Vraag & Antwoord

Trashcan

[sept 2004] Redactioneel: Internetgegevens bewaren is zot

Anoniem
None
21 antwoorden
 • [b:785dd60941]Internetgegevens bewaren is zot[/b:785dd60941]
  In het Europees parlement is eind april een voorstel gedaan om al het telefoon- en internetverkeer van inwoners van de Europese Unie (450 miljoen mensen) minimaal een jaar te bewaren. Dit voorstel komt van Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Onze regering, op dit moment voorzitter van de EU, is het daarmee eens en wil het met voorrang behandelen. In 2007 moet de hele boel actief zijn.
  De reden dat men de verkeersgegevens van het telefoon- en internetverkeer wil bewaren is het toverwoord van de laatste jaren: terrorismebestrijding. Natuurlijk is het bestrijden van terrorisme erg belangrijk. Het is alleen de vraag of de voordelen van de wetenschap wie wanneer welke internetsite heeft bezocht of welk e-mailtje heeft gestuurd opwegen tegen de nadelen. Aan het voorstel hangt namelijk een enorme prijskaart, het grijpt diep in op uw privacy en aan de effectiviteit kunt u serieus twijfelen.
  Eerst over de kosten: de gegevens moeten op een dusdanige manier worden opgeslagen dat ze makkelijk (en snel) te doorzoeken zijn. Aangezien het internetverkeer exponentieel stijgt, zullen de logbestanden dat ook doen. Een hele ruwe schatting levert al snel tienduizenden terabytes op. Voor uw begrip: 10.000 terabyte is 40.000 harde schijven van 250GB. En dat is maar een fractie van de kosten. Denk er een hanteerbaar systeem, een infrastructuur en bijbehorende overhead bij, en u begrijpt dat we het hebben over vele miljarden, die voor rekening komen van de betrokken bedrijven en de nationale overheden. In het ontwerp-kaderbesluit (nr. 8958/04) van het Nederlandse Ministerie van Justitie staat immers duidelijk: “Consequenties voor de EU-begroting: Geen”. De consequenties voor de kosten voor internetverkeer laten zich raden.
  Maar stel dat die kosten overkomelijk zijn, dan is er altijd nog het punt Privacy. Bits of Freedom, een organisatie die zich sterk maakt voor de digitale burgerrechten: “Door gegevens op te slaan van iedereen die elektronisch communiceert, wordt een belangrijk principe losgelaten, namelijk dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Met deze maatregel slaat Europa een fundamenteel andere weg in bij de opsporing van de misdaad; van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers.”
  Ten slotte is het nog maar de vraag of de maatregel daadwerkelijk kan helpen bij terrorismebestrijding. Zo is volkomen onduidelijk hoe uit de enorme gegevensbrei aanwijzingen voor terrorisme gefilterd kunnen worden. Een speld in een hooiberg is er niets bij. Zeker als een beetje slimme terrorist zich van code bedient, lijkt het een vrijwel onmogelijke opgave. En als het al doenbaar is, hoe groot is dan de kans dat terrorisme of andere staatsgevaarlijke praktijken bijtijds worden gezien? Zolang daar niets over bekend is, lijkt het zacht gezegd voorbarig dergelijke drakonische maatregelen te nemen.
  Vanwege de hoge kosten, de inbreuk op onze privacy en het twijfelachtige rendement is het bewaren van de verkeersgegevens een prestigieus maar zot idee.

  Jeroen de Jager, hardwareredacteur Computer!Totaal

  Ontwerp-kaderbesluit 8958/04
 • Ik heb niet echt iets toe te voegen maar wilde alleen ff kwijt dat ik het eens ben met deze stelling. Want wat is kostbaarder dan je eigen privacy? Tenminste, zo denk ik erover. Wordt dat dan ook al van je afgenomen? En wie moet dit allemaal weer gaan betalen? En het lijkt mij ook onmogelijk om deze gigantisch hoeveelheid informatie in de gaten te houdeen en door te spitten. Echt een bizar idee gewoon.
 • Het lijkt mij het beste als ze wereldwijd of landelijke gezien gewoon werken aan een filter systeem zoals ook het geval is in Amerika. Daar worden emails, telefoongesprekken en andere vormen van communicatie opgeslagen aan de hand van ingevoerde keywords en andere kenmerken. Lijkt me een veel logische manier van werken in plaats van domweg alles opslaan.

