooie gedachte vindt dat iedereen zijn fiets deelt. Die gedachte is zeker mooi, maar helaas wijst de praktijk uit dat er zo veel mensen met andere ideeën rondlopen dat u waarschijnlijk met lege handen en een illusie armer achterblijft. Wij adviseren liever een goed slot.
 • [quote:1915f33cb5][Als u zeker weet dat de informatie die u draadloos verstuurt geen (grote) geheimen bevat en de informatie op uw netwerk best door anderen bekeken mag worden, etc.[/quote:1915f33cb5]
  Hallo, sorry maar als ik mijn computers uit heb staan dan denk ik dat ik sowieso geen last heb van de door u genoemde problemen.
  Alleen Internet is in de lucht en daar gaat het mij om.
  En mijn computers staan vaak uit. Echter, niet leden van mijn netwerk moeten op de 1 of andere manier geweerd worden van mijn gedeelde mappen, die moeten wel op slot. Maar hoe? (het windows netwerkwachtwoord???)
  De coderingen werken meteen op alles, Internet en Netwerk

  Om een vergelijk te maken; ik zet mijn fiets in Amsterdam opslot aan een andere fiets, kunnen we allebei niet weg. Maar het is wel heel veilig.

  Jack Marotick
  Hotspot Bies Huizen
 • [quote:a727b8577a="marotick"][quoteAlleen Internet is in de lucht en daar gaat het mij om.
  [/quote:a727b8577a]

  zie
  http://www.amsterdam-wireless.nl/oost/moin.cgi/FolDer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.