Vraag & Antwoord

Trashcan

[juli/aug 2004] 9 voedingen voor een stabiel systeem

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Grafische kaarten en processors krijgen steeds meer transistors die op hogere snelheden moeten werken. Als de computervoeding niet in staat is de gevraagde energie te leveren, ontstaat een onstabiele computer. Tijd voor een zwaardere voeding, maar welke?

  Bijbehorende links:

  Antec True Control
  SilentMaxx FL-350 PCS
  Zalman ZM400B-APS
  Levicom VP500B.BL
  Nexus NS-3500
  Fortron Aurora
  Enermax EG851AX-VH
  Thermaltake Purepower 480W
  Tagan 480W
 • jammer dat de Tagan 480 Watt niet werkte met jullie Aopen moederbord , helaas ..
  \ heb hem 4 dagen geleden besteld , misschien morgen binnen :)
 • Ik heb de 380w versie van de Tagan, heerlijk stil en stabiel :)

  Ik vermoed dat die voeding hoge ogen had gescoord, als hij het gedaan had, zeker gezien de prijs.

  maar ja, het is weer duidelijk dat je geen aopen moederborden moet kopen :roll:
 • Aopen mobo's zijn zo'n beetje de beste die er zijn…..
  Een beetje simpele redenering..
 • Een heel aardig artikel.

  Ik vraag me alleen af waarom er gekozen is voor de Antec True Control (met dat in het artikel bekritiseerde frontpaneel) en niet voor de Antec True Power. Deze mist alleen de regelknopjes, maar is verder gelijk (en ook nog wat goedkoper).

  De meeste mensen zullen immers geen behoefte hebben aan het afregelen van de voedingsspanning (waar je dan eigenlijk toch ook op z'n minst een gecalibreerde voltmeter voor nodig hebt).

  Opmerkelijk ook dat bij de "voedingsspecificaties voor high-end pc", afkomstig van AMD, als processor een Intel Pentium 4 wordt vermeld. Is dat serieus van AMD afkomstig? :-?
 • Ik heb Antec om een voeding gevraagd en zijn hebben de True Control gestuurd.

  Het test systeem had een P4.
 • Wat ik mij afvraag is of er bewust gekozen is voor de merken die er zijn getest.

  Want ik mis toch wel een paar merken die toch heel verkocht worden en waar de discussie of ze nou wel of niet goed zijn toch aardig op gang is.
  Dit zou de gelegenheid zijn geweest om die voedingen ook mee te nemen in deze test.

  Ik doel hiermee natuurlijk op de merken LC Power en dan vooral het merk Q-Tec dit zijn voedingen die mijns inziens erg veel worden verkocht aan de hobbyïsten onder ons daar ze erg betaalbaar zijn gebleken (en ja mijzelf inbegrepen die voor zijn hobby toch wel elk dubbeltje omdraait).

  Ik hoop zeker, gezien de waardering van dit artikel, dat er nog een keer een test word gedaan en dan ook met de meer gangbare merken voor de normale mens. :wink:
 • Levicom, Nexus, Antec, Enermax, Thermaltake, SilentMax, Zalman zijn toch bekende merken….. Daarbij zijn er ook goedkope merken getest. Ik heb ervoor gekozen om ook wat onbekend spul bij de test te betrekken. Bovendien probeer ik ook de casemodder, de koopjes jager en de poweruser bij het artikel te betrekken. En dat is met deze selectie goed gelukt.
  Het is niet mogelijk om iedereen tevreden te houden en dat streef ik ook niet na. Het artikel laat duidelijk de verschillen zien tussen goedkope voedingen en de duurdere tot allerduurste modellen. Zoals ook al gezegt in het artikel zegt de prijs wat over de prestaties die in de meeste gevallen met de kwaliteit evenredig is. Waar de fantastische Q-tec voedingen zich dan bevinden laat zich raden.
 • Ik doelde dus inderdaad op Q-Tec daar dit merk toch heel veel verkocht word en ik toch nieuwsgierig was naar de testresultaten van dit merk (want er wordt toch heel veel over gepraat op de verschillende fora, dat b.v. de specs niet kloppen e.d.).
  Ook het merk LC Power is een van de veel goedkopere merken die er in bepaalde internettest behoorlijk goed van af komt. En aangezien wij Nederlanders zijn gaan wij vaak toch voor het goedkoopst (cq. het meeste waar voor je geld ;-) ).