  Over de kosten wil ik nog wel wat twijfelen. Uiteraard zullen er kosten gemaakt worden maar ISP's en het rijk verdienen ook niet niks. Het is een andere discussiepunt dat het geld veel beter besteed kan worden.
 • Belachelijk vindt ik dit: het is geldverspilling en kost privacy.

  Al die terrorismebestrijding gaat ten koste van privacy, zie ook de USA Patriot Wet.

  We hebben alleen onszelf ermee, niet de terroristen want die omzeilen het toch wel weer, bijvoorbeeld door hun berichten te coderen.

  Dus: DIT PLAN KAN DIRECT DE PRULLEBAK IN!
 • [quote:d52781f672]Het lijkt mij het beste als ze wereldwijd of landelijke gezien gewoon werken aan een filter systeem zoals ook het geval is in Amerika. Daar worden emails, telefoongesprekken en andere vormen van communicatie opgeslagen aan de hand van ingevoerde keywords en andere kenmerken. Lijkt me een veel logische manier van werken in plaats van domweg alles opslaan. [/quote:d52781f672]

  Ook dit werkt niet. Simpele code (sinaasappel is bom) is al voldoende om dat systeem om zeep te helpen.

  Ik weinig toe te voegen aan de argumenten van de redactie waar ik volledig achter sta. Wel is het typisch Nederlands om de privacy zo hoog aan te slaan. Niet dat ik daar niet op gesteld ben maar het is redelijk eenvoudig om gegevens van mensen te achterhalen wat ze door hun eigen slordigheid laten rondslingeren. Rommel maar eens tussen het oud papier en zie maar eens wat je vind. (tip versnipper gevoelige gegevens altijd over verschillende zendingen).

  Het geld dat een dergelijk systeem zal gaan kosten kan beter besteedt worden om terrorisme anders aan te pakken (denk aan armoede bestrijding, voorlichting, niet op technologie gebaseerde inlichtingen diensten).

  Is het niet mogelijk om een petitie te gaan maken om de verontrusting van burgers kenbaar te maken op dit gebied? Of om een open discussie aan te gaan met parlementariërs?
 • Ik ben het volkomen eens met de redactie. Waar haalt de EU deze zotte gedachte vandaan?
  Je kunt beter je energie steken in andere Europese perikelen, zoals het terugdringen van de werkloosheid en de inflatie.
  Opslaan van alle gegevens heeft geen enkele zin en is ook een behoorlijke inbreuk op de privacy. Bovendien kunnen deze gegevens juist in verkeerde handen vallen.
  Een dringend advies, handel adequaat bij terroristische dreiginging. Informeer de pers dus even niet. In mijn ogen richt de pers meer kwaad aan, als alle terroristen.
  Waar halen ze het vandaan!! :(
 • Ik heb er maar 1 antwoord op en dat is WE MOETEN UIT DE EU.
  Sinds we daarin zitten zijn we er alleen maar op achteruit gegaan.
  We zijn nu net kuddedieren, alles wat andere landen verzinnen MOETEN we meebetalen of aan meedoen.
  Hoe zit het met het recht van DE NEDERLANDER.
  Lekker korten in de gezondheidszorg en op scholen, alle premies zoals pensioen, ziekenfonds, AOW en WAO omhoog,
  En wat blijkt weer er is altijd wel weer een DEBIEL die iets nieuws verzint wat ons klauwen met geld gaat kosten.
  OOIT GEHOORD VAN "OVER DE BALK".
  Nu dit is weer zo een voorbeeld dat in dat programma eindigt, hetzelfde als het kwartje van KOK, onnodig geld weggooierij.
  Ik vind dus duidelijk dat ik recht heb op Privacy en dat de Nederlandse regering ( of de EU ) niet mag controleren met wie ik praat en wanneer. (tenzij zij denken dat ik iets misdadig gedaan heb en daar toestemming voor hebben van de officier van justitie of een rechter).

