Vraag & Antwoord

Trashcan

[jan 2005] Multibooting: meer besturingssystemen op één pc

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Een ‘multiboot-systeem’ kan handig zijn. U kunt bijvoorbeeld twee verschillende besturingssystemen naast elkaar installeren, maar ook twee verschillende configuraties die specifiek zijn toegesneden op bepaalde toepassingen. In dit praktische artikel laten we u stap voor stap zien hoe u eenvoudig een multiboot-systeem opzet.
 • Ik had gehoopt dat er ook een stukje in stond waarmee ik mijn probleem met een multiboot van WinXP & MCE2005 op twee harde schijven kon oplossen. Zie: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?p=902052
 • Sorry, maar ik vond dit maar een mager artikel. Op de voorkant van het blad klonk het nogal veelbelovend, maar het is voor 90% Microsoft wat de klok slaat. Slechts in één zinnetje in de tekst en in een klein gekleurd kadertje wordt er gerept over het delen van de Windows pc met andere besturingssystemen. En het enige wat dan wordt genoemd is Linux.
  Ten eerste wordt hiermee voorbij gegaan aan andere systemen, zoals BeOS, Sun, FreeBSD of een greep uit de andere Unix-varianten.
  Verder wordt gemeld dat je beter eerst Linux installeert en dan pas Windows. Ik zou het maar beter niet doen. Ervaring met XP heb ik op dit vlak niet, maar wel met 95, 98, ME, NT en 2000. In alle gevalen adviseer ik om eerst Windows te installeren, dan te zorgen voor gedefragmenteerde partities en voldoende ruimte. Installeer dan Linux (Mandrake, SuSE, Fedora Core, Redhat of whatever) en geheid dat je in de setupfase een partitie van Windows kunt verkleinen om zo ruimte vrij te maken voor een Linux partitie en een swap partitie. De bootmanagers die met Linux worden meegeleverd zijn óf Lilo óf Grub. Beide zijn zich zeer bewust van de mogelijke aanwezigheid van weet-ik-veel hoeveel Windows installaties je op de computer hebt staan.
  Probeer eens eerst Linux en dan pas Windows 98 op je pc te krijgen… De eerdere Windows varianten zoals 98 overschrijven gewoon doodleuk je bootsector. En daarmee je Lilo. Zelfs dan is het geen probleem onder Linux, je start op met de GEMAAKTE opstartdiskette, en vanuit een terminalvenstertje geef je eerst het commando su (zo word je beheerder), geef bijbehorend paswoord en dan het lilo commando. Desnoods pas je eerst via een gelikt grafisch menu je opstartbestand aan naar eigen smaak. Geen noodzaak dus om partitiemanagers aan te schaffen.
  Het grappige is dat Linux wel prima al je Windows partites kan lezen en met uitzondering van NTFS ook feilloos kan beschrijven, terwijl je vanuit Windows helemaal niks ziet. Via de beheertools van NT en hoger kan je wel een partitie zien, maar niet wat er in zit. Er zijn by the way wel drivers om over en weer meer te zien of te doen.
  Mijn reactie is verre van compleet, daar is dit mailtje ook niet voor. Maar jullie artikel is zwak, sorry dat ik het moet zeggen.
  Dit artikel had veel beter gekund, een gemiste kans…

  Eric Odijk
 • Eric Odijk heeft groot gelijk, een behoorlijk eenzijdig artikel. Net alsof er niets anders bestaat dan windows.
  Hier in ieder geval een aanvulling op dit artikel en wel voor het dual booten met linux waarbij de windows bootloader wordt gebruikt in combinatie met lilo of grub.

  http://www.geocities.com/epark/linux/grub-w2k-HOWTO.html
  De link gaat naar een engelstalige pagina, maar dit is ongeveer de afloop:

