Vraag & Antwoord

Trashcan

[dec 2004] Alle dual layer dvd-branders getest

Anoniem
None
34 antwoorden
 • Op een dvd-schijfje paste tot voor kort 'maar' 4,5GB aan gegevens. Tegenwoordig kunt u twee lagen op een dvd beschrijven, waardoor de capaciteit is verdubbeld tot zo'n 8GB. Wij hebben voor u alle vijftien dual layer dvd-branders getest die beschikbaar zijn in Nederland.
 • Ik vind het een artikel van weinig waarde.
  Wat is het nu om te weten op welke snelheid één dvd en één cd wordt gebrand? Geen info over het merk van de dvd of cd, geen info over de mediacode, geen info over de firmware-versie waarmee de branders waren uitgerust, geen info of de dvd uberhaupt leesbaar was nadat hij gebrand was, geen info over de kwaliteit waarmee hij gebrand was, geen info over de leesbaarheid in stand-alone dvd spelers (vooral oudere willen nog wel eens kieskeurig zijn). Kortom een snelheids wedstrijdje en van geen tot weinig nut.

  Diverse branders zijn ook gebaseerd op een ander, bv de asus op de pioneer en de msi op de benq, niets over gezegd.

  Ik heb het blad op mijn werk liggen, zal morgen het nog eens nalezen en de rest melden. 8)
 • Ik kan aan de opmerkingen van hjs eigenlijk niks meer toevoegen.

  Pure snelheidstesten zijn echt niet meer van deze tijd.
  Iets dat zeker ook getest had moeten worden was het pure leesgedrag van de branders.
  Het laatste wat je als gebruiker wil is dat een audio-'cd' met een van de diverse kopieer-'beveiligingen' geweigerd worden.
  Ook de diverse 'beveiligingen' van software maken steeds vaker melding van het feit dat ze niet (goed) samenwerken met cd/dvd-branders.

  Aangezien de uitgevers hierover blijven zwijgen (of nog erger het gebruik van branders & bijbehorende software per definitie onmogelijk maken) zou dat een veel waardevollere test hebben opgeleverd dan een test die bepaald welke brander het snelst een nieuwe onderzetter opgewarmd heeft.

  Zowel http://www.cdrinfo.com/ als C't hebben hier betere reviews opgeleverd.
 • Ik heb het zeker niet goed gelezen dan want ik dacht te begrijpen dat van het huidige aanbod de Benq DVD recorder een goede aankoop zou zijn. Was ook werkelijk van plan er een te kopen maar misschien moet ik maar wachten tot er een 'echte' test komt.
 • [quote:b5e75454a6="van"]Ik heb het zeker niet goed gelezen dan want ik dacht te begrijpen dat van het huidige aanbod de Benq DVD recorder een goede aankoop zou zijn. Was ook werkelijk van plan er een te kopen maar misschien moet ik maar wachten tot er een 'echte' test komt.[/quote:b5e75454a6]Die BenQ is een prima brander; lees er de diverse, uitgebreide internet reviews maar op na. Het gaat meer over het feit dat ie op basis van "onvolledige testcriteria" als beste uit de bus komt zeg maar.
 • [quote:bc459f7729="van"]Ik heb het zeker niet goed gelezen dan want ik dacht te begrijpen dat van het huidige aanbod de Benq DVD recorder een goede aankoop zou zijn. Was ook werkelijk van plan er een te kopen maar misschien moet ik maar wachten tot er een 'echte' test komt.[/quote:bc459f7729]

  De benq is zonder meer een hele goede brander, ik heb hem zelf.
  Het is gaat niet om de uitkomst maar de manier van testen, zoals Captain_Kansloos ook al zegt ;)
  Wil je er software bij, binnenkort komt de BenQ 1620 Pro uit, die wordt geleverd met Nero waar nu Sonic met de retail wordt meegeleverd

  Dat is trouwens wel een goed punt, de BenQ is een uitmuntende brander op +R media, voor -R media is hij echter minder geschikt. Lees je ook niks over terug in deze test.
 • Ik ben het helemaal met bovenstaande punten eens. De BenQ wordt geprezen om de compatibiliteit met andere dvd-spelers. Welke spelers, hoe staat het met de compatibiliteit van andere branders en met welke media?

