Vraag & Antwoord

Trashcan

[juni 2005] Goedkoop gamen (test voordelige 3D-chipsets)

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Onlangs testte Computer!Totaal een groot aantal PCIe-kaarten uit het middensegment, en vele kaarten uit het topsegment. Maar ook kaarten van onder de 100 euro zijn interessant geworden door nieuwe technieken met PCI Express. Wij doken in het aanbod.

  Geef hier uw mening over dit artikel.
 • Zoals ik tegen goedkoop gamen aankijk, hebben de mensen die een grafische kaart als de x300 of 6200 aanschaffen vaak geen geld voor een dure processor en zullen eerder een sempron systeem hebben of zo. Deze zijn er heel weinig met een PCIe sleuf, dus vind ik het raar dat er totaal niet is gekeken naar AGP kaarten. Een geforce 6200 is net als de x300 goed te vergelijken met bijvoorbeeld een radeon 9550/9600. De prijzen voor deze kaarten zijn ongeveer gelijk aan die van de test.

  Dus vanuit het oogpunt van goedkoop gamen vind ik dat AGP kaarten ook meegenomen hadden moeten worden.

  De testcriteria vind ik wel goed, zoals gewoonlijk.
 • AGP kaarten word in het volgende nummer behandeld.

  Het artikel is ontstaan doordat nVidia met "TurboCache" en ATI met "Hypermemmory" is gekomen.
  De bedoeling van het artikel was om deze twee technieken aan het publiek te laten zien. Omdat dit de voornaamste reden van het artikel was hebben wij AGP niet in het artikel opgenomen.
 • Met belangstelling las ik het artikel Instapkaarten / Goedkoop Gamen in C!T nr. 6 van juni 2005. Echter, ik “Game” niet maar bewerk wel mijn foto’s en ander grafisch werk met programma’s als Corel-PhotoPaint / -Draw etc. Ik werk met een Asus P4V533-MX moederbord met geïntegreerde VIA ProSavage8 grafische chipset, een Intel 2800 Celeron Processor, 512 Mb DDR geheugen, 3x PCI en 1x AGP 4x expansion slots.
  Af en toe heb ik bij het grafisch bewerken het gevoel dat deze geïntegreerde grafische chipset toch wat “te kort” komt en een aanvullende grafische kaart een welkome aanvulling in mijn systeem zou zijn. De in het artikel genoemde kaarten komen weliswaar niet in aanmerking omdat het allen PCI Express kaarten zijn, mijn belangstelling was er niet minder om en “goedkope” AGP kaarten zijn, al dan niet op een beurs, ook nog verkrijgbaar.
  Kunt u mij een advies geven welke voordelige grafische kaart voor voornoemde toepassingen een geschikte aanvulling zou zijn? Of zal ik mijn “oude” ATI RAGE 128 maar eens uit de doos vissen en in mijn pc plaatsen? Wellicht is dit al een meer dan voldoende en de goedkoopste aanvulling om een verbetering te bereiken bij mijn grafische toepassingen.
  M.vr.gr: KC den Breejen.
 • Ik denk dat je beter 512 extra geheugen aan kan schaffen.
  Waarschijnlijk snoep je van de 512 die je nu hebt al 128 voor de videochip, dus blijft er vrij weinig over.
  Maar goed dat heeft niks met het artikel te maken.
 • Wat voor werk doe je moet die programma's? foto's bewerken? 2D tekenen? want voor die twee heb je geen zware grafische kaart nodig en is een geintregeerde chip al voldoende.
  Voor optimaal beeld in 2D (foto's) is een Matrox P650 een mooie kaart, deze is in AGP verkrijgbaar en ideaal voor foto bewerking. Een goede CRT (beeldbuis monitor) is wel aan te raden met een Matrox kaartje.

  Als je dat allemaal te overdreven vind is een eenvoudige grafische kaart al voldoende. denk aan een GeForce 4 MX 4000 of een Radeon 7000.
  Dergelijke AGP kaarten zijn voor minder dan 40 euro al te koop.
 • Ik vind zelf de nieuwe pciE kaarten wel beter(zelf heb ik geen een). Maar die zijn ook niet zo duur. Maar denk dat ik nog wel bij AGP blijf. Omdat de AGP kaarten ook nog steeds lkkr werken met games. En ook nog steeds beter worden. Dus ik heb geen pciE kaart nodig.
 • Fijn dat er zo snel gereageerd wordt. Bedankt.
  Het bewerken van foto's houdt bij mij meestal in: het wegretoucheren van ongewenste elementen, het plaatsen van titels, schuine lijnen rechtzetten en het toepassen van diverse effecten als dat zo uitkomt. Verder bewerk ik vaak gescande (atlas- of wegen-)kaarten waarvan ik er soms van twee, één maakt en ik allerlei informatie die ik niet nodig heb er uit weghaal. Ook vouwen, scheuren etc. werk ik dan vaak weg.
  Bij die gescande kaarten begin ik met een vrij hoge resolutie (400 of 600 dpi) 24 bits scan en werk met bestandformaat .png of .tif zodat tijdens het bewerken niets verloren gaat. Als het resultaat tot tevredenheid is maak ik de bestanden pas kleiner door, indien mogelijk, ze te verkleinen tot 8-bit, 200 dpi en/of opslaan als .jpg bestand.
  Naar genoemde grafische kaarten ga ik eens kijken. Maar, omdat de grafische chip als 128 Mb van mijn 512 Mb interne geheugen afsnoept, zou het inzetten van die ATI RAGE 128 kaart dan al niet voldoende oplossing zijn?
  vr.groet: K.C. den Breejen.
 • Die Ati Rage pro heeft niet zo bijzonder goede beeldkwaliteit, qua snelheid ga je er wel op vooruit maar optimaal foto's bewerken zit er niet bij.
  Aangezien je de kaart al hebt zou ik het gewoon proberen, misschien dat je er tevreden mee bent.

  Als je echt optimaal aan de gang wilt met foto's en echt kwaliteit wilt hebben zou toch naar de Matrox P650 kijken:
  http://www.matrox.com/mga/products/mill_pseries/p650.cfm

  Of de 750:
  http://www.matrox.com/mga/products/mill_pseries/p750.cfm

  Goedkoop zijn de kaarten van Matrox echter niet: http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/526

  Als je de P650 of P750 te duur vind kan ik je de G450 aanraden.
 • Ok, dan gaan we eens naar die MAXTOR kaarten kijken. En als ik de kast een keer open heb, kan ik het ATI kaartje er altijd eens inzetten en uitproberen.
  Bedankt voor de tips! Vr.groet: K.C. den Breejen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.