  Ik hoop dat er weer eens een goede partij opstaat die opkomt voor het recht van de bevolking van dit land.
 • Als 't toch bewaard moet worden, laten de providers 't dan dagelijks overblazen naar servers van de overheid, waarna ze 't zelf vrolijk kunnen deleten.
  Dan zijn we snel van dat gedoe af, want zoveel opslagruimte zullen ze vast niet aanmaken.
  En laten we hopen dat er een paar wormen bij hullie aktief worden ! :evil:
 • Weer een uitbreiding van de bureaucratie! Met zulke hoge kosten, volkomen inefficient, ontwrichten we weer een deeltje van onze samenleving. Wat zullen de terroristen (wie dat dan ook mogen zijn) in hun handen wrijven!
 • Je kunt je ook afvragen hoeveel zin dit heeft, als je geen bandopnames maakt van alle telefoongesprekken die mensen voeren. Of niet alle brieven onder de kopiëermachine doorhaalt. Of geen volledig cameratoezicht, overal en altijd, van iedereen…
 • Hmmmz, tja… nix toe te voegen aan bovenstaande reacties. Ben het (net als het overgrote deel van nederland denk ik) erover eens dat dit duidelijk een stap te ver is.
 • [quote:5bf3083684="Nietsdoen"]Als 't toch bewaard moet worden, laten de providers 't dan dagelijks overblazen naar servers van de overheid, waarna ze 't zelf vrolijk kunnen deleten.
  Dan zijn we snel van dat gedoe af, want zoveel opslagruimte zullen ze vast niet aanmaken.
  En laten we hopen dat er een paar wormen bij hullie aktief worden ! :evil:[/quote:5bf3083684]
  Ik bedacht me dat ik ze dan ook kopïeën van mijn gewone mail (post heet dat) zal moeten toesturen.
  [u:5bf3083684][i:5bf3083684][b:5bf3083684]Misschien dat Big Brother beter zelf alle email en snailmail kan ontvangen en doorsturen?[/b:5bf3083684][/i:5bf3083684][/u:5bf3083684] :evil:
 • @ Nietsdoen
  Ik zou zeggen, nog wat royaler:
  Indien het rijk zo graag alles wil bewaren, moeten ze inderdaad zelf maar provider worden.
  Iedere nederlandse ingezetene krijgt gratis accounts en breedbandaansluiting :wink:
 • Die kans (dat de overheid provider wordt) acht ik toch vrij klein, aangezien ze zo'n beetje alle publieke onderdelen (energie-voorziening, post, telefoon, openbaar vervoer) in de verkoop gegooid hebben …

  Je hoeft maar naar het mislukken van de 'Kenniswijk' en het gedonder in het onderwijs te kijken om te zien wat ze daar in Den Haag van weten te bakken.
  // —

  Ik vraag me eigenlijk af of die lui die dit soort 'maatregelen' bedenken wel enig idee hebben van de hoeveelheden informatie die over internet verstuurd wordt ?

  Of denken ze dat ze straks ff 'Google' kunnen gebruiken om informatie over een geplande aanslag terug te kunnen vinden voordat ie gebeurt ???
  Ik vermoed dat ze ook het nut van de 'informatie' onderschatten.

  Kijk maar eens naar de aanslag op het WTC of Pearl Harbor in WW2.
  Achteraf is bij beiden duidelijk geworden dat men in principe genoeg aanwijzingen had om maatregelen te nemen, maar degenen die de informatie op 'waarde' moesten beoordelen maakten 'toevallig' een foutje …
 • Niet sprekend voor Computer!Totaal, maar ik denk dat dit voorstel het gevolg is van een enorme onkunde van politici als het gaat om IT. Voeg daarbij dat een groot deel van het publiek ook niet beter weet…

  Uiteindelijk zal er niets bruikbaars van terechtkomen. De kosten en technische problemen zijn enorm, terwijl de politieke wil voor een dergelijk "Manhattan project" ontbreekt.
 • Kan ook nog wel eens een grote beveiligingsnachtmerrie worden. Degene die toegang heeft tot de gegevens, kan daar bijvoorbeeld ook creditcard gegevens uit vissen. Het systeem zal toch redelijk algemeen toegankelijk moeten zijn, voor diverse overheidsdiensten, ook internationaal. Hoe denkt men dat uberhaupt te beveiligen?