  Ik heb zelf de 16-speed Philips (PBDV1640) brander. Deze wordt standaard geleverd met firmware P2.0 (retail, DVDR1640) of B2.0 (bulk, PBDV1640P). Deze geeft ontzettend veel fouten met diverse media (zie hieronder). Inmiddels heb ik met veel pijn en moeite bij Philips een update gekregen (B2.2). De retailversie staat nu op P2.4; als je afhankelijk bent van de bulk-firmware moet je al veel langer op noodzakelijke updates wachten. Fatsoenlijke ondersteuning op de website is er niet voor de bulk-versie. De DVDR1640 wordt nu sinds een week "officieel" op de site ondersteund voor updates.

  Mijn praktijkervaringen zijn zeer slecht met DVD-R en gedeeltelijk goed met DVD+R. Met firmware B2.0 zijn Sony DVD-R 4-speed en Thats's Write DVD-R 4-speed zijn niet te gebruiken (Sony is in dvd-spelers onleesbaar en That's Write is helemaal niet leesbaar). Ik wacht met opnieuw branden tot update B2.4, zonde van al de dure DVD's. Philips DVD+R (8-speed) gaat inmiddels wel goed en Plextor DVD+R (8-speed) zeer goed (B2.2). Oudere CD-RW (4-speed Arita) kan het helemaal niets mee, in ieder geval niet met firmware B2.2.

  Mijn ervaringen zijn dus niet zonder meer positief! Ik hoop dat firmware B2.4 snel beschikbaar komt, voor die tijd ga ik niet meer DVD-R uitproberen.
 • -R moet je helemaal van afblijven eigenlijk met een DVD brander met een philips binnenwerk\loopwerk\ofwatvoorwerkdanook (philips, benq, nu, msi, etc).
  Philips is een van de grote achter het +R gebeuren, dus de -R ondersteuning is minimaal. Ik weet niet of de philips brander bit-setting ondersteund, maar is dat het geval is er helemaal geen noodzaak om -R schijven te gebruiken. Als je een +R dvd nl brand als DVD-ROM is hij 99% compatible met oudere dvd-spelers :)
  Verder heb ik onlangs een that's 4x +R getest en die gaf slechte resultaten met mijn BenQ

  That's 4x +R gebrand op 4X
  [img:eb4702afd2]http://home.zonnet.nl/h.j.smit/check1.jpg[/img:eb4702afd2]


  Platinum 8X @ 12X (dit is veel lekkerder)
  [img:eb4702afd2]http://home.zonnet.nl/h.j.smit/check2.jpg[/img:eb4702afd2]

  max PI fouten bv is 10x zo hoog
 • De bitsetting van de Philips staat standaard op DVD-Rom, zowel voor +R, +R DL als +RW. Om dat aan te passen, kun je op de website van BenQ de BenQ BookType Manager downloaden. Philips zelf biedt daarvoor geen ondersteuning. Als het goed is lukt het met deze link: http://www.benq.nl/ServiceAndSupport/Drivers/drivers.cfm?product=647
 • Als ik wat reviews op cdrinfo.com bekijk krijg ik de indruk dat ik met een NEC 3500A beter af ben.
 • [quote:ba316b7060="van"]Als ik wat reviews op cdrinfo.com bekijk krijg ik de indruk dat ik met een NEC 3500A beter af ben.[/quote:ba316b7060]