  - eerst Windows installeren
  - Dan Linux op een aparte partitie met om het even welk filesysteem.
  LET HIER OP: de bootloader van linux MOET op de eigen partitie staan, NIET op de MBR want daar blijft de Windows bootloader.
  - mount een floppydisk of fat32 disk
  - maak met het commando 'dd' een image van het linux bootrecord naar file
  - copy dit image naar de diskette/fat32 partitie
  - boot in Windows
  - copy het linux-bootrecord naar goede plek op je HD, kan zelfs op de NTFS partitie.
  - edit de boot.ini file (let op de attributes voor je begint)
  - zet een nieuwe regel erin met het linux bootrecord als doel
  bv. c:\linux.bin="Linux"
  - opslaan

  Klaar, je kunt booten in Windows of linux EN, zodra de linux bootmanager gestart wordt, kun je soms zelfs weer terug naar windows :-)

  Zelf heb ik dit 2x op verschillende systemen geprobeerd en het werkt perfect. Mocht er bij het maken van je linux.bin file iets foutgegaan zijn, kun je altijd met de linux CD weer in je linuxpartitie komen.

  Succes
  Eric de Groot
  Zwitserland
 • [quote:396ff8309f="skelter"]maar het is voor 90% Microsoft wat de klok slaat.[/quote:396ff8309f]
  En daar gaan we weer… 98% van onze lezers gebruikt alleen een OS van Microsoft. Van al onze lezers is uit meerdere lezersonderzoeken gebleken dat er amper tot geen behoefte is aan Linuxartikelen. Vandaar dat we voor Microsoft hebben gekozen. Verder ga ik deze discussie niet voeren, want deze hebben we al zóóóóóóó vaak gevoerd.
  Jammer dat het tegenviel, maar we schrijven wat onze lezers willen lezen en dat is blijkbaar geen *nix-verhalen.
 • Sorry, ik geloof dat mijn reactie verkeerd begrepen wordt. Het is zeker zo dat de meerderheid Windows gebruikt, ik ook, ik beheer een paar honderd systemen die allemaal de e.o.a. windows versie geinstalleerd hebben (oudste Win31 en zelfs 1 met DOS 5). Zelf heb ik 4 computers en 3 hebben een windows versie erop, meestal naast iets anders.

  Als de titel van het artikel zegt "meerdere besturindssystemen" dan ga ik ervan uit dat we het dan ook wat meer hebben over die andere systemen zoals Linspire, BeOS, BSD, Linux, Minix, OS2 of wat dan ook, misschien zelfs wel MacOS X (PearPC is dan een beter product dan MultiBoot). In die context viel het tegen, daar werd bijna alleen over windows geschreven terwijl Multiboot nou zo'n mooie methode (naast Virtuele Systemen) is om eens wat anders te leren kennen. Kun je nog steeds met je vertrouwde en zeker niet slechte Windows werken terwijl je ook rustig kunt experimenteren met eens wat anders. Dat de meesten alleen windows hebben zal wel waar zijn, hoewel het me dan een beetje onlogisch lijkt dat er bij 98% van de lezers nog zovele lid zijn van andere GG's die met andere OS'n werken….

  Daarnaast was mijn reactie een eenvoudige aanvulling voor de liefhebber. Enne, de bootmanager van Windows kan dus wel met andere OS'n omgaan.

  Tot slot, een kleine opmerking over de benodigde licenties zou ook tot de tips kunnen behoren. Maar ja, zovele storen zich niet aan licenties, dus weglaten scheelt weer wat niet gelezen tekst :-)

  Eric de Groot
 • [quote:fe1765b354="Jeroen Doorn"]En daar gaan we weer… 98% van onze lezers gebruikt alleen een OS van Microsoft. [/quote:fe1765b354]

  [quote:fe1765b354]Van al onze lezers is uit meerdere lezersonderzoeken gebleken dat er amper tot geen behoefte is aan Linuxartikelen.[/quote:fe1765b354]

  Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? De C!T wordt nu door mensen die linux-artikelen willen ingeruild voor de C'T…