  [i:4d78615401][size=9:4d78615401]Deze LC Power LC6550 heb ik pasgeleden dan ook zelf aangeschaft naar aanleiding van de diverse tests bij airbrushtower.de voor ongeveer 25 euro en incl. verzendkosten ongeveer 35 euro.[/size:4d78615401][/i:4d78615401]
 • Mijn opmerking over aopen is natuurlijk een geintje, hoewel ik niet het risico ga nemen, omdat ik een Tagan heb ;)

  Wel leuk vind ik de Energie tabel, afkomstig van AMD en de lijst begint met een P4 ;) (wist trouwens niet dat geheugen zoveel stroom trekt)
 • Teruggekomen van vakantie verslond ik meteen C!T, nr 7/8. Als analoog) elektronicus viel me meteen een aantal slippers op in de test van 9
  voedingen. Om met een kleintje te beginnen: Boven het tabelletje op blz. 87 staat "Energie", dat moet echter "Vermogen" zijn. Het verschil tussen die twee is nogal groot. Energie meet je in Wattuur of kiloWattuur, vandaar "Energieleveranciers" en de kWh-meter in je meterkast. Vermogen wordt uitgedrukt in Watts.
  Verder kan ik me niet voorstellen dat AMD het bewuste tabelletje heeft verstrekt, hoewel ik nog niet op hun site heb gekeken. De processorfabrikanten doen er alles aan om het opgenomen vermogen van hun processoren te beperken. Omdat het heel moeilijk is de stroom binnen de perken te houden, werd al snel de voedingsspanning verlaagd van de aanvankelijk gebruikte 5 V naar 3,3 V en tegenwoordig nog lager (2,8 V?). Als die voedingsspanning zou worden afgeleid van de door de voeding geleverde 12 V, zou dat betekenen dat er op het moederbord (buiten de cpu) een vermogen van ongeveer 300 W aan warmte zou worden ontwikkeld, terwijl ook de 12 V voedingslijn grote stroom zou moeten kunnen leveren. Het is ook in tegenspraak met de belastbaarheid van de voedingen: ze kunnen zonder uitzondering meer dan 25 A bij 3,3 V leveren, terwijl volgens de tabel slechts 3,9 A nodig zou zijn. In de tabel op blz. 89 (test resultaten (wat 1 woord moet zijn) staan de spanningsvariaties vermeld door de CPU-belasting. Een spanning varieert niet als er geen stroom wordt afgenomen.
  Over de ruis op de voedingslijnen: "Veel ruis, zelfs met een low-passfilter van 20 MHz tijdens de meting." Voedingen schakelen op hoogstens 200 kHz. Daarbij ontstaat weliswaar een spektrum dat ver boven de 20 MHz doorloopt, maar de componenten boven 20 MHz hebben geen grote amplitude meer. Het is dus logisch dat een 20 MHz laagdoorlaatfilter wel iets, maar niet veel van de ruis verwijdert.

  "… en de 12V niet echt berekend is op een vermogen vretende component als een grafische kaart." Aangenomen en verwacht mag worden dat alle voedingen bij de aangegeven maximale stroom binnen hun specificaties blijven. Als ze meer moeten leveren dan door de fabrikant aangegeven, door bij voorbeeld de 12 V te zwaar te belasten, is het logisch dat de spanning in elkaar dondert. Om beschadinging te voorkomen zit er een stroombegrenzing in. Dat houdt niet in dat de voeding slecht is, maar dat hij niet geschikt is voor die bepaalde toepassing. Het is net als overklokken: je mag blij zijn als het lukt.

  "Toch zijn de prestaties van de Fortron Aurora zeker niet slecht … vandaar het Prijs/Kwaliteit-kermerk." Ach ja, hij wil alleen niet met een Gigabyte 8KNXP Ultra-moederbord opstarten, maar het is een uitstekende voeding hoor …

  Hierboven heb ik gezegd dat een spanning niet varieert als er geen stroom wordt afgenomen. Dat is niet helemaal waar, er kan namelijk een onderlinge beïnvloeding van de spanningen zijn en daar had dan ook op moeten worden getest.

  Een ander punt is de zogenaamde transient response van de voedingen. Transient response houdt in hoe een voeding reageert op een sprongsgewijze belastingsverandering. Schakelende voedingen hebben per definitie een minder goede transient response. Voor een computervoeding lijkt het me vrij belangrijk dat de spanning bij een sprongsgewijze belastingsvariatie binnen de specificaties blijft. Dat is niet gemeten.
  Een variatie van de netspanning heeft gevolgen voor de uitgangsspanning. Wederom: niet gemeten.

