Vraag & Antwoord

Trashcan

[maart 2005] Opinie: ik wil een mediacenter van Apple!

Anoniem
Jeroen Doorn
10 antwoorden
 • [quote:499fdf3d39="carlobernardini"]Neem dan gewoon een DVD-recorder en een leuke televisie :roll: [/quote:499fdf3d39]
  Een televisie heb je sowieso nodig in het geval van een mediacenter. Ik weet wel, het hoeft niet, maar het doel van een mediacenter is dat hij op de tv in de huiskamer wordt aangesloten.
  Een standalone dvd-recorder is voor mij een serieuze optie. Maar dan wel graag eentje met een EPG (zoals Philips dat bijvoorbeeld doet) en een ingebakken mediareceiver (zoals een Pinnacle Showshifter of Philips Steamium). Als iemand zo'n apparaatje weet…:D
  Dan kan ik tenminste die geluidproducerende harde schijf in de server boven laten. De paar dvd-recorders met ingebakken harde schijf die ik heb mogen gebruiken maken me net iets teveel lawaai.

  [quote:499fdf3d39="carlobernardini"]Ik vindt dit kortom een beetje een matig artikel hoor….[/quote:499fdf3d39]
  Volgens mij snap je het niet helemaal. Dit is een opinierend stuk, geen artikel. Ik geef mijn mening, that's all… 8)
 • Ik wil een mediacenter van Apple!
  Ik heb een probleem met mediacenters, van welk merk of makelij ook. Dat komt doordat ze nooit af zijn. Zowel aan de software als aan de hardware is bij alle fabrikanten nog veel te verbeteren. Logisch, want het zijn vermomde computers. Computers zijn meestal lelijk en maken lawaai. En computers zijn nooit ‘af’: altijd is er wel een softwarepatch of een driverupdate die allerlei problemen moet oplossen en, als u geluk hebt, nog wat nieuwe mogelijkheden toevoegt. Zoiets wil ik niet in de huiskamer. Daar wil ik passief consumeren. Gewoon tv en films kijken en opnemen en muziek luisteren zonder dat ik ook die pc bij de tijd moet houden.
  Behalve de niet altijd even logische interface van de diverse mediacenterpakketten, vind ik vooral de beeldkwaliteit niet goed genoeg. Dit ligt deels aan de computerhardware, maar ook aan de software, die het beeld eerst op een computerresolutie genereert en dan omzet naar een tv-beeld. Dat was onthutsend duidelijk te zien bij de persintroductie van Windows Media Center waar diverse leveranciers apparatuur lieten zien. Het beeld krijgt van mij nog net een voldoende op lcd- en plasmaschermen die via DVI zijn aangesloten, maar zodra de analoge uitgang wordt gebruikt, gaat het mis. Daarbij komt ook nog dat de meeste tv-tuners op de insteekkaarten voor computers beduidend slechter zijn dan de tuners die bijvoorbeeld Sony en Philips in hun tv’s stoppen. En dan hebben we nog de interface. Daar worstelt eigenlijk iedere fabrikant mee. Microsoft doet een aardige poging, maar mij kan het niet bekoren.
  Zolang we nog niet allemaal zijn overgestapt op een plat scherm met digitale ingang, zijn we voor goede beeldkwaliteit aangewezen op de ‘oude’ makers van consumentenelektronica. De eerste generaties standalone dvd-branders met ingebouwde harde schijf hebben wat mij betreft nog steeds een flinke voorsprong. Ze maken gebruik van de betere tuners en gebruiken ingebakken software die direct op tv-formaat beelden genereert. Het enige wat nog ontbreekt is een netwerkaansluiting waarmee ik audio- en videobestanden van mijn lokale netwerk kan halen en verbinding kan leggen met het internet. Extra mogelijkheden als e-mailen en MSN-en zal met deze apparaten niet zo snel gaan, maar wie doet dat nou tijdens de soaps of een film zonder de woede van de rest van de familie op de hals te halen?
  Sinds kort weet ik wat ik écht wil. Dat komt doordat we net een Mac Mini op de redactie hebben binnengekregen. Als computersysteem is het (in mijn optiek) een beperkte, beklemmende draak, maar in een mediacenter is dat juist wat ik zoek. Eenvoud en helderheid! Apple kan als geen ander een gelikte interface maken, iets waar je graag naar kijkt, ook al doe je niets. En Apple zorgt ervoor dat de hardware er tot in het kleinste detail goed uitziet en fluisterstil is.
  Misschien is het wel tekenend dat Apple nog geen mediacenter op de markt heeft gezet. Ze hebben er gewoonweg het perfecte systeem nog niet voor gevonden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat áls ze die stap straks maken, het een succes zal zijn. Kijk maar naar de iPod. En als het ze dan ook nog lukt een open systeem te maken waarop ik zelf mijn eigen beeld- en geluidsmateriaal kan zetten zonder DRM (Digital Rights Management) perikelen, kon het wel eens gaan gebeuren. Dan dringt voor het eerst een Mac door tot mijn huis. Die mijlpaal zou de pc-wereld toch aan het denken moeten zetten…

