Vraag & Antwoord

Trashcan

[mei 2005] Maak zelf uw videokaart stiller & sneller

Anoniem
None
23 antwoorden
 • De standaardkoeling op een grafische kaart is voor velen een bron van ergernis. Reden is het lawaai, en de onvermijdelijke hitte bij het overklokken. Een alternatieve koeling is dan de oplossing. Wij hebben enkele Zalman-koelingen voor u getest, en ook 2 kaarten waar al een passieve koeling op zit.

  Geef hier uw mening of stel uw vragen over dit artikel.

  Link bij dit artikel:

  [b:651e196cc2]Zalman koelingen[/b:651e196cc2]
  www.zalman.co.kr
 • In de titel wordt gesproken over sneller, maar daar wordt in het artikel niet of nauwelijks op ingegaan. Laat dat sneller dan weg of breid het artikel uit met overklok tests.
 • De titel heb ik niet verzonnen, dat heeft de redactie bedacht, het artikel heb ik wel geschreven.
  Ook al word overklokken niet behandeld verder, met een Zalman koeler op je kaart kan je je kaart wel verder overklokken doordat de GPU en het geheugen zijn hitte veel better kan afstaan.
 • Maar is dit de investering waard? Als je een MHz of 20 meer eruit weet te persen hoeveel frames scheelt dit, zijn er wel 20 mhz meer uit te krijgen.
  Ik weet ook wel dat ieder beetje meegenomen en de investering waard is, zeker als het maar om 30 euro gaat, zo redeneer ik zelf ook.
  Maar er zijn mensen die krap bij kas zitten en zich afvragen of die 30 euro de levensduur van hun systeem/onderdeel echt verlengt.
  En dan vooral bij de midrange componenten.
 • Of het 30 euro waard is verschilt per persoon, als je wilt dat je systeem koeler draait of je wilt overklokken dan is kan die 30 euro aan extra koeling een leuk voordeel beiden.
  De consument bepaald vervolgens of hij dat waard vind, aan de hand van het artikel kan je zelf die conclusie trekken.

  Overklokken is moeilijk in te schatten, stel dat wij een overklok test hadden opgenomen in het artikel en we hadden de 6600GT met de Zalman ZF700-CU een behoorlijk eind overgeklokt.
  Dat wil dan niet zegen dat jij het zelfde resultaat haalt met jou 6600GT, temperatuur is slechts een onderdeel van overklokken, je moet ook geluk hebben met de gpu die op je kaart zit.

  De zalman koelers bieden de mogelijkheid tot een beter gekoeld syteem en een stiller systeem, vooral als je de ZF700 koelers op 5V aansluit, dan koelt dat beter dan de standaard koeling en is ook nog stiller. Mij is dat wel die extra 25 a 30 euro waard, maar ik kan dat niet voor jou of een andere lezer bepalen, hooguit kan ik het aanraden en dat doe ik dan ook in het artikel.
 • Dat kan die lezer dan ook zelf bepalen.
  Maar als ik nu ga overklokken en ik ben met de standaard koeler op zijn max, kan ik) temps vergelijken om te kijken of ik aan de max van de kaart zit of alleen maar een temperatuur belemmering.
  Als ik dan ook nog kan bekijken of er echt verder overgeklokt kan worden dan kan ik pas op goede gronden een keuze maken. Lijkt mij.
 • Ja dat klopt, op die manier had ik inderdaad overklokken in het artikel kunnen opnemen,… volgende keer misschien :)
 • Bedankt voor het openstaan voor deze opbouwende kritiek.
 • Ben niet zo'n overklokfan. Mijn videokaart loopt hard genoeg. Anders zet ik de settings van een spel wel wat lager. Dat zie je haast niet.

  Mijn X800XT behoeft geen overklokking :wink:
 • Dus?
 • Dus,, een fiets is geen bus… beetje overbodige opmerking van Jimmy inderdaad, nu graag weer Ontopic.
 • Waarom al dat geknoei met zelf koelers monteren? Waarom plaatsen die fabrikanten niet gewoon betere fans? Van die € 20,00 extra zal niemand wakker liggen en zo'n kaart komt meteen bij alle testen als zeer goed (lees: stil) uit de bus.

  Waarom is een test in C!T niet gewoon kritischer. Gewoon afkraken die 'stofzuigers'.
 • Een kaart word in computer!Totaal wel bekritiseerd als het echt een herrie schopper is, de meeste middeklasse kaarrten maken niet zoveel geluid dat ze daar op afgerekend moeten worden.
  Sommige mensen zijn qua geluid wel erg kritisch, die vinden het puntje geluid wel belangrijk, daarom dit artikel.
  Zoals je in het artikel kan lezen heeft Gigabyte naar je geluisterd en er stille koeling op geplaatst.