  [quote:fe1765b354]Vandaar dat we voor Microsoft hebben gekozen. Verder ga ik deze discussie niet voeren, want deze hebben we al zóóóóóóó vaak gevoerd.[/quote:fe1765b354]
  No offense, maar van een redacteur van de C!T had ik een professionelere houding verwacht…  Okay, leg mij EEN ding uit.
  De C!T van oktober 2001; ook 'meerdere besturingssystemen op één pc'
  Hier wordt wél over linux gesproken, het is zelfs een integraal deel van het artikel.
  Als er toen _wel_ vraag naar was:
  [b:fe1765b354]Hartelijk gefeliciteerd met het wegjagen van de laatste linuxgebruikers[/b:fe1765b354]
  (en dit is natuurlijk los van het feit dat het een beetje flauw is om alles na drie jaar maar weer te gaan herhalen)

  nog een laatste ding: Jullie zijn het predikaat 'blad van de HCC' eigenlijk niet eens waard. HCC = Hobby Computer Club -> MEER dan alleen WINDOWS dus.


  ohja, en multiboot is nou niet echt interessant voor windows me/windows xp; mag je alsnog rebooten, nee, daar gebruik ik vmware wel voor…
 • [quote:058b462eaf]Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? De C!T wordt nu door mensen die linux-artikelen willen ingeruild voor de C'T… [/quote:058b462eaf]
  Je kunt het ook omkeren. Het is wel duidelijk dat voor verreweg de meeste lezers van Computer!Totaal alleen Windows interessant is. Dat betekent dat Linux artikelen automatisch van instap niveau moeten zijn, omdat de meeste lezers (Windows gebruikers) er anders praktisch niets mee kunnen. Dus het is voor Computer!Totaal praktisch onmogelijk om in de behoeften van serieuze Linux gebruikers te voorzien, zonder het grootste deel van de lezers te verwaarlozen.


  (Niet sprekend voor Computer!Totaal)
 • [quote:a7de7096e7="egslim"]Dus het is voor Computer!Totaal praktisch onmogelijk om in de behoeften van serieuze Linux gebruikers te voorzien, zonder het grootste deel van de lezers te verwaarlozen.[/quote:a7de7096e7]
  Waarom kon dit in 2001 dan nog wel?
 • Misschien hebben ze daar juist van geleerd. :wink:
 • [quote:0e1b13a0f6="Jeroen Doorn"][quote:0e1b13a0f6="skelter"]maar het is voor 90% Microsoft wat de klok slaat.[/quote:0e1b13a0f6]
  En daar gaan we weer… 98% van onze lezers gebruikt alleen een OS van Microsoft. Van al onze lezers is uit meerdere lezersonderzoeken gebleken dat er amper tot geen behoefte is aan Linuxartikelen. Vandaar dat we voor Microsoft hebben gekozen. Verder ga ik deze discussie niet voeren, want deze hebben we al zóóóóóóó vaak gevoerd.
  Jammer dat het tegenviel, maar we schrijven wat onze lezers willen lezen en dat is blijkbaar geen *nix-verhalen.[/quote:0e1b13a0f6]

  Als non-windows-gebruiker lees ik computertotaal al tijden niet meer. En ik durf de reden ook wel te noemen: Heel erg gericht op windows, en weinig goede artikelen over andere systemen.

  Kom met betere artikelen, en misschien dat ik de computertotaal nog ooit weer een keer ga lezen.
 • En, trouwens, als er geen interesse is in linuxartikelen… waarom staat er dan een artikel over NTFS in Linux in?
 • Omdat we niet helemaal blind zijn voor de noden en wensen van andere OS-gebruikers? Het was een tip van mij om iemand naar dat pakketje te laten kijken vooral omdat ikzelf weet dat Samba niet heiligmakend is en schrijftoegang tot NTFS-partities een grote wens onder Linux-gebruikers. Daarom dat Sander van Vugt, een Linux-kenner (overigens ook Novell specialist) er naar gekeken heeft en het voor de lezers interessante oordeel heeft geveld dat het weinig nuttig is en te duur (zo uit het hoofd).

