Vraag & Antwoord

Trashcan

[jan 2005] De 10 snelste TFT-monitoren

Anoniem
PigNugget
21 antwoorden
 • De grote logge crt beeldbuisschermen worden steeds vaker verruild voor een fraaie platte tft. Toch zijn er nog steeds mensen die de crt trouw zijn, bijvoorbeeld omdat een tft-scherm niet geschikt zou zijn voor games. Wij testten de tien snelste nieuwe 19- 17-inch tft’s met de zwaarste games om te zien of daar inmiddels wat veranderd is.
 • Wat ik een beetje raar vond bij dit artikel was dat er niks stond over het verschil tussen monitoren met 16,2 miljoen kleuren en monitoren met 16,7 miljoen kleuren. De meeste mensen zullen wel weten dat die 16,2 miljoen kleuren geen echte kleuren zijn maar geinterpoleerde. Daardoor kan een monitor met 16,2 miljoen kleuren sneller zijn dan 16ms.
  Volgens veel mensen is een snelle monitor daarom ook veel fletser en ongeschikt voor bijvoorbeeld het bewerken van foto's. Ik was heel benieuwd naar de mening van de redactie hierover, maar helaas.

  Iets anders wat niet genoemd werd was het verschil tussen 17 inch en 19 inch monitoren. Bij CRT-monitoren pas je de resolutie van je beeldscherm aan, aan de omvang van je scherm maar bij TFT's kan dat niet. Je zit zowel bij een 17 als bij een 19 inch vast aan 1280 x 1024. Dat betekent dan de pixels op een 19-inch monitor groter zijn. Je ziet dus minder op een 17-inch maar die is wel scherper. Ik was benieuwd naar hoe zich dat vertaalt in het dagelijks gebruik maar ook hier stond niets over in.

  Natuurlijk ging het artikel voornamelijk over het gebruik van games maar als je 400 euro uitgeeft ben je ook wel benieuwd naar andere zaken als ghosting.

  Op deze twee punten na was het natuurlijk een fantastische test :wink:
 • Hallo Arny,

  Ik ben de schrijver van het artikel en zal even een verklaring aflegen :)

  Wat je zegt over de kleuren is inderdaad waar, ik heb echter gekeken hoe het scherm functioneerde in games en hoe de kleuren daar waren.
  Ik heb daarom verder niet gekeken hoe de kleuren eruit zien bij videobewerking en foto bewerking waar dit een stuk belangrijker is.
  De invalshoek van het artikel was dan ook beeldschermen voor gamers. (Dit geef je zelf ook al aan).
  In een toekomstig artikel zal ik er echter rekening mee houden.


  Wat de 19"schermen betreft en 1280x1024, dit ziet er beter uit op een 19" scherm in desktop modus, alles is net iets te klein op een 17" scherm vergeleken met een 19"scherm.
  je hebt helemaal niet het gevoel dat de pixels te groot zijn en daardoor een onscherp word. Ik kan je dan ook 19" aanraden boven een 17"scherm

  bedankt voor je inbreng,

  Met vriendelijke groet,

  MdR, aka Red Dragon
 • Is dat gebrek aan kleuren ook de reden dat bij een van de TFT's (ik dacht de 19" van BenQ) het zwart nauwelijks te onderscheiden is ?
  Dat stond tenminste in het artikel IIRC

  Ik vind het namelijk nogal laagdunkend dat je als 'gamer' geen belang zou hebben bij een goede natuurlijke weergave van kleuren.
  Vooral aangezien grafische kaarten steeds beter worden en daarmee ook het aantal gebruikte kleuren in een spel hoger wordt.

  Als je daarbij optelt dat juist een monitor (of het nu TFT of CRT is) minimaal 1 en vaak meerdere systemen zal overleven dan lijkt het mij best wel zinnig om zoiets mee te nemen in een review.
 • [quote:ae3a8a9078="JaFO"]Is dat gebrek aan kleuren ook de reden dat bij een van de TFT's (ik dacht de 19" van BenQ) het zwart nauwelijks te onderscheiden is ?
  Dat stond tenminste in het artikel IIRC[/quote:ae3a8a9078]

  Dat heeft ook te maken met de contrast en het gebruikte panel, gebrek aan kleuren is daar maar voor een klein gedeelte debet aan.

  [quote:ae3a8a9078]Ik vind het namelijk nogal laagdunkend dat je als 'gamer' geen belang zou hebben bij een goede natuurlijke weergave van kleuren.
  Vooral aangezien grafische kaarten steeds beter worden en daarmee ook het aantal gebruikte kleuren in een spel hoger wordt.[/quote:ae3a8a9078]

  Ik weet niet of dit een reactie op mijn artikel is aangezien ik niet heb gezegd dat kleuren niet belangrijk zijn voor gamers, het artikel is geschreven door een gamer tenslotte, kleuren zijn erg belangrijk voor een gamer. In het artikel word er juist erg op gelet.

