Vraag & Antwoord

Trashcan

[april 2005] Veilig draadloos in 5 stappen

Anoniem
marotick
11 antwoorden
 • Bij een ritje in een woonwijk stuit u om de haverklap op een draadloos netwerk dat helemaal open en bloot ligt. Handig om even uw mail te lezen, maar dat denken anderen ook van uw netwerk. Soms met kwade plannen. Wij leggen uit hoe u iedereen buiten de deur houdt.
 • Goed artikel, want van de (Engelstalige) handleiding bij mijn modem/ wirelessrouter (SMC7804WBRA Barricade g) snapte ik niet veel. Al zeker niet de samenhang tussen de verschillende instellingen.

  Ik heb nu mijn netwerk beveiligd, zij het dat ik het automatisch toekennen van IP-adressen niet heb uitgeschakeld. Wanneer ik dat doe krijgen de PC's geen of een onjuist IP-adres (niet in de range 192.168.x.x). Is het soms de bedoeling dat wanneer je de DHCP-server uitschakeld, de verschillende PC's een vast IP-adres geeft?
 • [quote:a26b8212a2="henrih"]Ik heb nu mijn netwerk beveiligd, zij het dat ik het automatisch toekennen van IP-adressen niet heb uitgeschakeld. Wanneer ik dat doe krijgen de PC's geen of een onjuist IP-adres (niet in de range 192.168.x.x). Is het soms de bedoeling dat wanneer je de DHCP-server uitschakeld, de verschillende PC's een vast IP-adres geeft?[/quote:a26b8212a2]Ja, dat klopt. U stelt dan zelf handmatig adressen in de reeks 192.168.x.x in.
 • Dan moet ik mijn mening over het artikel herzien, omdat dit kennelijk essentieel is en hier met geen woord over wordt gerept. Het heeft mij vrij veel tijd gekost te achterhalen dat een uitgeschakelde DHCP-server de oorzaak was van het niet goed kunnen instellen / functioneren van het netwerk. Ik kan me voorstellen dat iemand die er nog minder verstand van heeft dan ik heb er helemaal niet meer uitkomt.
 • Kleine aanvulling. IP-adres ok, maar subnet, gateway en DNS-en zijn ook relevant als DHCP wordt uitgeschakeld. In combi met wwn 192.168.x.x adres is 255.255.255.0 het meest reguliere subnet en de default gateway is het IP-adres aan de LAN-zijde van de router. Dat adres moet je ook kunnen pingen. DNS kan je router-adres zijn maar ook een DNS van je provider of een willekeurige andere op internet.

  Handigste is voordat je DHCP uitschakelt op iedere pc even IPCONFIG /ALL te doen en dat met een screenshot of pen en papier vast te leggen.

  mvrgroet Edmond
 • Ik heb het inmiddels voor elkaar gekregen :D . Met uitgeschakelde DHCP-server en vaste IP-adressen en uiteraard de overige gegevens. Die gegevens zijn ook te vinden (bij nog ingeschakelde DHCP-server) door met rechts op de netwerkverbinding te klikken en te kiezen voor status. Klik daarna op het tabblad Ondersteuning en vervolgens op details. Je krijgt dan alle nodige gegevens.

  Voor degenen die niet weten waar die ingevuld moeten worden het volgende. Ga terug naar het tabblad Algemeen en klik op Eigenschappen. Selecteer Internet-protocol (TCP/IP) en klik ook hier op Eigenschappen. Selecteer "Het volgende IP-adres gebruiken" en vul de gegevens in. Vergeet niet de "Voorkeurs-DNS-server" op te geven.

  Ondanks dat ik zeer verguld ben met het artikel over de beveiliging en ik dit nu ook voor elkaar heb, blijf ik het slordig vinden dat dit niet in het artikel is opgenomen.

  Groetjes, Henri
 • Het is altijd afwegen tussen wat een schrijver bekend verodnersteld bij de lezers en nieuw erbij wil vertellen. En omdat dit geen vast gegeven is moet je daar wat mee spelen en keuzes maken. Mogelijk was het inderdaad handiger geweest dit stukje er duidelijker bij te zetten, in ieder geval voor jou, maar mogelijk weer niet noodzakelijk voor andere lezers.

  Gelukkig hebben we dit fantastische forum nog. Jij dank voor jouw heldere uitleg over hoe e.e.a. op te lossen.

  mvrgroet Edmond
 • Prima onderwerp,Ik kom nog steeds iemand in de buurd met een onbeveiligd draadloosnetwerk tegen op mijn netwerk :-?
  Maar ik heb nog een vraagje over de beveiligings instelling, Als ik de router voor een wireless netwerk wil beveiligen kan ik dat op verschillende manieren WEP,WPA zoals beschreven in het artikel,maar als ik in windows XP home dat wil instellen kan ik alleen maar open WEP selecteren. De WPA-PSK,kan ik wel in de router instellen maar niet in Windows, die opties komen er niet in voor.
  Wie kan mijn daar de oplossing voor geven.
  B.v.d
  John
 • Was bij mij geen enkel probleem met XP Home. Al wel SP2 geïnstalleerd? Naar ik heb begrepen daarin o.a. betere ondersteuning en beveiliging voor draadloze netwerken.
  Ik vind de optie als volgt (is slechts één van de manieren):
  *Rechtsklik op netwerkicoon in de system tray(rechtsonder) en kies voor status;
  *Klik in het 1e tabblad (Algemeen) op Eigenschappen en kies in het venster dat dan verschijnt op het tabblad Draadloze netwerken.
  *Selecteer het netwerk en klik op Eigenschappen. In het venster dat dan verschijnt (tabblad Koppelingen) zou je dan de keuze voor WPA-PSK moeten kunnen maken.
 • Allereerst: goed artikel, kwam lekker van pas aangezien ik net een nieuwe laptop en accespoint heb. Ik heb mijn netwerk zo als beschreven in het artikel geconfigureerd. Echter toch een vraagje over de WPA beveiliging:

  De group key renewal staat (standaard) op 300 seconden. Nu is het helaas ook zo dat de draadloze netwerkverbinding ook na 5 minuten wegvalt en een aantal seconden daarna weer opnieuw tot stand komt. Dit hindert het overzetten van bestanden e.d. en het lijkt mij niet normaal?
 • [quote:e89724748a="John IJpelaar"]Prima onderwerp,Ik kom nog steeds iemand in de buurd met een onbeveiligd draadloosnetwerk tegen op mijn netwerk :-?
  Maar ik heb nog een vraagje over de beveiligings instelling, Als ik de router voor een wireless netwerk wil beveiligen kan ik dat op verschillende manieren WEP,WPA zoals beschreven in het artikel,maar als ik in windows XP home dat wil instellen kan ik alleen maar open WEP selecteren. De WPA-PSK,kan ik wel in de router instellen maar niet in Windows, die opties komen er niet in voor.
  Wie kan mijn daar de oplossing voor geven.
  B.v.d
  John[/quote:e89724748a]

  Het ligt er ook aan of je Wireless Netwerkkaart WPA ondersteund. Niet alle kaarten doen dit namelijk.
  Alternatief is een zo hoog mogelijke WEP key in te stellen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.