  Men zal ook echt alles moeten bewaren. Als iemand een film download van een paar GB, met daarin middels hagiografie gecodeerde data, dan zal men toch die hele film moeten hebben.
 • [quote:63c500ab4b="egslim"]Niet sprekend voor Computer!Totaal, maar ik denk dat dit voorstel het gevolg is van een enorme onkunde van politici als het gaat om IT. [/quote:63c500ab4b]
  daar heeft men toch tegenwoordig lobbyisten voor om ze voor te liegen *eh* lichten over de verschillende problemen/items waar de heren politici zelf geen verstand van (willen/kunnen) hebben ?

  [quote:63c500ab4b]Voeg daarbij dat een groot deel van het publiek ook niet beter weet…[/quote:63c500ab4b]
  tja, we hebben politici 'bedacht' zodat het grote publiek zich juist met dit soort spul niet hoeft te bemoeien. (helaas houden de heren zichzelf in stand …. )

  [quote:63c500ab4b]
  Uiteindelijk zal er niets bruikbaars van terechtkomen.
  … [/quote:63c500ab4b]
  och … uit zo'n onzin als de wens om als eerste op de maan te landen zijn ook heel wat bruikbare zaken gekomen.
  Dus echt nutteloos zal het niet zijn, maar efficient lijkt het me in ieder geval nooit.

  Het grootste probleem is IMHO niet zozeer de omvang van het project, maar het feit dat zowel politici als bedrijfsleven voor een halve euro-cent op de eerste rang willen zitten.
 • Als dit doorgang vindt, is het dan niet mogelijk om een progseltje te schrijven dat massaal random gegevens aanmaakt met 'verdachte' woorden als 'car-bomb', 'terrorist attack', 'Allah(!)' etc. en dit het internet opgooit. Zo kan iedereen die zijn privacy hoog acht en een flink brede connectie heeft het internet volspuien met waardeloze informatie. Als dit massaal gedaan wordt dan is elk opslagmedium dat ze zouden verzinnen in no-time vol en bovendien onbruikbaar door de gigantische hoeveelheid 'verdachte' maar waardeloze informatie. Dan lijkt het me dat ze het snel opgeven… 8)

  Misschien een beetje een recalcitrante gedachte van me… :roll:
 • K ben t eens met de stelling. Wat k me echter afvraag, wat nu als we in verwegistan oid een proxieserver neerzetten en daar gebruik van gaan maken…dan zien ze alleen het verkeer van ons naar die ene proxieserver, dus ze weten nog niets…..

  Verder vraag ik me af of ze dit niet alleen maar doen om banen te creeren, iedere dorpsgek kan inzien dat dit zo niet gaat werken.
 • Wat er als dit doorgaat hooguit gebeurt is:
  Kleine domme misdadigers worden gepakt en vervolgens vrijgelaten wegens vormfout of celllengebrek.
  De grote jongens zorgen wel voor niet kraakbare codes die worden verwerkt in een onschuldig lijkend verhaaltje.
  Of als ze echt slim zijn zenden ze gecodeerde boodschappen met korte golfzenders [die dingen zijn redlijk mobiel en als onze lieve heer bestaat is hij de enige die weet waar de ontvanger zit.
  "Scrambled (mobile) telephones" zal denk ik ook tot mogelijkheden behoren.
  Misschien wordt de al oude postduif in ere hersteld.
  Reken er in ieder geval maar op dat men in staat is geheime boodschappen te blijven doorgeven zonder dat onze "superintelligente" A.I.D. e.d. er achter komen. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.