  [quote:ae3a8a9078]
  Als je daarbij optelt dat juist een monitor (of het nu TFT of CRT is) minimaal 1 en vaak meerdere systemen zal overleven dan lijkt het mij best wel zinnig om zoiets mee te nemen in een review.[/quote:ae3a8a9078]

  Ik heb hierboven al aangegeven dat ik de uitleg over 16,2 en 16,7 miljoen kleuren inderdaad in het gevolg zal opnemen in een artikel.
  rekening houdend met kleuren in games heb ik al gedaan, heb je het artikel wel gelezen?
 • Ik heb het vluchtig gelezen, maar je opmerking in je vorige post dat :
  [quote:37b9b68855]

  Ik heb daarom verder niet gekeken hoe de kleuren eruit zien bij videobewerking en foto bewerking waar dit een stuk belangrijker is.

  [/quote:37b9b68855]

  Deed het voorkomen alsof je er toch niet zo heel erg op had gelet.

  Wat ik me eigenlijk ook afvraag is of er een meer 'wetenschappelijk' verantwoorde test is om het kleur-verschil van een (TFT)scherm aan te tonen ?
  Zoals jij het net beschrijft lijkt het dat het verschil tussen een 16,2 & 16,7 miljoen kleuren niet zo groot hoeft te zijn als het contrast e.d. goed is.

  Of dat betekent dat we qua kleur toch op onze eigen ogen moeten vertrouwen (en dus het scherm in kwestie in het echt moeten zien) ipv een review.
  En da's best lastig als je sommige schermen alleen via een webwinkel kunt vinden :(
 • Dat je een scherm eerst moet zien voordat je het koopt is inderdaad aan te raden, vooral met kleuren is dat zo, er zijn mensen die juist de 18-bits (16,2miljoen) kleuren schermen mooier vinden dan de 24-bits ware kleuren schermen. de meeste schermen met een S-IPS paneel (o.a. de Iiyama Prolite E511S die ik gebruik) hebben een 24-bits panneel.


  Wat ik in het artikel gedaan heb is met 3 mensen elke keer de schermen getest in games en de kleuren vergeleken met een 19"CRT (Iiyama Vision Master PRO 454) hierdoor konden wij goed bepalen of de kleuren goed of slecht overkwamen.

  Wat de quote betreft die je aanhaalt, voor videobewerking en helemaal voor foto bewerking zijn kleuren nog belangrijker dan voor games, dat neemt niet weg dat het bij games niet belangrijk is.
 • Interessant artikel en ook de reacties vind ik van belang. Sta op het punt ook een TFT aan te schaffen. Wat ik begrijp is dat ik toch beter een 19" TFT kan nemen, zeker als ik een 19" CRT gewend ben.

  Veel tests die ik gezien heb leggen grote nadruk op het verschil tussen 18- en 24-bits panelen, ten gunste van de laatstgenoemde. In de praktijk vind ik het erg moeilijk om van een scherm te achterhalen wat voor paneel er feitelijk in zit.

  De laagste prijzen zijn altijd bij internet winkels te vinden, in een gewone winkel betaal je al snel een kwart meer. Ik ga wel zo veel mogelijk kijken om indrukken op te doen maar tenzij er een goede aanbieding komt, misschien in de januari opruiming, zal ik er toch een ongezien van een internet winkel moeten kopen. Tien of twintig euro zou me niet uitmaken maar ik kan me prijsverschillen van vijftig tot honderd euro niet veroorloven. Ook omdat een 19" TFT een schep duurder is dan een 17". Deze realiteit geldt voor veel mensen en word eigenlijk niet belicht in het artikel. Zowiezo niet in artikelen in Computer Totaal overigens.
 • Wat word er niet belicht? dat een 19" scherm duurder is dan een 17" scherm? of dat internet shops goedkoper zijn dan winkels in de straat?

  dat zijn beiden feiten die je als Consument zelf ondervind, vind dat niet echt een punt om aan te stippen in een tft test artikel, de advies prijzen worden tenslotte vermeld in het overzicht.

  Of vat ik je opmerking verkeerd op?
 • [quote:a0cb9a4f7e="Red Dragon"]…
  Wat de quote betreft die je aanhaalt, voor videobewerking en helemaal voor foto bewerking zijn kleuren nog belangrijker dan voor games, dat neemt niet weg dat het bij games niet belangrijk is.[/quote:a0cb9a4f7e]
  Ik denk zelf niet dat het verschil zo groot is tussen de beide groepen.
  Iemand die met foto's e.d. bewerkt zal misschien eerder geneigd zijn om calibratie-software te gebruiken, maar ik denk dat een gamer (en anderen) juist 'onbewust' toch naar dezelfde dingen kijken.