  Jeroen de Jager, hardware-redacteur Computer!Totaal
 • [quote:96f29bd5ed="Redactie Computer!Totaal"]Dat komt doordat we net een Mac Mini op de redactie hebben binnengekregen. Als computersysteem is het (in mijn optiek) een beperkte, beklemmende draak,[/quote:96f29bd5ed]

  Ik kon me goed vinden in het betoog van Jeroen, maar bij dit stukje moest ik toch wel even slikken….. Je mag van mij best vinden dat de Mac Mini een 'beklemmende draak' is, maar daar zou ik dan wel een lijst met argumenten voor willen hebben. Het woord 'draak' suggereert in mijn ogen dat het volgens Jeroen de Jager een werkelijk misbaksel is en dat vind ik toch echt te ver gaan. Ik persoonlijk, zie de Mac Mini als een kwalitatief uitstekende computer voor weinig geld. Voor 499 euro heb je een G4-processor van 1,25 Ghz en dat is voor een Mac aardig wat power. Wanneer je dit beestje aanschaft met gelijk een geheugenupgrade naar 512 MB erbij is het een vrij krachtige machine voor nog geen 600 euro, aangezien 256 MB toch net te weinig is. Maar met 512 is het een pracht van een apparaat. Zo werk ik zelf nog met een Powermac G4, 450 mhz met 384 MB intern geheugen en zelfs deze computer is nog goed bij de tijd. Mac OS X Panther draait als een trein en zware beeldbewerkingstoepassingen zijn prima te draaien. Kortom: vanwaar de term 'draak'. In het woord 'beklemmend' kan ik me nog enigszins vinden, aangezien de uitbreidingsmogelijkheden na aankoop nihil zijn, maar wanneer je eenmaal een Mac hebt aangeschaft, is het niet snel nodig uit te breiden. Als ik even ga rekenen:

  - Mac Mini G4, 1.25 Ghz: 499 euro
  - Extra geheugen naar 512 MB: 79 euro
  - Grotere harde schijf, naar 80 GB: 50 euro
  - Superdrive (voor DVD+/-RW): 100 euro
  - iMic (voor uitgebreide soundmogelijkheden): 29 euro
  Dan kom je op een bedrag van 757 euro; en dat is voor een krachtige computer met Mac OS X Panther, iLife '05 & AppleWorks, die daarbovenop nog eens heel langzaam verouderd, toch niet echt veel zou ik zo zeggen…..!
 • Ik moet toegeven… Ik heb het stuk niet helemaal gelezen.
  Maar ik vond het wel lachwekkend, als je namelijk 1 bladzijde omslaat staat er op de achterkant van het artikel een reclame voor een media center :lol: :lol:
 • Ten eerste vindt ik Media Center een van de meest onzinnige Microsoft produkten die tot nu toe zijn gemaakt naast de Fingerprint reader. Alle functionaliteiten van dit programma zijn wel te berijken met andere software die dan ten minste niet van een gigant zijn waar ik liever niet van koop i.v.m. softwarepatenten en het blijven bestaan van kleinere software producenten. Waarom niet gewoon 15 freeware applicaties in plaats van zo'n peperduur Media Center?? Neem gewoon een alternatief zoals die die ook vermeld staan in Computer Totaal 3……….

  Verder, gaat het mij echt helemaal niet als eerste om het uiterlijk van zo'n media center kist, tenzij we het over afmetingen hebben uiteraard, want dat wil nog wel eens belangrijk uitpakken. Ik kijk liever naar de inhoud van mijn systeem - of ik waard krijg voor mijn geld (wat nog atijd veel geld is, een compleet MCE systeem), dan naar of het van een mooi, wit, glanzend plastic gemaakt is, met mooie blauwe led'jes..

  [quote:72b475d0bc="Redactie Computer ! Totaal"]Gewoon tv en films kijken en opnemen en muziek luisteren zonder dat ik ook die pc bij de tijd moet houden. [/quote:72b475d0bc]
  Neem dan gewoon een DVD-recorder en een leuke televisie :roll:

  [quote:72b475d0bc="Redactie Computer ! Totaal"]En computers zijn nooit ‘af’: altijd is er wel een softwarepatch of een driverupdate die allerlei problemen moet oplossen en[/quote:72b475d0bc]
  Nee hoor, computers hebben helemaal niet altijd updates nodig. A-merk computers zijn ervoor bedoeld na aankoop gewoon gebruikt te kunnen worden zonder geen enkele update of patch. En volgends mij zal het zo ook echt wel zitten met een MCE systeem…

  Ik vindt dit kortom een beetje een matig artikel hoor….
 • Voor een systeem dat in de woonkamer moet staan is het uiterlijk wel degelijk belangrijk. Jij geeft er niet om, maar ik durf te beweren het grootste deel van de bevolking wel.

