Vraag & Antwoord

Trashcan

[mei 2005] Kijk uit met JPEG-compressie

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Gaat de kwaliteit van een jpeg-foto nu wel of niet achteruit als u hem vaker opslaat? Onderhand weet iedereen het beter, van de buurman tot de tandarts. Wat is zin en onzin? En hoe beperkt u de schade? Wij zetten de feiten voor u op een rijtje.

  Geef hier uw mening of stel uw vragen over dit artikel.

  Links bij dit artikel:

  [b:c9815f22a0]Joint Photografic Experts Group[/b:c9815f22a0]
  www.jpeg.org
  [b:c9815f22a0]Jpeg 2000[/b:c9815f22a0]
  www.jpeg.org/jpeg2000
 • Ik heb een beetje zitten spelen met subsampling, maar als ik met PSP8 een JPEG opsla met een andere chroma-subsampling, dan hebben Irfanview, Thumbsplus etc. opeens problemen om de JPEG te openen/tonen. Alleen PSP zelf kan er nog wat mee… is dat normaal?

  Ik heb e.e.a. gedaan met de setting zoals in de afb. op pag.31 rechts bovenin is te zien.

  Het origineel betreft een JPEG van 3348x2235 pixels (die met Vuescan is gemaakt).

  Ik snap d'r niks van…
 • Als ik m'n digicam aansluit op m'n pc wordt automatisch Photoshop opgestart. Ik laad de jpeg's binnen dit programma en sla ze op als Tiff-bestand. Vervolgens bewerk ik ze en wanneer het eindresultaat me bevalt maak ik er weer een kopie van in jpg-formaat. De Tiff-bestanden beschouw ik dus als mijn basis-materiaal, ook al zijn die oorspronkelijk door de digicam als jpg's gemaakt.

  Voordeel van deze werkwijze vind ik dat je bepaalde bewerkingen, zoals het rechttrekken van de horizon, kunt uitvoeren zonder bang te zijn voor kwaliteitsverlies. Veel andere bewerkingen kun je natuurlijk ook op een jpg-bestand loslaten, zolang je maar werkt met de z.g. 'aanpassingslagen'. Hierover is een boeiende video-tutorial uitgebracht door Lynda.com: No Pixels Harmed met Bruce Heavin.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.