  mvrgroet Edmond
 • Het NTFS-artikel was interessant, zeker ook de link naar de open-source driver waarbij gebruik wordt gemaakt van de windowsdriver, maar waarom zo'n artikel als:

  [quote:861fb034a7]Van al onze lezers is uit meerdere lezersonderzoeken gebleken dat er amper tot geen behoefte is aan Linuxartikelen.[/quote:861fb034a7]
  Of is die uitspraak gewoon onzin?
  MAW: Maak linuxartikelen of niet, maar kom niet met dit soort onzin, blijkbaar is er WEL behoefte aan, anders wat het NTFS-artikel óók niet geplaatst…
  Voor het gemak ga ik er wel even van uit dat de schrijver van het multibootartikel in dit nummer (Dennis Gandasoebrata) evenveel kennis van zaken heeft als de schrijver van het nummer uit 2001 (Remco de Graaf)

  Gewoon, heel simpel gezegd: Neem een standpunt in: óf je maakt _geen_ artikelen en je verliest iedereen die wat van linux wil weten, óf je bespreekt linux waar van toepassing. Your choice.
 • Als ik uit mijn zolderraam naar de lucht kijk zie ik vandaag alleen al tienduizend schakeringen grijs, van heel donker boven de stad tot zelfs lichtblauw meer richting het westen. We noemen het allemaal grijs, een mix van zwart en wit. Maar echt zwart en echt wit is er aan de hele hemel niets. Amen.

  Zullen we nu weer teruggaan naar de essentie van dat artikel, multibooting?

  groetjes Edmond
 • Ik vind de kritiek niet helemaal eerlijk. Het gaat nog altijd om een hobby club en niet om een blad van een specialisten club. Aan de andere kant… als er iemand behoefte heeft aan een dual boot is het waarschijnlijk niet de doelgroep waar het artikel op lijkt te mikken. maar eerder de linux liefhebbers.
  Ik vind wel dat de club een keuze moet maken. Het blad is commercieel en richt zich dus op een bepaalde doelgroep die wat breder is dan de "echte" liefhebbers. Bij die brede doelgroep ligt niet de oorsprong van de HCC, en ik kan me voorstellen dat die liever andere bladen lezen.
  Persoonlijk (als beetje onderlegde liefhebber, maar niet teveel ) vond ik het een leuk artikel.
 • Multi boot zou kunnen inhouden meer dan 2 besturingen naast elkaar, hier gaat het alleen over win 98/me naast xp of 2000 en willekeurig.
  Ik mis inderdaad ook veel over Beos en linux en eventuele andere systemen. Dus inderdaad alleen maar veel microsoft. Maar ook over meerdere bootmanagers.

  En eigenlijk vondt ik het een erg summier artikel, De aankondiging op de voorkant voorspelde veel meer!

  Dus mijn idee een matig artikel, en dan druk ik me nog zachtjes uit.

  Hope
 • Ik vind dit wel degelijk een goed artikel als je gaat kijken naar de doelgroep van het blad (90% windows). Ik kan ook heel goed begrijpen waarom er gekozen is voor win98/me naast XP/2000. Sommige applicaties (spelletjes) doen het nou eenmaal niet meer op XP/2000 dus dan is het handig om 98/me als 2e keuze te hebben. Sowieso vind ik, en ik test een hoop op mijn pc, dat het handig is om in verschillende versies van windows het eea te kunnen testen
 • Ik vind dat het allemaal een beetje op beginnersniveau is. Ik dacht dat daar al bladen als de Computer Idee voor waren (ik begrijp dat je geen marktaandeel wil afstaan :wink: ). Volgens mij mogen er best eens artikelen à la C'T in staan.
 • Ik vond inderdaad het artikel iets te mager. Ik verveelde mij dus heb maar eens windows 98 se en Windows XP geinstaleerd. Ik ben zelf ook wel geintreseerd om met Linux te werken dus zie ook graag nog eens een stuk verschijnen over Multibooting met Linux.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.