  Voordeel van een pc is dat-ie veelzijdiger is dan een DVD-recorder, je kunt bijvoorbeeld een tv-programma 10 minuten pauzeren en vervolgens verder kijken vanaf waar je gebleven was.

  Beweer je dat A-merk pc's geen nieuwe virusdefinities of Windows beveiligingsupdates nodig hebben?
 • Ja, tuurlijk wel, maar dat is gewoon onvermijdelijk - Apple's moeten dat ook wel hoor… Verder gaat een normale DVD speler in de huiskamer ook niet het hele leven mee; er zullen heus wel weer nieuwe technologien komen (ik heb gehoord van iets dat 'blue ray' heet?)
 • [quote:ec3c047574="carlobernardini"]Ja, tuurlijk wel, maar dat is gewoon onvermijdelijk - Apple's moeten dat ook wel hoor… Verder gaat een normale DVD speler in de huiskamer ook niet het hele leven mee; er zullen heus wel weer nieuwe technologien komen (ik heb gehoord van iets dat 'blue ray' heet?)[/quote:ec3c047574]Bleu-Ray of HD-DVD, krijgen we weer hetzelfde als met DVD+ en -… Het zijn 2 standaarden en elke worden gesteund door grote bedrijven (Sony, Philips, enz) dus dat word weer wat :wink:
 • [quote:a57d229598="honeymaker"]Je mag van mij best vinden dat de Mac Mini een 'beklemmende draak' is, maar daar zou ik dan wel een lijst met argumenten voor willen hebben.[/quote:a57d229598]
  Ik heb het voornamelijk over het besturingssysteem. Dat ervaar ik, als Windows-gebruiker als een beklemmende draak. Dat is mijn persoonlijke mening, dus geen objectieve 'test'-mening.
  Natuurlijk weet ik dat OS X best te pruimen is als je er een tijdje mee werkt, maar ik gebruik in het dagelijks leven alleen maar Windows-machines. Dan wordt de leer/wen-tijd om lekker om te gaan met OS X een stuk langer. Ik heb het dan over extra instellingen doen, de zaken naar je eigen hand zetten. Niet aan icoontjes aanklikken en programma's gebruiken, dat gaat prima. Ik bedoel meer het baas op eigen computer-gevoel. Dat heb ik wel met een Windows-bak en niet met een OS X-bak.

  Qua hardware boeit het me niet zo dat de Mac mini niet makkelijk uitbreidbaar is. Je weet dat van tevoren, dus kun je er rekening mee houden. Ik vind de Mac mini, ook al is hij behoorlijk goedkoop voor een Mac, een behoorlijk dure computer. Voor een beetje fatsoenlijke versie (met 512MB geheugen en 80GB harde schijf) betaal je net zoveel of meer als voor een vergelijkbaar geconfigureerde complete Windows pc. En dan moet je er nog zelf een toetsenbord, muis, monitor en luidsprekers bij kopen. Dat zit al bij het Windows-systeem inbegrepen (zie onze rubriek Het Systeem).
  Natuurlijk heb je dan niet zo'n gelikt klein en stil kastje, dus is het logisch dat die wat meer kost. Maar je kunt mij niet wijsmaken dat de Mac mini als generieke computer goedkoop is.
 • [quote:56a2336ef0="Jeroen de Jager"]Natuurlijk weet ik dat OS X best te pruimen is als je er een tijdje mee werkt, maar ik gebruik in het dagelijks leven alleen maar Windows-machines. Dan wordt de leer/wen-tijd om lekker om te gaan met OS X een stuk langer. Ik heb het dan over extra instellingen doen, de zaken naar je eigen hand zetten.[/quote:56a2336ef0]

  Draai het eens om, wanneer je alleen maar met unix werkt, kost het je ook veel tijd om aan windows te wennen. Ik vind dat niet echt een argument :)

  [quote:56a2336ef0]En dan moet je er nog zelf een toetsenbord, muis, monitor en luidsprekers bij kopen. Dat zit al bij het Windows-systeem inbegrepen (zie onze rubriek Het Systeem).
  [/quote:56a2336ef0]

  Het is nooit de bedoeling geweest om de mac mini als volwaardig systeem neer te zetten, het is de bedoeling geweest om pc gebruikers op een goedkope manier hun pc te vervangen, als in: Mijn pc is verouderd, en ik wil iets nieuws, maar alleen mijn systeemkast is veroudert. Op zo'n moment is de mac mini een hele goede kandidaat.

  Zo zou ik persoonlijk een mac mini aan mn ouders aanbevelen wanneer zij een nieuwe bak willen. Veel meer dan emailen, internet bankieren en misschien nog een spelletje doen ze toch niet.

  trouwens; al eens het systeem van elgato gezien? en nog een interessante link

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.