  De 12 V zou zijn gemeten met een nauwkeurigheid van 0,04%. Hoewel dat voor een voltmeter geen al te zware opgave is, lijkt het me voor een
  oscilloscoop een hele klus. Ik zet er dan ook vraagtekens bij, maar niet bij de gemeten spanningsvariaties.

  De test geeft beslist geen goed beeld van de geteste voedingen, hij zegt bijna net zoveel over het gebruikte moederbord. Misschien is het AOpen
  AX4Cmax wel een bijzonder tolerant moederbord dat voedingen accepteert die in sommige opzichten buiten de specificaties vallen, met name wat betreft transient response.
 • [quote:fcf3a4fe74]Verder kan ik me niet voorstellen dat AMD het bewuste tabelletje heeft verstrekt, hoewel ik nog niet op hun site heb gekeken. De processorfabrikanten doen er alles aan om het opgenomen vermogen van hun processoren te beperken. Omdat het heel moeilijk is de stroom binnen de perken te houden, werd al snel de voedingsspanning verlaagd van de aanvankelijk gebruikte 5 V naar 3,3 V en tegenwoordig nog lager (2,8 V?). Als die voedingsspanning zou worden afgeleid van de door de voeding geleverde 12 V, zou dat betekenen dat er op het moederbord (buiten de cpu) een vermogen van ongeveer 300 W aan warmte zou worden ontwikkeld, terwijl ook de 12 V voedingslijn grote stroom zou moeten kunnen leveren.[/quote:fcf3a4fe74]

  Moderne processors krijgen een voedingsspanning van rond de 1,5V. De voornaamste reden dat het voltage steeds verlaagd werd is dat de kleiner wordende transistors geen hogere spanningen overleven. Het is zelfs zo dat Intel en AMD pas sinds kort rekening houden met het energieverbruik van hun producten.
  Voor de lancering van Pentium 4 kregen processors hun vermogen van de 5V lijn, net als verscheidene andere apparaten. Toen de ATX voedings specificaties werden opgesteld was dit geen probleem, omdat de processors nog niet veel vermogen nodig hadden. Maar krachtiger processors als de Athlon betekenden dat de druk op de 5V lijn steeds groter werd en dat gaf moeilijkheden voor de andere apparaten die dezelfde lijn gebruikten. Vandaar de ATX 2.03 specificatie, met een aparte 12V lijn voor de Pentium 4.
  Ik herinner me specificaties voor moederborden met de eis dat de processor van ogeveer 70A moet kunnen worden voorzien.
 • Zoals in het artikel staat vermeld zijn de variaties gemeten onder bepaalde "belastingen". belastingen is in deze zin; het uitvoeren van taken door de PC. Op dat moment loopt er dus stroom omdat de HDD, CPU of de grafische kaarten 100% belast wordt, hierdoor varieert de spanning. Je kunt het daar niet mee eens zijn of als onzin verklaren, maar de scoopbeelden tonen daarvan het bewijs. Ik wil daar verder ook niet op ingaan.

  Ik geef aan dat er problemen kunnen ontstaan tussen moederbord en voeding. Dat is een gegeven dat op kan treden. Dat heeft helemaal niets te maken met het feit dat een product slecht is. Dat heet incompatibiliteit, dat is wat anders dan een slecht product afleveren. Bovendien kan dit gecorrigeerd worden door de BIOS van het moederbord aan te passen. Je zou ook kunnen zeggen het moederbord is slecht want hij doet het niet met de Fortron voeding. Het is dus een conclusie trekken uit te weinig gegevens, waardoor je een verkeerde conclusie trekt.

  Wij hadden een digitale scoop waarmee we de beelden konden vergroten. Zoals in het artikel vermeld hebben we met de cursor functie deze waarden kunnen meten, welke ruimschoots binnen de toleranties vielen van de scoop. Je kunt dit nakijken door de betreffende scoop via internet even te bekijken op de website van yokogawa.
 • ik heb de ZM400B-APS gekocht omdat hij goed uit jullie test kwam…
  hij is lekker stil en voeding blijft stabiel alleen als ik een spel ga spelen dan wordt het erg warm in mijn pc . En de cpu wordt dan 49/50 graden..
  wat eerst altijd rond de 35 lag met mijn oude voeding… heb ik misschien het verkeerd aangesloten of is dat normaal dat de ZM400B-APS zo warm wordt? :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.