  3dF/x beweerde tenslotte ook lange tijd dat 16-bits genoeg was …

  // —
  Het was misschien duidelijker geweest als 18-bits / 24-bits als aanduiding was gebruikt.
  16 & 16,2 miljoen zou als een typfout gezien worden omdat ze zo dicht bij elkaar liggen.
 • In de tabel heb ik de waardes opgegeven zoals ze doorgegeven zijn door de leverancier/fabriekant. zij spreken over 16,2 en 16,7 keluren (16 en 16,2 zijn het zelfde).
  Zoals ik al vertelde zal ik in het gevolg hier wat meer duidelijkheid in scheppen.
  Wat ik wel heb gedaan in het artikel is duidelijk maken hoe de kleuren in games overkomen, lees het artikel nog maar is door maar dan niet vluchtig ;) :)
 • Ik heb het idee dat jouw manier van beschrijven zoiets heeft van aan een blinde uitleggen wat de kleur zwart is … :P
  De bedoeling is goed, maar het komt niet zo duidelijk over als je denkt.
 • Het is bijzonder lastig uitlegen hoe kleuren eruit zien op een beeldscherm, om het te kunnen beroordelen moet je het zelf zien. beter dan hoe ik het gedaan heb lijkt me niet te kunnen, tenzij een goed idee hebt dan hoor ik het graag :)

  Als je een TFT koopt en je hebt aan de hand van een aantal artikelen je keuze kunnen maken moet je toch eerst voor je zelf kijken welk scherm je het beste vind.

  het is natuurlijk wel zo dat zelfs voor iemand die de schermen niet gezien heeft het duidelijk is wanneer er gezegd word dat een scherm de donkere kleuren niet goed weergeeft in doom III, als donkertinten niet donkertinten zijn maar zwart kan je daar vast wel een visualistatie van vormen of niet?
 • Ik heb even een vraagje over het beste 17" scherm van die test. Dat is de viewsonic geworden boven het scherm van benq, alleen als ik de nadelen van beide lees dan leek het mij logischer om de benq als beste te kiezen. De benq heeft wel is waar een irritant blauw lichtje maar deze zou je simpel kunnen afplakken terwijl bij de viewsonic de backlight (dacht ik?) te sterk/te goed zichtbaar was en hier kan je niet eventjes wat aan doen.
  Oftewel, waarom heeft de viewsonic dus gewonnen?
 • Omdat de kleuren, zwartweegave en donkertinten op dit scherm net iets beter waren (slechts een fractie, scheelt niet veel) , beiden hebben een 9 gekregen, beiden zijn dus uitstekend, het Viewsonic scherm is naast de bovenstaande punten ook nog eens goedkoper.
 • RD heb je je aantekeningen nog naast je liggen ofzo? Man die monitoren heb je maanden geleden getest, moet je hem nu nog een keer gaan verdedigen :P
 • :) ach ja, moet toch verantwoording geven aan de lezers vind ik. Van deze schermen weet ik nog wel waarom ik ze de waardering heb gegeven die ze hebben gekregen.
 • Precies, jij verdedigt tenminste je artikelen, een recent artikel waar ik wat commentaar op had is nooit op gereageerd door de schrijver of de redaktie :roll:
 • In het artikel staat dat de 17 inch Viewsonic 16,7 miljoen kleuren heeft. Op de productsite kan ik dit alleen niet terug vinden.
  De meeste schermen hebben geen 16,7 miljoen kleuren als ze een snelle responstijd hebben (en andersom).

  Is de VG712 (en de VG912) hier een uitzondering op of is die 16,7 een typ fout?

  (ik ben namelijk ook op zoek naar een 17 / 19 inch scherm maar gebruik het ook voor fotobewerking, dus wil graag 16,7 miljoen kleuren.)
 • Beste PigNugget,

  Ik heb dit artikel zo'n 3 maanden geleden geschreven en weet zo snel niet meer waar ik deze informatie vandaan heb, ik zal het een en ander voor je uitzoeken als ik meer weet post ik het hier.

  16,7 miljoen kleuren schermen (24bits) zijn vaak inderdaad niet de snellere schermen, echter als je een S-IPS scherm aanschaft (zoals de Iiyama 511S 20,1"TFT) heb je wel 24bits/16,7 miljoen kleuren en 16ms response tijd. dus een snel scherm met 24bits kan wel.

  Of de 12ms VG712/912 dit ook is ga ik dus voor je uitzoeken, beiden schermen zijn geen S-IPS schermen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.