  Lees ook de reviews op cdrlabs en cdfreaks.com
  en bedenk dat een BenQ 1600\1620 ondertussen ook op 4x dual kan branden (via een officiele firmware update). De nec is een betere keus als je ook -R wil branden en geen behoefte hebt aan bit-setting (kan wel met de nec, maar met on-oficiele firmware).
 • Ik weet niet eens wat [i:c9b9af995e]bit-setting[/i:c9b9af995e] is.
 • [quote:c83aa0a918="van"]Ik weet niet eens wat [i:c83aa0a918]bit-setting[/i:c83aa0a918] is.[/quote:c83aa0a918]

  in het kort een +r branden als dvd-rom waardoor oudere spelers hem wel herkennen als een dvd (en afspelen)
 • Toen ik de omslag las, dacht ik hè hè eindelijk een test met 'alle' Dual-Layer branders.
  Ik ben een fan van Plextor dus ik wilde zien hoe de nieuwe Plextor PX716A 16x het doet tegenover de concurrentie…..
  Ik dus zoeken naar de Plextor brander, maar heb hem tot op heden niet kunnen vinden in deze test.
  Heel erg jammer want Plextor is eigenlijk de Rols Roys, (of beter gezegt) de
  Gianni Romme onder de branders.
 • [quote:08aaeedda2="Sake van Pelt"]Toen ik de omslag las, dacht ik hè hè eindelijk een test met 'alle' Dual-Layer branders.
  Ik ben een fan van Plextor dus ik wilde zien hoe de nieuwe Plextor PX716A 16x het doet tegenover de concurrentie…..
  Ik dus zoeken naar de Plextor brander, maar heb hem tot op heden niet kunnen vinden in deze test.
  Heel erg jammer want Plextor is eigenlijk de Rols Roys, (of beter gezegt) de
  Gianni Romme onder de branders.[/quote:08aaeedda2]

  De plextor is net uit, was een maand uitgesteld dus helaas te laat voor de test. De doorloop tijd van artikels van het blad loopt eerder in de maanden dan in de dagen ;)
 • Ik had anders van andere bladen begrepen dat de Plextor-dvd-branders helemaal niet meer van hetzelfde niveau waren als hun cd-branders ..
  Maar misschien dat het bij die nieuwste beter is.
 • http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=43 voor ervaringen met Plextor. Ook al is plextor beter dan alles op de markt, ze zijn mij te duur ;)
 • Nav de test de Benq gekocht bij Powerline.
  Had eerst een Nec 2500 die on the fly een dvd kopieerde in ongeveer 9 a 10 minuten.
  De Benq daarentegen deed er meer als 17 minuten over! Na retour bij powerline (die overigens de zaak keurig behandelde) werd mij verteld dat on the fly niet aan te bevelen was en dat de brander via de HD prima werkte.
  Vind dit knap waardeloos aangezien mijn Nec het stukken beter doet en heb daarom geld terug gevraagd en zal me niet zo snel meer laten verleiden om een zgn 16 speed te kopen.
 • Kan bijna niet aan de brander liggen zoiets lijkt me.
  Volgens mij is het probleem bij het "on the fly" branden juist de prestatie van het lezen erg van belang !! Als de dvd niet goed gelezen wordt of wat foutjes ontdekt en daardoor terug schakeld naar een lagere snelheid is het logisch dat het geheel langer gaat duren.

  Kan trouwens ook wel door het branden komen, dat de benq nu net die dvd niet lust, en daardoor terug schakeld naar 4speed, en ja dan duurt het langer. (welke dvd heb je gebruikt met welke mediacode)


  Komt trouwens ook wel weinig reaktie's van de schrijver of de redaktie op onze reakties :roll:


  ps. on the fly brand ik nooit, vind het nutteloos, ik laat hem liever eerst op zijn gemak lezen om daarna te branden.
 • Welke writers zijn er compatibel met bit setting en booktype?
  Zelf heb ik nog een btc1008 en daar gaat het mee,
  Ben van plan om een nieuwe schrijver aan te schaffen maar wil graag weten of ik de booktype kan veranderen.
  Ik kan nergens op het net informatie vinden over welke writers er compatibel zijn met nero's booktype.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.