  Ik vind het wel erg kort door de bocht dat je zegt dat ik niet kritisch ben in de artikelen over grafische kaarten die ik schrijf.
 • [quote:fda4a9a851="Red Dragon"]Ik vind het wel erg kort door de bocht dat je zegt dat ik niet kritisch ben in de artikelen over grafische kaarten die ik schrijf.[/quote:fda4a9a851]

  Excuses. Dat was niet mijn bedoeling. Ik vind de artikelen van C!T, die van jou incluis, juist altijd erg goed(*).

  Overigens was de vraag: "Geef hier uw oordeel over dit artikel." ……

  (* Er valt natuurlijk altijd wel wat te verbeteren. Nòg beter maken. :wink: )
 • er zijn wel meer dingen die lawaai maken… Kunnen jullie een artikel schrijven over een zo stil mogelijke PC bouwen?
  [edit]kan altijd, maar willen jullie het ook doen?[/edit]
 • Zijn we zeker van plan!
 • Hallo lui.

  Ik heb een XFX 6600 GT en ik vond de standaard koeling nogal lawaai maken.
  Op de HCC beurs heb ik voor 12.50 een Coolermaster Coolviva gekocht en die erop gezet, ik gebruik hem pasief, dus zonder de bijgeleverde ventilator.
  De hoogste temperatuur die ik heb gehad, is 70 graden.
  Vlak erboven zit wel een 12 cm case fan, maar die draait vrij langzaam. (temperatuur geregeld).
  Eronder, aan de voorkant van mijn kast zit een 9,2 cm fan die op 5 volt draait.
  Het geheel is fluisterstil en behoorlijk snel.
  Hier volgt een link naar een review:
  http://www.ap0calypse.com/showthread.php?t=1283
 • [quote:1ab4aafda7="Jeroen de Jager"]Zijn we zeker van plan![/quote:1ab4aafda7]Nou daar ben ik nouw blij mee :) pc is alleen met voedingfan+cpu fan+grafische kaart fan een behoorlijke stofzuiger :o kan er niet door slapen helaas… CPU Fan draait @ 4000 rpm en alle casefans ed (behalve die van de voeding en de vga kaart) liggen eruit… en nog is het een stofzuiger…
 • [quote:b05150acfd="Orcer"]Maar is dit de investering waard? Als je een MHz of 20 meer eruit weet te persen hoeveel frames scheelt dit, zijn er wel 20 mhz meer uit te krijgen.
  Ik weet ook wel dat ieder beetje meegenomen en de investering waard is, zeker als het maar om 30 euro gaat, zo redeneer ik zelf ook.
  Maar er zijn mensen die krap bij kas zitten en zich afvragen of die 30 euro de levensduur van hun systeem/onderdeel echt verlengt.
  En dan vooral bij de midrange componenten.[/quote:b05150acfd]

  Geloof me, het is de investering meer dan waard. Ikzelf heb onlangs deVF700 Cu op mijn 9800 PRO gezet. Qua overclocken: @ Stock 378/338 nu 459/378.
  En dat scheelt aanzienlijk in je fps. Niet dat het uitmaakt of je 70 of 80 draait, dat zie je niet, maar een zwaarder spel wat ander krap draait op 30 fps draait nu bijv op 35…en dat zie je dus wel.

  :D
 • [quote:17149ef96a="Red Dragon"]Of het 30 euro waard is verschilt per persoon, als je wilt dat je systeem koeler draait of je wilt overklokken dan is kan die 30 euro aan extra koeling een leuk voordeel beiden.
  De consument bepaald vervolgens of hij dat waard vind, aan de hand van het artikel kan je zelf die conclusie trekken.

  Overklokken is moeilijk in te schatten, stel dat wij een overklok test hadden opgenomen in het artikel en we hadden de 6600GT met de Zalman ZF700-CU een behoorlijk eind overgeklokt.
  Dat wil dan niet zegen dat jij het zelfde resultaat haalt met jou 6600GT, temperatuur is slechts een onderdeel van overklokken, je moet ook geluk hebben met de gpu die op je kaart zit.

  De zalman koelers bieden de mogelijkheid tot een beter gekoeld syteem en een stiller systeem, vooral als je de ZF700 koelers op 5V aansluit, dan koelt dat beter dan de standaard koeling en is ook nog stiller. Mij is dat wel die extra 25 a 30 euro waard, maar ik kan dat niet voor jou of een andere lezer bepalen, hooguit kan ik het aanraden en dat doe ik dan ook in het artikel.[/quote:17149ef96a]

  Volgens mij is het VF-700, kan me vergissen. Of zijn dit 2 verschillende koelers waar we het over hebben?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.